Организиране на бюджета - в електронен вид

• 7 265
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Аз да споделя моя опит - и аз съм ЗА да си направиш таблицата сам, само дето аз не ползвах Ексел а Опън Офис програмката за ел.таблици, но то е пак почти същото.

Шанс, недей пита много кой как го е направил, разбил. Помисли си ти самата каква информация искаш да получиш накрая на извадката. Аз домакински бюджет си правих преди години, още не бях женен даже. Бяхме почнали да не ни стигат парите, та реших да видя откъде издишаме. Въвеждах абсолютно всичко, точно както те посъветваха тук. Ама наистина всичко, вкл дреболии, един ден жената (тогава гаджето) ми пише по ICQто с усмивки "какво е 0.50лв разход магнитче Simple Smile" - както казах всякакви подробности (магнитчето беше калинка за хладилник и беше закачка между нас но това казвам помеждудругото  Simple Smile ).

Един път почнала да въвеждаш информацията, много е важно как ще я категоризираш - точно върху това помисли преди всичко - какви категории искаш да има, защото те ще определят вида на рапорта ти. Дето се вика може да гледаш едно дърво и все ще е дърво, но ако го гледаш от друг ъгъл, може да видиш че има и мъх по него.

Моите категории бяха общи. Тогава нито бяхме женени, камо ли деца. Нямам много спомени, но помня имах "храна", "задължителни консумативи" където бяха тока, телефоните и др, "здраве", "транспорт", "забавления" (кино, концерт и др) и др подобни, но на мен това ми трябваше - по-обща извадка, за да видя в коя категория издишаме. Ами веднага лъсна и коригирахме разходите за следващия месец и беше наред. Въпреки това водих бюджета за още близо 2 месеца. После ми вдигнаха заплатата и спрях  Laughing

Та пак казвам - помисли си как и искаш да ти изглежда рапорта и какво да отразява и оттам тръгни какви категории за разходи да има. Иначе от двете основни графи "приходи" и "разходи" няма как да избягаш. А вече ако се затрудняваш с Ексела, нямаш оправдание да не използваш Гугъл да си намираш отговорите. В крайна сметка и тук може да помогнем.

# 16
  • София
Аз започнах с домашен бюджет 2010.
Тогава се мотаеше по Форума една екселска табличка.
Обаче аз така и не свикнах така.
Правя сеи всичко на ръка и на листчета.
Не разбивам подробно.
Описвам по бележки и по фирми - примерно 20 лв Теранова, 10 лв Била и т.н.

# 17
Много ви благодаря на всички за отговорите.

Аз принципно искам всичко да записвам, защото определено не мога да разбера къде свършват парите, макар че може и да лъсне една категория, която искам да си я запазя в същия й вид  Mr. Green

Та, аз преди си бях правила таблица в ексел, обаче ставаше страшно дълга и тромава с тези всякакви подробности и отделно някак си не можех да откроя какво - защо, затова и се обърнах тук към вас. С ексела нямам кой знае какви проблеми, добре се разбираме, трябва просто да измисля схемата Simple Smile

TatkotoNaUnaka, жалко, че при мен моето гадже нещо не му се занимава да пишем тия неща, та аз трябва да ги боря...

Много мерси още веднъж на всички   bouquet

# 18
  • Варна
Вдъхновена от тази тема, седнах и направих една таблица в Excel. Мъжът ми даде идеята да е с 12 отделни таблици - по една за всеки месец. Всяка таблица има 28/30/31 колони, според броя на дните в месеца. Започнахме да събираме всички касови бележки от деня и вечерта ги нанасям в таблицата на съответната дата. Ще видим колко време ще ме държи този ентусиазъм.

# 19
  • София
О, много е сложно така!
Според мен трябва да се направи една таблица за месеца Приходи/ Разходи - т.е. сметки.
И след това останалото да се разпредели за храна и нещичко, ако остане.
И вече - по една табличка на седмица, която да смята колко са похарчени всяка седмица.

# 20
  • Майничка
Сега погледнах - разходната част на таблицата ми има 67 реда. Laughing
В един файл правя 13 листа - 12 за месеците (разбито по дни и сумирани общо за месеца) и един за годината, в който с натрупване се сумират месечните приходи и разходи по пера от попълнените листове. Файловете са обвързани и към крайния резултат за всеки месец/година виждам съответните разходи за двата/двете предходни. Само диаграмки дето още не съм почнала да си правя. Joy
Пипкаво е само докато формулираш редовете и въведеш формулите, после става забавно.

# 21
И аз първо си направих таблица на Ексел, имах нужда изобщо да видя нагледно колко пари харча. Но много бързо я зарязаха тази работа и се ориентирах към приложенията за телефон. Пробвах няколко и се спрях на това - http://moneywizapp.com/
Платено е, 5 долара в американския appstore. Като функицоналност това приложение ми допадна най-много. Мога сама да си създавам колкото искам и каквито искам категории, въпреки че и техните обхващат почти всичко, което ми е нужно. Можеш да си направиш месечен бюджет за каквито искаш неща и веднага ти изкарва колко пари си изхарчил и колко ти остават. Сложила съм си на отделни акаунти където имам пари, че са ми на няколко места (банки, карти, кеш и т.н.). И най-важното мога да го ползвам постоянно. Когато съм навън и изхарча пари мога веднага да ги отчета преди да съм забравила, а не е нужно да чакам да се прибера и да си отворя ексела.

# 22
Има апликации за смартфон, напр Monthly bUdget , можеш да се подсетиш от там за разни категории. Или да пробваш директно да ползваш някоя, имат и аналитична част.
Аз не съм пробвала, защото моите харчове са много 'фиксирани' и както и да се въртя не мога да оптимизирам много повече от това, така че то ще си покаже много бързо 'къде ви отиват парите' и предполагам че е по-лесно да имаш такава апликаиця, отколкото да въвеждаш всичко в огромни таблици.

Има и аппс за списъци за пазаруване , аз ползвам такъв и съм доволна, от тях също можеш да се подсетиш за категории. Ако пък решиш да въвеждаш цени и тн. съвсем ще блесне ситуацията:)

Ако можеш да тестваш апп е най-добре според мен особено ако прави разни нотификейшънс, ако приближаваш или надвишаваш лимити и тн.

# 23
Здравейте,

Ако мога да помогна и да споделя моя опит...от доста години ползвам една програма за служебни и лични цели и е изключително удобна, казва се microsoft money и я има в нета за free dawnload. Тя е направена специално за домашно счетоводство.
Дано съм помогнала на някой.  Grinning

# 24
Ние ползваме http://moneyzoom.com/
Елементарна е за ползване, има версии за всички смартфони (аз я ползвам почти само през телефона си) и ми дава всичката информация, от която имам нужда.
Определено мога да кажа, че след като почнахме да ползваме подобни приложения въпроса "къде ни отидоха парите" отсъства от ежедневието ни.

# 25
От около половин година ползвам сайта mypocket.bg Харесва ми, че мога да добавям лични категории. Супер удобно ми е така да следя бюджета.

# 26
  • На зелено
Аз се опитвам от известно време да водя приходи/разходи в една екселска таблица, но е много обща и обмислях, как да я направя, така, че да ми дава малко повече информация. В смисъл като гледам, дни, сравнявам, в крайна сметка и да видя къде, какво мога да си спестя в харчовете или да подобря в организацията на покупките. С приятелят ми отскоро сме едно домакинство и за съжаление често се случва да купуваме плодове и зеленчуци, които просто се развалят и изхърлят. Аз си мислех, че е ок като количество, а то какво се оказва  Whistling. Много ми харесва организацията на gargamela и от днес ще се опитам и аз по подобен начин да водя разходите+въвеждане на закупеното количество. Ех, жалко, че графите с разходите са толкова много, а приходите главно една: "Заплата" (респек.пенсия) ooooh!

# 27
Важно е таблиците да не са твърде подробни според мен, информацията трябва да е компактна и разходи за стотинки да се пренебрегват

# 28
често се случва да купуваме плодове и зеленчуци, които просто се развалят и изхърлят.

Този проблем най-лесно се решава със седмично меню Peace

# 29
  • На зелено
често се случва да купуваме плодове и зеленчуци, които просто се развалят и изхърлят.

Този проблем най-лесно се решава със седмично меню Peace

Опитвам се, ако не за цяла седмица, то поне за три дена напред. Но нещо все ми убягва. Истината е, че просто ми трябва повече опит и по-добра организация.

Общи условия

Активация на акаунт