НВ-ВМХ, част 74

• 36 216
  • 724
  •   1
Отговори
# 390
Наистина няма една-единствена дефиниция Embarassed

# 391
Омега 3 има и в орехите, например. Така че има и други източници за вегани. Отделно от това, Cioccolata, в статията пише, че е добър източник на белтъчини - всички 20 незаменими, както и че има рядко срещани амино киселини. Колко са усвоими тези Омега 3, не се знае. Зависи с какви други храни се храни човек.
Нямам псевдоним. Държа на този ник.
Тук не става дума човек да се храни веган постоянно, а в някои дни, дали заради вярата си или защото така чувства организма си.
Вече не мога да ям зърнени храни и захари. Но не мога и постоянно да ям животински продукти.
Имам и проблеми с теглото.

# 392
Да, има и в орехите, и в лененото семе, и в чията, но са киселина, която не се усвоява добре от човека, за разлика от киселините в рибата.

# 393
Да, има и в орехите, и в лененото семе, и в чията, но са киселина, която не се усвоява добре от човека, за разлика от киселините в рибата.
Д-р Хелена Будвиг има такъв протокол за лечение на рак - комбинира се с Cottage Cheese и суров лук лененото олио и тогава се усвоява.
Конопа го консумирам на мляко и се надявам, че така е по-лесно усвоим, защото блендерът наистина го раздробява много ситно.

Не искам да се карам с никого тук. Харесва ми ВМ-НВХ, но да кажем, че имам свой вариант... Къде по принуда, къде по желание...  Simple Smile

А мазна рибка много много обичам. В момента ме влече много повече една скумрийка, отколкото пържолка.

# 394
Не ми се влиза в спорове за вярата, защото трябва да се разбере, че храненето няма нищо общо с наложените догми от администраторите и вярата.

Но по принцип няколко дни едва ли ще стане "беля" с организма ако се храниш без животински продукти. Но няколко дни не е 49 дни  Wink И преди те четох, че безгръбначните били позволени по време на поста. Ми не е вярно. Ако наистина искаш да влезеш в практиката на църковните догми, прочети в изворите, а не във вестниците  Peace

Що се отнася до Омеги и подобни в тревите - не са усвоими от човешкия организъм. Ако трябва да търсим къде има най-много омеги в трева, това е един плевел, който расте по всеки тротоар в бг - тученица. Кравите много я пасат Joy

А пък ако знаеш колко е полезна и какви микро и макро елементи има вътре  Sick

# 395
И преди те четох, че безгръбначните били позволени по време на поста. Ми не е вярно. Ако наистина искаш да влезеш в практиката на църковните догми, прочети в изворите, а не във вестниците  Peace

Що се отнася до Омеги и подобни в тревите - не са усвоими от човешкия организъм. Ако трябва да търсим къде има най-много омеги в трева, това е един плевел, който расте по всеки тротоар в бг - тученица. Кравите много я пасат Joy
По отношение на това, кой е най-меродавният авторитет за постите, това е книга Типик на БПЦ. Имам си я у дома и знам какво пише там.  Simple Smile
А за омегите, не съм съгласна. Както казах, усвоими са при наличието на определени вещества. А за тученицата, за съжаление тук в София всичко е отровно, затова нямам възможност да се храня с тученица от тротоара. Hug
Така или иначе, не бих станала веган, нито вегетарианка. Това ми харесва на православието, то е някаква среда.

# 396
е, иначе ще стане прекалено сериозно, пък не е добре да се взимаме толкова на сериозно   bouquet 

Холестеролът е от групата на липидите и няма енергийни функции. Той е важна съставна част на клетъчната мембрана. От него се синтезират редица хормони като кортизон, мъжките и женски полови, витамин Д, метаболитни вещества и такива жизненоважни за обмяната на веществата и още безброй. Организмът на човека синтезира около 80 % от този холестерол, останалия се набавя чрез храна. Холестеролът се съдържа естествено само и единствено в богатите на животински мазнини храни.

