Априлчета малки слушкат и искат в мама да се гушкат :)

• 37 253
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
  • в 1001-та нощ
В какъв смисъл му е трудно  Rolling Eyes

Не си отваря устичката достатъчно или не може да го задържи в устата си?

# 136
Да се похваля и аз днес се роди нашата дъщеричка Евелина 3250 кг. 48 см наложи се секцио , но ще разказвам друг път. Честито на всички майчета, а на тези които още чакат им пожелавам леко и безпроблемно раждане!

# 137
Здравейте, момичета  bouquet Да се отчета и аз. Роди се нашето съкровище - 3200гр, 51см. Роди се нормално. И двете сме добре. Кърмим се на поискване, засега не усещам нужда от дохранване с АМ, въпреки че не наддаваме с кой знае колко бързи темпове. Май и нас ни започнаха колики, особено вечер. Дано бързо се отървем от тях. Малко телеграфно пиша, но нямам много време:)
Най- добри пожелания на всички нови мами и леко раждане на чакащите.

Последна редакция: пт, 09 яну 2015, 16:28 от Mamma

# 138
  • в 1001-та нощ
Добре дошли на новите бебенца  Heart Eyes  bouquet

Моля консултантите от ЛЛЛ и който има опит да споделите как да стимулираме лактацията  Heart Eyes  bouquet

Момичета, качвам една анкета за раждането, ако не сте родили - можете да изберете тази опция, ще има възможност за редакция на гласа, след като родите  Peace

# 139

Ами като я захапе си е ок, но докато я захапе голямо борене пада, целия става червен, почва да се ядосва, да реве,  не може да я нацели, а като я нацели не може да я засука веднага, аз уж му помагам, но нещо много трудно се получава.

# 140
  • София
момичета, помагайте със съвети! бебето ми има газове, вероятно и колики, почервенява от напъни.
Давам по 5 капки биогайя на ден, както е описано на опаковката и чай от копър между храненията. Но нямат особен ефект, затова смятам да включа и капките колийф. Давайте схема на прием на тези продукти. До тук разбрах, че колийф се слагат в АМ или кърма, но кога да давам биогайя?

# 141
  • в 1001-та нощ
Био гая с храненето в 16ч  Peace

# 142
  • в 1001-та нощ

Ами като я захапе си е ок, но докато я захапе голямо борене пада, целия става червен, почва да се ядосва, да реве,  не може да я нацели, а като я нацели не може да я засука веднага, аз уж му помагам, но нещо много трудно се получава.

Възможно е това зачервяване да е от напъване от газове  Peace Руни се събужда и първо са газовете - иска и да суче, но се напъва междувременно ... и не може и двете едновременно   Blush

Това  продължава няколко минути, след това поема зърното и суче, но газовете са освободени. По време на хранене пак се случва да изкара нещо, но то е така между другото Blush

За поемането на зърното - аз му помагам, той си отваря устичката и търси, аз му подавам  Peace

# 143
  • София
Аз имам проблем с лактацията.  Sad Давам й да суче от едната гърда, обаче забелязах че накрая вече си ме дъвче само като биберон и съптветно я дърпам, след 1 час обаче наистов рев отново да яде. Днес я замерих като беше яла само от едната гърда - 70 гр. , после й дадох и другата и след 5 мин. цокане я премерих - 120 гр. значи количеството от едната просто не й стига. Sad Незнам обаче до следващото хранене( след 3 часа) дали гърдите ми ще произведат пак толкова мляко и в двете гърди, за да мога да й задоволя нуждите?!  newsm78
Пия много течности + чай на Хип за кърмачки, ноооо нещо се притеснявам....  Rolling Eyes

# 144
И аз както уж се справях супер с кърменето попрецаках нещата, заради коликите и болките милото ми реве и се къса - разбира се иска да сучи нон стоп и почнах да го храня на 1. 30 Sad гърдите ми нямат време да се напълнят, то смуче лудо чак боли, а не се наяжда и след 10мин пак реве. купих си чай хип, ще се мъча да не го храня толкова често, че да ми се напълнят нормално гърдите  Praynig дано се справим,вече почти 2 дни сме така.

