Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 188
  • 295
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
И аз нямах спомен за това правило и ми беше много интересно да изчета комнтарите от линка, който беше дала. За момент дори ми се стори грехота, че съм го забравила (или, че не съм го учила).
Обаче, като се позамислих... и сега ми се вижда по-лесно да запомня коя дума как се пише, отколкото първо да се чудя къде са ударенията на чадЪр, катЪр, бОбър, бОдър, че после да ги обръщам в множествено число - чадЪри, катЪри, бобри, бодри, пък накрая и да се сетя... изпадането... за неударените гласни в крайна затворена сричка ли важеше или за ударените.
Току-що проверих и се оказа, че разбирам правилно какво значи затворена сричка. Пусто обаче, сега не мога да измисля дума с "ъ" в крайна отворена сричка.

Отделно от това, никак не харесвам така написаните правила, защото излиза, че вместо едно трябва да запомниш две. Щеше да е достатъчно да е само първото изречение.

Лично за мен същото важи с правилото за "ь" и "й".
Вижда ми се много по-лесно, и по-малко объркващо, когато се запомня само половината.

Пример:
"След гласни и в началото на думата се пише ЙО, а след съгласни - ЬО."
срещу
"След гласни и в началото на думата се пише ЙО, а в останалите случаи - ЬО."

# 181
  • Майничка
...Пусто обаче, сега не мога да измисля дума с "ъ" в крайна отворена сричка...

За целта на упражнението би могла да използваш "аслЪ", иначе българска дума, завършваща на Ъ няма.
Но всъщност, в духа на правилото, не ти трябва крайна отворена, а крайна затворена с А, като илюстрация (което е дадено в поста на sophiemmaspencer).

Сега децата учат българската граматика много по-теоретично и терминологично, за разлика от учениците и дори студентите по наше време. Като докара човек до 6-7 клас и почне да среща въпросчета от типа: "Определете кое е сложно съставно именно сказуемо", примерно, си дава сметка за това.

# 182
  • София
Из учебно помагало за 2 клас - "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

Tired  И не, не съм го извадила от контекста. Това се мъдри оградено и явно ВАЖНО! То, че е вярно е вярно, ама ха да видим как 8-годишно дете го разбира.  ooooh!

Така звучи наистина идиотски. Но контекстът е важен. Преди и/или след такива правила винаги трябва да има примери, вследствие на прочитането и разясняването на които иначе идиотски звучащото правило става разбираемо. Не ми се вярва да няма примери. newsm78

Според мен си е идиотско. Аз все още се чудя коя е "крайната затворена сричка" и как и от къде изпада...  ooooh! Може и аз да съм неграмотна - наистина втори клас ми е в мъгляви спомени  Crazy, но я да видим колко от тук пишешите знаем що е то "крайната затворена сричка" ...

Все още не съм готова да си заложа главата, но мисля, че крайна затворена сричка е от типа съгласна-гласна-съгласна като последна сричка в думата. Нещо като до-мат - мат е затворена.
Да му се не види, още не мога да ги оправя тези работи! Много терминология- много чудо!

# 183
  • Майничка
Крайна сричка е последната сричка в думата, затворена е тази, която завършва на съгласна, която се произнася (че в други езици има такива, които не се чуват). Може да е от типа съгласна-гласна-съгласна, но може да е гласна-съгласна (по-ет).

# 184
  • София
а тогава защо да е затворена? Не е ли обратна сричка това гласна-съгласна?

# 185
  • Майничка
Не съм срещала термин "обратна сричка". В българския (а и в повечето, но не и във всички езици) сричкообразуващият елемент, ядрото на сричката, е гласната. Тя може да е сама, да е в началото, средата или в края на сричката. Ако след нея има съгласна (може и 2 да са, пр. "лист"), сричката е затворена, ако няма, е отворена.

# 186
а тогава защо да е затворена? Не е ли обратна сричка това гласна-съгласна?

Отворена е, когато завършва на гласна (ко-ла), затворена, когато завършва на съгласна след гласната (ко-раб). Според Уики, в българския език няма срички без гласна, за разлика от други славянски езици.

Писали сме заедно.

# 187
тва със солта е все едно да кажем, че спермата е човеци

smile3501 smile3501 smile3501

smile3521 smile3521 smile3521

# 188
Ще ходим на басеин с пакет готварска сол и ще си правим мини моренце  Wink

# 189
  • София
Не, за бесеИна си вземете пакет натриев хлорид...... разликата ще бъде огромна.

# 190
  • Варна

За целта на упражнението би могла да използваш "аслЪ", иначе българска дума, завършваща на Ъ няма.
Но всъщност, в духа на правилото, не ти трябва крайна отворена, а крайна затворена с А, като илюстрация (което е дадено в поста на sophiemmaspencer).

Търсех дума с ъ в крайна отворена сричка, за да разбера защо в правилто е изписано "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне ..." вместо да се измисли нещо по-просто и лесно за запомняне.
Тъй както бях отличничка по математика и даже момчетата се допитваха до мен за разни геометрични задачи, така и не запомних ни една теорема (освен тази на Питагор), точно заради такива изкилиферчени изрази. Направо лягах под чина като почнеха да изпитват двойкаджиите и тройкаджиите, за да не вземе г-жата да вдигне мен да се изкажа компетентно.

# 191
  • София

Търсех дума с ъ в крайна отворена сричка, за да разбера защо в правилто е изписано "Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне ..." вместо да се измисли нещо по-просто и лесно за запомняне.
Тъй както бях отличничка по математика и даже момчетата се допитваха до мен за разни геометрични задачи, така и не запомних ни една теорема (освен тази на Питагор), точно заради такива изкилиферчени изрази. Направо лягах под чина като почнеха да изпитват двойкаджиите и тройкаджиите, за да не вземе г-жата да вдигне мен да се изкажа компетентно.

Какво ни чака!!!  Ужас и безумие!!! #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire Shocked Shocked Shocked Twisted Evil

# 192

Ами предполагам, че това няма да важи за крайна ОТВОРЕНА сричка. Не казвам, че правилото е разбираемо, но след подробното обсъждане в тази тема, направо станах експерт по сричките и се възгордях от новопридобитите си познания! Laughing Имай предвид, че учебниците ги пишат хора, които с това се занимават и за тях това е елементарно, щом на мен започна да ми се струва лесно и разбираемо? Горките деца!

# 193
Не, за бесеИна си вземете пакет натриев хлорид...... разликата ще бъде огромна.

Нашият басейн Е с натриев хлорид вместо хлор. Не мож ме уплаши!

# 194
Току що разбрах, че Свети Георги е благороден и безкористен, защото в легендата Свети Георги и ламята той спасява царската щерка от ламята без да се жени за нея. Също така Свети Георги и змеят са опозиционна двойка.

Последна редакция: ср, 23 апр 2014, 21:32 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт