НВ-ВМХ, част 74

• 36 216
  • 724
  •   1
Отговори
# 345
Хммм
Със заленчуците имам доста опит вече
Още на дюкан разбрах по себе си как свалям по време на протеиновите дни и качвам или задържам по време на смесените дни протеин със зеленчук
Тогава всъщност разбрах, че зеленчуците водят до задържане на вода
Когато се храниш високопротеиново и нискомазнинно чувството за ситост липсва, трябва да се натъпчеш като пуйка
Тогава чаках с нетърпение смесените дни, за да имам и зеленчук, че само с протеин трудно постигах ситост

Сега тук ако имам примерно сьомга с хайверен или друг мазен сос ми е достатъчно 100 гр от рибата и лъжица от соса за да се чувствам сита и да не мисля за храна после в близките поне 4-5 часа
Зеленчуците не ги подминавам, хапвам си, но в малки порции, защото стомахът ми силно се сви вече след толкова години тук и нямам място за повече от купичка зеленчуци
Само лятно време имам едно хранене, което се състои само от суров зеленчук и сирене, шопската или гръцката салата  ми е обяд задължително, по жегите друго не мога да ям
Иначе през останалото време зеленчуците ми са предимно обработени, варени, ферментирали или просто добре мариновани и омекнали от маринатата
Тук във форума има една мацка, която споделя малко за индийските учения за хранене и апрведа - Ог/Ом
Според това, което съм запомнила, за стомаха е най-щадящо да се консумират термично обработени зеленчуци

Отделно по наблюдения по мен си съм разбрала да се пазя от тези с много фибри
Примерно зелето преди да го ям, го режа в робота и го осолявам добре поне няколко часа преди консумация
Това го омекотява и после нямам проблеми, както ако ям салатата веднага след приготвянето и
По същия начин процедирам със зелените салати
Само доматите и краставиците лятно време ям веднага след нарязване
Гледам и половинЪт
Ако консумира сурови, богати на фибри зеленчуци, стомашните проблеми са му сигурни след това

За мен лично в зеленчуците няма нищо полезно и ми служат за разнообразие и цвят
Полезностите са в другата ми храна, която знаем, доставя всичко необходимо в лесна за усвояване форма и състав

А парче маруля за украса на чинията се препоръчва от Скалдеман на тези с 50+ излишни кг

Гледайки кулинарни предавания за френската класическа кухня и там ми прави впечаление същото
Както и при посещение на такива ресторанти, акцентът е върху доброто месо, обикновено малко, но качествено и добре приготвено, с добър сос, сервирано самотно в огромна чиния с някакви треви за украса

# 346
Относно преяждането - помислете, дали не се дължи на емоционално хранене.
Също така знам, че номерът е човек да се храни бавно, за да даде възможност на стомаха да изпрати сигнал до мозъка за ситост. А, това не става автоматично.

От моя позната, която е психиатър знам, че хора с психични заболявания имат точно такъв проблем с количествата храна, които поглъщат - дължи се на проблеми с нервните импулси и тяхното предаване. Възможно е при силни емоционални състояния, също да има подобни реакции.
Не претендирам за достоверност, само споделям чута информация.

# 347
Смоуки, примципно е така, да
Но според моя нескромен опит с емоционално хранене, се прекалява с тестени и сладки, не и със зелении
Поне при мен беше така

Или пък не е емоционално хранене, а синдром на катерицата, както аз го наричам, когато те е страх да не останеш без храна и запаси
Изживяла съм ги и това в началото на режима, хубавото е, че с адаптацията преминава
Разбираш, че издържаш без проблем и без храна, ако се налага, без това да те изнервя

И за двете се иска време и режимен стаж, за да се преодолеят, колкото и неверовтно да звучи ако си новак
Както и на мен ми звучеше и мислех, че си измислят
 Laughing

# 348
Или пък не е емоционално хранене, а синдром на катерицата, както аз го наричам, когато те е страх да не останеш без храна и запаси
Това ме подсети как си носех кашкавал в чантата  hahaha

# 349
Девойки, само споделям какво съм научила през годините, като се надявам да бъда полезна на някого  Heart Eyes Понякога ми е тъжно като чета как няма някой напредък и решавам да напиша мнението си, но вие тук си имате утвърдени авторитети, които водят хорото  Laughing, което няма лошо де  Peace

