За запустелите имоти в селата

• 8 861
  • 71
  •   1
Отговори
# 30
Гледаме градина. Вече четвърта година обработваме място, което беше запустяло. Като пресметна разходите за инструменти, време, вода, семена, препарати, транспорт - купуването от пазара ни излиза много по-евтино. Като извадя удоволствието и ползата от движението на чист въздух - плюсовете надделяват. Според мен градинарстването за лични цели е занимание за хора с възможности  Peace

# 31
  • София
Гледаме градина. Вече четвърта година обработваме място, което беше запустяло. Като пресметна разходите за инструменти, време, вода, семена, препарати, транспорт - купуването от пазара ни излиза много по-евтино. Като извадя удоволствието и ползата от движението на чист въздух - плюсовете надделяват. Според мен градинарстването за лични цели е занимание за хора с възможности  Peace
newsm10 Абсолютно!
Обожавам грах и от няколко години гледам на вилата! Като пресметна времето за обработка - то ми излиза над 10 лв. килограма. А в магазина е 2 лв.
Но пък удоволствието е несравнимо! Да си откъснеш лук, магданоз, грах, ...

# 32
  • гр. София
Да са само запустелите имоти в селата, ами вече цели градове запустяват, особено в северозападна България, именно защото няма препитание. С градинка с картофи и боб не може да платиш образованието на децата си и лекарствата им. Затова и София се напълни с нови "софиянци", защото всеки търси препитание. Чудя се на софиянките с "грижа"за бедните и онеправданите, защо не си дадат апартаментите в София под наем и да се отдадат на селска идилия с мотиката?!?

Аз съм софиянка и с риск да се отклоним от темата и да ме оплюе целия форум ще кажа, че съм съгласна отново да бъде върнато софийското жителство. Никой от новите "софиянци и софиянки" не може да разбере, че София не е панацея за всички. Колкото повече се изнасят насам хора, толкова повече ще се обезлюдяват села и градове и толкова повече няма да има работа по тези краища. И runaway varna, ние в София нямаме апартаментИ. Аз например нямам нито един. Не разбирам язвителността в поста ти! 

# 33

И ние така,имаме зеленчукова градинка около 100 кв., домати 120 корена,пипер 350, и по 5 корена тиквички и краставици. Напълно достатъчно ни са за нашето семейство.
Но грижите за останалата част от двора 3400м2 са непосилни за жени. Доста често плащаме на някой по 20лв за косене,местене на камъни и тн,отделно консумативите за един двор са скъпи,а подръжката на една къща не е никак лесно и евтино,все изниква по нещо и се изискват пари. В един апартамент и 5г нищо да не пипнеш не е проблем,но в къщата всичко овехтява и се разваля по-бързо.
Това са ми наблюденията от 2009 г. след като се нанесохме в новопостроена къща във вилна зона.
Който си мисли,че е лесно да поддържаш двор и къща греши.
Наливането на пари е постоянно.

# 34
Хората с лека ръка прогониха семейство имигранти, може би много по-читави от повечето в това село, а Вие говорите за разни "пропаднали", "бедняци", "нещастници" и прочие. Не сме пораснали за такива хубави идеи като тази, за съжаление.

# 35
  • Ямбол
....
Аз съм софиянка и с риск да се отклоним от темата и да ме оплюе целия форум ще кажа, че съм съгласна отново да бъде върнато софийското жителство. Никой от новите "софиянци и софиянки" не може да разбере, че София не е панацея за всички. Колкото повече се изнасят насам хора, толкова повече ще се обезлюдяват села и градове и толкова повече няма да има работа по тези краища. И runaway varna, ние в София нямаме апартаментИ. Аз например нямам нито един. Не разбирам язвителността в поста ти! 
Жителството обаче не е решение на този проблем. Мястото на раждане не може да те определя като някакъв разпоредител на мястото, което обитаваш.
Всеки е и трябва да бъде свободен да се придвижва и установява където пожелае.

# 36
  • Бургас
Хората с лека ръка прогониха семейство имигранти, може би много по-читави от повечето в това село, а Вие говорите за разни "пропаднали", "бедняци", "нещастници" и прочие. Не сме пораснали за такива хубави идеи като тази, за съжаление.
Аз пък не разбирам защо трябва да се съдят хората за тази им постъпка? Така решили - да си опазят децата по този начин, така направили!
 Колкото до темата - и ние с мъжа ми обсъждаме тази идея отдавна, но наистина бедстващите са по-склонни да просят в града, отколкото да запретнат ръкави на село.

# 37
  • в здрача
В боднатото е ключа от палатката.
А и има и нещо друго - израснаха няколко поколения без връзка със земята нямащи си и представа какво се прави за да се появи един домат на масата, или картоф. Мисли си, че е достатъчно да засее едно семе, да полива и после да го набере. Е, да, ама това е една десета от цялата работа.

Имам приятели, които в ранния си семеен живот се разбраха с един собственик на имот в близко село до града да поддържат къщата и двора без наем, докато живеят там, а той закупи малко материали за освежаване. Какво ти освежаване, покрива тече, през прозорците и пода духа, дори можеш да видиш на места какво има долу в мазето, няма ни ел. инсталация, ни течаща вода в къщата, външната мазилка на доста места липсва, за баня и тоалетна да не говорим -  това е лукс. Прозорците толкова "стандартни", че подмяната им беше златна. А, да и отходна канализация нямаше. Като искаш  - копай си септична яма. Само след няколко години си направиха простата сметка, че квартирата в града ще им излезе значително по-евтино.
Ама викате изпадналите в градовете живеят в по-мизерни условия.

Всичко що е изоставено има причина да бъде такова.

# 38
Да са само запустелите имоти в селата, ами вече цели градове запустяват, особено в северозападна България, именно защото няма препитание. С градинка с картофи и боб не може да платиш образованието на децата си и лекарствата им. Затова и София се напълни с нови "софиянци", защото всеки търси препитание. Чудя се на софиянките с "грижа"за бедните и онеправданите, защо не си дадат апартаментите в София под наем и да се отдадат на селска идилия с мотиката?!?

Няма капчица язвителност в мнението ми, просто ми е странно как докато някой си пие кафето в мола решава "глобални" проблеми, запращайки безработни да се "напрегнат" на село. Не само София, но и Западна Европа е панацея, затова непрекъснато българи се изнасят. НЕ защото са мързеливи, точно обратното, защото са работливи, но тук с труда им се подиграват. Колко студенти работят в Щатите на 2,3 места едновременно, защото на село с мотиката да се скъса от работа, няма да изкара достатъчно.

# 39
  • София
Истината е че трябва най-вече огромно желание.И не толкова пари, колкото труд-някой го беше написал-има хора ,които правят от нищо нещо.За съжаление обратния вариант напоследък е по масов.

# 40
  • гр. София

Няма капчица язвителност в мнението ми, просто ми е странно как докато някой си пие кафето в мола решава "глобални" проблеми, запращайки безработни да се "напрегнат" на село. Не само София, но и Западна Европа е панацея, затова непрекъснато българи се изнасят. НЕ защото са мързеливи, точно обратното, защото са работливи, но тук с труда им се подиграват. Колко студенти работят в Щатите на 2,3 места едновременно, защото на село с мотиката да се скъса от работа, няма да изкара достатъчно.

Не, според мен нито София, нито Европа е панацея. Като дойдеш в София, не значи, че веднага ще си намериш работа и то добре платена. За Европа/чужбина е същото. Българите, които се изнасят са общо взето два вида: цигани или подобни и студенти. За циганите не коментирам какво правят там и как го правят - дълга тема, която не е за тук. Студентите, първо отиват да учат и после някои остават. Зависи каква е специалността им. И пак в сравнение с местните изкарват по-малко и са по-пренебрегнати, защото са чужденци - най-вече българи, тъй като обикновено ни смятат за цигани заедно с румънците. А в Щатите защо работят на 2-3 места - може би защото много им плащат ли???? Не.
Ще стане много дълъг поста ми, едва ли някой ще се интересува ако давам примери, но имам преки наблюдения, не си философствам, докато си пия кафето в мола.  Peace Както за работата и емигрантите, така и за живота в София и на село.  Peace

# 41
  • София
Да се ремонтира и направи годна за живот една запустяла къща на село излиза много по-скъпо, отколкото да се пооправи един апартамент.  При него съседите поне са поддържали инсталациите - ток, вода, парно. И е необходимо най-много да се изчисти и боядиса.
За къщата - една бездънна яма... Поддръжката е постоянна. Все пак има 4 фасади, покрив, инсталации, за които само 1 собственик се грижи.
Запустелите села и къщи си има причина да са такива - комуникации, магазини, работа, училища, детски градини, лекари и т.н.

# 42
  • София
Да , така е има причина да са запустяли.И да, ние не сме измислили подобната идея на кафе в мола-опити в тази насока е имало още по време на долямата депресия, по време на соц а- и така. Истината е обаче че рядко са успешни.И причините са много.Една от причините обаче е именно , че е човешко да се бяга от тежката работа.
Никой не е казал че на село е идия, и че не трябват средства.Но пък същото е и в голям град-плащаш ток, отопление, градски транспорт, храна,повече дрехи, повече изкушения.
И от къща до къща, както и от апартамент до апартамент има разлики.
За детските градини и училищята е друга тема, както и за лекарите.

# 43
Някои пък сме израсли на село без да губим връзката със земята и ни е повече от ясно кое колко струва. Изглежда лесно и безплатно, но не е!
Сега по думите на някой съм софиянка в повече, обаче съм с повече принос за града от доста ддурги кореняци. Тук живея, тук плащам данъци и осигуровки.

# 44
И пето, защо да ги караме хората да се напъват, ами направо не си ги изхранваме докато се почиват. Понеже нали, не знаят, не могат, не са свикнали, и не им е в кръвта, дет се вика.

Боже!

Вашето е лесно: ори, мели, яж.
 Mr. Green
Всъщност наистина си трябва обучение и специфични знания, за да се настаниш и да се изхранваш от запустял имот. И то нови, съвременни знания ти трябват, за да не живееш като едно време. Дори едно просто отопление на дърва си иска новите знания за да ти стигат 5 кубика на година, а не кюмбето да ти излапа 15-20 кубика и все с жилетката да ходиш.  Та е по-лесно да си намериш работа на заплата, отколкото да развъртиш запустял имот. А ако добавим и местните фактори престъпност и кофти транспортна инфраструктура, направо забравете да Ви се получи скока от помощи към "Малка къща в прерията".   
Banghead

Последна редакция: пт, 23 май 2014, 11:20 от гост22

Общи условия

Активация на акаунт