Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 172
  • 295
  •   1
Отговори
# 225
zvanche, завиждам ти  Simple Smile
Щом не ти се налага да се занимаваш сега, най-вероятно няма да ти се налага и следващата година.

А, то зависи.
Има ситуации, при които в начална степен не е обърнато внимание и лъсват липси в V клас, когато учителите по всеки предмет стават различни. Тогава става много по- трудно да се наваксват.

# 226
"Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

замък - замъци
напън - напъни
Последната сричка е затворена с неударена гласна, не изпада, но се пише Ъ.

Именно!

# 227
Не се притеснявайте, това правило и без това никое дете няма да го запомни.

# 228
  • София
Моето го знае. По друг повод го питах наскоро, не заради темата, и ми го каза.

# 229
  • Варна
"Ако неударената гласна в крайната затворена сричка изпадне при изменение на думата, пишем Ъ. Ако не изпадне, пишем А."

замък - замъци
напън - напъни
Последната сричка е затворена с неударена гласна, не изпада, но се пише Ъ.

Има някои изключения от това правило, които трябва да се научат наизуст (това се прави в 8-9 клас май), като замък, блясък, камък, недостатък и др.

# 230
По повод спора за солта , ми хрумна да питам . В морето каква вода има , морска ли , Н2О ли е , посолена с готварска сол речна ли е, как аджеба да разберат децата.?

7-8 клас къде си била, бре? Laughing  Н2О знаеш ли какво е?
Морската сол, такава каквато е в чистия си вид е леееко вредна за организма. Затова тя се обработва и излиза на пазара като йодирана сол, готварска, годна за употреба от човека. Ако можеше да се използва директно морска сол, тогава щяхме да ходим да изсичаме камъни и да лижем морска сол.
Солена речна вода няма. Или поне аз незнам да има. Затова съществува морска и речна вода, затова има морски и речни риби. Когато отиваш да си купиш риба от магазина как разбираш коя е морска, коя речна?  Simple Smile

Морската сол е годна за консумация , йод се слага, защото е имало епидемия от болест, йода като превенция не помня болестта каква беше , не я обработват за това. Туршиите се правят с морска сол и няма проблем солта ,която е от морето да се консумира директно , стига да е чиста, защото морето е мръсно . Редовно си купувам морска сол и готвя основни с нея, имам и мелничка ,с която е меля , за да стане по фина и слагам и в салати . Не само не е вредна , има е и по полезна, заради по богатия си състав. Ситната е обработвана , има в нея антислепващ агент . Няма проблем и да я лижеш морската сол  hahaha Съществува и дъждовна вода и дестилирана вода, и минерална вода, и изворна вода и замръзнала под формата на лед все вода. Има риби живеят еднакво добре и в сладка и солена вода, като сьомгата например . Няма по какво да ги позная в магазина , или ги знае човек или не . Има и бозайници живеещи във вода  Wink и сладка и солена. Има и солени езера.

# 231
  • София

Морската сол е годна за консумация , йод се слага, защото е имало епидемия от болест.......
Много заразна ли е била тая болест?  newsm43

Прави ми впечатление, че всичко знаеш и се изказваш като последна инстанция, та за това те питам..... да обясниш на невежите като мен за епидемията

# 232
  • софия
zvanche, завиждам ти  Simple Smile
Щом не ти се налага да се занимаваш сега, най-вероятно няма да ти се налага и следващата година.

А, то зависи.
Има ситуации, при които в начална степен не е обърнато внимание и лъсват липси в V клас, когато учителите по всеки предмет стават различни. Тогава става много по- трудно да се наваксват.
Не се занимавам с учебниците. Занимаваме се допълнително с други помагала и материали.
А липси винаги има - било по вина на детето, било по вина на учителя.

# 233
  • Варна
Хм, наистина е така. Те учебниците в първи клас са с картинки. Проблем са помагалата.
(Ако госпожата не ни пишеше обяснения какво са учили през деня никога нямаше да ми хрумне колко много неща се крият зад наглед простите картинки)

# 234
Звънче, писах по повод конкретното изказване на Пунчик, затова и него цитирах.
Поради настоящото дередже на учебниците за да нямат децата проблеми след ІV клас си е нужно занимание с тях, и още как... Simple Smile Затова и споделих, че ако човек не се занимава сега, докато са съвсем малки, после иде горница.  Peace

# 235
  • sofia
То проблемът е, че не упражняват прилагането на правилата......
Тестови въпроси от сорта: На кой ред всички думи са с широки гласни? - това в четвърти клас - пита ме "Защо ми е да го знам?", "За да изкараш теста, мамин, и госпожата да е доволна".

# 236
  • Варна
Лошото е, че горните класове, вместо да си затвърждават познанията за правопис и т.н. се занимаватс неща като спрежение в бълг. език

Това точно е в пети клас. Дори бях забравила, че и аз съм го учила навремето. И от миналата година насам все се чудя за чий биип ми е нужно да го знам, след като българския език ми е майчин.

# 237
Цитат на:  link=topic=777071.msg28026937#msg28026937 date=1398333466

То проблемът е, че не упражняват прилагането на правилата......
Тестови въпроси от сорта: На кой ред всички думи са с широки гласни? - това в четвърти клас - пита ме "Защо ми е да го знам?", "За да изкараш теста, мамин, и госпожата да е доволна".

Същото ми е като със звучните и беззвучни съгласни- не че е зор да се назубкат, аз ги помня, децата ги разбраха, но не проумяхме заедно къде е нужно да се ползва това.
Най- безполезна е граматиката VІ-VІІІ клас- видове сказуеми, видове изречения, литературни фигури и т.н.- с цялата им сложновата терминология. Имам чувството, че понеже няма много кандидати за филологиите си смъкват материала, та да има на кого да го изкажат и кого да цедят за него. Или пък, което е май истината, писачите на програми и учебници хал- хабер си нямат от нуждите, спецификите на възрастовата лингвистика и изобщо от детската психология. Пък какво ли ги и вълнува. Бизнесът да върви е важно.
И това се учи- големият миналата година нямаше грешка на така омразната му част в НВО, но моментално след месец го забрави този материал и сега и помен не му е останал от този баласт, нито го ползва, нито виждам дали някога ще му потрябва. Липсата на задълбочени и трайни познания по него не му пречи да си пише разработките без правописни грешки. Затрудняват го тъпотиите на тестовете с подобни въпроси. Не че не може отново да седне да зубри, смисълът няма просто. За едната бележка не си струва от никъде.

Последна редакция: чт, 24 апр 2014, 14:12 от Judy

# 238
  • sofia

Най- безполезна е граматиката VІ-VІІІ клас- видове сказуеми, видове изречения, литературни фигури и т.н.- с цялата им сложновата терминология. Имам чувството, че понеже няма много кандидати за филологиите си смъкват материала, та да има на кого да го изкажат и кого да цедят за него. Или пък, което е май истината, писачите на програми и учебници хал- хабер си нямат от нуждите, спецификите на възрастовата лингвистика и изобщо от детската психология. Пък какво ли ги и вълнува. Бизнесът да върви е важно.
Това биха били полезни знания, ако се учат чрез прилагане, т.е. как да се изразявам по-добре, как да си формулирам мисълта, така че отсреща да ме разберат......ей такива основни неща.
Работя със студенти (не основно, но имам контакт) и като кажа на някой да напише молба свободен текст, веднага се изстрелва "А нямате ли бланка?" - е може ли за всеки проблем бланка. Не могат да си формулират искането и то така, че четящия да разбере какъв е проблема.

Ако ползвам такъв тип изречение - пращам еди какво си послание, ако го формулирам по друг начин или използвам друг вид сказуемо (или друго спрежение  Laughing) ще се разбере еди-как си.....

Проблемът на големия ми син е, че не може да наизустява подобни неща - не ги свързва с нищо и съответно не ги запаметява, оттам и 4-ките по подобни тестове.....просто не може да зубри.

# 239

Морската сол е годна за консумация , йод се слага, защото е имало епидемия от болест.......
Много заразна ли е била тая болест?  newsm43

Прави ми впечатление, че всичко знаеш и се изказваш като последна инстанция, та за това те питам..... да обясниш на невежите като мен за епидемията

Компетентна съм за нещата , за които вземам отношение да  Wink:

" ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА; Функцията на тази жлеза се нарушава поради недостиг в организма на йод, а това може..."

Общи условия

Активация на акаунт