НВ-ВМХ, част 74

• 36 216
  • 724
  •   1
Отговори
# 405
Радост, моят случай е подобен на този на Камелот, но не напълно: и аз съм със затлъстяване от най-ранна възраст (писала съм преди, че на снимките, които имам, съм с нормално тегло само като бебе, т.е. може би първите 2-3 години, после вече съм с доста излишни килограми). Така съм била на практика почти през целия си живот. Диети почти не съм спазвала (не исках, не приемах мисълта, че след като не ям повече от другите, трябва да ям нарочно по-малко и по-безвкусно, за да успея да намаля теглото си, ако въобще успея). За това обаче сега съм благодарна Embarassed Вярно, правила съм зелевата супа - това беше по предписание от Байкова #2gunfire Веднъж плодувах за 5 дни. Също съм опитвала да се храня разделно, а дори и след като прекратих опитите, ми остана за 11-12 години навикът да закусвам само плодове. Ами, вярно е, че съм успявала да сваля някой и друг килограм с тези опити, но наистина съвсем малко.

А иначе съм с ранен пубертет (на 7 бяха започнали да ми се развиват вече гърдите, да се окосмявам), на 9 първи цикъл, отначало за 2-3 години беше редовен, после стана нередовен и на много големи интервали. Доста по-късно стана ясно, че причината е поликистоза.

Под влияние на форумите (приятелки в САЩ, които се хранеха нисковъглехидратно) и на прочетеното в нета (че всъщност при поликистоза се препоръчва нискогликемично хранене) през август 2009 г. започнах плахо и постепенно да ограничавам въглехидратите, като най-напред спрях да ям сладко всеки божи ден и да слагам захар в кафето. Наистина прекалявах със сладкишите, и то все купешки, буквално до зависимост бях стигнала, с характерното търсене на утеха и на забравяне на проблемите, докато си хапна съответния сладкиш, последвано от чувство за вина после и придружавано от срам да не ме видят, да не се налага да давам обяснения Embarassed Ами, убедена съм, че точно ограничаването на захарта се отрази много положително върху хормоните ми, защото към 2 месеца по-късно си усетих за първи път овулацията и от онзи момент, слава богу, интервалите започнаха да се скъсяват и всеки път усещам кога овулирам. Разбира се, постепенно си променях все повече храненето в посока на все по-голямо ограничаване на въглехидратите и увеличаване на месото, яйцата, млечните. Наистина се хранех безобразно преди това. Месо ядях 1-2 пъти седмично, яйца - по 3-4 месечно. Зеленчуци почти не ядях. Ако се случеше да ям домати на салата (други салати не ядях), не слагах никаква мазнина. Готвех с олио, но минимално количество, страх ме беше от мазнините. То всъщност готвено ядях доста рядко, само събота и неделя, през другото време карах на сухоежбина, и то често на купени боклуци, защото все имах много работа и не исках да губя време с готвене ooooh! Много плодове ядях, много сладкиши, картофи, ориз. Не много обикновен хляб, но макарони, кроасани, сухи пасти, вафли, кексове, банички - тях по много ooooh! На кафе, мляко и чай слагах по много захар. Киселото мляко бях спряла да го ям, защото трябваше да слагам все повече захар, иначе ми беше кисело. ooooh! И домашната баница я топях в захар ooooh!

Разбира се, движението също го увеличих, когато реших да започна "моята промяна". Всъщност още преди това си бях купила кростренажор, но няколко месеца стоя почти неизползван. После обаче му разказах играта Sunglasses

Надявам се да не е вярно това за процента мазнини при първата овулация. Моят опит все пак показва, че не е така Wink И с този дълъг пост искам да кажа, че има надежда дори за хората с дългогодишно затлъстяване и с вродена склонност (при мен вероятно играе роля това, че по линия и на двамата ми родители имаме диабетици в рода) Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 08:02 от Cioccolata

