На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 969
  • 213
  •   1
Отговори
# 135
  • München, Deutschland
Направо съм, да използвам израза "силно впечатлена" от някои мнения тук... Но пък рядко ми се случва с такъв интерес да следя някоя тема  Grinning.

А какъв е проблемът с това двойно легло толкова? Тук (в Германия) хората купуват на децата си големи легла от, да кажем, 13-16 годишна възраст, защото считат, че е по-удобно, имаш повече място и т.н. Инфото не е представителна извадка, де, просто впечатления. Защо това непременно е свързано със секс? Аз на двойно легло примерно спя по-добре...

Във връзка с:

Цитат на: Саморая
Мисля, че вече излязохме от темата за Касита. Започнаха да ми задават въпроси от общ характер. Въртяла съм едно и също и не им харесва, добре - друго давам. Пак ли не сте доволни  Laughing

Саморая, коя според теб е подходящата възраст да започнеш сексуален живот (за момиче и за момче съответно)? И за да не ми е неясен въпросът - моля те, отговори ми с число. Ще бъде доста по-еднозначно и ще спести по-нататъшни въпроси Wink. Питам, защото ми се струва, че различните хора тук имат различни виждания по въпроса, и то не просто различни виждания, а разлики от по 3-5, ако не и повече години, което на фона на общо 16 или 20 години, може да представлява към 1/4 или 1/3 от целия живот.

# 136
  • волно калдъръмче
Възраст няма - индивидуално е. Трябва култура и общуване. На възраст, в която се приема, че е нормално и са готови, все още не знаят кои са, а за пълноценно общуване в двойка има още време да мине. Това е причината да твърдя, че да се забавиш, не е грешно. Не е грешно и да почнеш рано, щом физиологията ти го нашепва  Wink

# 137
Светкавица, аз преди попитах какво означава "толериране" на навиците в използвания от теб контекст, но не получих отговор.
Сега ще си позволя пак да запитам: Какво значи да сме съгласни с тях? Децата и на по 50 години да станат, аз, напр., с пушенето на цигари и изобщо на тютюн няма да съм съгласна.

Само с поредното уточнение, че мисля, изразих отношението си към забраните.
Да се съгласиш, да толерираш означава, не само да приемаш навик, който не одобряваш, но често ти да го създаваш.Или да знае детето ти ,че нямаш нищо против, че ще финансираш тези негови "потребности", които в един момент стават наистина потребности.Знам, че никой от форума не го е направил, но често първата цигара или първата чашка се употребяват у дома, с ясното съзнание, че родителят няма нищо против.

И въобще не става дума за една чаша вино на Нова година, която съответния тийн я изпие, я не.Ама реалността е друга- пролетно време гледам по заведенията масово бебета лочат пяната на бирата/ под бебета разбирам деца в градинска възраст, условно го казах/Оттам нататък- ясно е, че родителите няма да имат нищо против децата да правят компания.

Алкохол за непълнолетни изобщо не приемам.
Но ето, родители осигуряват алкохол за тийн рождени дни, един вид създава се как да кажа "модел на празнуване", ритуал някакъв.И такива като мен, а и децата им евентуално ще са малко като в необрано лозе, съзнавам го.
Няма да правя трагедии, разбира се, то ако му е влязло нещо в главата, ще знае кога и как. Ама да предлагам, особено на чужди деца алкохол, наистина, странно ми е.

За мен беше по-важно- от каква възраст какво се приема в масовия случай.Да, няма да ми е приятно синът ми и на 50 да пуши, но мисля, ще го приема някак по-естествено отколкото ако на 15 пуши.

# 138
  • където ми харесва
Може ли и аз една вметка да направя?
Понеже съм от родителите, които споделиха, че дават бира, когато има купон у нас, изрично споменах, че преди това съгласувам с родителите на поканените деца.
До сега винаги съм чувала едно и също-"предпочитам под надзор детето ми да изпие една бира, отколкото да се налее някъде с фалшив алкохол"
Пък, вие ме съдете после, че до сега, едно пияно дете не съм върнала на родителите.

sophiemmaspencer, точно в тази тема го споменах.
Ами, да ти кажа, колкото и да се възмущаваш, детето ми проблеми от общ характер няма, за това, че притежава наргиле, и пуши веднъж на няколко месеца. Не са ме търсили още от закрила на детето. Whistling

# 139
За да не могат да си финансират вредните "потребности" тийновете не трябва да получават повече от 50 ст./ден Stop Не говоря за тези, които пушат кутия цигари на ден, а и мисля, че те не преобладават. Колко му е 4-5 човека да съберат пари за 1л. водка, за да я изпият на някоя пейка в парка - вносната е около 20 лв. За наргиле по-назад пуснах линк с ваучер в заведение - 4,50лв.

Светкавица, обобщенията ти "къртят" Mr. Green

# 140
  • най-шареното място
Светкавица, не виждам как детето ти ще е в небрано лозе. Защо изобщо виждаш лозе?
Хубаво, отива на купон след 5-6 години и там има бира. Е, и? Какво става? Който иска пие, който иска - не. Ако има възрастен и накусват с одобрение на родители... Може да е странно, но детето пак може да не пие.

То някои хора са в подобна ситуация цял живот. Много възрастни пият вино, но не и твърд алкохол. Никой не се е повредил от това, ч ене пие като другите.

# 141
Но ето, родители осигуряват алкохол за тийн рождени дни, един вид създава се как да кажа "модел на празнуване", ритуал някакъв.И такива като мен, а и децата им евентуално ще са малко като в необрано лозе, съзнавам го.
Няма да правя трагедии, разбира се, то ако му е влязло нещо в главата, ще знае кога и как. Ама да предлагам, особено на чужди деца алкохол, наистина, странно ми е.

Не е нужно ти да предлагаш алкохол. Ти осигури яденето и безалкохолните, а децата сами ще си организират алкохола без да те питат. Така поне ще си чиста пред съвестта си. Обаче има една кофти дилема. Бира не може да се вкара тайно, защото нужният обем за един купон са доста литри. И затова, ако родителите са нетолерантни, децата ще си вкарат концентрат. И въпросът е кое е по-добре - бира легално или концентрат нелегално?  Wink

А по мое време в петък тръгваше мълвата къде ще е теренът,  домакинът осигуряваше само въпросния терен, а гостите си носеха всичко - безалкохолни, закуски и алкохол. Да казвам ли, че терен се правеше там, където родителите заминаваха нанякъде и надзор никакъв не е имало. Та днешните деца са много по-охранявани от нас навремето. Терени днес май изобщо няма.

П.П. За по младите - "терен" = "купон" по тогавашния жаргон.

# 142
  • София
Цялата сюжетна линия ти разкрих. Всичко беше както го харесваш -  с примери от живота, а ти пак не си разбрала. Вече не знам как да ти го обясня.

Да опитам по моя начин. Нуждите са едно, задоволяването им - друго. Сексът не е като а-нето,  напне те и айде. Може и да се въздържиш, когато е за добро.
Не, секс всеки почва да прави когато му дойде музата.
Да я нямаше тая запетая след "не"-то, да си помисли човек друго, ама на - има я. Ако си имала друго предвид, извинявай  Peace
Аз вече се чудя същото-КОГА?
Ти въртиш едно и също нещо, ама само с подмятания теза не се доказва.
Та, на въпроса-КОГА?

Не помня кой го е написал, нещо ми се върти в главата за Фройд, но беше нещо в смисъла, че човек е готов да прави сексс, когато вече не чувства отвращение от миисълта да се целува (или нещо подобно) с друг човек.
Горе-долу съм склонна да се съглася като основна идея. Забелязали ли сте как до един момент децата правят физиономии на отвращение като се спомене за целуване, дори когато коментират как на екскурзията Иван и Иванка се целували с език? Има нещо такоова - явно в един момент преодоляването на вътрешното отвращение е някакъв бегъл сигнал за сексуална готовност. Съмнявам се обаче повечето започващи практикуването на секс да са преодоляли по естествен път това отвращение. По-скоро са го преодолялии зорлем, за да не са задръстени.

# 143
Бира не може да се вкара тайно, защото нужният обем за един купон са доста литри.

А, не може... Вкарват. Всеки гостенин носи я бутилка концентрат, я двулитрово ПВЦ с бира.  Laughing
Няма лошо в бирата, лошото е, че я използват за разредител или я смесват с нещо друго...

# 144
Осигурявате ли алкохол за рождените дни на тийновете си и от каква възраст?

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 22:15 от Светкавица

# 145
  • най-шареното място
...
Точно защото съм виждала как възрастни се чувстват едва ли не длъжни да се оправдават защо не пият, защо не ядат това и онова...
Това си е в техните глави. Има една приказка за данъка. В случая е вярно. Пък и когато си заобиколен с възпитани хора, никой нищо не те пита или поне не като стара баба дето ти брои хапките с най-добри чувства, но и най-неделикатно.

# 146
Може ли и аз една вметка да направя?
Понеже съм от родителите, които споделиха, че дават бира, когато има купон у нас, изрично споменах, че преди това съгласувам с родителите на поканените деца.
До сега винаги съм чувала едно и също-"предпочитам под надзор детето ми да изпие една бира, отколкото да се налее някъде с фалшив алкохол"
Пък, вие ме съдете после, че до сега, едно пияно дете не съм върнала на родителите.

sophiemmaspencer, точно в тази тема го споменах.
Ами, да ти кажа, колкото и да се възмущаваш, детето ми проблеми от общ характер няма, за това, че притежава наргиле, и пуши веднъж на няколко месеца. Не са ме търсили още от закрила на детето. Whistling

Ами може би е редно да те потърсят. На 14 години!

# 147
  • където ми харесва
Ми да, сигурна съм, че ако зависи от теб, може дори и да ме закопчаят. Че и децата да ми вземат.

Не, че нещо, но в този форум, пишат майки, чийто деца пушат цигари и те са абсолютно наясно с този факт, че даже и им ги купуват. Сигурно и тях трябва да ги потърсят.
Както и таткото със спалнята.
А тези, които си бият децата, биха могли да ги пропуснат. Както и тези, които си малтретират психически децата....
Моето, горкото си е направо за някой детски дом. ooooh!

# 148
Не виждам място за сарказъм и героични пози чии деца са по-щастливи, по-свободни, и прочие по-по-най... Естествено, че всеки има право да възпитава децата си съгласно собствената си ценностна система, но и в съгласие със законите и обществените норми на страната, в която живее.  

И когато умишлено ги нарушава и съзнателно прекрачва границите на общоприетото, трябва да си понесе последствията с достойнство. Независимо дали тези последствия са административни, или морални.

Проблемът у нас е твърде високия праг на обществена търпимост към всички видове пороци. Твърде дълги години единственият начин да си "различен" и да се престрашиш да кажеш виц и да напсуваш силните на деня, беше да се напиеш, надрусаш, напушиш... И да си го изкараш на шефа или на комшията, като изчукаш жена му или дъщеря му...

Няма кой да ни научи, за съжаление, като нация, как да се борим със стреса и напрежението по градивен начин. Със спорт, музика, изкуство, общуване, връщане към природата, креативни хобита...
Това е едно от най-смислените неща, които един родител дължи на детето си - да го научи как да се разтоварва, без да вреди на физическото и психическото си здраве. А не като си затваря очите или откровено създава предпоставка за упражняване на пороци.

# 149
Да се върнем пак на темата, оставяйки снощните сърбежите на езика, свързани с въздържанието от секс, което за последните сърбелни страници така и не стана ясно до каква възраст следва да е налично и по каква причина, но пък разбрахме, че следвало да е налично. Laughing
Та- на темата отново:

Цитат на:  link=topic=766145.msg27492334#msg27492334 date=1392732696
Да се съгласиш, да толерираш означава, не само да приемаш навик, който не одобряваш, но често ти да го създаваш.Или да знае детето ти ,че нямаш нищо против, че ще финансираш тези негови "потребности", които в един момент стават наистина потребности.Знам, че никой от форума не го е направил, но често първата цигара или първата чашка се употребяват у дома, с ясното съзнание, че родителят няма нищо против.

За мен беше по-важно- от каква възраст какво се приема в масовия случай.Да, няма да ми е приятно синът ми и на 50 да пуши, но мисля, ще го приема някак по-естествено отколкото ако на 15 пуши.

Да, това питах- какво означава според теб толериране.
Да започна от подчертаното- не смятам изобщо, че е често. Напротив, нито един мой познат не е запалил първата си цигара вкъщи с родителите, нито се е напивал за първи в дома си с тях и/или с тяхно знание и/или съгласие. Не знам за приятел мой, който да е правил това със съзнанието, че родителите му нямат "нищо против". Съвсем обратното- всички бяхме наясно, че хората са твърдо "против". Това не ни е спряло по никой начин.

Значи имаш предвид създаване на навици. Не съм виждала, поне не лично аз, създаване на такива за пушене, наркотици и алкохол от родител. Може и да има- какво ли няма под слънцето, но вероятно не е тъй широко разпространено.  Simple Smile

За нищото против- имам против цигари и наркотици на всяка възраст, както и за приемане системно на големи количества алкохол. Нямам против един непълнолетен да пие една бира на купон или чаша вино. За концентрата съм против. За наргилето писах- не обсъждам изобщо такова с тютюн, а другото, с глицерина, за което писах и в другата тема и още там поясних, че е на 0% никотин и катран /понеже установих, че хората масово не са запознати, но дискутират/ и това става няколко пъти годишно /и това писах/, което няма нищо общо с идеята за "навици".

Писах изрично, също така, че аз не предлагам в дома си на чужди деца нищо от това, дори и еднократно, т.к. не съм наясно как би реагирал и приел идеята всеки друг родител, пък съм далеч от светата мисла да смятам, че моите решения са на шест. Изключително се изненадвам все още, когато зачета, че възрастни хора разсъждават в посока идеалност на своите и са готови в бой да влязат, за да ги наложат, но обективността не е съвсем човешка черта на редовика.

За финансирането мисля вече, Светкавица, че схвана идеята, че си говорим в твоята тема точно не за бебета и малки деца, а за тийнове, които разполагат, и това е съвсем нормално, със свои средства, давани за седмица, за месец, за празници. Какво значи "родителят да финансира"? Не познавам такъв, който дава пари на непълнолетното си дете специално за цигари, алкохол и наркотици /упоменавам заедно наистина сходни по вредност неща, да не се плискаме в дребнотемия още, че ще ни удавят те, а не реалните опасности/. Пак не твърдя, че няма, просто аз не познавам такъв.

Не смятам, че може да се говори тъй на едро, че "прагът на търпимост" по отношение на "всички видове пороци у нас" бил висок. Та пороците са толкова много и тъй разностранни, както е индивидуално отношението на всеки един човек към тях. Моето нещастно домашно наргиле, напр., по никой начин не пречи редовно да упражняваме изброените и квалифицирани като "градивни" дейности:
Цитат
спорт, музика, изкуство, общуване, връщане към природата, креативни хобита...

Общи условия

Активация на акаунт