Важен ли е правописът?

• 57 687
  • 927
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Цитат
Здравейте  моята дъщеря се казва Габриела и където и да вляза да проверя дали има имен ден на всякъде е различно на места пише на 26 март а на места 06 май и дори не знам дали има имен ден  но ако има в кои ден е на 26 или е на 06.Някои ако знае нека помогне

А за този пост какво ще кажете? ooooh!

# 196
Мисля, че ако си я беше кръстила Цвета или Гергана, щеше по-лесно да определи кога има имен ден.

# 197
Разни еднократни запитвания като това никак не могат да ме впечатлят. По-скоро, ако изобщо се раздразня качествено, ще е от някой, който редовно пише и има големи претенций.

# 198
  • ❌❌❌
Това е една минимална част от бисерите на моя позната:

"ДА ТЪКА Е КОПОНДЖИЙКА СЪМ И АЗ И ДЪЩЕРЯМИ"

"грозна съм но рядко сенпатична"

"това са ми 3 прекрастни дъщери"

"бях пливмония" (отговор на: "не изглеждаш болна" Mr. Green)

П.С. Още една персона, чиято любима дума е "тъка", разбирайте "така.

# 199
Моля някой филолог да се включи и да разреши спора

Аз съм филолог и работя в БАН - можеш да ми имаш доверие. Simple Smile
"Вкъщи" е, въпреки че по казуса не се изисква докторат.

# 200
Откровено неграмотните постове и такива написани на маймуница ме дразнят и дори си позволявам да правя прибързани заключения. Дали е написно "вкъщи" или "в къщи" не ми пречи, пълен и кратък член също мога да "понеса" Simple Smile но "ас", "каде", "тарся" "някой хора" "генеколок" и  т.н ми бъркат в очите.

Но има и друго - прекалено малко внимание се обръща на изучаването на българския език в учлище. Всички са на принципа "Аз си го знам, какво да му уча".
Винаги ме е вълнувал и въпросът колко неграмотен и тъп трябва да си, за да изкараш 2-ка на матура по български език?

Образованието е голям проблем, всички виждаме какви "кадри" генерира. Е, във ВТУ са решили да вземат мерки и голяма част от специалностите ще изучават предмет "Български език". Лошото е, че според мен е твърде късно, защото основните правописни, пуктуационни и  граматически правила се залагат в съвсем раннна училищна възраст.

Не се имам за гуру в българския език и аз правя грешки, но не мисля, че са фрапиращи и толкова набиващи се на "Учи" Simple Smile

# 201
Пише се "претенции", а не "претенциЙ: Simple Smile

# 202
Цитат
Здравейте  моята дъщеря се казва Габриела и където и да вляза да проверя дали има имен ден на всякъде е различно на места пише на 26 март а на места 06 май и дори не знам дали има имен ден  но ако има в кои ден е на 26 или е на 06.Някои ако знае нека помогне

А за този пост какво ще кажете? ooooh!

Ще кажа, че може и на Цветница или на Архангеловден да е!  Peace

А обръщението е "Претенцийо!".

# 203

Това също идва от френски, както Луй и се пише с "й".

# 204
Е, тя това не го ли е написала нарочно?

# 205
По време на номинации, колко сме красиви Crazy
По време на скука, колко сме грамотни Laughing
Краснописа засегнахте ли го тук, да оплюем и марките клавиатури?

# 206
  • Куциндрел

Вместо да се мъчим с това "й", направо да пишем обръщението като "ПретенцО". Ай ся, "и" "й", френски, ЛуЙ, .уЙ и т.н.

# 207
Краснописа засегнахте ли го тук, да оплюем и марките клавиатури?

Ох, това              е болната ми тема на мен. Все тренирам, тренирам, мнения трупам, опит и то не      става и не става...  Cry

Вместо да се мъчим с това "й", направо да пишем обръщението като "ПретенцО". Ай ся, "и" "й", френски, ЛуЙ, .уЙ и т.н.
Ах!, как ми допада тази идеа ма непосмях да я предложя...  Embarassed Изпървом "Претенциьо" ми са стори по- красиво и приятно, но "ь" го намирам потрудно на клавиятюрата че редко го палзваме двамата с нея. и се спрях на "й", него го ползувам по-стояно и най- стоянно.

Аууууу сига прочетох края на поста ти...вай...въх.... Embarassed Blush

# 208
  • Куциндрел

Ах!, как ми допада тази идеа ма непосмях да я предложя...  Embarassed Изпървом "Претенциьо" ми са стори по- красиво и приятно, но "ь" го намирам потрудно на клавиятюрата че редко го палзваме двамата с нея. и се спрях на "й", него го ползувам по-стояно и най- стоянно.

Аууууу сига прочетох края на поста ти...вай...въх.... Embarassed Blush

Не дей с "ь", че ще стане обърквация кога в множествено число да се слага "й" и кога "ь".

# 209
Щом е "малък"- само в мъжки род, ед. ч., при непълен член, никога в първо и най- близко лице, да не стане заразно при множественото!  Crossing Arms
Жив бактерий е, прилепчив като дъвк.

Общи условия

Активация на акаунт