Важен ли е правописът?

• 57 314
  • 927
  •   1
Отговори
# 75
Така де - и интегрални, и диференциални Simple Smile Логично Simple Smile

Нещо почваш да ме съмняваш.

# 76
  • Западен парк
Не помня да съм правила забележка тук, но и рядко дочитам постове с дразнещи грешки. А като ми се набие в очите някой с много чести грешки, само като вида ника и го прескачам.
Снощи в тема от "Осиновители", една потребителка такъв правопис му удари, че докато я дочета, забравих за какво става дума.

Иначе и на мен ми се случва да не зная точния правопис на някоя дума или пък - къде точно е запетайката в някое витиевато изречение... И тогава променям словоред или използвам синоним, или разделям изречението на няколко прости. Гледам да не допускам правописни престъпления, но може и да се е случвало...

Ле-ле, осем нови отговора, докато пиша!

# 77
Неграмотността е и поколенчески проблем. След 1989 г. масово се пише неграмотно. В изказването ми няма никаква носталгия към социализма - това е идеология, която ненавиждам. Но преходът след 1989 "разказа изграта" на всичко. Към него, разбира се, следва да се добави и глобалното (в световен план) нечетене на книги.

Повечето свръхнеграмотни постове са на млади хора; почти съм сигурна, че онази майка, цитирана от Ганис, е съвсем млада жена.

П.П. Има си също и типично поколенчески грешки: "Й" в мн.ч. е сравнително скорошна тенденция; много рядко ще я срещнете преди десетилетия.
Преподавателят ми по фонетика казваше, че своеобразното "Л", произнесено като "Улъ", е характерно за поколенията, родени след 1970 година и то на територията на София. Нямам предвид "пернишкото" "Улъ", а онова, по-деликатното, но също толкова грешно, което било софийска черта.

Последна редакция: чт, 13 мар 2014, 20:15 от Аглая Епанчина

# 78
Повечето свръхнеграмотни постове са на млади хора; почти съм сигурна, че онази майка, цитирана от Ганис, е съвсем млада жена.

Аз пък реших точно обратното. Понякога възрастни хора пишат из форуми и ми е правило впечатление, че допускат доста грешки  Wink

П.П Момичета, стига се нападайте, никой не е безгрешен!

# 79
Неглижира се и неграмотността, и основни пропуски. Отглеждат се Златкоподобни и николетоподобни същества, които са на почит в момента. Други неща са важни, какво значение има някаква си грамотност или знанията от началните класове?! Те иначе са "прекрасни, "добродушни" и "чистосърдечни" хора, нищо, че не знаят да се подпишат. Нали така се коментираше бруталното невежество на онова създание Златка. "Модни икони", диктуващи поведение и начин на живот - за съжаление това са идолите на съвремието. Чалгата е диагноза... Като рак, разпространил метастазите си на абсолютно всяко ниво.
Не се гледа кой пише грамотно, а кой къде плюскал, кво карал, какъв парцал си купил, от Мола естествено, важното е да чупим джукички и да позираме ефектно - това продава, не грамотност и подобни "дребнави" неща.

# 80
  • Пловдив
Важен е разбира се. И да, влияе на отношението ми към писалия.
Това го казвам с ясното съзнание, че имам проблем със запетайките. Понякога и пълният член ми се опъва. По-точно, не се сещам да си проверя изречението. Та няма как да ме дразнят грешки като моите, понеже не ги отчитам като грешки. Но й за множествено число, незнам, здравей те, ми правят лошо впечатление.
Наистина агресията на неграмотните е плашеща. А пък сравненията на елементарни познания по правопис с ДУ, или друго някое специфично познание са ... нелепи.
п.п. Не знам дали е опция на форума или на браузъра, но подчертаването в червено ми помага, когато се колебая.

# 81
  • Варна
Е, грамотността не е чак толкова важна, колкото кислорода, но всеки си има различни приоритети, принципи, идеали ако щете. Важно е да се пише грамотно навсякъде, не само в Бг мама. Да, дразня се на неграмотните постове, и не само, трудно прочитам обърканите понякога до неузнаваемост думи или написаните на латиница. До този момент най-фрапантното нещо, което съм чела тук е едно заглавие на тема "имам проглеми сас саня"  Shocked Какво се случва от там, правя забележка с цел общото благо на форумното общество, а и току виж сгрешилият си вземе забележка и се поправи. А той какво - тръгва да спори с мен как не е моя работа начинът му на писане. Ами не съм отишла у тях да му надничам по тефтерите, но ме смущава и ми пречи да чета такива развалини из интернет пространството. Да не говорим пък че същият този човек един ден ще отиде да подаде я молба, я декларация... и после иди се смей на качените плачевни снимки пак в интернет. Не е ли същото?
Човешко е да се греши, но просташко е някой да ти покаже грешката и ти вместо да я поправиш, да го нападаш.
И пак да кажа - тук не сме на матура по български език, никой не може да задължи никого да пише на книжовен език, без жаргони, съкращения и т.н., но всички сме станали свидетели на изключително грозни "петна" навсякъде из темите. За едни хора пълният и краткият член може не са болка за умиране, за други пък са като трън в очите. Затова трябва да се стараем да пишем колкото се може по-правилно във всички отношения Simple Smile

# 82
  • Пловдив
Е, то без да знаеш диференциални и интеграли, дали щеше да наредиш така чушките, а?
Сигурно е свързано - как да натъпчем максимален брой чушки в ограничено пространство (тава).

# 83
  • София
Е, то без да знаеш диференциални и интеграли, дали щеше да наредиш така чушките, а?
Сигурно е свързано - как да натъпчем максимален брой чушки в ограничено пространство (тава).

Laughing Интересна практическа задача, но се съмнявам, че докато тъпчеш чушки в буркана, решаваш тази екстремална задача:))))

# 84
  • Пловдив

Laughing Интересна практическа задача, но се съмнявам, че докато тъпчеш чушки в буркана, решаваш тази екстремална задача:))))
О, ти не разбираш. Naughty Аз съм професионалист, правя постни пълнени чушки. Световно известни! БСП ми плаща. И аз ги раздавам по партийна линия. Никъде няма буркани. В тави се пълни продукцията. Mr. Green

# 85
  • София
 Wink Да разведрим леко темата:)

Аз си признавам без бой, че не съм безгрешна в правописа. За разлика от МАТ, БЕЛ никога не ми е бил силна страна. Има неща, които никога няма да науча, просто съзнанието ми отказва да ги научи.. За разлика от МАТ. Никой не е безгрешен. Да обобщя: идеята е да пишем, колкото се може правилно и най-вече, останалите да разбират мисълта ни. Да умеем, да се изказваме.

# 86
О, ти не разбираш. Naughty Аз съм професионалист, правя постни пълнени чушки. Световно известни! БСП ми плаща. И аз ги раздавам по партийна линия. Никъде няма буркани. В тави се пълни продукцията. Mr. Green

Спри се, бе жена! Разведе половината форум.  Laughing
Да знаеш, че ако някой ден мъжът ти те изгони, моят веднага ще те вземе, без майтап! Заради чушките, естествено.  Mr. Green

За запетаите - учила съм преди години, че "запетая" е правилният термин, а "запетайка" се използва само в разговорната реч. Не знам дали няма промяна, но в правописните правила винаги се използва "запетая", "точка и запетая" и т.н., никога не съм срещала "запетайка". Затова винаги пиша "запетая", за всеки случай.  Simple Smile

# 87
  • ❌❌❌
Важен е, разбира се! Особено аз държа да пиша грамотно.
И една пропусната запетая ми избожда очите, какво остава за по-фрапантни грешки. Но не мога да кажа, че се дразня. Толерантна съм към простолюдието. Sunglasses

# 88
Толерантна съм към простолюдието. Sunglasses
  202uu

# 89
  • София
Важен е, разбира се! Особено аз държа да пиша грамотно.
И една пропусната запетая ми избожда очите, какво остава за по-фрапантни грешки. Но не мога да кажа, че се дразня. Толерантна съм към простолюдието. Sunglasses

Хайде, де... Простолюдие.. Ти, да не си потомка на Луи 13?

Общи условия

Активация на акаунт