ИСТАНБУЛ в очакване на лалетата [тема 28]

• 50 447
  • 735
  •   1
Отговори
# 45
  • Plovdiv
 Цоп и аз при вас момичета. Последно време не съм ви чела,че сега съм на тема почивка в Анталия,но обещавм,че ще наваксам понеже съм платила екскурзийка до любимия ни Истанбул.ще пътуваме на10.04 за да видим лаленцата и ще ми трябва вашата помощ за организирам веремето на 6 човека.
 newsm78 newsm78

# 46
  • Варна
     Нервакова, ако сумите те смущават, наистина можеш да махнеш спокойно Долмабахче. Ще отидете с трамвая и ще се присъедините към единичните туристи, които влизат с екскурзовод от място. Преди това, а и после, може да прочетете това-онова и ще знаете какво виждате (сте видели), ако езикът, на който ви е беседата, не ви е перфектен. Ако остане двореца, водачката ще ви каже как и откъде ще ви включат, това не е ваша грижа, не сте длъжни да записвате всичко поред.
     Нощната наистина не можете да направите точно, както би била с фирмата. Друг е въпросът какво толкова губите. При нас беше включена в пакета, не съжалявам, но 50 лв. могат да се дадат и за друго.

Самоцитирам се:
Скрит текст:
"От изброеното може би бих взела "Нощен Истанбул" и, евентуално, Долма Бахче от фирмата. Нощната, във вида, в който я предлага фирмата, трудно можеш да я направиш самостоятелно, а дворецът при самостоятелно посещение ще ви отнеме повече време и няма как да влезете с български гид."

Ти онлайн ли направи резервацията? Ако е така, ако не я платиш, след 72 часа ще е невалидна и можеш да направиш нова, без никакъв проблем. Аз, последния път, праснах едно резерве в сайта, ама после отидох в офиса и направих договора там, а първата просто изтече и се самоизтри.

Казвай сега какво да редим, на линия съм да помагам, както и всички тук. Корабчето може да се хване по всяко време, не е нужно да е преди Долмабахче, принципно.

П.П. 313.90 означава, че си избрала по-скъпия хотел... само да вметна, че това не е гаранция... Общо взето хотелът е на късмет, понякога печелиш, понякога губиш. През пролетта ние бяхме на скъп пакет и с фиксиран хотел 3 зв., а компанията от Добрич бяха с ваучери, на цена, доста по-ниска от нашата, без фиксиран хотел, но ги настаниха в хотел 4 зв. Всъщност там бяха всички, без шестимата, които бяхме платили конкретно за "Ейфел". Есента платихме за 2/3 зв. (или 2), а бяхме цялата група в 4 (договорите ни бяха по различни пакети). За следващия път съм резервирала най-евтиния пакет, ще се оставя на шанса... разликата предпочитам да я дам за хойкане.

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 16:23 от beljata

# 47
  • София
Аз пак съм на вълна забележителности и паркинги. Мисля, че до Бейлербей видях спрян автобус на Караджъ и започнах да се чудя дали е позволено паркирането пред двореца? Иначе на снимките ми няма никакви спрели коли на улицата, но не сме снимали мястото, където беше автобуса.  newsm78

До Кючуксу имаше много паркинги и то почти празни, но нямам идея как се плащат.  newsm78

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 15:15 от Тaня67

# 48
  • Варна
Таня, Караджъ турс спират автобуса за малко, само, за да качат тези, които са били по Босфора и да ги отведат на кафенето с гледката към първия мост, където ги чакат онези, които не са били на корабчето, а са минали в Азия по моста. Вероятно са в нарушение, но шофьорът е в автобуса и сигурно спира наистина за кратко, когато водачката му даде знак, че корабчето идва. Нали има малко пристанище в съседство на Бейлербей... всъщност детска площадка, до която акостират някои корабчета (в "Север Юг" показват мястото непрекъснато). Доколкото помня от пролетта, не видях да има удобен паркинг край входа на двореца. Ние отидохме с автобус от Юскудар. На картата също не виждам място за паркинг, май.

В тази връзка, дайте съвет как да отидем до Кючуксу с градски транспорт.

# 49
  • София
Белята, благодаря! Явно затова хем си спомням автобуса, хем не си спомням за спрели коли. Май ще ги пращам на Чамладжъ и след това до Кючюксу. Там има и хубава гледка към Босфора, дори и да решат да не влизат в двореца. А мястото е красиво и го има по сериалите.  Laughing

# 50
  • Варна
Тъй, тъй... я кажи може ли тоя маршрут да стане с автобуси, че на мен пак ми се ходи на Чамлъджа (този път М-тел няма да ми развалят кефа) и може да го съчетаем. А и направо Кючуксу пак ме интересува, де... с градски транспорт, воден или сухоземен.