Капките за коликите помагат да изкара газовете с по малко напъване, но си реве често така че янво си го боли  Sad

# 145
  • в 1001-та нощ
От 2-3 дни и пред мен стои този въпрос - суче през 2 часа, пробвам да давам само едната гърда, но не му стига, предлагам и втората .... и така след 2 часа не са много пълни  Rolling Eyes

Виждам, че пускат мляко, но няма голямо налягане  newsm78 Той суче, дърпа си, но и перспективата е да са му нужни по-големи количества  Rolling Eyes

За сега няма да дохранвам  Rolling Eyes Мисля, че в голяма степен неговата нервност е от коликите, не толкова от глад и суче за успокоение, но и за да си пълни коремчето  Blush

Залъгалка не желае, но аз и предпочитам да се храни, вместо да се залъгва  newsm78 Трудно ми е да балансирам, надявам се в рамките на още 2 седмици да влезем в ритъм  Peace и храненето да е през 3 часа  Blush

За лактацията - приемам течности и кърмя нощем  Peace

# 146
  • София
Явно при всички кърменето се е учестило; аз си го обяснявам с няколко неща:

1. Бебето вече няма жълтеница, която го успива, съответно будува повече и има нужда от повече енергия.
2. Расте - има нужда да яде повече.
3. Появата на газове и от третата седмица - на колики е причина и за успокоителното сучене.

Като комбинирам нормално хранене, леко похапване и сучене за успокоение си се получава точно сучене на час и половина, даже и по-малко. Кърмата си се регулира според бебето. В края на втория месец мисля, че всичко ще се нормализира.

# 147
И при мен ако издържи 2- 2:30 часа да не яде е добре  newsm78

# 148
Скрит текст:
Цитат на: Г-жа Гертруда Смехуркова link=topic=772553.msg27982317#msg27982317

Цитат на: Aidin link=topic=772553.msg27975490#msg27975490

Здравей Г-жа Гертруда Смехуркова,
Честито бебе Ния, да ти е жива и здрава и много да те радва.  Разбирам, че имаш някои притеснения, относно организацията на кърменето и запушването в едната гърда.
Някои новородени бебета сучат по-дълго, други сучат по-кратко – всяко бебе е различно, и както ние възрастните се храним различно всеки път с различни количества храна, така и кърмените бебета се хранят различно. Няма лошо, бебето да суче, колкото дълго иска, стига да се обърне внимание на някои неща. На първо място, е добре бебето да суче ефективно. Може да суче ефективно известно време, след това да е по-вяло, да си почине и след това пак суче ефективно. Ефективното сукане обикновено се разпознава по по-интезивното движение на долната челюст, като често се чува и самото преглъщане. Можеш да помогнеш на Ния да изсуква повече порции мляко с помощта на Компресия на гърдата Ето и клип на компресия .
В случай, че е по-поспалива, можеш да я стимулираш по някакъв начин по време на кърмене(щипкане, говорене или друго), така че да й помогнеш да се концентрира върху храненето преди да заспи.
.....
Разбирам, че се тревожиш дали Ния получава достатъчно кърма. В тази връзка, ако е удобно да попитам, колко кърмения имате за денонощие? Дали сте я мерили от раждането насам, за да си види как наддава? Предлагаш ли на Ния други течности освен кърма – вода, чай, АМ и ако да в какви количества? Следенето на пелените, може да е един удачен начин да се ориентираш в количеството кърма, което получава бебето. Ако има поне 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани(като нааканото да е повече от големината на монета от 1 лев) и при условие, че бебето не получава други течности, като вода, чай, АМ или друго, то можеш да предположиш, че приема адекватни количества кърма.

Можеш да обърнеш внимание на тези статии Защо кърмените бебета често са „нощни птици”? ]  и  Сито ли е бебето ми?

Надявам се информацията да ти е полезна. Ако имаш въпроси или искаш да обсъдим нещо допълнително, не се притеснявай да пишеш.

Aidin, много благодаря, всичко описано ми беше адски полезно. Преборих запушванията за сега и тя уж суче прекрасно, ползвам от вчера и метода с компресията, но за съжаление нещата при нас с Ния не вървят отлично, за 12 дни от изписването преди 2 дни бе наддала само 120грама. Педиатърката ме посъветва да цедя преди хранене и да го давам с шише няколко дни, за да виждам по колко изяжда, според нея може би не изсуква необходимото количество. Сега я поставям на гърдите /вече предлагам и двете на едно хранене/, след което изцеждам остатъка - около 40-50мл и го предлагам допълнително. Понякога го изяжда, друг път не иска повече от 10мл или го повръща. Правилно ли правя? А как да разбера кога едната гърда е празна? Това, което ме притеснява е, че гърдите ми са адски меки, но когато суче виждам, че има мляко, а и за доизцеждане остава. Днес отново сме на контролно замерване и ако нищо не е наддала, ще настояват да я дохранвам с АМ, а кърма видимо има достатъчно и не желая да прибягвам до друго мляко.    
На какво може да се дължи това ненаддаване? Дали има връзка, че още е с жълтеница?

Здравей Г-жа Гертруда Смехуркова,
Чудесно е, че намираш информацията за полезна.  HugПоздравления за това, че си се справила със запушванията.  Peace Смяташ, че бебето ти суче прекрасно, а в същото време това, което ти е казала педиатъра те е озадачило. Като майка, ти можеш да прецениш най-добре, какво се случва между теб и бебето ти по отношение на кърменето. И ако ти преценяваш, че бебето суче прекрасно, то вероятно е точно така. Наддаването е само единия от критериите дали бебето суче добре и как се развива. И тъй като кантара винаги е категоричен, е добре да се обърне внимание на някои особености свързани с меренето и наддаването на тегло. На първо място наддаването се засича от най-ниското измерено тегло. Обичайно след раждането бебето може да загуби до 10% от рожденото си тегло. Когато достигне най-ниското си тегло, обичайно започва да наддава. Именно това най-ниско тегло е важно да се отбележи и спрямо него да се преценява. Би ли споделила, колко е било най-ниското тегло на Ния? Колкото е било теглото й при изписването и колко е в момента?

Същото така, различните кантари, може да отчитат различно. Ето защо и болниците предлагат контролно измерване на бебето на същия кантар, на който е било мерено при тях.
За първите две седмици след раждането, повечето кърмени бебета възстановяват рожденото си тегло – т.е. онези вероятни 10%, които са загубили първите дни след раждането.  

Идеята да предлагаш и двете гърди на едно хранене и след това да дохранваш, ако е нужно и колкото е нужно, може да е много удачна. Това е една от първите мерки, когато има съмнения за недостатъчно наддаване. Кърмените бебета се хранят, както ние възрастните – всеки път с различно количество храна. Така че, ако Ния не желае да приема изцедената кърма, вероятно за този момент се е заситила само от гърдите, което е чудесно. Това че усещаш гърдите меки, не е показател за това, колко мляко правят те. Именно празната гърда прави повече мляко. А щом виждаш и усещаш, че Ния суче, вероятно тя успява да си набави нужното от тях. Един добър показател  може да са пелените. Би ли споделила колко напишкани и колко наакани пелени има Ния за денонощие? Дали предлагаш и други течности освен кърма – вода, чай, АМ?

Обичайно, когато бебето само пусне гърдата, се предполага, че я е “изпразнило”(празна гърда по принцип няма) или изсукало каквото е могло от нея. Добре е да се увериш, че Ния изсуква добре първата гърда преди да й предложиш втората. Би могла да предлагаш гърдите по следния начин: когато видиш, че бебето забавя сукането си на първата гърда, прилагаш компресия, докато бебето седи на гърдата и суче. Като приключите с едната гърда по същия начин предлагаш втората – първо Ния самичка да суче, докато може и след това може да й помагаш с компресия. След това можеш да й предложиш отново първата гърда, за да изсуче междувременно събралото се количество кърма(вместо да го цедиш, на пример) и след това ако тя все още показва признаци на глад, да й предложиш изцедена кърма. Това се нарича пинг-понг кърмене.
В тази връзка, как намираш да се случва компресията при вас?

Друга важна мярка, когато има съмнение за не добро наддаване е да се обърне внимание на броя кърмения за денонощие. През първите 6 седмици е добре бебето да има между 8 и 12 кърмения за денонощие, като 8 обикновено е минимума. Също така е добре да има не повече от една 4 часова пауза от сън. В случай, че Ния не се събужда самичка за хранене, е добра идея ти да следиш броя кърмения за денонощие и ако е нужно да я будиш, за да суче.

