ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 8

• 71 080
  • 763
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Киа, ти имаше перфектен резултат с Диферелина. Аналога му е Декапептила. Моето мнение е да не го заменяш за Лукрин. Декапептил бях си купила по 240лв, само по 4 инжекции слагам аз.

Да, но Декапептилът е много по-старо лекарство от Диферелина. Поне така ми обясняваше д-р Попов, когато от началото на 2008 г. смениха Диферелина с Декапептил и Лукрин.
От Турция Золадекса как го купувате, момичета? Ако стигна до там, да знам...

# 301
Ми те и двете са с една съставка-Трипторелин. Старо,ново..... сменили му името....Аз взех Декапептил, защото Диферелина беше изчезнал, трудно се намираше и е със 100лв по-скъп. Сменят името, сменят цената,нали знаеш...

# 302
  • София
Момичета, здравейте

И аз се включвам във вашата темичка. Знам, че имам ендометриоза от 2011г. Но моята е по-различна от вашите.
Рядко срещана. Води се Ендометриоза ректовагиналис. Откри ми я д-р Карагьозов от Токуда. Взе проба от влагалището и резултата от биопсията беше ЕМ. Каза, че е на такова място, че операцията е трудна, рискова и не съветва да се прави. Каза, че мога да забременея. До началото на 2012 нямахме успех. Тогава отидох при д-р Пламен Димов, който ми каза, почти същото. По това време гостуваше в България по негова покана професор Бернар Хедон от Френския колеж по АГ  в Монпелие Франция.  Прегледа ме и той. Каза ми същото - да се успокоя и да забременея, че не препоръчва операция, което е доста рисково. В началото на 2013г. бях на преглед при доктор Стаменов.  Той и доктор Еленчев ми правиха един куп изследвания, прегледи, скенер. И двамата казаха, че е 3-4 степен и ще ми влоши изключително качеството на живот с времето и препоръчаха операция. Аз и мъжа ми мислихме няколко месеца и решихме да пробваме първо инвитро, а после операция. Понеже бяхме правили всякакви изследвания, освен цветна снимка, доктора каза да направим. На цветната снимка доктора видя запушена лява тръба и ми каза, че преди инвитро трябва да направи лапароскопия за да махне тръбата, ако има хидросалпингс, защото ще пречи на имплантацията, а и ще може отвътре хубаво да огледа всичко и да види има ли ендометриоза и на други места.
Лапороскопията беше ноември миналата година. За учудване и радост както на доктора, така и на мен и мъжа ми тръбата не е била запушена, нямало е никакви сраствания, нито в корема, нито в таза, нито иколо яйчниците, нито вътре в матката. Единственото място на ЕМ е във ректума и влагалището около 4 см образувание. Каза веднага да направим инвитро. Направихме. Оказах се с извънматочна бременност в дясната тръба. Спешна лапароскопия и премахване на дясната тръба. Преди няколко дни направихме замръзен трансфер на две бластоцистчета. Неуспешно.
Сега пак на дневен ред е операцията. И имам толкова много съмнения и притеснения.
Чакам да ми дойде цикъла и да насроча час за преглед и коментар с д-р Стаменов. 

Извинявам се за дългия пост, но се опитах да съм максимално кратка.
Поздрави  bouquet

# 303
  • София
А как при инвитро бременността се оказва в тръбата? Нали вкарват ембрионите директно в матката?

# 304
А как при инвитро бременността се оказва в тръбата? Нали вкарват ембрионите директно в матката?
Напълно възможно е. Така да се каже "изпадат" дори и да са сложени на точното място.

# 305
  • София
Ясно. Благодаря.

# 306
Magnollia, защо се налага втора операция?

Интересно ми е за ендометриозата във влагалището, по вътрешните стени ли е била (така си го представям след като лекаря е успял да вземе проба)? предполагам че си имала много болезнен интеркорс.

# 307
  • София
Magnollia, защо се налага втора операция?

Интересно ми е за ендометриозата във влагалището, по вътрешните стени ли е била (така си го представям след като лекаря е успял да вземе проба)? предполагам че си имала много болезнен интеркорс.

Дори трета Simple Smile
Първата лапароскопия беше на 19 ноември миналата година за да се отстрани тръбата, която се видя запушена на цветната снимка и да се огледа всичко. Не се отсрани тръба, защото е била добре, т.е лапароскопията е била диагностична. Втората лапароскопия се наложи заради извънматочната бременност - месец и половина след първата. Махнаха тръбата. До тук нищо по ендометриозата.  Операцията, която доктора иска да направим е вече за да махне ЕМ, нотя не може да е лапароскопия,  а трябва да е коремна операция, заради мястото.
Образуванието е на стената между ректума и влагалищято, като по-голямата част е във влагалището. Достига се при обикновен гинекологичен преглед - така ми взеха биопсия.
Да си призная не знам какво е интеркос. Нямам чак толкова болезнен цикъл, овладявам го с нурофен. Няма болка при секс. Ако не бях тръгнала да се чудя защо няма бебе сигурно нямаше да разбера.

# 308
Имах предвид intercourse, за да не пиша секс. Аз имах много ендометриоза по дебелото черво, отстраниха я при лапароскопията. За ректума явно лекаря е преценил да направи коремна операция. Имала ли си запек? При мен това е бил един от симптомите на които е трябвало да обърна внимание, но кой да знае #Cussing out.