Тъй че мисля да приключа с това дискусията за полезността на тревите и какво се съдържа в тях.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 20:39 от greendream

# 397
http://health.howstuffworks.com/diseases-conditions/cardiovascul … -cholesterol1.htm

You can stop eating cholesterol for the rest of your life and still have high levels. How can this be? For starters, all of your cells can create cholesterol.

Мен, например, ме безпокои витамин Б12 доста повече от холестерола.

# 398
възможно е, hjkl;, може да пробваш и да си взимаш за суплемент витамин В12.
Само че рискуваш сериозни хормонални проблеми и бърза физическа смърт.

# 399
Привъженик съм на храненето с цели храни. Един изолиран витамин не е същото като цялата храна, логично е да предизвика дисбаланс, нали?  Wink
Именно по тази причина казах, че този витамин ме притеснява много повече от холестерола, който се синтезира от всяка наша клетка. Затова веган, който консумира много олио, може да има завишени нива на холестерола...  Hug
Скрит текст:
Пожелавам ти спокоен дух... Животът е кратък и не си струва хората да се карат за каквото и да било. Всеки сам открива истината си, пък и тя се ражда в спора, нали?

Факт е, че смятам, че въглехидратно веганско хранене определено води до проблеми, не на последно място затлъстяване.  Hug

# 400
  • SA
Вьх, нямаше ме 7-8 часа и толкова много сте изписали, че доста време ще ми трябва, за да го изчета.  Simple Smile
Грийн, стигнах до тая статия с пльховете, дето след глад и нискомазнинно хранене отслабнали и после като им дали да ядат на корем, си вьзвьрнали сваленото тегло. Ще ми трябва и за нея доста време да я прочета подробно, но и някак си опити с лабораторни пльхове, които нито живеят дори в естествената си среда, нито се хранят с естествената си храна, могат да ме убедят сериозно в нещо. Иначе наистина че имам авторитети, в които вярвам ( но не безпрекословно), но за да стане някой авторитет за мен, определено трябва да сьм прочела много негови статии и становища.
Хайде, врьщам се да чета.  Heart Eyes

# 401
  • Пловдив
Грийн, от тук: http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_bpc.htm
"Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни."

Излишен е този спор кое е точно ВМ НВХ. Всеки има право да си се храни както си иска. Да, добре е да се знае кое на този етап е доказано с научни изследвания като най-полезно и най-оптимално усвоимо. Оттам насетне, мисля, споровете не помагат! Peace
Някой беше споменал назад, че не е добре да се консумират само мазнини, тоест да си хапнем парче масло, ако на останалите хранения мазнините са били малко. Моля за пояснение! (не ми се връща да препрочитам, за да видя кой е, извинете ме... Embarassed).

# 402
  • Варна
Изчетох последните 7страници на един дъх. Много интересни гледни точки. Благодаря.
Извинявам се, че не мога да цитирам кой спомена за това, че ако човек е бил пълно дете, по-късно е трудно да отслабне и да задържи теглото си с нисък процент мазнини. Имате ли нещо за четене по темата?
Аз съм чела, че овулаторният цикъл на жената зависи от процента мазнини при първата овулация. После цял живот тялото се опитва да поддържа същото количество мазнини непроменено. Ако мастната тъкан падне под тази граница, овулация не настъпва.

# 403
  • SA
Пьрво да кажа на Асос, че ми беше интересно да разгледам графиката й с теглото. Асос, излиза, че ти си качила около 6 кг. за цялата бременност, което е мечта за всяка бременна. Като се има предвид и идеалното ти бебче, може да се каже, че си пример за това колко добьр е този режим на хранене през всички периоди от живота на човек.  Simple Smile
По отношения на малките количества храна, с които някои хора се хранят - аз през голяма част от живота си сьм си налагала да гладувам и да ям по сьвсем малко. Просто тогава не виждах никакьв друг начин, по който да поддьржам нормално тегло. И понеже имам много силна воля и инат, го правех години наред. Откакто открих ВМ-НВХ, разбрах, че сьм на много погрешен пьт и че има начин да се храня нормално, без да трябва да гладувам.
Никога не сьм казвала, че за да поддьржа човек нормално тегло, трябва системно да преяжда, но и не мисля, че истината е в стриктното броене на калории, изчисляване на сьотношения, грамове и т.н.
Вегетарианци, които ядат риба, яйца, млечни, спокойно могат да се придьржат кьм ВМ-НВХ. Вече за вегани - не знам, то коноп, коноп, ама само ьпк коноп да се яде цял живот...  newsm78
По отношение на постите - ами аз не мисля, че за 30-40 дневни пости може да се получи значителен дефицит на важни хранителни вещества, ако през останалото време се яде пьлноценно, ако става вьпрос за здрав човек и не за дете.
Radost Nezemna , в момента не мога да ти посоча линкове с информация по поставените от теб вьпроси, но ще ти отговоря от лични наблюдения.  Simple Smile
Ако един човек още като дете е успял да затльстее, означава, че на него генетично не му е заложено да толерира голямо количество вьглехидрати ( тук отварям скоба, за да подчертая, че сьществуват и други, пак генетично определени форми на затльстяване, които могат да се изяват в детска вьзраст и да не са точно свьрзани с нарушения вьв вьглехидратната обмяна, но аз все пак говоря за над 90% от затльстяванията). Естествено, ако продьлжи да се храни високовьглехидратно и като вьзрастен ( а това е естественото хранене за преобладаващата част от хората), този човек ще има проблеми с теглото си през целия си живот, ще му е трудно да отслабва, както и да поддьржа ниски телесните си мазнини.
Сьответно, ако този човек просто промени начина си на хранене с ВМ-НВХ - то тези трудности ще изчезнат.
Аз сьм пример за такьв човек и сьм била с наднормено тегло само като дете. После вярно винаги ми е било особено трудно да поддьржам нормално тегло, до момента, в който открих този начин на хранене. Сега хич не ми е трудно даже. Напротив, смятам че е особено лесно да поддьржаш нормално тегло ведньж като си открил нормалното си хранене. Това за овулацията сьщо категорично считам, че не е верно. Пак от личен опит - овулация сьм имала и при затльстяване, а сьщо и при супер ниско тегло от порядька на 42-43 кг.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 22:28 от kameloth

# 404
Вече за вегани - не знам, то коноп, коноп, ама само ьпк коноп да се яде цял живот...  
Мисля, че и много от ядките вършат добра работа. Не е необходимо човек да кара на 5 г. въглехидрати дневно, може и 60-80. Важен е видът им, едно е филия хляб, друго са 100 г. орехи или кило салата. Очевидно във втория случай говорим за много по-бавни въглехидрати.
Със сигурност мога да кажа, че веганското хранене определено ми намалява апетита след първата седмица. Чувствам се и по-леко. На мен веганите не ми пречат особено, въобще всеки да си се храни както иска, макар че според мен всяка крайност е подозрителна. Това важи и за онези, които карат цял ден на животински продукти и нищо друго. Какво е това листо маруля да се позволява само на хора с 50 кг. наднормено тегло, а другите да се пазят от този враг-въглехидрат? От такова хранене се чувствам доста скапана. Да не говорим, че при него организмът се дехидрира. Не става дума за стопени мазнини.
Така или иначе, всеки усеща най-добре нуждите на собственото си тяло и решава какво да прави с него. Едва ли има смисъл хората да са с предубеждения, предразсъдъци спрямо другите заради храненето или да се изпокарат по същата причина. Но ако някой веган или любител на хранене от тип първата седмица на Аткинс решат да ми натрапват идеите си, ами няма да приема нито едното, нито другото.

Общи условия

Активация на акаунт