# 406
  • SA
hjkl, аз не сьм казала, че веганите ме дразнят, или пречат, а че на мен ми е трудно да си представя с веган- хранене да се постигне ВМ-НВХ за дьльг период от време. Естествено, че всеки е свободен да се храни, както счита за най- удачно за себе си. Че то мьжьт ми се храни неправилно и това не ми пречи, та какво да говорим за хора, които дори не познавам.
А по отношение на крайностите в храненето, сьс сериозни ограничения - далеч не всички хора се нуждаят от такива. Когато обаче става вьпрос за човек с морбидно затльстяване, който в резултат на тежьк метаболитен синдром поддьржа крьвно налягане 200/100 и всеки момент може да го тресне инфаркт, или инсулт, едни по-драстични ограничения в храненето са даже наложителни.
И пак за Аткинс - той например смята, че всеки човек има свой индивидуален праг на поносимост за вьглехидрати, който не се променя през живота му. При някои този праг е над 100 грама, при други 50-70 грама, при трети - дори и под 30 грама дневно. Когато този праг ежедневно се надхвьрля, човек неизбежно започва да пьлнее, затова е добре всеки да определи своя в процеса на диетата.

# 407
гледай сега hjkl Hug
на мен и едно листо зелена салата ми е много , като не ми харесва
също така не понасям риба,макар и да правих опита да я проям,а за безгръбначни и други червеи ,насекоми дори и опит няма да правя Crossing Arms
за разлика от другите,аз не съм била с наднормени килограми
проблемите се появиха към 50 -те ми години , защото послушах лекар и заради "холестерол близо до горната граница" минах на "здравословно" въглехидратно хранене,което доведе до килограми в излишък и холестерол 2 пъти над нормата ooooh!
сега съм ОК и след като близо 60 години (без периода на "здравословното" хранене Wink) съм се хранила така и нямам здравословни проблеми ще продължа Peace
аз съм израсла в планинско село и беше мъка да се отгледа някой и друг зеленчук,за плодове и въпрос не ставаше,трябваше да ги береме в гората Heart Eyes
не мога да си представя как преди 50 години (и дали) хората са се хранили с коноп,киноа и други подобни изгъзици Embarassed
за протокола Winkцикълът ми дойде на 14 години,диети не съм пазила ,майка ми и нейната майка бяха добре кръгли ,почти вегетарианки и сготвеното от тях беше отвратително Sick,но бяха царици на разни баници,тутманици и други,от които имахме страхотни киселини  ooooh!за това ги избягвахме
може би за това и сега за мен ядене без месо е безвкусно Thinkingсъжалявам:вината не е моя

# 408
Хе-хе, Танче Hug И аз в момента съм в период (от 2-3 години може би вече), когато си търся месцето под дърво и камък Laughing За мен явно важи това, че колкото повече ям дадена храна, толкова повече се пристрастявам към нея и повече ми се прияжда. И с месото, и с яйцата стана така, и със сметаната и таханите Laughing А преди съответно с плодовете, ориза, картофите, сладкото. Затова предпочитам да упражнявам съзнателен контрол, а не толкова да си слушам тялото, защото преди можех да карам с месеци без почти никакво месо и яйца, а съм убедена, че организмът ми ги е искал тогава, но ето - не съм разчела знаците Rolling Eyes

# 409
Ехааааааа, колко ми беше интересно да ви чета!   bouquet  bouquet Страхотно много информация   bouquet
Assos, страхотна графика. Поздрави и благодаря, че сподели!
Тази сутрин реших "тайно" да се претегля "предстрочно" - преди да е изтекла седмицата от предишното теглене и -1кг.  Joy Зелевата супа се отлага...засега. Единствената разлика е, че от мързел последните дни салатите ми бяха само на обяд и по-малки, а вечер - яйца или месо.  Simple Smile
Скрит текст:
За вегетарианството от личен опит мога да споделя, че по доста причини ми препоръчаха това хранене, когато бях малка. Когато започнах имах наднормено тегло /не мога да посоча колко, но определено бях пухкава/. През първите 40 дни бяха без мляко, сирене, кашкавал, масло, яйца и месо /вкл. риба/- т.е. - нищо животинско. След тях започнах да ям мляко, сирене, кашкавал. Така минаха 10 години, през които у дома се готвеше със зехтин, в менюто редовно присъстваха ориз, боб, картофи, тестени храни /хляб, катми, сладкиши, мед, плодове, зеленчуци. Захарта беше изключена, шоколад - веднъж седмично. Неусетно теглото ми се нормализира, чувствах се страхотно. След това постепенно въведох месото в храната си - не качих килограми, не се разболях. Беше ми омръзнало да се чувствам различна заради начина си на хранене. И всичко щеше да е ок, ако не бях преживяла голям шок, после се затворих в себе си. Свалих доста килограми, което повлия на нивата на кортизона и др. показатели. Доста лекарства. Качих над 30 килограма. Една част тях свалих, остават 22.