# 51
Нервакова, без да натрапвам мнението си-просто давам съвет. Прочетете в интернет информация за Долмабахче и като отидете влезте с първата възможна група-без значение от езика. Когато ходихме в Бейлербей ни предложиха да влезем веднага с френска група и ние се съгласихме(в крайна сметка с италианска влязохме, че половинката много мрази французите и като видя италианската група, така се зарадва все едно на български ще ни говорят  Laughing)-имахме вече нужната информация за двореца-отделно пред всяка стая има информация на английски, която си прочетохме. Много доволни останахме от това си посещение.
Отделно, като не е първо в програмата Долмабахче, трябва да нагаждате другата програма към часа на тръгване на агенцията и ще сте притиснати от времето за самостоятелната си програма преди това.

# 52
  • София
Тъй, тъй... я кажи може ли тоя маршрут да стане с автобуси, че на мен пак ми се ходи на Чамлъджа (този път М-тел няма да ми развалят кефа) и може да го съчетаем. А и направо Кючуксу пак ме интересува, де... с градски транспорт, воден или сухоземен.

До Кючюксу ходихме с автобус от Юскюдар - от онези многото 15-ки, които спират пред джамията на Михримах.  Wink  На отиване знаехме само за 15 без буква, а на връщане се качихме на каквото дойде, но имаше дори 2 букви след номера.  Grinning Бяхме стигнали пеша след втория мост. На Чамладжъ сме се качвали в друг ден, но не пречи да се хване автобус от двете известни спирки Чамладжъ или Чамладжъ туристик до Юскюдар и след това да се хване 15-ка. Или първо да се отиде до Кючюксу, после да се слезе до Бейлербей и от там имаше автобус до Чамладжъ, който спира на спирка Курал. Иначе и от Юскюдар има доста автобуси към Чамладжъ. Имай предвид, че двореца затваря сравнително рано - около 16-17 часа най-много. Но както казах, там има достъп до водата без да се влиза в двора на двореца. Иначе по спомен билетът не е скъп. Май беше няколко лири, но и това, което се вижда не е много - 2 етажа с по 4 стаи и разкошно стълбище. Пак се влиза на групи. Бяхме 7-8 човека. Екскурзоводът не знаеш и дума на английски. Каза няколко думи на турски и ни остави сами да разглеждаме. Поне можеше да се снима на воля.  Grinning

И аз не бих се хванала с някоя допълнителна екскурзия, с която да се съобразявам. Трябва да се нагажда всичко по нея. Дори и вечерната екскурзия е обвързваща, защото означава само да гледаме часовника и да се притесняваме дали ще стигнем навреме. Но долкото разбирам, парите вече са дадени. Сигурна съм, че Нервакова ще остане доволна и от двете.  Wink

# 53
Благодаря ви на всички, още сутринта направих нова резервация само с нощен Истанбул и това е ,
Долмата ще си я гледаме саминки.

Това е програмата на ТА
Скрит текст:
Класически тур - Пешеходна разходка из историческия център на Истанбул;
Посещение на Капалъ Чарши;
Посещение на Историческия Хиподрум;
Разглеждане на Колоната на Константин Велики;
Разглеждане на Египетския обелиск;
Разглеждане на Змиевидната колона;
Разглеждане на Фонтана на Вилхелм II;
Посещение на Синята Джамия;
Посещение на Мол „FORUM” на територията на който се намират множество магазини, между които PRAKTIKER, магазин IKEA, сензационния аквариум " TURKOAZOO" (без включена входна такса);
Кратък престой в град Одрин;
Възможност за посещение на одринската Капълъ Чарши;
Възможност за посещение на Джамията Селимие в Одрин - дело на великия архитект на османската империя Мимар Синан;
Водач от фирмата организатор по време на пътуването и престоя в Истанбул.

освен нея искам и

Възможно най дългата разходка по Босфора
Долмабахче сарай
Пиер лоти
Ако не е много далеч и смятате че ще имам време Молла ашки
Истиклял задължително
Таксим разбирам че така или иначе с ТА ще го обиколим
Накой красив парк с лалетата , не им знам имената - доообре Мимчето ме нави искам Емиргян  Laughing
Френската улица
Хубава сладкарничка да осладим разходката
Този Чамлъджа хълм къде е да ходим ли

Дайте и вие някое местенце което ми е по път и заслужава да се види , мен ако питате искам една година да съм в Стамбула и само да ходя по сокаците, мъжо също иска по цял ден да обикалями и повече неща и места  да видим не толкова да стоим в разни джамии и църкви.

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 16:56 от Г-жа Нервакова

# 54
  • Варна
Благодаря, Таня! 15-ките са ми ясни, ползвахме ги до Бейлербей. И на Чамлъджа ходихме, с някаква 14-ка. Ще огледам, в удобно време, маршрутите и разписанията, за да преценя дали е възможно да се съчетаят, или ще се ходи поотделно. Искам пак да отидем и до Кадъкьой, много ми хареса района.

За съобразяването си абсолютно права, аз го изпитах на гърба си, защото поех ангажимент да заведа "опашките ни", за да посетят Долмабахче и изгубихме огромно количество ценно време, но ако се тръгне от хотела, би било по-поносимо. Все пак, ако не е платила, може да откаже, както написах по-горе. Нощната на нас ни дойде много добре, първо, защото беше включена в пакета, но най-вече, защото бе в деня на пристигането и във време, в което иначе щяхме вече да сме се простряли в леглото, скапани от умора, а така уплътнихме още 2 часа и нещо, без да морим краката.

Браво, Нервакова, добър избор.

Това, всичкото:
Класически тур - Пешеходна разходка из историческия център на Истанбул;
Посещение на Капалъ Чарши;
Посещение на Историческия Хиподрум;
Разглеждане на Колоната на Константин Велики;
Разглеждане на Египетския обелиск;
Разглеждане на Змиевидната колона;
Разглеждане на Фонтана на Вилхелм II;
Посещение на Синята Джамия;

е част от самата пешеходна обиколка. В Синята джамия няма да влезете, вероятно, по това време май не е отворена за посещение, ще влезете само в двора. Ако държите да я видите отвътре, обърнете внимание какви са часовете за посещение, написани до входа и отидете самостоятелно.

МОЛ "Форум" се посещава след тръгването от хотела, евентуално пътьом се изчакват "островитяните" или директно ви водят там. На място може да посетите аквариума или да обиколите магазините, супера или ИКЕА.

В първия свободен момент можете да отидете на Таксим (ТА няма да ви заведе там, не е включен в пешеходния тур, а в обзорната автобусна, която се плаща). От него надолу тръгва булевард Истиклял, в пресечка на булеварда е една обичана сладкарница - "Инджи" с прочутите профитероли, а по-надолу, в друга пресечка е Френската улица. Точно упътване ще ти дадем. После може да видите кула Галата, а от нея да се спуснете до мост Галата, малко да се отклоните, ако обичате баклава, и да хапнете от тази на Гюллюолу. После да пресечете мост Галата и да посетите Египетския пазар. После да вземете автобуса и да отидете на Пиер Лоти, за да хванете залеза на слънцето там. Ето ти в един следобед много от нещата, които искаш.

На другия ден отивате сутринта в Долмабахче, като излезете взимате автобус и отивате в Емиргян, за да се насладите на лалетата. В същия следобед би могло да е горното, а първия такъв да се използва за друго, ще ти го спретнем, ако решиш, и този вариант.

Последна редакция: чт, 23 яну 2014, 17:01 от beljata

# 55
  • София
Г-жа Нервакова Препоръчвам с две ръце парка Емирган по време на лалетата задължително трябва да се види, сигурна съм, че много ще ви хареса там  Peace

# 56
  • София
Г-жа Нервакова, има ли шанс за второ посещение? Тъй като ще бъдете в сезона на лалетата, може съботата да е в посока Емиргян. С този парк могат да се "вържат" Долмабахче, Йълдъз - парк и шале (ако имате споменатия от мен комбиниран билет) и накрая един хубав завършек в Сапфир. Дори при по-бързо разглеждане или съкращаване на нещо, могат да се вместят Ортакьой с гледката към моста и все още опакованата красива джамия или разходка в Саръйер, където са две от къщите от сериалите (от Забранения плод  и още една). Но в такъв случай някои от традиционните забележителности ще останат за друг път. Чамладжъ е хълм в Азия, от който има прекрасна гледка. Погледни в първи пост има линк с камери. Там има гледки в реално време както от Чамладжъ (Буюк Чамладжъ), така и от Пиер Лоти. Другото кафене според мен е по-трудно достъпно и по-отдалечено. Малко трудно ще се вмести в и без това напрегнатата ви програма. До Пиер Лоти препоръчвам да се отиде с ферибот, макар и да спира малко по-далече от автобуса. Разходката е впечатляваща. Виждат се много красиви места около Златния рог.

# 57
Беличка, Таня благодаря , пишете пишете аз съм копи пейст във файла Истанбул  Mr. Green
и двете вървите в правилната посока  Hug
Пиер Лоти с лифт или ферибот е по добре .

# 58
Беличка, Таня благодаря , пишете пишете аз съм копи пейст във файла Истанбул  Mr. Green
и двете вървите в правилната посока  Hug
Пиер Лоти с лифт или ферибот е по добре .

Вариантите да стигнеш до там са с ферибот или автобус. Изкачването до самия хълм се стига с лифт или пеш.

# 59
Аз пак съм на вълна забележителности и паркинги. Мисля, че до Бейлербей видях спрян автобус на Караджъ и започнах да се чудя дали е позволено паркирането пред двореца? Иначе на снимките ми няма никакви спрели коли на улицата, но не сме снимали мястото, където беше автобуса.  newsm78

До Кючуксу имаше много паркинги и то почти празни, но нямам идея как се плащат.  newsm78

здравейте  Hug извинявам се, че се намесвам в темата ви,но една дружка ми каза, че питате за паркинга на Бейлербей сарая и ако мога да ви го напиша Simple Smile  - да има паркинг,точно до входа за двореца е от ляво,ето и на картата се вижда. аз съм ходила организирано и автобуса ни чакаше на паркинга,имаше и лични автомобил паркирани там,до колкото помня беше платен но не знам цени

Общи условия

Активация на акаунт