Споделяш, че тя е още с жълтеница. Жълтеницата е естествено състояние за бебетата, но тя може ги прави по-поспаливи, от което да пропускат някои хранения. Ето защо може да е много удачно, ако е такава ситуацията при вас, да събуждаш редовно Ния за хранене. Може би тази статия ще представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=2768

Естествено е да не желаеш АМ, а още повече, когато преценяваш, че имаш достатъчно кърма. Дори и да се наложи дохранване винаги е по-добре това да се случва с кърмата на майката. Не случайно има утвърдени принципи за това – първо предлагане на двете гърди, редуване, ако е нужно, след това ако е нужно дохранване с изцедена кърма, ако няма изцедена кърма, следващата мярка е дохранване с донорска кърма и едва най-накрая се прибягва до АМ. АМ има своите рискове и ти като майка имаш право прецениш дали веднага да прибегнеш до АМ или да опиташ преди това други мерки.

Интересува те, на какво може да се дължи не доброто наддаване? Може да има различни причини за това за различните бебета. Ето защо е добре да се гледа първо бебето и след това кантара. Добре е да се обърне внимание на рожденото тегло, на най-ниско измереното тегло, на теглото след 2 седмици. След това е добре да се обърне внимание на броя кърмения за денонощие, начина на сукане, дали е ефективно или по-скоро вяло. Ако бебето ти е здраво според педиатъра, суче ефективно според теб и факта, че все пак наддава би означавало, че може да е нужна съвсем малка реорганизация в кърменето, така че ти и бебето да се чувствате по-добре и по-спокойни. Тази статия може да представлява интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=96129.0

Ще се радвам да разбера, как се случват нещата при вас. Ще е чудесно, ако имаш възможност да отговориш на въпросите ми, за да мога да ти бъда по-полезна.

Наистина, понякога се случват и трудности и е възможно ние майките да не се чувстваме съвсем уверени и спокойни. Чудесно е, че търсиш информация и подкрепа. В повечето случаи може да е нужна само известна реорганизация в кърменето, малко повече спокойствие и увереност.

bouquet

Aidin, благодаря ти много, всички статии и съвети са ми от полза, изчетох цялата кърмаческа библиотека. За щастие с додаването Ния взе да наддава добре. Най-ниското ѝ тегло беше 2150гр., днес е 2850грама. Не мога обаче да махна силиконовите накрайници, явно доста посвикна с тях и сега ѝ идва малко моето зърно, което не ми харесва изобщо и имам съмнения, че заради тях не се насуква добре и се налага да доизцеждам и додавам количеството с шише.  Не мога да си обясня защо тя не може да изсуква повече от 30 грама от гърда, при все, че стои по 1,5 часа на гърдите ми. Понякога влизаме от хранене в хранене по 2 часа и не мога да определя колко точно броя хранения има на денонощие, това нормално ли е- сучи по 1,5-2 часа и накрая е изсукала по 20-30мл от гърда и пак дохранвам  Confused ?! А има добър сукателен рефлекс?

Явно всички имаме притеснения с това кърмене, аз имам чувството, че моето дете суче непрестанно.

# 149
Ох, и ние сме така, непрекъснато съм под въпрос дали се е нахранил, уж меря и на кантар. newsm78
Когато се храни и заспи дълбоко, няма проблем може и три часа да си изкара спокоен, но той започна да бодърства повече  и докато е буден иска да суче непрекъснато и то доста настървено, давам му да суче и имам чувството, че започва да се ядосва, че гърдата пуска мляко, а той не е гладен.
Започнах да му давам и биберон - залъгалка, гади му се от него, но като му посвикне  е доволен и кротува. Има  солидно количество напикани и наакани памперси, което ме успокоява, че хапва добре .
 Последните дни се случи и да повърне на фонтан на два пъти, от което му излиза мляко и от устичката и от нослето и естествено се задавя сериозно, не знае как да си поеме въздух и направо ни изправя на нокти, докато задиша отново.

Общи условия

Активация на акаунт