На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 950
  • 213
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Но с мълчаливото съгласие ги тласкаме към прекрачване на границата.

Аз пък съм сигурна,че ни една списващите в подфорума са "от мълчаливо съгласните".
Колкото пъти съм се натъкнала на нещо не според нормите ми за морал в децата ми ,толкова пъти съм реагирала по някакъв начин.И гледам да си насочвам вниманието към "начина" на реакция,защото според мен той е най-важният.А че "моето никога няма да направи така" ми се е избило много отдавна от главата.

# 196
Андариел, виж, като не можеш да спреш нещо, дали поради естественото развитие или така стекли се обстоятелства, правиш се, че го приемаш, инак си признаваш други неща.

Peace

# 197
  • София
Деска, аз не прочетох тук някой да е на мнение, че неговото никога няма да направи така. Дори обратното - вероятността да направи така нараства ведно с нарастването на толерантността на принципа "и ние навремето бяхме така, пък виж ни, не сме станали алкохолици и наркомани". Това е само по себе си не само мълчаливо съгласие, а и аргументиране на съгласие - щом на мен нищо ми е нямало (или съм се измъкнал без поражения), то значи и детето ми е достатъчно умно, че да не пропадне.

# 198
Не може децата да бъдат оставяни каато отвързани, сакън да не вземем да им забраним нещо! Ми, не е зор да пият, пушат, друсат и сексят в ученическа възраст! Ама, ние сме го били правили! Хубаво, като сме го били правили, правилно ли е било? Или все още се опияняваме от детинската си бунтарщина, и то все в някакви деструктивни действия?

Не слагай всичко в пакет - пушенето, наркотиците и алкохолът в редовни и големи дози са вредни неща. Алкохолът в малки дози и инцидентно даже е полезен според много учени - чаша вино на обяд или една бира. Но най-малкото не е вреден. А сексът изобщо не е вреден, даже е полезен за духа и тялото и носи радост. И да ти напомня, че "ученическа възраст" не е само 10-14 години. Учениците завършват гимназия и като пълнолетни. Нищо им няма на "децата" да правят секс на 17-18 години. Аз поне изобщо не мисля, че съм изгубила като съм почнала тогава. Само съм спечелила и като удоволствие от живота, и като емоции и като опит.

# 199
От десетилетия, а доколкото зная- и по-отдавна социалната зрялост, регламентирана от закона е една и съща- На 18г. си пълнолетен - днес, вчера, преди 50 г. също.Това е възраст, в която в пълен обем получаваш редица права.

Същевременно някак главоломно "пада" възрастта както за занимания или ползване на продукти, приемливи за една възрастова група, а за друга -не, така и за ползване на вредни субстанции или не дотам полезни.

"Пада" възрастта и за съвсем безобидни и даже необходими занимания, които обаче, до един момент се смятаха за не особено приемливи за деца- тук мога да дам примери с гримиране, епилиране и т.н.

Затова са и въпросите- кога, какво, до каква степен.

Вашето дете навършва пълнолетие- поканени са приятелите му.Ще предложите ли алкохол?/Аз, живот и здраве!предполагам- бутилка вино или две, в зависимост от броя на присъстващите, знам ли.Бирата някак не ми е "празнична"/

Вашето дете навършва 15 години-поканени са приятелите му.Ще предложите ли алкохол?

Вашето дете навършва 12 години- поканени са приятелите му?Ще предложите ли алкохол?

Сега, ще кажете, ама кой ще се сети на дете на 12г.да предлага.Е, да, но до преди 15-20г. никой не би го направил и за 15 годишни деца.

Темата за секса не съм я засегнала, но тъй като стана въпрос-с уговорката, че това е наистина полезна и необходима дейност.Но все пак откога-?

Вашето дете е на 18г., следващата година ще е абитуриент.Представя ви приятелката си и казвате-по-добре у дома да правят секс, отколкото знам ли къде.

Вашето дете е на 15г.-същата ситуация.Същите ли ще са реакциите?

Вашата чаровна и мила шестокласничка е на 12г., но ето, че има връзка с момче от 9 клас-даже и не питам за реакциите, звучи гнусничко, нали?

Значи могат ли винаги да действат аргументите- ами по-добре да си имаме доверие, отколкото да се крият или да не споделят.Или- всички го правят, може и моето.

Е, това ми беше въпросът- как за себе си определяте от коя възраст с какво да се съгласите, към кои от желанията на децата си да проявите толерантност, макар и за себе си да не ги приемате?

# 200
Вашето дете навършва пълнолетие- поканени са приятелите му.Ще предложите ли алкохол?/Аз, живот и здраве!предполагам- бутилка вино или две, в зависимост от броя на присъстващите, знам ли. Бирата някак не ми е "празнична"/
Да. На моя 18-и рожден ден родителите ми осигуриха прилични количества бира и много ограничени количества концентрат. Горе-долу същите неща в същото съотношение бях пила и по заведения в по-ранна възраст, без да ми дават специално разрешение или пари, или пък да ме поощряват и да "пият с мен". Вино не съм забелязала да се харчи сред пуберите и тогава, и сега. "Тогава" е преди 20 години, тоест не е разгулът да е настъпил междувременно, а съм от доста консервативно в пороците семейство.

Цитат
Вашето дете навършва 15 години-поканени са приятелите му.Ще предложите ли алкохол?
По-скоро - не. Ако годините са 16 - бира, евентуално след консултация с другите родители. На 18 и през ум няма да ми мине да ги питам.

Цитат
Вашето дете навършва 12 години- поканени са приятелите му?Ще предложите ли алкохол?
Не.

Както за алкохола, така и за секса, гледам освен към моралните си принципи да се придържам и към закона.
По силата на закона бирата не е точно алкохол и се продава сводобно в заведения без лиценз за спиртни напитки, както и няма строги ограничения за продажбата на малолетни.
По отношение на секса. Пълнолетието в България е 18 г., но след 14 г. се водят непълнолетни и съзнателни личности и съответно сексът с тях не е наказуемо деяние, ако е по взаимно съгласие, с връстници и т.н. - мисля, че това отговаря на въпросите ти, въпреки, че за мен 14 г. е по-скоро рано (но то е щот съм задръстена, нищо че след тази тема сигурно ме причислявате към "либералните").

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 15:57 от Параход

# 201

На 15 обикновено не празнуват в присъствието на родители. Може да има такива случаи, но аз поне не съм чула.
Та, ти няма да предложиш алкохол, разбира се. Гостите сами ще го осигурят. И да не носят на идване, когато видят, че липсва, ще съберат пари и някой ще притича до най-близкия магазин.
А дали точно твоето дете ще пие, какво и колко, вече е друг въпрос.

# 202
E мисля, че въпросът беше дали родителят лично ще го предложи и толерира.
Че те на 15 са хора със собствена воля и джобни, е друга тема.

# 203
От десетилетия, а доколкото зная- и по-отдавна социалната зрялост, регламентирана от закона е една и съща- На 18г. си пълнолетен - днес, вчера, преди 50 г. също.Това е възраст, в която в пълен обем получаваш редица права.

Има и преходен етап- навършване на 14 години, когато от малолетен ставаш непълнолетен и придобиваш редица права, които до момента си нямал, както и отговорности. 

Същевременно някак главоломно "пада" възрастта както за занимания или ползване на продукти, приемливи за една възрастова група, а за друга -не, така и за ползване на вредни субстанции или не дотам полезни.

"Пада" възрастта и за съвсем безобидни и даже необходими занимания, които обаче, до един момент се смятаха за не особено приемливи за деца- тук мога да дам примери с гримиране, епилиране и т.н.

Мх, да ти кажа за някои деца над 12 години дори някои процедури са желателни, с оглед основно приемането им в обществото, а не са и вредни - епилиране, напр. За гримирането- не ми пречи, въпреки че аз, самата, почти не ползвам декоративна козметика, освен 2-3 неща.
Тук бих казала- зависи от детето и от "нещата", пак.

Затова са и въпросите- кога, какво, до каква степен.

Вашето дете навършва пълнолетие- поканени са приятелите му.Ще предложите ли алкохол?/Аз, живот и здраве!предполагам- бутилка вино или две, в зависимост от броя на присъстващите, знам ли.Бирата някак не ми е "празнична"/

Да, за пълнолетен ще предложа на гостите, вкл. твърд алкохол. Нямам скрупули за по- малки от него, цялата му среда от по- и много по- големи.  Simple Smile

По това вече писах- аз, лично, не.

Отговорът е като горния въпрос, няма как да предложа на 12, щом няма да предложа на 15.

Темата за секса не съм я засегнала, но тъй като стана въпрос-с уговорката, че това е наистина полезна и необходима дейност.Но все пак откога-?

Тук не зависи изобщо от мен- нито предлагам, нито навивам. Няма как да кажа.  Simple Smile Не бих била против след 16 г., обаче. Зависи пак- с кого, къде и т.н.

Вашето дете е на 18г., следващата година ще е абитуриент.Представя ви приятелката си и казвате-по-добре у дома да правят секс, отколкото знам ли къде.

Няма лошо.

Не, няма да са същите, не бих се съгласила.

Вашата чаровна и мила шестокласничка е на 12г., но ето, че има връзка с момче от 9 клас-даже и не питам за реакциите, звучи гнусничко, нали?

Да има връзка ли е гадно или нещо друго?

Е, това ми беше въпросът- как за себе си определяте от коя възраст с какво да се съгласите, към кои от желанията на децата си да проявите толерантност, макар и за себе си да не ги приемате?

Ние, няколко души, много малко, според мен, на по- голямата част от конкретните ти въпроси, вече сме отговаряли и преди да ги зададеш.
А ти какво ще споделиш за твоите виждания?

# 204
Аз съм консервативен човек, съзнавам че повече от необходимото.
Естествено имам и не съвсем полезни навици.

Принципно си мисля,че възрастта има значение и за редица неща- колкото по-късно по-добре.

Пак да "изкъртя" с обобщения, но ето един пример.Бях посъветвана да не давам на детето шоколад, докато не навърши три години.На две години и осем месеца майка ми- еее, ми то вече станало на три, какво толкова.Все едно се чака "на летящ старт",че да му се предложи нещо, което не е никак, ама никак необходимо на този етап.Много ми беше неприятно.Не съм му забранявала нищо, просто се старая да не му заострям вниманието.

На 6-я рожден ден на детето няколко момиченца дойдоха гримирани на празника.Това са родителски решения, лично на мен не ми харесва.Не че съм против грима, но този стремеж към бързо порастване леко ме дразни.

В постове някак не може всичко човек да каже и често се тълкува едностранчиво и превратно.
Мисля, че освен законовите, трябва да се спазват и някакви обществено наложени норми.

Няма да ми хареса , ако зная че на рожден ден на непълнолетен вкл. се предлага алкохол, за малолетен пък- абсурд!
С риск като бабичка да звуча, но до края на гимназията не съм присъствала на нито един рожден ден с алкохол, честна дума.А завърших гимназия като пълнолетна, както и повечето ми съученици.Същевременно единият ми дядо беше производител на вино, с много добро качество- имаше си у нас, не ми е било даже любопитно.

Ако детето е на 15 или по-малко с риск да ме сметнат за задръстена и глупава ще се постарая да разубедя детето си да се употребява точно на този празник алкохол.Винаги може да се случи неприятност, дори и тези, чиито родители уж са научили детето да си "знае мярката", току виж си забравили "наученото"

За цигари- моето дете е виждало съпругът ми  да пуши, макар че аз по-скоро зная че той пуши, отколкото да го виждам, не е ежедневно явление.Много се надявам да не опита дори, заради сериозни в миналото дихателни проблеми.Няма да забранявам, естествено, но ще направя всичко възможно да го държа далече от този порок.

За марихуана и други подобни субстанции, тук вече съм и "професионално увредена"/ без да влизам в подробности/, отсега съм започнала масирана "обучителна програма"

За ранния секс съм също против, дето се казва кой ли ще ме  пита, не съм казала, че ще забранявам,естествено.Не това е начинът.Но се надявам хууубавичко да си помисли преди да пристъпи към такава връзка.Ясно е, че като момче едва ли ще започне от голяма любов и велики чувства, но дано поне е достатъчно отговорен към това, което върши.

Не зная, за много неща , които са от обичайното ежедневие на учениците си мисля винаги, че е рано, че не е още времето, че това са деца, някак рано и преждевременно отрасли без да се насладят в пълна степен на детството.Тук слагам и забавления, и начин на обличане и начин на общуване.
Затова са ми и въпросите всъщност.

# 205
Аз имам глезена щерка и предполагам, че ще изпратят мъжо на пазар като хамалин + портфейл едновременно. Но ако имах син сигурно щеше да поиска пари и сам да си напазарува каквото реши. Но определено аз бих имала само съвещателен глас като по-опитна и разбираща от алкохоли.

Не, защото може някой родител да ме обвини в нещо, може да стане някой сакатлък и прочее. Не искам да поемам отговорност. Но няма и да ги пребърквам дали не си носят на своя глава. При празнуването със семейството обаче ще и налея и на нея.

То ясно, че не.

Аз през цялото време пиша за 16+ годишните.
Но още преди години си бях решила за секса:
- преди 16 не искам да се случва и ще се разтревожа, ако се случи.
- след 16 пак не ми се иска много, но няма да се разтревожа чак толкова (Тревоги винаги ще има дали се пази, дали туй, дали онуй)
- след 18 ще го смятам за съвсем нормално и ще се тревожа само за онова в горните скоби.
- след 20 ще се разтревожа, ако не е правила секс
Twisted Evil

# 206
  • където ми харесва

Бирата може да не ти е празнична, но аз не бих сервирала алкохол, според собствения си вкус. По-скоро ще кажа на детето ми, какъвто алкохол желае, такъв да купим.

Да, ще предложа само бира, в ограничено количество, и както казах по-назад, след консултация с другите родители.

Не

Абсолютно.Детето ми е пълнолетно, да прави каквото иска. Не съм фен на "докато живееш в моя дом, ще правиш каквото аз кажа", особено ако се отнася за пълнолетното ми вече дете.

Това, че 15 годишната ми дъщеря има гадже, първо не значи, че със сигурност ще правят секс, второ-това, че няма да позволя да е в моя дом, едва ли ще ги спре.

Не, не ми звучи гнусничко. Имайки предвид, повечето 12 годишни момичета как изглеждат, как се държат и как се развиват доста по-бързо от тези, дето са били на 12 преди 20 години. Все пак, не бих позволила да правят секс в дома ми (а, всъщност ние тая възраст я минахме вече, имаше гадже дъщеря ми, беше на 14 години момчето. И секс не са правили (сигурна съм, защото детето ми все още е девствено), но не бих й забранила да излиза с него.

Мисля, че бях изчерпателна.

# 207
  • волно калдъръмче

- след 16 пак не ми се иска много, но няма да се разтревожа чак толкова (Тревоги винаги ще има дали се пази, дали туй, дали онуй)
- след 18 ще го смятам за съвсем нормално и ще се тревожа само за онова в горните скоби.
- след 20 ще се разтревожа, ако не е правила секс Twisted Evil

Е, то не че ще даваш наклон на фъншуя на гаджето и на 16-годишната мома от примера на Касита, но поне да ни беше споделила всичко това по-рано... Позицията за преди - "нищо лошо" и сега - "не ми се иска много, но няма да се тревожа", предполагам, не включва осигуряване на терен за секс.

# 208

- след 20 ще се разтревожа, ако не е правила секс Twisted Evil

Е, то не че ще даваш наклон на фъншуя на гаджето и на 16-годишната мома от примера на Касита, но поне да ни беше споделила всичко това по-рано... Позицията за преди - "нищо лошо" и сега - "не ми се иска много, но няма да се тревожа", предполагам, не включва осигуряване на терен за секс.

Aз не съм сводница и няма да кажа "Елате мама да се чукате вкъщи на топличко". Но по принцип никога не е имало забрана дъщеря ми да си води приятелчета и да си се занимават в нейната стая без да им влизаме. Това ще важи и за гаджето (и е казано ясно и разбрано) и даже ако е гадже ще внимаваме повече да не влизаме даже и след почукване (няма "случайно" да ги притесняваме с питане дали не искат нещо Wink )Пък дали тя ще си води или не, дали ще играят на компютър, само ще се натискат и целуват или ще правят друго нямам намерение да шпионирам. Нито ще искам доклад какво са правили. Ти си прецени дали това е осигуряване на терен за секс, за мен е осигуряване на собствено пространство.

# 209
А за какво става дума? За разни забрани по принцип и заклеймяване на пороците.
Заклеймява се сексът. Ама по принцип ли или до кога? По закон сексът е разрешен след 14 годишна възраст. Аз, либералната, го приемам след 16 години. Но нито една моралистка не каза кога сексът престава да бъде порок и става право на индивида.
Заклеймява се пиенето преди 18 години. Но защо? Да не би една бира да е вредна за 17 годишен и безвредна за 18 годишен? За мен е нормално юздите да се отпускат малко по малко и на 16 годишните да се позволява инцидентна употреба на слабоалкохолни напитки. Така поне ще има преходен период до 18-тата година. Иначе ще гледаме пияни заляни абитуриенти, които не знаят какво е алкохол, ама вече имат законно право да пият и се възползват.
Заклеймява се наргилето, ама без разлика дали е тъпкано с хашиш или с билкова смес. Дали се пуши редовно или няколко пъти годишно на купон.

Изобщо виждам много говорене по принцип, а нещата са конкретни.

Разрешен е, за да се пълнят по-малко затворите. 14-годишните са по-лесна плячка на всякакви недобронамерени типове. Този закон не е в защита на 14-18-годишните и според мен трябва да се промени!
За алкохола и цигарите, какво значение има кога ще станеш за смях - на 14 или на 18-19? То младините им минават в простотии - чудо голямо, че на бала ще са обучени. По-добре да ги научим що е това абитуриентски бал и за какво се прави. Ако на 19 не разбират, напиването е най-малкият проблем.

Последна редакция: сб, 22 фев 2014, 15:52 от Химикал

Общи условия

Активация на акаунт