?Въпроси всякакви?

• 5 623 404
  • 96 496
  •   5
Отговори
# 36 705
  • София (Възраждане)
Ако едно жилище е съсобственост между А и Б и от години се ползва изцяло от А, а Б реши да прехвърли своя дял на А, нужно ли е Б да изчисти данъчните си задължения по своя дял, за да се допусне прехвърляне?

# 36 706
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Майка ми има, но е купувано отдавна, отдавна...виж в алиекспрес, за магазина...не съм виждала.
Точно за майка ми е, и тя имаше преди много години, но отдавна е изгубено и тя често го споменава. Ще проверя на двете места, дано го намеря, уж търсих онлайн но го намерих единствено от някакъв австралийски продавач в иБей, 2 долара за самото нещо и 15 за доставка. Ако не намеря другаде, ще го взема, но ако го има някъде по наблизо... Иначе онова пише, че е Солинген, но в сайта на Солинген не можах да намеря подобно нещо. Благодаря ви и на двете Simple Smile

предполагам 15 лири е директно от продавача до България.
опитайте през фирма за доставки от Англия  Peace "гъбките" са лира на пратка до килограм  Peace

Скрит текст:
може ли линк към стоката в ибей? май само такава джуджавка нямаме в къщи  Blush

# 36 707
Отиди на лекар. В аптеката могат да ти дадат само нещо за мазане, а ако е такова, хубаво е и да пиеш противовирусно. Но лекар да постави диагнозата и да прецени. Иначе не се заразяваш, ти СИ заразена, просто ти е слаба имунната система и вируса се активизира. Като дете си карала варицела, вирусът остава и дреме в теб и при спад в имунитета се активизира. Щом обривът е под дрехите, трудно можеш да заразиш някой. Вирусът го има в течността, която се отделя от мехурчетата на обрива.

Благодаря за отговора, Блу bouquet Утре ще ида на лекар, но ми се искаше от днес да почна да се мажа с нещо, преди да се разрастне повече

# 36 708
Здравейте!  Имам въпрос относно един имот. Баща ми иска да изтегли ипотечен кредит и да заложи етажа от къщата, в която живеем. Баба ми ( майка му ) е жива, но е съставен документ , в който пише, че баща ми наслядява имота като поема грижите за баба ми ( унаследяване срещу доотглеждане ) Интересува ме аз и двамата ми братя като негови деца можем ли да направим нещо по въпроса, защото реално ако се случи така че да не може да си плаща вноските ще вземат етажа и ние оставаме на улицата. Съжалявам за дългия пост и Благодаря на тези , който ще ми отговорят.

# 36 709
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте!  Имам въпрос относно един имот. Баща ми иска да изтегли ипотечен кредит и да заложи етажа от къщата, в която живеем. Баба ми ( майка му ) е жива, но е съставен документ , в който пише, че баща ми наслядява имота като поема грижите за баба ми ( унаследяване срещу доотглеждане ) Интересува ме аз и двамата ми братя като негови деца можем ли да направим нещо по въпроса, защото реално ако се случи така че да не може да си плаща вноските ще вземат етажа и ние оставаме на улицата. Съжалявам за дългия пост и Благодаря на тези , който ще ми отговорят.

свържете се с адвокат и то бързо!

мисля, не съм сигурна, че само бабата може да направи нещо и то е да развали договора за дарение с доглеждане

# 36 710
  • Луната
Здравейте!  Имам въпрос относно един имот. Баща ми иска да изтегли ипотечен кредит и да заложи етажа от къщата, в която живеем. Баба ми ( майка му ) е жива, но е съставен документ , в който пише, че баща ми наслядява имота като поема грижите за баба ми ( унаследяване срещу доотглеждане ) Интересува ме аз и двамата ми братя като негови деца можем ли да направим нещо по въпроса, защото реално ако се случи така че да не може да си плаща вноските ще вземат етажа и ние оставаме на улицата. Съжалявам за дългия пост и Благодаря на тези , който ще ми отговорят.

Според мен - не може, защото той не е собственик. Трябва първо да наследи имота. Но по-добре задайте въпроса си в юридическия форум lex. Peace

# 36 711
  • Варна
Аз пак да попитам...възможно ли е да разширя някак нови обувки от лак, стискащи леко отстрани на пръстите?
Да не те отчайвам, но ако е изкуствена кожа няма да стане. И аз имам едни страхорни лачени обувки и пробвах всичко, спирт, спрей за разширяване, носене с плътни мокри чорапи, но ефект нямаше.

# 36 712
  • София-Младост
Скрит текст:
Как се изчисляват болничните, на база дохода от посл. 12мес? 80%.

Като се отуде на борсата колко месеца ти плащат и на каква база?
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.
Т.е. ако в момента вече взимам бруто примерно 1000лв - ще ми начислят за 1месец - 800лв чисто?! С калк-р за заплати излиза 78% /-22%/ нето (780лв) - когато си работиш, как така болничния излиза повече? newsm78

Цитат
За борсата, зависи от начина на прекратяване на ТД. Минималното е  4 месеца с обезщетение 7.20/ден.
До "Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица."  в зависимост от осигурителния стаж.
Взаимно съгласие да кажем. Знам, че минималното е толкова, как да разбера хипотетично колко ще е моето един ден? Ако през тези 24мес имам 3мес прекъсване или е без прекъсване, ме интересува  => размер и период (4 или повече мес?).
Отзад напред...при взаимно съгласие винаги е 4 месеца с обезщетение 7.20/ работен ден, т.е. около 140лв месечно.
Обезщетението за временна неработоспособност се изчислява на база осигурителен доход. Взима се брутото за периода и се дели на броя работни дни, то се умножава по 80%. Отделно се взима нетото за целият период и се дели на броят работни дни. Сравняват се двете цифри и по-малката ти е дневното обезщетение докато си в болничен.

# 36 713
  • Mediterraneo
Трябва да преместим пералня от един апартамент в друг, но не помня къде съм сложила транспортните болтове.  Blush
Могат ли да се ползват такива от друга марка и модел? Rolling Eyes

Десетгодишната ми пералня е пренасяна 4 пъти в различни жилища без транспортни болтове.

# 36 714
  • София
Как се изчисляват болничните, на база дохода от посл. 12мес? 80%.

Като се отуде на борсата колко месеца ти плащат и на каква база?
Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест - в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността.
Т.е. ако в момента вече взимам бруто примерно 1000лв - ще ми начислят за 1месец - 800лв чисто?! С калк-р за заплати излиза 78% /-22%/ нето (780лв) - когато си работиш, как така болничния излиза повече? newsm78

Цитат
взимаш 1000 лв , но не за 1 ден. те са ти месечното възнаграждение. тези пари трябва да ги разделиш на средноотработените дни за месеца и така ще получиш среднодневно. 80 % от него ще получиш. умножаваш  полученото по броя на дните на заболяването.

Ясно, направих сметки и излиза, че втория болничен между юли-авг - последните два дни от юли не са ми начислени (НОИ-ските), а първите 5 от август са ми преведени точно (според смс-те).
Онлайн мога ли да направя справка или в НОИ става това?
Ще си  взема и банково извлечение от сметката ми. Peace

# 36 715
  • София-Младост
Вадиш си ПИК и си правиш онлайн справка.
Това, което е написано в червено от Бонго, уви не е точно. Затова първо направи справка в сайта на НОИ, в раздел обезщетения и след това си пусни запитване по мейл, ако смяташ, че има грешка.
Уви, болничните не се изчисляват с прости сметки. 1000*80%...много си далече от тази сума!

# 36 716
написаното е леко ориентировъчно. има описано как става изчислението и човек може да си направи приблизителни сметки.  от друга страна има неизвестни от автора и поради това точни суми не могат да му се посочат. предполагам ,че и ти не можеш да изчислиш с точност имайки само примерни суми  от автора.

както и да е  Laughing

# 36 717
  • София
написаното е леко ориентировъчно. има описано как става изчислението и човек може да си направи приблизителни сметки.  от друга страна има неизвестни от автора и поради това точни суми не могат да му се посочат. предполагам ,че и ти не можеш да изчислиш с точност имайки само примерни суми  от автора.

както и да е  Laughing

Ами, тя е права, разликата е голяма..
Изрових два фиша от март и април с 1-2 болнични от НОИ, обезщетението спрямо брутна надница за месеца е:
Март: 60%
април: 57%  /не успях да схвана защо са различни %, може би от раб. дни/

Затова ми се губеха 2дни , с новите проценти /60%/ - стана с 2лв точност  bowuu
...
делеч от 80%  Laughing

# 36 718
Т.е. ако в момента вече взимам бруто примерно 1000лв - ще ми начислят за 1месец - 800лв чисто?!

да , разликата е голяма. и исках да ти кажа ,че между средномесечно и среднодневно има разлика , която в горния пример не сиго взел под внимание.

# 36 719
  • София-Младост

както и да е  Laughing

Ами, тя е права, разликата е голяма..
Изрових два фиша от март и април с 1-2 болнични от НОИ, обезщетението спрямо брутна надница за месеца е:
Март: 60%
април: 57%  /не успях да схвана защо са различни %, може би от раб. дни/

Затова ми се губеха 2дни , с новите проценти /60%/ - стана с 2лв точност  bowuu
...
делеч от 80%  Laughing
Аз ще го напиша още веднъж с думи прости.
Сумира се брутното възнаграждение за периода от 18 месеца назад, дели се на общия брой работни дни и се умножава по 80%, получава се сума Х.
Сумира се нетното за същият  период, дели се на броят работни дни и се получава сума Y.
Сравняват се Х и Y и по-малката сума е дневното обезщетение.
Още по-грубо, ако предходните 18 месеца сте били непрекъснато на брутна заплата 1000лв.(предполагам че и на толкова ви осигуряват), то имаме:
18х1000=18 000/360(взимам средно 20р.дни за месец, иначе се смята с точност)=50*80%=40
Нетното на 1000лв е около 783лв.
18х783=14094/360=39.15
Сравняват се 40 и 39.15 и излиза че дневното обезщетение е 39.15лв.
Т.е. ти за един месец болничен с 20 работни дни ще получиш 783лв.

Общи условия

Активация на акаунт