Френски език (начинаещи) - тема 2

• 75 765
  • 772
  •   1
Отговори
# 105
Дай да пробваме. Хубаво е че темичката живна.

# 106
а първото не знам кой ти го е казал, но е толкоз архаично, че сигурно поне преди 30 години е излязло от употреба.

Ми смотаната ни даскалица, дето ни каза, че дезйо марон били пъстри очи и дето нищо не ни обяснява и само се блещи, като я попиташ нещо и с цялото си поведение казва може ли да си толко тъп да питаш и дето иска сами да се сещаме коя дума кво значи и въобще не ни дава спреженията на глаголите, а сме още начинаещи и отде да знам аз всички глаголи от трета група как се спрягат и често не ни пише новите думи и въобще толкоз съм й насъбрал, че направо ще намразя езика заради тази жена, дано да не го прочете това, че ако го прочете, ще се познае сигурно

# 107
  • ❌❌❌
Мецане, фенка съм на 90% от писанията ти. Mr. Green

# 108
а първото не знам кой ти го е казал, но е толкоз архаично, че сигурно поне преди 30 години е излязло от употреба.

Ми смотаната ни даскалица, дето ни каза, че дезйо марон били пъстри очи и дето нищо не ни обяснява и само се блещи, като я попиташ нещо и с цялото си поведение казва може ли да си толко тъп да питаш и дето иска сами да се сещаме коя дума кво значи и въобще не ни дава спреженията на глаголите, а сме още начинаещи и отде да знам аз всички глаголи от трета група как се спрягат и често не ни пише новите думи и въобще толкоз съм й насъбрал, че направо ще намразя езика заради тази жена, дано да не го прочете това, че ако го прочете, ще се познае сигурно
аз ти казах вече да си имаш едно наум с френския институт Laughing. А въпросния израз просто го забрави

# 109
Сакън, не пиши къде, щото ще се познаe.... а тест имаме другия месец, ще ме скъса, аз и без туй нищо не знам:)

А за de lait и прочее знам това /пак от нея естествено/ - de указва материалът/субстанцията, от която е направено нещо, то не се членува - une tasse de cafe, а когато искаш да подчертаеш от какво е направен, тогава е en
Например - une bijou d'or
обаче ако искам да подчертая, че е от злато, да се изфукам - тогава е une bijou en or

И затова не може да се каже une crêpe de chocolat, защото палачинката няма как да е цялата от шоколад, или un gateau de pommes, щото сладкиша не е целият от ябълки - и се използва в такива случаи а - une crêpe à chocolat, un gateau aux pommes

Така ли е, bebe2 ?

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 16:38 от Татко Мецан

# 110
Не е ли правилно une crêpe au chocolat?
Винаги когато се уточнява количество от нещо си, върви с предлога de
1 kilo d'oranges (de pommes), un litre d'eau, une tasse de café и т.н
Има изключения, разбира се  Twisted Evil
aimer, préférer  винаги са с le, la, les
пр. Je préfère les pommes
при отрицание - се използва de, никога un
пр. Je n'aime pas d'alcool

# 111
Сакън, не пиши къде, щото ще се познаe.... а тест имаме другия месец, ще ме скъса, аз и без туй нищо не знам:)

А за de lait и прочее знам това /пак от нея естествено/ - de указва материалът/субстанцията, от която е направено нещо, то не се членува - une tasse de cafe, а когато искаш да подчертаеш от какво е направен, тогава е en
Например - une bijou d'or
обаче ако искам да подчертая, че е от злато, да се изфукам - тогава е une bijou en or

И затова не може да се каже une crêpe de chocolat, защото палачинката няма как да е цялата от шоколад, или un gateau de pommes, щото сладкиша не е целият от ябълки - и се използва в такива случаи а - une crêpe à chocolat, un gateau aux pommes

Така ли е, bebe2 ?
а така. Схванал си го. Само, както е писано по долу е au chocolat ( a =le= au)

# 112
Да, разбира се, au chacoclat е, шоколад е от м.р., тия родове много ме мъчат /на френски, а не на български:)

Как може начи мъжката риза да е от женски род - une chemise, а женската риза да е от мъжки род - un chemisier. Той и немския е такъв шантав - панталон е от женски род - die Hose, а пък пола мисля, че беше от мъжки род. Шантава работа. На френски поне пола си е от ж.р.Simple Smile une jupe.

И това, дето spirituelle е писала, така го знам и аз - ако има дума за количество, като beaucoup или няколко кила, тогава членовете се редуцират до de или d'

А пък j'aime, j'adore, je detest вървят с пълен член.

Например Je detest les chiens et les gens qui ont les chiens:) дано никой от вас няма куче, а ако случайно някой има - пишещите в темата са изключение;)

# 113
Tatko Mecan,
Според мен трябва да е:
Elle les est laveés. Тя си ги изми (ръцете).

# 114
Tatko Mecan,
Според мен трябва да е:
Elle les est laveés. Тя си ги изми (ръцете).

Иска ми се да подчертая че има разлика между
Elle se les est lavees (възвратен глагол laver с etre) и
Elles les a lavees (невъзвратен глагол laver с avoir)

Elle les est laveés не съществува ( щом като го няма se, глаголът laver в случая не е възвратен, тоест не може да се спрегне с etre)

# 115
Така трябва да е.
Няма да се обаждам вече преди консултация с учебника, макар за нещо толкова елементарно  Embarassed

# 116
Така трябва да е.
Няма да се обаждам вече преди консултация с учебника, макар за нещо толкова елементарно  Embarassed

Ти пък - темата е за начинаещи, то нормално е да грешим. Добре, че има хора като bebe2, дето знаят езика и участват, че от тях и ний да научим нещо.

Je vous conseille a porter toujours a chausseures a talons.
Vous devez poreter toujours a chaussures a talons /haut/.
Il vous faut porter a chaussures a talons.

# 117
Не е ли
porter DES shaussures?

# 118
des е, разбира се. Как се произнася - шасюр или шосюр? Сега се мъча с тия обувки, чорапи и разни облекла:) интересно като дамски чорап е "ба" -bas, защо ли пък "там" е la-bas:)

Quelle pointure chaussez-vous? Je chausse du 44.
Quelle taille fait-vous? Je fait du 56.

Evitez a porter des lunettes, mettez bien des lentilles de contact. Soyez moderne!
Vous avez des yeux bleus ravissents, mais il faut des mettre en valeur avec un bon maquillage. Ne evitez pas a porter des accessoirs. Voyez cette echarpe bleu qui rappelle des couleurs de votre yeux! C'est sublime!
Tu a vu ce costume? Le gris, le vert et le beige et plus une cravat blue! Il a franchement l'air de un cloun!

Последна редакция: чт, 03 апр 2014, 16:21 от Татко Мецан

# 119
Шосюр. Peace
Хич не се чуди на правилата им, неразгадаеми са. Аз като започнах да уча бях впечатлена от боку и кеск ту фе. Толкова букви за толкова малко звуци.

beaucoup
qu est- ce que tu fais

Общи условия

Активация на акаунт