Леворъко дете

• 7 196
  • 75
  •   1
Отговори
# 30
И нашия син е левичар.В първи клас пишеше буквата Е и З винаги обратно.Цифрата 2 и 3 също.Постепенно нещата се оправят.Иска се време.Винаги му купувах тетрадки с по груби листи,че гладките ги размазваше направо.Не е скучно с такива деца.Има емоции определено.

Големият ми син започна да се храни и да рисува с лявата ръка, но след това сам се преориентира. Аз даже доста късно забелязах, че вече не работи с лявата, а с дясната ръка. Той обръщаше доста букви и цифри огледално. Г-жите от детската градина казаха, че е нормално, да не се тревожа. Още в предучилищната се ориентира за посоките и вече грешки няма.
Малкият си остана леворък, но пък никога не е обръщал букви и цифри  newsm78

# 31
  • София
Обръщането на букви и цифри е често срещано при децата дори и в първи клас. Това се изчиства с времето и натрупването на опит при писането.

# 32
Присъединявам се към вас, момичета! Дъщеря ми е леворъка и наесен ще е 1ви клас. Ще е драма (поне за мен). Не знам с ченгелите как ще се оправяме, но и редовете не може да спазва, нито пък големината на буквите - малки, големи, реди ги както й скимне. За първи път научавам за химикали и пособия за леворъки. Откъде да си купим такива?

Не се притеснявай, това е нормално и за такива с дясна, все пак нали затова отиват в 1 клас, да се научат Simple Smile
За нещата за лява ръка, химикалките не са много удобни, поне онези извитите, единствено ножицата е задължителна, както вече delia е казала  Peace

Обръщането на букви и цифри е често срещано при децата дори и в първи клас. Това се изчиства с времето и натрупването на опит при писането.

Да. Не само при левичарите го има  Peace

# 33
  • София
И двамата ми юнака са левичари. Единият е пушка , нямам грижи с него, при другия всичко се случва по-бавно и при консултация със специалисти се установи , че работи с лява ръка и дясно око, при тази комбинация има кръстосване на полукълбата и разкодирането на информацията става по-бавно....това се случвало при голяма част от левичарите , но с времето се стикова работата на  ръката при писане и на окото при четене ....просто е нужно време и натрупване на опит Peace

# 34
И двамата ми юнака са левичари. Единият е пушка , нямам грижи с него, при другия всичко се случва по-бавно и при консултация със специалисти се установи , че работи с лява ръка и дясно око, при тази комбинация има кръстосване на полукълбата и разкодирането на информацията става по-бавно....това се случвало при голяма част от левичарите , но с времето се стикова работата на  ръката при писане и на окото при четене ....просто е нужно време и натрупване на опит Peace

Извинявай, това за дясното око как го разбрахте?
Аз ще водя моите двама на детски очен лекар тези дни, но по повод късогледство и астигматизъм.
Да знам на какво да акцентирам при докторката.

# 35
  • София
Дълга драма - половин сезон обикаляхме очни лекари със съмнения от мързеливо око до астигматизъм, накрая при консултация с логопед, който работи с дислексици се оказа, че се прави елементарен тест при който с просто око и аз видях как избира с коя ръка да работи и как се накланя за да фокусира с противоположното око, при писане , рисуване и четене. Започнахме да четем с "прозорче" за да облекчим процеса на координация и за кратко време постигнахме същите резултати като при останалите деца в класа.
Това не означава , че не трябва да се провери и зрението  Laughing
Споделям нашата случка ......в края на годината вече е забавно....всички се тревожим за дечицата Hug

# 36
Дълга драма - половин сезон обикаляхме очни лекари със съмнения от мързеливо око до астигматизъм, накрая при консултация с логопед, който работи с дислексици се оказа, че се прави елементарен тест при който с просто око и аз видях как избира с коя ръка да работи и как се накланя за да фокусира с противоположното око, при писане , рисуване и четене. Започнахме да четем с "прозорче" за да облекчим процеса на координация и за кратко време постигнахме същите резултати като при останалите деца в класа.
Това не означава , че не трябва да се провери и зрението  Laughing
Споделям нашата случка ......в края на годината вече е забавно....всички се тревожим за дечицата Hug

Аз по-нагоре бях споделила, че моят стои с главата на 45 градуса почти когато пише . Отдавам го на това, че не вижда добре какво пише, ръката му пречи. С четенето няма никакъв проблем.
Но така и така ходим на логопед заради пустото "р" ще я помоля да обърне внимание. Инъче с другите звуци проблеми няма, устата му не можеш да я затвориш, все бърбори. То може би и за това ме дразни това "р". Ако беше по-мълчалив сигурно нямаше да прави такова впечатление.
На очен ще го водя за първи път в живота му. Исках профилактичен преглед, защото всички в семейството сме късогледи и астигматици. Да го хвана навреме, ако има нещо такова.

# 37
  • София
Логопедът досега не е ли забелязал как пише детето? Сигурно е правил диагностика. Само за едно "р" ли ходите?  newsm78

# 38
Логопедът досега не е ли забелязал как пише детето? Сигурно е правил диагностика. Само за едно "р" ли ходите?  newsm78

Да, само за "р"-то, защото много ме дразни.
Виждала го е как пише, не ми е споменавала за проблем. Каза да му напомням за правилната стойка и това е.

# 39
Аз съм левичар. Не знам ще дойде ли ден, в който това няма да прави впечатление и хората ще спрат да обременяват здрави и напълно нормални деца. Това не е състояние, което изисква впрягането на учители, логопеди, цялата рода, специални отряди и така нататък за да се поправи някакво огромно зло. Когато започнах да пиша, пишех огледално и от дясно на ляво. Майка ми казва, че е било за кратко. Помня как учителите ме "натискаха" въпреки изричната забрана на родителите ми. Честно казано, направо си ме пошляпваха. Казваха ми, че трябва да пиша "с хубавата ръка", така и не получих обяснение защо при наличието на 2 еднакви ръце едната е хубава, а другата - грозна. В резултат от всичко това, цялото ми внимание и усилия бяха впрегнати в това да успея да напиша нещо изобщо в часовете, всичко друго оставаше на заден план.

# 40
Имам приятелка , която ми е споделяла , че и при нея в училище са се стремили да премахнат писането с лявата ръка , защото дясната е за това.

# 41
Не, не, не ме разбирайте погрешно, моля.
Аз имам проблем, че детето ми работи с лявата ръка. Той няма. Не мога да го възприема и да му помагам. Той е първи клас и все още има нужда от помощ. Самото дете по никакъв начин не е насилвано от мен или учителите, никога не сме говорили за "лоша" и "добра ръка". За мен е необичайно и бих искала да си го обесня и да съм сигурна, че всичко е наред, както с него, така и с другото ми дете, което работи с дясна ръка.
И двамата посещават логопед. Големият не можеше да произнася доста звуци, но в рамките на градинската възраст ги оправихме. Сега остана само "р"-то. Малкият само с "р"-то има проблем. Това няма отношение към писането с лява или дясна ръка. Както няма отношение например "халтавите му стави", за които носим специални ортопедични стелки или семейната ни обремененост с късогледство и астигматизъм.
Може би съм се вторачила малко повече в него, но е с цел да бъда максимално полезна на детето си. Дано не бъркам...  newsm78

# 42
  • София
ОставИ детето да си пише с лявата ръка! Все едно теб да тръгнем да те превъзпитаваме да пишеш с лявата, вместо с дясната! Ми, така му е конструиран мозъкът на детето, затова не го пипай, щом работи добре! Леворъчието не е диагноза, нито проблем. По-лошо е да се променя залооженото от природата. Помагането не е само да му държиш ръката като пише, има толкова многоо други неща, в които можеш да помагаш - реч, мислене, математика, социални контакти...

# 43
И аз съм на мнение , ако на детето му е заложено да пише с лявата ръка ,само да му се помага , защото ще много трудно да се превъзмогне заложбата.

# 44
И аз съм на мнение , ако на детето му е заложено да пише с лявата ръка ,само да му се помага , защото ще много трудно да се превъзмогне заложбата.

Абсолютно съгласна   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт