Дискова херния - 10

• 216 320
  • 769
  •   1
Отговори
# 705
valdesbg, мен ме оперираха доктор Пранджев и доц. Ефтимов във ВМА. Има им телефоните на сайта на ВМА. Операцията е с пълна упойка. Не е страшно, малко ти се гади след това. Мен ме боля много по-малко, отколкото преди операцията, но тук е субективно. Затвори се за около 15 дни (бях с резорбиращи се конци, не съм ходила да ми махат). Носих колан един месец. Болничният е 6 месеца, можеш да ползваш колкото искаш от тях. Аз си ги ползвах целите, защото не исках да се връщам на работа. Реално можеше да се върна след първия месец, месец и половин. Но пак ти казвам, всичко е субективно и много зависи в какво състояние си се оперирал.

# 706
Алечка,при теб на кое ниво беше хернията и част от нея ли махнаха? Защото при мен извадиха целия диск. Бях силно притеснена от липсата му,но хирурга каза,че ще съм си абсолютно актуална и без него... Тогава попитах какво ми е поражението в такъв случай,и той каза,че това е парезата. Но аз съм оптимист и знам,че с труд и търпение ще се оправя. Досега един човек не ми е казал,че не се лекува,просто трябва време.

# 707
Препоръчайте ми добър неврохирург, на който мога да се доверя, дори да се стигне до операция. Става въпрос за София. Кажете ми евентуално ако се оперирам, с пъна упойка ли е /голямо шубе съм Simple Smile /, много ли боли и за колко време ще съм възстановен да тръгна на работа / не ми е тежка работата /.    Благодаря Ви
Пълна упойка. Ако аз си правя бих търсил само д-р Емануил Найденов.

# 708
Здравейте !
Чета ви трета седмица / от тогава лежа в къщи след операция от ДХ /. Съжалявам ,че толкова хора са преживели тоя ад и съм благодарна ,че въпреки кошмара има хора готови да помогнат със съвети   bouquet
Аз началото на март по невнимание си ударих дясното коляно в ръба на спалнята / нещо което съм правила  много пъти/. Причерня ми от болка и след малко ми премина както всеки път. На другия ден от време на време понакуцвах и ме наболяваше коляното но нищо особено. Вечерта няколко часа след като съм заспала се събудих от ужасни болки в коляното и целия десен крак. До сутринта и от там до след операцията не съм спала нито една нощ.  ooooh! Започнах да пия диклофенак дуо , профинит, обезболяващи , инжекции , системи , мазила ....и положението ставаше все по зле ....В интерес на истината от време на време болката спираше за малко и аз веднага се лепвах за прахосмукачката , парцала .. и след няколко часа кошмара се връщаше с пълна сила и още по жестоки болки... Кръста почти не ме е болял и аз през цялото време ходех на работа, карах кола , в къщи домакинствах , а нощем виех като кърпатски вълк... но от ден на ден ми беше все по трудно да ходя , просто не можех да стъпя на десния си крак / накрая в операционната ме вкараха с носилка /......
Така отидох на скенер и доктора ми каза ,че имам много малка херния на много забутано и гадно място  която притиска някакъв нерв на крака и трябва да се оперира, щом след толкова хапчета , инжекции и системи не се повлиява ...Та така на третата седмица след началото на кошмара ме оперираха и сега трета седмица лежа в къщи . Така и не разбрах тая херния от удара ли се появи или съм я имала от преди  newsm78  Исках да ви попитам какво значи "неуспешна" операция и наистина ли е много вероятно да се появи друга херния около оперираното место ?
 Извинявам се за дългия чаршаф и ви пожелавам пълноценен живот без никакви болки!!!

# 709
Benita 2010,признак за успешна операция е изчезването на симптоматиката,която те е довела до операцията. В моя случай веднага изчезна болката,тазово резервоарните функции се върнаха,а за парезата ще ми трябва повече време. Къде и кой те оперира? Целия диск ли махнаха и на кое ниво беше хернията?

# 710
Benita 2010, бързо и успешно възстановяване!

На въпроса ти мисля, че не може да получиш ДХ от удар в коляното, дисковите хернии в лумбален дял са свързани с кръста, може да се получат от травма на кръста, вдигане на тежко с неправилна техника и слаба мускулатура, усукване в кръста, неправилно навеждане и ако дисковете са почнали да дегенерират и нямаш мускулен корсет съкатлъците стават много по-лесно. По-скоро ти явно си си я имала тази хернийка, и някак си с удара на коляното се е задействал някакъв възпалителен процес. Друг е въпроса как така са те оперирали само по скенер, неврохирурзите обикновено искат и ЯМР ( а може и ЕМГ). Неуспешна операция се води ако не ти мине болковия синдром или се възобнови скоро след операцията, а иначе за нови хернии и рецидиви божа работа, никой не е застрахован, трябва да се пазиш от неправилни движения и да си засилиш мускулатурата.