Аглика, главно към теб се обръщам, но и към всички които смятат че сметките нямат значение и се саморегулирате от този режим на хранене. Аз не съм на това мнение. Очевидно много от вас нямат контрол върху ситуацията щом изпадат в състояние да ядат прекомерно големи порции поради глад или налитат неистово на въглехидрати отвреме-навреме. Има някои прости правила за "сметките", които не трябва да са постоянни, а първоначални и контролиращи, когато виждаме, че сме в застой. Затова предишните дни говорех за измерване на процентите мазнини - не защото е важно колко са и не как се чувстваш и изглеждаш, а защото ако ги знаеш е много лесно да си изчислиш активното тегло и да знаеш колко протеин ти е нужен. Сега нямам време да ви пускам линкове, но интернет е пълен с данни, че когато си в режим на отслабване, трябва да приемаш протеин по 2,2 гр. на кг. активно тегло, защото точно протеина не се складира в тялото и е първият при калорийна рестрикция, който "гори", а не мазнините. 1 гр. е абсолютен минимум при който активното тегло се топи - няма лошо, ако искаш да намалиш тази маса и да прегрупираш композицията на тялото си /например си много мускулеста, което е рядко/. Колкото и да си мазнино адаптиран. Друго просто правило е, че трябва да знаеш енергийните си нужди и да поддържал лек калориен дефицит. Много от девойките, които имат излишни мазнинини не контролират порциите си и просто не знаят, не си дават сметка какви количества изяждат. Затова е нужно да отделят време - 1 -2 седмици, на други повече, да мерят храната си и да си дадат реална сметка за калорийния прием. Знам за вашата "секта"  Laughing, че калориите не са важни, но не съм на вашето мнение от личен опит. Да предупредя, че от ВМХ се дебелее #2gunfire И това става с надвишаване на необходимите ви калории.

Друго просто правило, което написах тези дни: за жени - не повече от 120 гр. червено месо и 150 гр. бяло месо на едно хранене.

+ още едно: на всяко ядене да има белтъчини и мазнини. Въглехидрати по желание и преди всичко от зеленчуци. Ако се ядат въглехидрати от друг източник - самостоятелно. Не се приемат само мазнини - напр. парче масло за да си вдигнете мазнините.

Така, казах си, не ми се сърдете, големи сте сладурани всички  Heart Eyes

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 12:42 от greendream

# 350
Грийндрийм, аз съм съгласна с теб относно калориите - според мен голяма част от хората нямат представа всъщност, колко изяждат и колко изразходват. Но това е проблем и на тези, които уж броят, но май само така си мислят. В нашия си подфорум има и друга тема - точно за калориите. Постовете на някои момичета ме карат искрено да се смея - наописали един куп неща и накрая - 1000 калории. Тичали 10 мин. и хоп- изгорих 600 калории  ooooh!

# 351
Това си е техен проблем - да се научат да броят. Аз лично внимавам ако имам голямо натоварване, примерно целодневен преход в планината - да увелича значително калорийния прием, за да не засегна метаболизма си. В дни, в които съм на бюро - леко намалявам. Ама това е на око, като отдавна вече не прекалявам с порциите.

И последно, че изхвърчам за работа, мазните клетки имат определен размер в организма на човека, което е т.нар. хомеостаза. При отслабване, те се стремят да възвърнат предишните си размери и затова лесно се връщаме към по-ранни килограми. Затова самоконтрола е важен за повече от 1 г. или зависи от това колко кг сме загубили и дали сме регулирали реалния си апетит, а не този, които ни диктува да изядем повече от 200 гр. пържолка на ядене  Laughing

Само за идея:

200 гр вратна свинска пържолка - 600 калории, 48 гр протеин, 43 гр мазнинки

А, много експерти твърдят, че женският организъм не може да преработи наведнъж 20-25 гр протеин. Какво се случва с останалото количество  Wink

# 352
  • SA
Цитат
мазните клетки имат определен размер в организма на човека, което е т.нар. хомеостаза. При отслабване, те се стремят да възвърнат предишните си размери и затова лесно се връщаме към по-ранни килограми.

Може ли някой линк кьм информация за този стремеж на мастните клетки?

# 353
Аз си мисля, че не може да се поставят под общ знаменател всички женски организми Wink А Галя от Спайдърите не я броя за експерт. Кои са другите експерти и къде са данните? По принцип така уважаваният Милко (за мен и той не е точно експерт, ама айде, от мен да мине) е на мнение, че калориите от протеин трябва да са 25%. Горе-долу същото препоръчва и Марк Сисън. А иначе друг начин да се сметне е според активното тегло. Но и аз като Камелот съм против това стриктно броене, освен ако наистина от дълго време няма никакъв резултат - не в килограмите, а в мерките плюс в здравословното състояние.

За кетогенно хранене протеинът трябва да бъде 10%, максимум 15%. Но пак зависи, индивидуално е. Затова трябва да се пробват различни варианти, докато си намерим нашия. Общият знаменател са видовете храни, които се консумират: месо, яйца, пълномаслени млечни (с акцент върху сирената и сметаните, а не толкова върху прясното и киселото мляко), зеленчуци, ядки, евентуално ограничено или дори умерено плодове (пак зависи от човека и целите).

# 354
  • София
Съгласна съм с greendream, без калориен дефицит, за съжаление, няма отслабване. Но предполагам, че това важи само за случаите, когато килограмите в повече не са много и човек е добре адаптиран към НВ-ВМХ.

Наблюдавала съм хората около себе си и начина им на хранене и достигнах до извода, че проблеми с теглото обикновено имат онези, които изпитват удоволствие от храненето, за разлика от другите, които се хранят бързо и автоматично, без ахкане и охкане, като че зареждат пушка с патрони.
При мен се получава горе долу същото. Когато ям само колкото да не съм гладна, всичко е тип топ. Започна ли да се глезя и да обмислям менюто за следващото хранене, примлясквайки, си знам, че губя битката.

Канех се да пусна една графика за бременността ми, може на някой да му е интересно. (професионално деформирана съм да си водя статистика за всичко  Rolling Eyes )

Скрит текст:

Цифрите по оста Х показват седмицата от бременността. Цялата бременност изкарах на либерално НВ-ВМХ, без 5, 6, 7 ма седмица, когато бях само на хляб заради ужасното гадене. Мисля, че ясно си личи на графиката Simple Smile
Останалата част мина доста плавно. 41 седмица е, фактически, сегашното ми състояние, три месеца след края на бременността.

# 355
Аз си мисля, че не може да се поставят под общ знаменател всички женски организми Wink А Галя от Спайдърите не я броя за експерт. Кои са другите експерти и къде са данните? По принцип така уважаваният Милко (за мен и той не е точно експерт, ама айде, от мен да мине) е на мнение, че калориите от протеин трябва да са 25%. Горе-долу същото препоръчва и Марк Сисън. А иначе друг начин да се сметне е според активното тегло. Но и аз като Камелот съм против това стриктно броене, освен ако наистина от дълго време няма никакъв резултат - не в килограмите, а в мерките плюс в здравословното състояние.

Точно казано. И аз съм на това мнение. Как ще сложим под един знаменател всички жени, че то моето активно тегло е повече отколкото общо тегло на доста момичета в темата.
Да не говорим, че специално Галя отдавна вече следва малко по-различен подход към храненето и тези й виждания са отпреди около 10тина години все пак.

# 356
Когато се изпадне в сметки и се четат много автори и мнения, човек рискува напълно да се ошашави - това го казвам от личен опит Embarassed Мисля, че основата и изходната схема за всеки, който започва с тази начин на хранене, трябва да бъде описаната на първа страница - видовете храни, които са включени.

Но наистина понякога отслабването се оказва много трудно Embarassed И то дори при много килограми за сваляне може да бъде трудно. Тогава трябва всеки да започне да търси къде евентуално допуска грешка. Може да е количеството храна, може да е количеството протеин или мазнини, може да са режимните десерти, може да са ядките, може да сметаната или изобщо млечните, може да е необходима някаква физическа активност, може да е необходима някоя хранителна добавка за подпомагане на метаболизма (витамин Д, магнезий - такива неща, не говоря за африканско манго, акаи бери, годжи бери или подобни). Индивидуално е наистина и е много трудно понякога, но трябва да се изпробват различни варианти за достатъчно дълго време.

