Любители на котки – Тема 85

• 41 384
  • 757
  •   1
Отговори
# 120
adelinda, да, сега като се замисля наистина през зимата постоянно беше до радиатора и спеше и седеше в близост до него. Истината е, че въобще не се чеше и не се е променила по характер, не е унила, което ме кара да отхвърля варианта за гъбички.

Много сладки котенца видях да ги нагушкате от мен! Heart Eyes

От горещината на радиатора, козинката може да му се е обезцветила, на място на което се е опирало постоянно . На наше котенце му се беше оголило дори на едно петно , че се препичаше на парното ,залепен  Wink.

# 121
Здравейте, момичета!
Отдавна не съм влизала в темата, но ей ме на. Седя и чакам да стане есен/зима, за да можем най-сетне да си вземем ново коте. Изчаквам да мине повечко време от заразата /панлевкопения/, а и да минат отпуските за тази година.

На този етап се занимавам със 7-8 улични котки. Подозирам даже, че едната е майката на Алито /нашата котчица, която почина през януари/. Прилича ми на нея.

И сред моите улични любимки имаше бременни. Когато стана време да родят изчезнаха за седмица. Сега вече започнаха по-редовно да се появяват.
Мъжките пък се скъсаха да се бият. Изпроскубаха се, изпохапаха се. Страшна работа.

# 122
adelinda, и аз започвам да си мисля, че е от радиатора и топлината. При Катето няма оголено петно, но пък петно от козинката е станало кафеникаво и под него има още едно по-малко петънце на самата кожа, което е по-светло от останалата и по краищата му леко се розовее. Може би не се е стигнало както при теб с твоето коте до опадане на козинка, защото моята спеше в края на леглото, което опира радиатора, както и на фотьойла, намиращ се до радиатора, затова изгарянето е по-леко. Как го излекува твоето котенце, за колко време?

utro77, бях се замислила за теб, въпреки, че и аз отдавна не бях влизала в темата. Толкова съжалявам за Али, беше много хубава и сладка, жалко, че си отиде по такъв начин. Нека да почива в мир! Ти не се обвинявай, защото както хората, така и животните не могат да избягат от съдбата си. Не знаеш какво ще ти стовари живота буквално след минути, ти си направила най-доброто за нея, грижила си се чудесно и всеотдайно, с много любов! Съветвам те като мине лятото (каквото май изобщо няма да има) да си вземеш ново котенце, защото през летните месеци мора е ужасен и ако си в южен апартамент/къща е такъв пек. Но пък поне котките си се припичат на воля, знам, че имали инстинкт да събират лъчите на слънцето.

# 123
# 124
Катюшка , нищо не съм го правила , то лятото си пониква козина. Не мога да гарантирам , че и при твоето е същото , но съм виждала на селски котки , как от жегата лятото им става цялата козина такава. Твоето е домашно и е петно и събрах 2 и 2 .

Имаме котенца за даване някой ако иска да ми пише за снимки  Laughing

# 125

Този малък марципан , търси дом . Намерих го днес в тревата, сам самичка , една приятелка се смили да го прибере временно . Който се интересува да ми пише.
Има хигиенни навици , вече изкъпанка , утре ще и се даде пастичка . В Пловдив сме , може да се пренесе и до другаде, голяма е колкото шепичка .

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 22:37 от adelinda

# 126
  • Be realistic - plan for a miracle.
adelinda, снимката не се отваря - явно не си я направила публична Simple Smile

# 127
Тоз' марципан ...  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 128
стискам палци за дома на марципана, много е сладък!

# 129
Имам слабост към окраска като тази на марципана Heart Eyes Стискам палци да намери някой, който да го обича и гушка!!!

# 130
  • на морето
Чувала съм, че чисто оранжевите са почти винаги мъжки, но има изключения. Оранжево-белите са и мъжки и женски. А трицветните са само женски. Ако има мъжки атрибут, не означава, че е истински мъж, а по-скоро, че има нещо сбъркано.  Wink

Ще си позволя да цитирам материали , които ги е пускала Дидитка преди време  по въпроса :
Скрит текст:
По въпроса за оранжевите женски котки - стана ми любопитно и се разтърсих за информация. Много интересно е всъщност обяснението, та реших да го споделя (интересно ми е на мен де, ако ви отегчавам с научните лекции само кажете, и ще се въздържам повече).

Та значи, котките имат две основни цветови групи, съответно контролирани от две разновидности на пигментът меланин. Едната разновидност се казва еумеланин, и отговаря за черната цветова група (черно, сиво, кафяво). Другата е феломеланин, и отговаря за червената цветова група (рижо, бежаво, кремаво). Отделно има и бяло, което не е баш отделна група, а по-скоро липсата на пигмент. Генът за червената цветова група се казва "О", главно "О" за доминантно и малко "о" за рецесивно (пасивно). Разположен е на хромозомът Х. За да се получи оранжев цвят, трябва всяко Х да има по едно доминантно "О". При мъжките, това е двойно по-лесно, защото имат само едно Х, следователно им е достатъчно само едно копие на "О" за да станат оранжеви. Женските, обаче, имат две Х, и трябва да съберат две копия на доминантното "О", което е статистически по-рядко, затова и те са по-редки. Та при мъжките, ако на единственото си Х имат доминантно "О", стават оранжеви, а ако имат рецесивно "о", минават в черната цветова група (черно, сиво, кафяво). При женските е по-сложно, защото е комбинация от две копия. При две доминантни става оранжево; при две рецесивни става черно, сиво или кафяво; при смес от едно доминантно и едно рецесивно копие, се получават и двата цвята смесено - става костенуркова котка с шарки и от двете цветови групи (която може в допълнение да има и бяло, чрез друг ген, като колкото повече е бялото, толкова по-големи са петната от другите два цвята). Костенурковият вариант е единственият случай, когато двете цветови групи черно и червено се изразяват заедно.

Мъжкото коте взима Х на майка си и Y на баща си, и понеже оранжевият ген е върху Х, то оранжевият котарак не допринася за оранжевостта на синовете си. Следователно, оранжевостта на мъжките бебета зависи изцяло от майката, и може да се получи с какъв да е баща. А майката трябва да бъде или оранжева (което гарантира 100% оранжеви мъжки бебета), или да бъде костенуркова (което дава 50% шанс за оранжеви мъжки бебета).

За да са оранжеви женските обаче, в играта влизат и двамата родители и става по-сложно. Трябва бащата задължително да е оранжев, а майката да е или оранжева, или костенуркова. При оранжева майка и оранжев баща, всички бебета са 100% оранжеви, и мъжките и женските; при костенуркова майка и оранжев баща, женските бебета са 50% оранжеви и 50% костенуркови.

Затова женските оранжеви са по-редки, защото обстоятелствата при които се получава комбинацията са много по-конкретни и не се случват толкова често.

Дидидка -  Hug Hug Hug

..............

мързел ....

кацнала на един прозорец ...

мама и щерка

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 09:35 от asha

# 131
Ох, не мога да се понасям значи...
Ей сега бързам за работа. Обаче чувам жално мяукане на котка. Оглеждам се и виждам, че под една кола, паркирана до супер оживена улица, се е скрило уплашено малко коте. Може би на около два месеца. Да беше някой друг, би си продължил по живо по здраво пътя, ама аз не. Запънах се и половин час го примамвам да излезе. Притесних се, че ще го прегазят там, в близост до улицата. На всичкото отгоре и асфалтираха. Прегърнах го и реших да го заведа малко по-нататък, за да е по-безопасно. Обаче като не ми се видя никъде достатъчно безопасно за толкова малко коте. А и от съседните дворове наизскачаха някакви зло гледащи котки. И се принудих да го върна наблизо до същото място, където го намерих.
Сега място не мога да си намеря от гадост. Мъчно ми е за котето. Гадно ми е, че не можах да направя нещо повече. но вкъщи не мога да го взема на тоя етап. Заради заразата от панлевкопения.

Cry Cry Cry

# 132
  • София
Utro77, а сигурна ли си, че още е заразно у вас? То и самото коте може вече да е било в контакт с болестта, защото навън я има в изобилие. Ако ти е на сърце - взимай го. Болестта не е фатална ако се хване веднага и се лекува, а ти ще бъдеш нащрек.

Asha, Hug

# 133
asha, много са ти хубави мързелите! А защо едното мързелче е с превъразни задни крачета?

# 134
утро, взимай го, на улицата не е по-безопасно за него.  bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт