НВ-ВМХ, част 76

• 41 404
  • 729
  •   1
Отговори
# 225
Въобще не казах, че съм сменила картофите с карфиол.Сина ми чак накрая се усети:"Ама това май не е картоф?      newsm78   " , а мъжа ми така и нямаше да разбере.     Laughing
Карфиола го нарязах на доста ситни парчета, както и останалите зеленчуци именно с цел да не се разбере, че не е картоф.Не че някой би имал нещо против, обикновено са доволни от експериментите, но понякога съзнанието пречи на яденето.
Синът ми например не може да яде броколи, ако ги вижда.Ако са в омлет обаче, наситнени, или в суфле, или смлени в палачинки, няма проблем.
Затова и им спестих "знанието", че картофа е подменен с карфиол.   Grinning

# 226
Варен патладжан на кубчета в руска салата е като картоф
Аз си правя само за мен, а моите лами ми го изяждат и не разбират какво са яли

# 227
Правих сиренарките от ББ. Станаха много вкусни.

# 228
Мале цяла вечер търсих палачинките на Шоки и най-после ги намерих.

Не знам кои са тези палачинки Embarassed Аз правя по рецептата на Камелот - с 2 яйца и към 2 равни супени лъжици кокосови стърготини. От това става една дебела палачинка, по-скоро като дюнер. Днес по изключение направих с 1 цяло яйце и 2 белтъка, защото ми трябваха жълтъците за десерта Wink Палачинката стана по-пухкава и тънка и ми хареса, обаче не бих правила това упражнение често.

# 229
Хе хе, аз тъкмо това обядвах-две яйца с кокосови стърготинки, намазано после с таханче....мммм

# 230
Яна, менюто ти ми изглежда добре като цяло. Но ако повечето дни се храниш като ден 1 и нямаш резултати с отслабването, аз малко бих намалила количеството на ядките за сметка на друга режимна храна. Някак не ми се вижда много правилно при общо приети 1500 ккал за деня , 600 от тях да идват от ядки и семки.
Едно изследване за ядките и килограмите
http://nutritionfacts.org/video/nuts-and-obesity-the-weight-of-evidence/
Моят личен опит е, че на ядки, плодове и зеленчуци се отслабва много бързо (Гайдурков).

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 12:50 от hjkl;

# 231
  • София
Здравейте!

Много бих искала да се присъединя към вашите редици  Simple Smile. След няколко диети с йо-йо ефект през последните 5-6 години, реших, че е време на намеря постоянно решение на проблема с килограмите. В началото на годината започнах да тренирам (5-6 пъти седмично) и да ям с калориен дефицит. Едновременно с това четох много в нета за въглехидратите, рових се наистина много и попаднах на сайта на Марк Сисън. И ми просветна  Grinning

Засега съм от една седмица на НВ ВМХ, следя си с една програма съотношението на въглех., мазнини и протеин, но нещо не мога да докарам мазнините над 50%. Гледам да не ям много млечни, защото съм алергична към киселото мляко, само по малко сирене и кашкавал ям. Като имате предвид, че смятам и мазнините, с които готвя, масло и мас.

Исках да споделя за кокосовото масло – аз си направих сама с кухненския робот. Купих 2 пакета по 200 г стърготини от Лидъл (2 лв. единия) и с кухненския робот на макс. степен за около 40 мин. беше готово. Излезе почти пълен голям буркан. Е, не е био масло, разбира се, но за тези, които не държат на това, според мен е ок. Видях идеята от сайта на Марк: http://www.marksdailyapple.com/10-tips-for-making-the-best-cocon … er/#axzz2y0YW6bl7

Хубав ден от мен!

# 232
Палачинките видях в поста на Шоко и помислих, че са нейни. Embarassed

# 233
Кам, ям основно риба и рибни, пиле, пуйка, а също заек и дивеч (по празници разни).  Peace Прасета, телета и агнета не са ми вкусни и не обичам. Свинско ям, само ако е с кисело зеле.  Wink
Лилава_коса, много полезни съвети си ми дала! Peace И аз това се опитвам да спазвам уж, но със спорта бях много несериозна. От няколко дни съм се взела в ръце - да видим колко ще устискам.  Blush Това, дето си го цитирала май и за мен ще се окаже вярно.  Rolling Eyes
Шоки, ще се опитам да спра напълно ядките и семките. Да видим в тях ли е проблема. Peace Мерси за линка, но какво ще рече "новата Аткинс-диета"? Има ли нещо различно в нея или тези автори просто са продължили и доразвили идеите му?
Вики, може ли да ми дадеш тази рецепта за руска салата? Много вкусно ми звучи! Hug
Ассос, варените моркови не са ли по-въглехидратни от картофите в сварено състояние? newsm78

# 234
Янче, наистина варените моркови имат по-висок ГИ, но не им се увеличава количеството въглехидрати, а просто стават по-лесно усвояеми. Но ти няма да изядеш чак толкова голямо количество моркови, че да ти попречат техните въглехидрати. Wink

Новата диета на Аткинс е осъвременена и донякъде подобрена версия на класическия Аткинс и авторите са Ерик Уестман, Стивън Фини и Джеф Волек. Те продължават делото на Аткинс, така да се каже.

# 235
  • SA
Аз се завьрнах от поредния ми 10 километров преход за тази седмица.  Simple Smile
Ще се вземам в рьце и аз.  Twisted Evil
Яна, ако знаеш от колко време не сьм яла кисело зеле... лиги ми потичат като чуя само.
Мисля, че е добра идея да спреш ядки и семки за известно време. Това е начина да разбереш как ти влияят.
За кокосовите палачинки - толкова са ми любими, че мога да ям от тях сутрин, обед и вечер.  Simple Smile Даже напоследьк на 2 яйца слагам 3 льжици кокосови стьрготини и ми се получават много добре. А пьлнежьт почти винаги ми е различен - парчета авокадо, мариновано червено цвекло, кайма сьс зеленчуци и кьри, маслини, доматено пюре, майонеза, парчета месо, бекон... изобщо каквото ми се намира комбинирам.
Bis , добре дошла! Чудесна идея с тези кокосови стьрготини! Чак се учудвам, че толкова много масло може да се извлече от тях.

# 236
Искам да разкажа няколко неща от книгата на Волек и Фини, които ми направиха впечатление:

1. Когато се яде варено месо, трябва да се изпие бульонът (т.е. водата, в която е варено), за да се усвои целият калий, защото иначе месото губи почти половината от съдържащия се в него калий, а месото по принцип е добър източник на този минерал.

2. Когато се практикува кетогенно хранене, т.е. наистина нисковъглехидратно (под 50 грама/ден), е много важно да се консумира достатъчно сол.

3. За адаптация на организма към НВ-ВМХ са нужни поне 2 седмици, особено при спортистите - при тях дори трябва да минат 4-6 седмици, за да си възстановят резултатите. Волек и Фини са направили две проучвания в това отношение. В едното участниците имали очевидно влошени резултати (при ходене на бягаща пътека с наклон) на първата седмица, но значително подобрение в резултатите след шестата седмица, дори значително по-добри от постиженията им от преди диетата. А другото проучване било с 5-има велосипедисти, които в продължение на 4 седмици се хранили като инуитите, т.е. предимно с месо, като приемали 15% протеин и над 80% мазнини. На четвъртата седмица в бедрените им мускули имало наполовина по-малко гликоген, отколкото в началото, а при тренировката използвали само половината от това количество, т.е. една четвърт. И въпреки това резултатите им били същите, както преди диетата. Т.е. след необходимата адаптация и при поддържане на достатъчно висок прием на мазнините и адекватен прием на белтъчини (плюс 5 грама натрий и 1 грам калий на ден) станало ясно, че могат да тренират и с много по-малко гликоген. Така че количеството гликоген в мускулите не е определящо за резултатите, нито са необходими въглехидратни зареждания, но условието е спортистите да са добре адаптирани (да е минало достатъчно време) и да се хранят правилно по НВ-ВМХ.

4. При мазнини в диапазона 40-60% поведението на организма е едно, а при 70-80% мазнини е друго.

5. При хора с вече установена подагра или склонност към подагра трябва да се действа внимателно, защото всякакви промени в нивото на пикочната киселина могат да отключат пристъп. Т.е. независимо дали минават от стандартно хранене към НВ-ВМХ, или от НВ-ВМХ се връщат към стандартно, може да получат пристъп, затова трябва да бъдат подготвени с лекарства. А по отношение на храненето, ако решат да спазват НВ-ВМХ, трябва да им се каже да си спазват диетата и да не се отклоняват от нея Wink

6. Авторите съветват при постигане на желаното тегло да се увеличат мазнините (до ситост), а не да се увеличават въглехидратите, за да не се върне старият проблем.

7. Кетоните в урината не са добро мерило за кетоза. Ако държим да проверяваме дали сме в кетоза, трябва да се изследва кръвта.

8. Възможно е по време на отслабването да се повиши общият холестерол или ЛДЛ, но това е нормално и не е опасно. Затова трябва да се направи ново изследване 1-2 месеца след стабилизиране на теглото.

9. При класическите нискомазнинни диети съществува реална опасност за образуване на камъни в жлъчката. Но ако се приемат над 30 грама мазнини на ден, тази опасност се неутрализира.

Засега толкова Embarassed

# 237
Bis, казваш, че не можеш да докараш мазнините над 60%. А къде въвеждаш? Защото някои сайтове дават тегловни проценти, а не проценти от калориите. А идеята е мазнините да са ти минимум 60% от дневните калории.

# 238
Направих си най-после руската салата с карфиол - хареса ми! Чак ме е яд,че чаках толкова време , но до последно мислех,че ням да стане.
И да се оплача, авокадото вече е 2,00 лв - защо толкова се е вдигнало???
Купих си и фъстъчено масло, и от него съм доволна...
Шоки, благодаря за синтезираната информация.   bouquet

# 239
  • София
Cioccolata, ползвам Figwee.
Днес например съм яла следното:
Обяд: 2 големи яйца на омлет с масло (ок. 10 г), 1 домат, половин краставица, 30-40 г сирене, три парчета бекон (ок. 30 г)
Вечеря: 1 свински котлет, приготвен на фурна с мас, сирене (ок. 30 г), 1 бира, кокосово масло (2-3 с.л.)

Не е много, но почти цял ден бях навън а и нямах време да ям повече на вечеря.
Като въведа продуктите в програмата ми показва на графика (тип пита  Simple Smile) следното: 25,8% въглех., 47,2% мазнини, 27% протеин. Бирата е виновна за повечето въглех., но имах нужда от една след това търчане днес.

А има също и отделна табличка в която пише грамовете от съответните вещества и колко калории ми остават за деня:

Nutrition Facts
Calories                      940   
  Calories from Fat      551   
Total Fat                        62 g      95%
  Saturated Fat                33 g      167%
  Trans Fat                  0 g   
Cholesterol              394 mg      131%
Sodium                    1633 mg        68%
Total Carbohydrate        34 g        11%
  Dietary Fiber                  5 g        21%
  Sugars                          9 g   
Protein                        35 g         71%