Друга причина да не може да се размърда теглото са диетите в миналото... Особено ако в по-скорошен период са спазвани прекалено ограничаващи диети, но също и ако дълги години тялото е било лашкано от диета в диета - тогава се развива много силен инстинкт за самосъхранение, с които после е трудно да се преборим Embarassed Не е невъзможно, но явно е по-трудно.

Определено е възможно също да се приема прекалено малко храна/калории - това ще се получи особено при по-сериозни тренировки и съзнателни усилия да се ограничава храната. Но и тогава рано или късно ще се влезе в плато.

Също имайте предвид, че и хормоните влияят - и женските, и кортизолът. Ако сте под много стрес, ако не спите добре, ако освен това непрекъснато се ядосвате, че не отслабвате, задълбочавате проблема, защото вероятно ви е повишен кортизолът, а така не се отслабва.

Това са ми наблюденията.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 13:33 от Cioccolata

# 357
Месото също пристрастява. Поне при мен многото ядене за месо води до още по-голям апетит за месо.
Това се обяснява с наличието в него на хипоксантин. То е стимулант на централната нервна система и организмът се пристрастява към него.
http://www.nutrientrich.com/news-story/is-meat-addictive.html

Ето тук пък една статия, че мазнините също пристрастяват. Съдя по себе си, понякога ако не си направя разбит хайвер просто не мога.
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/03/28/fatty.foods.brain/
Аз също съм поглъщала огромни количества пилешки крила, сметана и др. И не го намирам за нормално.

Очевидно е, че въглехидратите също пристрастяват, особено захарта.

Какъв е изводът - да се храним с онова, което ни засища и намалява апетита ни. Важното е да се постигне баланс.

# 358
  • София
Значи какво излиза относно протеина -
Ако ядем по 2,2 гр /кг активно тегло се пада приблизително същото, като да ядем 1 гр/кг телесно тегло. Грубо разбира се.

От ВМХ наистина се дебелее, стига системно да се преяжда или просто да се яде повече.
Многократно съм напълнявала аз лично.

Грийн, би ли дала твоята препоръка за бр. яйца, както даваш за протеина.

Ценно е да се дискутират подобни неща, защото огромен процент от идващите в темата целят точно отслабване, не само здраве. И такива дискусии дават храна за размисъл.

Асос
, страхотна ти е графиката, все едно е нереална  Crazy

# 359
Аз харесвам нашият режим, точно защото не се налага да меря и кроя.
И отслабвам стига да съм стриктна, при мен проблема е че не съм, че на 2-3 седмици стриктен режим взема че изпадна в някое емоционално падение или възвишение, и двете ме карат да ям.
И 2 въглехидратни дни омазват резултатите от 3 седмици режим Sad
Пробвах и да броя, тогава не издържам и 2 дена, мисля само за храна, какво ще ям, как ще го ям, защо съм го яла, смятам пиша, гледам по сайтовете, от там още повече ми се яде...
Един цикъл ужасен. Лично моето мнение е, че хора с повече кила за сваляне, с емоционални преяждания и подобни, по-добре да спазват режима, без да броят.
И вече когато останат 5-10 кила и задържане дълго време, тогава има смисъл.
Ама цял живот да се ограничаваш и броиш... не знам Sad
А пък и някой хормонален проблем като бонус, тогава и на глад пак не се сваля, трябва организма да заработи от начало, да се рестартира и тогава сам се отърсва от всичко излишно.
Помня като четох метода Габриел ми беше много смешно, може да има логика...Та той твърди че на времето сме били слаби не само заради храната, а защото мозъка е бил в бойна готовност, очаква нападение от животно да речем - сигнала е бягай, ама ако имаш много кила не може да бягаш или поне не бързо и дълго. За това всичко се гори активно, а сега с този заседнал начин на живот, и чувство на безопасност, се запасява. И си представих как седим и медитираме, че ни гони лъв.
Може и да действа при някой, не съм опитвала още , но мен по-скоро би ме стресирало.

Общи условия

Активация на акаунт