Както може би знаеш, ендометриозата създава токсична среда, която пречи на имплантация. Може би при теб това е част от проблема след като яйчниците не са засегнати.

За болката при цикъл, и аз си мислех че ако я контролирам с лекарства, значи не е голяма. А всъщност се оказа че имам много висок праг на болка  #Cussing out

# 309
  • София
Имах предвид intercourse, за да не пиша секс. Аз имах много ендометриоза по дебелото черво, отстраниха я при лапароскопията. За ректума явно лекаря е преценил да направи коремна операция. Имала ли си запек? При мен това е бил един от симптомите на които е трябвало да обърна внимание, но кой да знае #Cussing out.

Както може би знаеш, ендометриозата създава токсична среда, която пречи на имплантация. Може би при теб това е част от проблема след като яйчниците не са засегнати.

За болката при цикъл, и аз си мислех че ако я контролирам с лекарства, значи не е голяма. А всъщност се оказа че имам много висок праг на болка  #Cussing out

Ясно. Благодаря за уточнението. Hug
Това, че създава токсична среда, го разбирам, но се чудя как жени с ЕМ забременяват?
Явно и аз имам висок праг на болка, защото доктора ме попита "Момиче, как търпиш тези болки. Трябва да е ужасно".
Та понеже сега ми предстои да взема решение какво да правя, съм в такива дилеми. Преди като говорехме с доктора за операция, каза операция и веднага инвитро.  Ама аз някак не мога да си го представя.
Аз нямам запек, но имам болка при дефекация, но само по време на цикъл. Но след извънматочната бременност и това се промени. Вече няма болка или поне толкова силна, както и цикъла ми стана по-безболезнен и по-кратък. Макар и кратка бременността промени много. Не знам защо?
Ще се върна назад в темите като имам повече време за да прочета как вие процедирате и как се лекувате.

# 310
Преди като говорехме с доктора за операция, каза операция и веднага инвитро.  Ама аз някак не мога да си го представя.

И на мен така ми препоръча. Това е нормалния процес. При теб е по-сложно защото операцията е коремна и възстановяваето ще е по-дълго. Имай предвид, че в зависимост от портокола, ще мине време  докато започнеш стимулации. Например - моето лапаро беше в края на ноември, но понеже правих етсроген прайминг, протокола беше много дълъг - блокажа започнахме в края на декември, естрогена в началото на януари, а стимулации към края на януари. Пункцията беше към началото на февруари.

Много жени забременяват с ендометриоза, някои дори не знаят че я имат. Счита се че при лека и средно тежка форма няма проблеми със забременяването. Тежките случаи са проблемни и се налага да се обърне внимание на имунните проблеми, които ендометриозата създава. Непременно обсъди с лекаря си. В България се правят тези изследвания, скоро попаднах на имунния форум тук и от там разбрах. Едно от момичетата, които пишеше във форума за ендометриоза е бременна с имунен протокол, но тя отиде в клиника в Истанбул.

А можеш ли да избегнеш коремната операция? Със сигурност ще има полза от изчистване на ендо огнищата около влагалището и ректума, но след като яйчниците не са засегнати от ендометриозата и имаш една макар и неуспешна бременност, не е ли по добре да направиш ново инвитро? Интересна ми е позицията на лекаря ти.

Ако ползваш английски, пускам ти линк с малко информация по темата

http://www.drseckin.com/endometriosis/pregnancy

# 311
  • София
Благодаря Alinea, ще прочета това, което си ми препоръчала.
След две седмици съм на преглед и ще обсъдим с доктора. Иначе на стимулацията за инвитрото бях средна стимулация. Започна втория ден от цикъла. Доктора каза, че реагирам добре и някъде 5-6 дена слагах Гонал и после го спрях. Извадих 11 добри яйцеклетки, от които 10 се оплодиха, а 4 се развиха до бластоцист. Трансферира ми едно и се получи извънматочната бременност. Яд ме е, че чаках чак до септември за замразения трансфер.
За съжаление не може с лапароскопия, защото тази операция е много деликатна. Казаха ми, че в България до сега не е имало такъв случай, че и в света са много малко такива случаи. Оттук ми е притеснението. Когато нещо не е правено преди, а ти си първия, възможността 100 неща да се объркат си е налице. Оттук ми е притеснението.
Благодаря ти за отзивчивостта и приятен уикенд   bouquet

# 312
  • Пловдив
Много отдавна съм потребител, но никога на съм чела темата, защото не съм имала такъв проблем. Не знам до колко информацията може да бъде полезна и дано не се приеме като реклама, защото става въпрос за сайт на лекар. Ако е така, нека модератор да изтрие публикацията.

Ендометриоза.

# 313
  • София
Не би трябвало да се приема за реклама. Просто още информация.
Грешките, които обикновено правим в 80% от случаите е поради липсата на достатъчна информация.

# 314
  • София
Здравейте, за съжаление се включвам в темата  Sad Аз съм с киста около 3 см и в сряда имам среща с лекаря за назначаване на дата за лапароскопия, тъй като според АГ става въпрос за шоколадова киста. Силно ме притеснява забременяването след лечението. Аз съм на 27 и нямам деца, но съм с планове за забременяване, които сега отлагам заради кистата. Какви са ми шансовете за нормално забременяване?

Общи условия

Активация на акаунт