Последна редакция: пт, 14 мар 2014, 10:57 от slan4ice12

# 410
Аз също не качих в началото на вегетарианския си период, а се прехранвах основно с хляб, сладко, картофи. Но си мисля, че това се получи, защото бях млада още, на 26-31 г . Възрастта определено има благоприятно значение за поддържането на кг, когато човек е по-млад.

# 411
Момичета, дайте идея за хубав подходящ кашкавал. Аз не консумирам млечни, мн рядко, но ми се е прияло авокадо, а аз си го похапвам обикновено с някакво сиренце та...мъничко бих хапнала, но неми се ще да е от тези соевите боклуци. В момента вкъщи имам скаморца, но то пък е пушено и не съм убедена става ли, ементал много обичам също...

# 412
Ами нещата са сложни. Факт е, че след като махнах захарите постепенно започнах да не харесвам хляб, картофи, ориз. Ужасно ми сладнят и те и усещането в устата е, че нещо не им е наред. Плодове ми се ядат, но малко, 1-2 на ден са ми напълно достатъчни. Не мога да повярвам, че вече толкова дни си карам без никакъв хляб, нишесте и не ми се яде такова нещо!
С месо, млечни, масло, мазнини от животински произход, определено се пристрастявам и пада голямо ядене. Това може да се обясни евентуално с това, че не са качествени. При камелот е логично, че това месо от пасящи животни е най-доброто, а пък пластмасовите плодове и зеленчуци не толкова.
Изводът - при мен най-добре действа някаква комбинация от риба, коноп, ядки, салати, а от другите по малко. Скумрията е дива риба и вероятно за това ми действа положително.
Между впрочем, преди се чудех как може човек да яде кашкавал с масло и нищо друго - сега го разбирам, защото и аз го направих наскоро.
От УАСП почерпих идеята като прегладнея навън да купя ядки - 50 г. бадеми ме оправиха.
Мисля си, че и маслините са добър избор за носене в чантата.
И така, неусетно навлязох и аз във ВМ НВХ, макар и по мой си начин. Споделих тук някои идеи по-скоро с мисъл да разнообразя и подобря нечие меню, но разбира се, всеки знае себе си най-добре и взима решения.

# 413
  • UK
 Последните няколко страници прочетох и аз на един дъх, много интересни наблюдения, всеки пише от собствения си опит и как му се е отразило едно или друго хранене. Наистина ми беше много интересно. Пак само един извод можах да си направя, няма универсална формула и това е. И в този ред на мисли аз продължавам да експериментирам и стигам до някакви изводи и резултати за себе си. Ще споделя след някоя друга седмица, може на някой да му е интересно.

# 414
  • Пловдив
hjkl, благодаря за споделеното!  bouquet Кашкавал с масло и малко горчица, завити с лист от маруля - това ми е откритието от вчера, чудесна следобедна закуска.  Simple Smile
Asos, и на мен ми беше интересна графиката ти, направо като по учебник!За пример си! Hug
Скрит текст:
Аз пък като малка никога не съм имала проблеми с кг. Но играех 13 години народни танци, при това доста интензивно. След спиране на тренировките, в 1 курс в университета, започнах по малко да качвам, а и не си съобразих изобщо храненето с рязко намалялата физическа активност. А и аз по принцип не съм суетна, никога и не съм си помисляла да пазя диети, особено по онова време. Обаче си спомням как се ужасих, след като установих, че вече имам и целулит. Но понеже и с мазилата не съм редовна, на практика не направих нищо...Така достигнах едно леко пухкаво състояние, в което обаче все още си се харесвах. После отслабнах след 1-вата бременност, без диета, от само себе си...Обаче с времето пак взех да качвам...Детето поотрасна, нямаше нужда о да търча след него, а и с писането на дисертацията доста се застоях...Та така...С втората бременност достигнах заветните 83 кг...При това не е да кажеш да съм се хранила като за 2-ма, но храненето ми определено беше високовъглехидратно...После свалих с 90-дневната диета, но се оказах пристрастена към хляба (което и преди може да е било, просто аз с 90-дневната започнах в действителност да имам по-осъзнато отношение към храненето...). И така стигнах до режима.
Майка ми пък е била изключително слабо дете, в 7 клас аз носех дрехите от абитуриентската й. Обаче с влизане в критическата започна да качва по малко и сега е над 100 кг. А яде като врабче, при това не се ограничава, просто няма нужда от големи количества храна. Но храненето й е ВВ и не може да свали натрупаните кг, които си носи вече доста години. А и явно има ИР и кой знае още какво...
Баба ми пък е нормално тегло...Явно всичко е много индивидуално и зависи от доста фактори...
Свидничка, непременно да споделиш! Hug

# 415
Хе-хе, Танче Hug И аз в момента съм в период (от 2-3 години може би вече), когато си търся месцето под дърво и камък Laughing За мен явно важи това, че колкото повече ям дадена храна, толкова повече се пристрастявам към нея и повече ми се прияжда. И с месото, и с яйцата стана така, и със сметаната и таханите Laughing А преди съответно с плодовете, ориза, картофите, сладкото. Затова предпочитам да упражнявам съзнателен контрол, а не толкова да си слушам тялото, защото преди можех да карам с месеци без почти никакво месо и яйца, а съм убедена, че организмът ми ги е искал тогава, но ето - не съм разчела знаците Rolling Eyes

ха, Шоки, каза го  Hug Същото е и с калориите и това, което препоръчвате тук "естествено" регулираране на апетита  Wink

Камелот, какви вегетарианци са тези, които ядат риба  Crazy

Юлинга, аз писах, че не трябва да се приемат само мазнини на едно ядене. Идеята е, че белтъчините не могат да се складират в тялото и веднага се използват, а човек има постоянно минимална потребност от тях /минимална наблягам/ и като няма откъде да си ги набави, започва да гори от активното тегло /изхвърля вода, намалява енергийния обмен в мускули, органи и т.н./. Освен това, за да не ходиш гладна от едно ядене до друго ядене, белтъчините са най-важни, приемът им засища поне 3 часа /то зависи колко взимаш де/.

# 416
Ами, Грийн, възможно е, т.е. наистина понякога организмът не успява сам да си регулира апетита. Би трябвало да успее и често се случва така, но понякога не успява.

А аз навремето просто не съм имала информация, затова и съм била сляпа за признаците Rolling Eyes

Иначе също е ставало въпрос как се справям с повишения апетит, който ме обхваща понякога за кратко между овулация и цикъл. Случва се понякога хем да се усещам сита, хем да изпитвам трескаво желание да ям, да дъвча нещо. Тогава ми трябва много силна воля и нещо, което да ме разсее, за да не продължа да ям с часове Rolling Eyes Но мисълта ми е, че тогава знам, че това не е глад, а са разбутани хормони, така че не го тълкувам като нужда на тялото ми точно в този момент да изяде света Laughing

# 417
исках да кажа, че е необходимо броенето на калории при хора, които усещат, че прекаляват или не разчитат сигналите за глад на тялото си  Peace

Ако се усещате такъв, не се колебайте да "сверите" часовника си за известно време и да видите енергийните си нужди и какво и колко ядете.

# 418
Ох, на мен тази постановка с калориите ми намирисва ужасно много, по ред причини. Най-вече защото не можем, наистина и абсолютно не можем, да изчислим със сигурност и с точност колко приемаме и колко изразходваме. Освен това със сигурност разходът е различен в различните дни. Така че според мен сметките са излишни, защото не дават никаква надеждна информация. Но може да се пробва с намаляване просто на количеството - на око.

И още нещо: многократно съм писала, че за мен месото и яйцата, особено ако не са придружени от суров зеленчук, а от малко или средно количество готвени зеленчуци, са лека храна - храна, след която не се подувам, леко ми е, добре ми е. Да, но освен това след такова меню не си чувствам корема доволно напълнен, но въпреки това съм сита. Знам, че съм сита, защото не съм гладна Crazy Ясно ми е, че звучи тъпо, но искам да кажа, че опъването на корема не е единственият сигнал за ситост и не е задължително, за да се нахрани човек.

# 419
  • Пловдив
Шоки, съгласна съм с теб! Peace Точно в такива случаи човек трябва да прояви малко воля или изобретателност как да се разсее, за да не си сипе допълнително или да не похапва непрекъснато нещо...И аз смятам, че контролирането на количествата е достатъчно. Което не значи, че винаги ми се получава, де... Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт