Истината ви приказвам! - куриози и безумия от учебници и подобни

• 32 172
  • 295
  •   1
Отговори
# 240
  • sofia
Ето, adelinda, нагледно показа неуместна (неправилна, погрешна) употреба на дадена дума и съответно беше разбрана погрешно. Не може да има "епидемия" от заболяване, което не се "пренася" по някакъв начин.

# 241
Ето, adelinda, нагледно показа неуместна (неправилна, погрешна) употреба на дадена дума и съответно беше разбрана погрешно. Не може да има "епидемия" от заболяване, което не се "пренася" по някакъв начин.

Защото и казах , че и не помня какво е заболяването , след проверката да. Майната му на всички глупости ,които се изписаха за солта, аз съм крива  Wink Laughing

# 242
  • Варна
Вече 5 години работя със студенти по цял ден и то точно приемане на заявления и отговаряне на въпроси.
Трагедията е пълна. Няма да се ангажирам с проценти, но много от тях нито могат да формулират правилно въпросите си, нито да напишат исканията си разбираемо и вярно. За слушането с разбиране изобщо няма да говоря...

# 243
  • София
Наскоро четох в един учебник по история.

Бащата на Кирил и Методий е бил уважаван и почтен византийски служител, с добро образование и положение в обществото, а майка им се казвала Мария.

Не е голям бисер, но ми стана смешно като го прочетох.

# 244
Вече 5 години работя със студенти по цял ден и то точно приемане на заявления и отговаряне на въпроси.
Трагедията е пълна. Няма да се ангажирам с проценти, но много от тях нито могат да формулират правилно въпросите си, нито да напишат исканията си разбираемо и вярно. За слушането с разбиране изобщо няма да говоря...

Спретни им по една анкета с примерни готови въпроси тогава. С нея ги срещай на влизане. Те ще отговарят с "да", "не", "не съм сигурен" и "може би"- като на сегашните тъй модни тестове. Ще си улесните взаимно работата.  Hug

Цитат на:  link=topic=777071.msg28027542#msg28027542 date=1398337495
Най- безполезна е граматиката VІ-VІІІ клас- видове сказуеми, видове изречения, литературни фигури и т.н.- с цялата им сложновата терминология. Имам чувството, че понеже няма много кандидати за филологиите си смъкват материала, та да има на кого да го изкажат и кого да цедят за него. Или пък, което е май истината, писачите на програми и учебници хал- хабер си нямат от нуждите, спецификите на възрастовата лингвистика и изобщо от детската психология. Пък какво ли ги и вълнува. Бизнесът да върви е важно.
Това биха били полезни знания, ако се учат чрез прилагане, т.е. как да се изразявам по-добре, как да си формулирам мисълта, така че отсреща да ме разберат......ей такива основни неща.
Работя със студенти (не основно, но имам контакт) и като кажа на някой да напише молба свободен текст, веднага се изстрелва "А нямате ли бланка?" - е може ли за всеки проблем бланка. Не могат да си формулират искането и то така, че четящия да разбере какъв е проблема.

Ако ползвам такъв тип изречение - пращам еди какво си послание, ако го формулирам по друг начин или използвам друг вид сказуемо (или друго спрежение  Laughing) ще се разбере еди-как си.....

Че то не е нужно толкова теория и терминология да се назубка, за да се научи човек да се изразява. С повечко четене, писане и добри рецензии ще стане. Винаги съм си представяла, как Йовков смуче молива и си вика: "Мака му стара, тука една ретардация ако му туря- как ще се възприеме, а?!".
Но даване на подобни задания и проверката на работите е наистина работа. Не е като да напускаш тестове с готови отговори и да наложиш шаблона. Аз така мога да изпитам някого и по португалски даже- с готовите тестове. Колко му е?

# 245
  • Варна

Спретни им по една анкета с примерни готови въпроси тогава. С нея ги срещай на влизане. Те ще отговарят с "да", "не", "не съм сигурен" и "може би"- като на сегашните тъй модни тестове. Ще си улесните взаимно работата.  Hug

Аа, моля, моля. Това е университет.
Нашите анкети са с "напълно вярно", "вярно", "колкото вярно, толкова и не", "по-скоро не е вярно" и "не е вярно".
Или
"винаги", "много често", в колкото случаи е така, в толкова и не е", "рядко", "почти никога"
 Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green

# 246
  • sofia
Хахах, тази година ги скъсАхме от анкетиране  Joy Вече със затворени очи попълват.

# 247
  • волно калдъръмче
Еее, само 17 страници безумия от учебниците ли  Laughing Прочетох ги на един дъх, неутешима съм, темата ще замре.  

# 248
Не се притеснявайте, това правило и без това никое дете няма да го запомни.
То проблемът е, че не упражняват прилагането на правилата......
Тестови въпроси от сорта: На кой ред всички думи са с широки гласни? - това в четвърти клас - пита ме "Защо ми е да го знам?", "За да изкараш теста, мамин, и госпожата да е доволна".

Хе-хе-хе, мислех си, че само моето задава такива въприоси. Учат по френски Арсен Люпен-крадецът джентълмен (което включва и богат речник от думи свързани с криминаистиката); моето дете ме пита - за какво ми е? Няма да ходя във Франция да разследвам престъпления?

# 249

Защото и казах , че и не помня какво е заболяването , след проверката да. Майната му на всички глупости ,които се изписаха за солта, аз съм крива  Wink Laughing

А защо е необходимо да се пренася? Къде пише, че епидемия се отнася само за инфекциозни заболявания? Може да има епидемия от болни от диабет, епидемия от свръхтегло и т.н.

По въпроса с гушата (въпросното заболяване), тя не в резултат от епидемия, а е по-скоро "ендемична гуша", ендемична в случая означава, че заболяването е разпространено в строго определен географски регион, и в конкретния случай с ендемичната гуша е в резултат от ниското ниво на йод в почвата, което съответно се проявява като нарушено функциониране на щитовидната жлеза и външната му проява с "гуша".

http://www.arsmedica.bg/zabolyavaniya/endokrinologiya/endemichna-gusha

# 250
  • София

Морската сол е годна за консумация , йод се слага, защото е имало епидемия от болест.......
Много заразна ли е била тая болест?  newsm43

Прави ми впечатление, че всичко знаеш и се изказваш като последна инстанция, та за това те питам..... да обясниш на невежите като мен за епидемията

Не е смешно. Това е профилактика на заболявания на щитовидната жлеза (гуша). И сега има ендемични области, вкл. по нашенско, където заболеваемостта е по-високаа, и то не само заради семейна предразположеност, а именно заради липсата на йод. Преди да се подиграваш, поне питай Гугъла защо се слага йод в солта. Авторката на поста може да е написала за епидемия, но поне ти да беше обяснила, че не е епидемия, вместо само да подхвърляш забележки. Ако нещо не е така, поне кажи как е, че да те разберат хората!

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 07:53 от Andariel

# 251
  • София
И според мен няма смисъл от зубренето на правила. Но за съжаление, знаенето на правилата е едно, а практическата изява е друго. Няма никакъв смисъл да знае стоте вида подчинени изречения, ако пише множествено число, завършващо на Й. Знаенето на звучни и беззвучни има смисъл в етапа на ограмотяването, защото децата трябва да ги разграничат като фонеми, за да не ги бъркат после при писане, включително да научат, че звучните в края на думата се обеззвучават при говорене и слушане, но при писане трябва да се пише звучната.
Обаче това с Я-то какво е в началото, средата или края на думата така и не го научих, а и досега на никого не му е трябвало.

# 252
  • София
А ти преди да ми се караш виж на какво се подигравам..... прекрасно знам какво е базедова болест (гуша) и чудесно знам защо се слага йод в солта в някои райони, сред които е и България.
А след това питай гугъл какво означава "епидемия", а именно инфекциозно заболяване, каквото гушата определено не е

# 253
  • София
Мисля, че ме разбра. Зная какво е и епидемия, и ендемична гуша! Вече писах, че авторката е сбъркала думата, но твоето си беше чисто заяждане на тема "правиш се, че знаеш всичко, ама сега те хванах с издънка". А епидемия може да се употреби и в описателен и преносен смисъл - епидемия от простотия промерно, или епидемия от мързел, епидемия от логорея.

# 254
  • София
Заяждане беше, аз съм си го и написала защо  Wink Peace

Общи условия

Активация на акаунт