# 711
Siichon, моята беше на L4L5, нея махнаха (не знам цялата ли или само парче). Имам и на съседните две нива, но не ме тормозят. Аз бях с болки в левия крак, които отшумяха след месеци. Баща ми беше с пареза, която изчезна напълно след доста време. Казват, че колкото по тормозен е нерва, толкова повече време му трябва, за да се възстанови. Вярвам, че с подходящата терапия ще ти се случи с времето.

Benita 2010, бързо оздравяване! Удар в коляното не може да направи херния, най- вероятно си си я имала, псукала си се без да усетиш като си се ударила и се е получило притискане на нерва. Може да те боли крака, без да те боли особено кръста, аз накрая бях така. И след операцията е нормално да те боли крака известно време - нерва има нужда от време да се излекува.
За неуспешната операция момичетата са ти казали. Аз вярвам, че с правилната терапия, начин на живот и подходящи упражнения човек може да се предпази. Мен не ме е страх от рецидив, защото имам още две хернии и ми е ясно, че все от някъде може да избие, Божа работа.

# 712
Момичета  Благодаря ви !!!   bouquet
В епикризата пише : херния дискалис Л3-4 декстра /каквото и да значи това /
Аз до началото на март понятие си нямах какво е това ДХ , а  за болките  #Crazy ако някой ми беше казал нямаше как да му вярвам / и сега мисля ,че ако не си ги преживял ,просто не могат да се опишат/ Та когато доктора каза "операция " два дни след първоначалния шок  бях под ножа , но на фона на тия нечовешки болки ,бях съгласна и на ефтаназия  само тоя кошмар да свърши ...
За това ,че трябва ЯМР и ЕМГ / това даже не знам какво е / от тук научих . Правих каквото ми казваха лекарите . Аз съм от Плевен оперира ме д-р Овчаров . Всички тук ми казват ,че е добър лекар , мен ме озадачава факта ,че 10 дни след операцията ми махна конците и ми каза : почвай да се движиш , сядаш и постепенно увеличавай времето ... даде ми 35 дни болничен и това е . Нямаме уговорки да се виждаме повече ...Терапии , колани, физиотерапии , упражнения от вас научавам ,че има такъв филм ...
Платих 1500 лв за гел ,който доктора каза ,че трябва да се сложи /това важи за всички  които оперираха преди и след мен /.
И така лежа , позволявам си да излизам , да посядвам по някой час ... и като попрекаля ме понаболява кръста и спомена за ония болки веднага ме връща в леглото ....Сега в събота ще станат три седмици от операцията . Не знам как ще я карам нататък ,но съм благодарна че ви има , успокоява ме факта ,че има едни хора преживели тоя ад и въпреки всичко добронамерени и отзивчиви ! Благодаря ви !
Пак стана много дълго , извинявам се .

# 713
Benita 2010, и на мен след операцията не ми казаха за колан и не съм носила. Естествено от шубе месец след това ходих вкъщи като глътнала бастун със стегнат корем от страх да не направя сакатлък... Доколкото знам колана отслабва коремната мускулатура,но понякога го препоръчват след операцията. Моят съвет е да си намериш читав невролог и да те прегледа и прати на физиотерапия и да си намериш и рехабилитатор,който да ти покаже какви упражнения да правиш ЕЖЕДНЕВНО! за да направиш здрав мускулен корсет и да се предпазиш от проблеми в бъдеще.

# 714
Siichon  Hug
това със ходенето "като глътнала бастун" съм го овладяла до съвършенство  Laughing пърпоря си така по цял ден  Wink  Иначе и аз мисля след празниците да  търся доктора  за съвет физиотерапия или какво да правя , надявам се на адекватна реакция .
Ти как се чувстваш след рехабилитацията ? Ходиш ли вече по уверено , колко време след операцията почна рехабилитация и кога мислиш ,че ще можеш да се върнеш към нормалния си ритъм на живот ?

# 715
Здравейте.
Преди четири дни почнах физиотерапии, като се надявах да имам подобрение, НО! Получи се обратен ефект. Вчера сутринта се събудих много рано от страхотни болки. Не можах да се изправя без чужда помощ от леглото. Света ми стана черен, когато разбрах, че изправен не мога да стоя. Максималното, което можех да се изправя беше около 75 градуса приведен надолу. Биха ми обезболяваща ижекция и пих аолин, но болката не спираше. Невроложката като ме видя и щеше да припадне. Каза ми да стягам багажа и да се подготвям за операция. Аз съм с дискова херния Л5С1. И така до 16 часа, когато се прибра съпругата и не издържа на гледката. По нейно настояване, тъй като аз съм или поне бях, предубеден към алтернативните лечители, тя запали колата и в 19.30 вечерта бяхме в Сандански. Няма да ви обяснявам колко мрънкане беше от моя страна, че на таквиз работи не вярвам. / Жената щеше да ме изхвърли от колата Simple Smile /Намаза ме с някакъв крем за масаж и след леко опипване на кръста ми ми сложи едно към едно диагнозата от ЯМР-то. Щях да припадна. Дядото, който работи по гърба ми 3 мин. /като тук искам да кажа ,че не имало зверски напъни и почти съдистично отношение, както съм виждал при работата на така наречените "чекръкчии"/, аз станах и се изправих. Прав та прав. Болките в крака ми останаха все така силни, но човека ми каза, че не работи с магия и това, коeто толкоз време е било прещипано, му трябва време да се успокои. Тази сутрин се събудих почти с 70% по-малко болки от снощи. В нас не остана дърво, на кото да не съм чукнал. За хернията ми каза, че е доста излязла и не може да я освободи с една терапия, че напъването може да доведе до обратен ефект и поне още веднъж два пъти трябва да отида при него. Заръча ми поне няколко пъти на ден да се вися на лост, за да можело по-лесно да се работи и да има ефект като се разделечени прешлените за следващият път като ходя при него след седмица. Исках хора да споделя това нещо с вас, тъй като съм възхитен от златните ръце на този човек. Това не е реклама, а просто съм толкоз превъзбуден,че реших да го споделя. Няма да казвам кой е този човек, тъй като не всички / както и аз преди да отида при него/ не вярват в този вид лечение. Ако някой го интересува обаче, с удоволствие бих му разказал по телефона и бих му дал координати на човека, но на лично съобщение, за да не досаждаме в общата тема.
Извинете ме ако на някой съм му досадил с разказа ми.

# 716
valdesbg , настръхнах докато четох ...С тия болки  ooooh! да пътуваш и да се оставиш в ръцете на някакъв човек / не искам да кажа нищо лошо за човека / ... мен щеше да ме е страх ... Казваш ,че след физиотерапията си се почувствал зле .. аз също бях зле , но след един преглед при една невроложка като излязох от кабинета положението ми рязко се влоши и някак си мисля ,че тя ме довърши ... та седмица по късно бях на операция ... /лекарка ! при нея никога вече/
Искренно и истински се надявам да ти е помогнал човека  Praynig Пиши какво се случва и как се чувстваш

# 717
Benita 2010,  В момента се чувствам прекрасно, като имам все още остатъчни болки в десният крак и чувствам възглавничкта зад пръстите на краката ми леко изтръпнала. Имам мускулна треска, която усещам по средата на гръбначния стълб от позата, която бях заел вчера. Ще пиша за развитието ми и по натам в това начинание да се доверя на такъв "лекар" Simple Smile. Как се реших ли?... Трудно, да не казвам ,че не исках да се занимавам с глупости, тъй като аз не вярвах, а пък и смятам ,че е опасно. Болката и жената са фактора, зареди който се съгласих. Това било най-голямия подарък за рожденият и ден днес.  newsm53

# 718
valdesbg, браво! Само внимавай много и няма да даваш да те натискат, дърпат и "изпукват". Важното е, че си добре. Да е жива и здрава жена ти!

# 719
Benita 2010, започнах физиотерапия месец и половина след операцията трябва да ти кажа,че вчера ми бяха последните процедури и чак като се прибрах вкъщи започнах да усещам ефекта. Определено помага. За нормалния ритъм на живот аз вече почти се върнах към него,но мисля да си ползвам всичките 6 месеца болнични,които ми се полагат,за да укрепя тялото си и да излекувам парезата. Всеки се възстановява различно,но при мен имаше много поражения и случаят ми беше доста тежък. Спомням си как хирурзите ме гледаха с едно съжаление...ужасна история. При теб разбрах че няма пареза,така че би трябвало да се възстановиш бързо. И не забравяй да укрепиш мускулите около гръбнака си,това е много важно.
Аз вчера бях на невролог,и двата ахилеса изобщо не реагират. Озадачи ме това,че ми каза,че може да не се върне изобщо този рефлекс,та се чудя той каква роля играе,при положение че я питах ще мога ли да ходя нормално без него и тя каза да. А,и каза,че нямам вече пареза,защото се надигам на пръсти,но са много слаби седалищните мускули и това ми пречи да ходя нормално. Някой знае ли този ахилес за какво е-за тичане ли?

Общи условия

Активация на акаунт