НВ-ВМХ, част 74

• 36 216
  • 724
  •   1
Отговори
# 180
Когато придобия повече представа, ще споделя тук Hug Отделно за селена чета, че при жените с поликистоза е дефицитен (има публикация за проучване в Турция от 2013 г. с 2 групи жени - с и без поликистоза, като се е оказало, че при тези със СПКЯ има дефицит на селен: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23490536). А селенът май е необходим във връзка с йода - да го балансира един вид Thinking Но едва започвам да чета. При всички положения започвам да ям по 2-3 бразилски ореха на ден.

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 10:56 от Cioccolata

# 181
От спайдърите:

Как холестеролът побеждава рака
http://zdravivsekiden.com/zabranenata-hrana-koiato-parira-raka/

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло
http://zdravivsekiden.com/kakvo-te-iskat-nikoga-da-ne-razberete- … istinskoto-maslo/

# 182
  • София
Привет момичета и снежни поздрави от София  Hug

Копирам сатия от Новинар (без коментари  Twisted Evil):
Новинар, стр. 12 – Месото и сиренето са вредни колкото цигарите
Сиренето е вредно точно толкова, колкото и цигарите. До този извод стигнаха британски учени, които изследвали нивата на ензима лактаза в организма на зрелите хора. Оказва се, че веществото буквално липсва в кръвта на мъжете и жените над 30 години. Лактазата обаче е в изобилие при новородените и децата до 4-годишна възраст. След това започва бавно да изчезва от тялото. Именно този ензим обаче разгражда ценните съставки на млякото и млечните продукти. Според учените това означава, че след първи клас трябва да престанем да пием мляко, защото това е вредно за организма. Месото също не се препоръчва, защото способства за натрупването на свободни радикали в тялото. Оказва се, че похапването на пържоли и сирене в средната възраст е също толкова смъртоносно като пушенето, твърдят учените пред британския вестник "Дейли мейл".
Малко въздържание
Изследване сред 5000 мъже и жени над 50-годишна възраст показва, че тези, които са се хранели основно животински протеини, са изложени на два пъти по-голям риск от смърт в сравнение с тези, приемали малки количества месо и мляко. Те са 4 пъти по-застрашени от развитието на рак, което изравнява вредата от моцарелата с тази от тютюнопушенето. Според учените протеините в месото, яйцата, сиренето и други животински продукти се превръщат в причина за куп коварни болести, сред които и туморите, като спомагат и за остаряването на клетките на тялото. Специалистите препоръчват да се ограничава приемът на тези продукти на възраст над 50 години. Нужните на тялото продукти за активните мъже и жени могат да си набавят от боба, царевицата и рибата.
След 65 години го ударете на живот
Добрата новина е, че ограниченията за яденето на животински продукти не трябва да се спазват до края на живота. След 65-годишна възраст приемът им дори е препоръчителен. Оказва се, че в най-хубавите си години трябва да се храним със салата и зарзават, а когато излезем в пенсия - с пържоли. Все пак обаче не трябва да се прекалява с мръвките. Американските учени са категорични, че високопротеиновата диета води до по-ранна смърт и отключва редица заболявания. Хората, спазващи високопротеинова диета, са три пъти по-застрашени от рак в сравнение с тези, приемали по-малко протеини.
Национална преса, 08 – 09 март 2014 г. стр. 7
Парченце в капана
Според общоприетото схващане сиренето е изключително важен източник на витамини и минерали, които правят зъбите и костите по-здрави. Лекарите обаче не са единодушни за ползите и вредите от вкусния продукт. Според някои специалисти само няколко парченца сирене на ден могат да ни "вкарат" в капана на остеопорозата и преумората. Всекидневната консумация на сирене може да увеличи риска от рак на гърдата, смятат изследователи от Белгия и Холандия.

# 183
Тази статия я опровергаха вече 15 пъти Laughing Първо, това е епидемиологично проучване, а те не могат да се ползват като доказателство за каквото и да било, а само като източник на хипотези, които трябва да бъдат доказани с други проучвания. Второ, самата постановка на проучването е абсурдна - участниците са попълнили въпросник за храненето си в един (1) (!!!) ден, като са отговорили на въпроса дали това е типичното им хранене - повечето са писали "да". Не помня какъв брой години по-късно (18 или 20 май бяха) изследвали риска им, като приемат, че участниците нито са излъгали навремето, нито са си променили някак храненето за толкова години. Rolling Eyes Както се вижда, е абсурд да се правят заключения на такава база. Трето, говорят за влиянието на протеините върху инсулиноподобния растежен фактор 1 (ИРФ-1). Да, протеинът го повишава, но също така, и то в дори по-висока степен, го повишава инсулинът, т.е. консумацията на въглехидратни храни. А точно това не е отчетено от "учените" Twisted Evil

# 184
  • София
ШокиHug
Кой прочел опровержението, кой - не
Гугъл индексира бгамама много високо; дано при тъсенето на нещо за вредността не месото и млякото да излиза нашата тема и твоите разяснения отдолу  Wink
А който иска може и да са разрови след това за повече информация

# 185
Ами, опроверженията са на английски и шведски, така че най-малкото човек трябва да чете английски източници, за да се информира Wink В групата във ФБ стана въпрос, постнах и доста статии.

# 186
  • SA
Ами на когото му е толко акьла да вярва на подобни "научни" заключения, да минава на царевица и боб( както там се препорьчва). hahaha
Самият извод, който са направили тези т.нар. учени е толкова смехотворен, че няма накьде повече. Месото било едва ли не смьртоносно да се яде вьв вьзрастта 50-65 години, обаче на 66 годишна вьзраст ставало полезно.  Joy Разбирам поне това да сьвпадаше с период на някакви особени хормонални промени в организма , ама какво се променя в тялото на човек между 65 и 66 години, не става ясно. Тези свободни радикали, които внасяло в тялото месото, явно престават да вредят след определена вьзраст.  Laughing
Лактазата пьк е ензим, който се намира основно в чревните власинки, кьдето участва в усвояването на лактозата. Що ще го изследват в крьвта? Да не говорим, че човек с пьлна липса на лактаза , ще разбере това и без изследвания - по диарията, която ще получава винаги след консумация на мляко и млечни произведения.

# 187
Здравейте и от мен и благодарности за темата и пирамидата в началото  Hug
Връщам се назад да чета, че доста има да наваксвам  Simple Smile

# 188
solima, само да уточня, че нямах предвид, че непременно трябва да се чете на английски, за да се информира човек Hug Сега, като чета какво съм написала, виждам, че не съм била ясна. Имах предвид, че на запад медиите гръмнаха - излязоха статии, в които подробно се анализират слабостите на това проучване. Аз точно затова сложих линкове в групата във Фейсбук - понеже и там някой повдигна въпроса. Но тук не ми се искаше да зачеквам темата заради многократните и напълно безполезни спорове за вредността на месото Rolling Eyes

По шведската телевизия също гледах интересно предаване на тази тема - на живо включиха автора на проучването - Валтер Лонго (явно италианец по произход, защото говореше английски със силен италиански акцент и интонация), а отделно в студиото бяха поканили един от шведските НВ-ВМХ блогъри - Пер Викхолм. За съжаление поради културните различия (италианците са страстни и се разгорещяват, а шведите са тихи, кротки, дискретни, срамежливи) не се получи друго, освен караница. Дадоха много време на Валтер Лонго, а той наистина много се разгорещи, скъса се да обяснява колко добре било направено проучването им, през какъв строг контрол било преминало, за да допуснат резултатите за публикуване, колко било вредно месото Rolling Eyes Горкият Пер Викхолм нямаше почти никакъв шанс, защото просто шведите не могат да виреят в такава агресивна среда Rolling Eyes Когато Викхолм се опита да възрази, че ИРФ-1 се повишава дори повече от въглехидратните храни, отколкото от протеина, италианецът категорично отрече. А това не е вярно ooooh! Или италианецът просто се престори на упрепан, или наистина не ги знае тези неща ooooh! Но той през цялото време се държеше нападателно (отбранително всъщност) и агресивно. Личеше, че е раздразнен от критиката (а тя не е само от Швеция). Така че според мен самият "учен" е наясно, че проучването му не струва Wink

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 12:09 от Cioccolata

# 189
  • София
ШокиHug "тук" съм вече повече от половин година и ми се струва, че ви познавам всички много добре (доколкото може при онлайн-познанство  Simple Smile) и затова те разбрах от първия път какво искаш да кажеш   bouquet
Просто защото знам, че при нас повечето хора ще запомнят само гръмкото заглавие и затова ми се иска малцината търсещи допълнителна информация да имат шанса да попаднат тук.

# 190
Да, нашите вестници са отразили само новината, но не и всички анализи, които последваха след нея и които показват, че няма никаква стойност в тази "информация".

# 191
с две думи псевдонауката е като чалгата
все повече завладява света
това "изследване" е поредното доказателство

в Лидл вчера намерих семенца за чери домати
боцнах 4 в кутийки от яйца
моля ако Смоуки чете, да каже, тази картонена опаковка после маха ли се при пресаждането
и дали мога да сложа 2 бр разсади в голяма кофа, 12литрова
или само по едно  да е
и кога им се пречупват връхчетата, на каква височина?

мерси   bouquet

Последна редакция: пн, 10 мар 2014, 13:53 от Анонимен

# 192
За йода мисля да взема някаква добавка, пак на морска основа, защото йодирана морска сол рядко намирам тук. Освен това си спомням че йода не е задължително да се приема като хапче, може да се сложи отворено шишенце в стаята ?? Преди години при една фалшива радиоциона тревога, колегата беше донесъл в офиса така, не знам дали може да е вредно.
Аз след около месец ще ходя при ендокриноложката и мисля да и занеса този пдф за йода, и да видя какво щще каже, може да не е много щастлива, ама дано го прочете поне. Иначе за щитовидната селена е много препоръчван.

Аз съм пак със стомашно-чревен вирус, само че след 2 дена не ядене, вече се обади и гастрита ми, и втори ден съм на рядка картофена супа, нищо друго не мога да хапна, боли ужасно. Днес съм малко по добре, ще пробвам с варени яйца и кашкавал малко. Поне така се прочистих м че ще прескоча пролетната хидроколон терапия  Mr. Green /и без това вече се разубедих в действито на подобни процедури.

# 193
# 194
Ох, joya, щом те боли, по-добре не яж нищо Embarassed Но ако имаш вече подобрение, наистина варените яйца и някакво сирене са добър избор по моя опит Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт