МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 99 093
  • 738
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Контакт за Мизия може да е напр. Лили Рашкова.

# 421
Има и групи във фейсбук за помощ към хора от Добрич, пострадали в наводнението.
https://www.facebook.com/groups/703477259720237/?fref=ts
Това е едната, по-малката.
https://www.facebook.com/groups/870560742958042/?fref=ts
Тази е с повече участници.

# 422
  • София
Благодаря, някои от групите ги открих и аз други не. Просто исках ако има някой познат да помогна на него, но ще видя довечера и ще пиша в някоя от посочените групи.

# 423
Момичета, имам нужда от вашата помощ. В главата ми е каша и ми трябва някой да я хомогенизира Simple Smile, както и да даде идеи или  да доразвие моите.
Малкия е в трети клас. Още от първи видяхме, че има обучителни трудности. Започнахме да ходим на логопед, недостатъчно обаче. Частна занималня на която не получихме нужното внимание. От миналата година тръгнах по пътя който минава всеки родител за прочутата бележка която удостоверява, че детето има нужда от ресурсен логопед и учител. И какво от това?! Какво ми даде тази бележка?! Ей така да си я имам, да знам... Щели да пратят логопед в уч-ще за да го диагностицира. Ама аз не искам диагностика, аз искам работа с него!!! Така, както и да е, премина ми вече гнева и всъщност още от края на миналата учебна година се опитвам да направя нещо за да доведа логопед в нашето училище - 78СОУ в Банкя. Така, и тук разбрах, че нищо не мога да постигна сама. Аууу, че дълъг увод. Изникна ми идеята
1. да говоря с директорката дали тя е съгласна да предотстави безплатен кабинет на логопед срещу това той да обслужва най-нуждаещите се да кажем 10-15 деца безплатно или на преференциални цени и допълнително да си развива частната работа. Оказа се, че директорката е много "ЗА", обаче казва, че досега не е срещнала такъв човек. Миналата година е имала преговори, но не са стигнали до никъде. Каза ми : "Намери логопед който ще работи на този принцип и аз ще му дам най-хубавия си кабинет абсолютно безплатно. Но ми трябва сериозен човек, а не някой за няколко месеца."
Къде да го търся този човек? В логопедичния център? Там са ресурсни. Не знам... Имам предвид една логопедка, ще говоря с нея, но до там се изчерпвам.
2. Родителите на деца с такава нужда сме много. Всички знаят колко пари се дават за тези услуги и мисля, че всеки родител би се съгласил да се наеме логопед с кабинет в училище и самите ние да му плащаме заплатата. Да се съберем 20-30 родителя и всеки да даде по 50 лв месечно, което е направо "УАУ" на този логопед ще му се събере една добра заплата, а за нас ще е супер облекчение и от финансов аспект и това, че няма да се налага да преминаваме километри и да отделяме и от време покрай водене на детето на такива уроци. От къде обаче можем да сме сигурни, че всеки един от първоначално започналите да плащат родители ще продължат до края?! Ако се започне "Ами аз сега нямам възможност... не мога да платя точно този месец..." тогава всичко се проваля, защото колективната работа си е малко... хм.
Някак през училищното настоятелство нещо да се направи? Абе мъгливо ми е. Толкова ли наистина няма какво да се направи? Как детската градина например вече имат ресурсен логопед, а училището (води се най-голямото на Балкански полуостров) не може?! Бях ядосана, бях отчаяна, сега съм нахъсана, че наистина нещо може и да произлезе от това обикаляне дето го обикалях. Знам, че вие ще ми помогнете с някои идеи.

# 424
  • София
карамелена, съчувствам ти за перипетиите, през които се налага да преминеш!  Hug Не е ли задължена директорката да назначи такъв ресурсен учител? newsm78

# 425
  • София
карамелена  Hug
Другата седмица ще се опитам да съм ти максимално полезна. Очаквам професионалисти в областта да дадат мнение и да се намери най-добрия вариант.  Hug

# 426
# 427
Питала ли си в МОН например, как се процедира в такава ситуация? Не вярвам да не са имали подобни казуси преди.

# 428
Сладка, явно не е задължена. Според всички странични това е много лесно. Директорката подава искане, че има нужда от такъв специалист и от ресурсен център и го осигуряват. В началото така ми беше обяснявано от явно незапознати. Ядосвах се на директорката, че е много просто, а тя нищо не прави. Като тръгнах обаче по други места за информация се оказа че всъщност нещата наподобяват Бърза помощ. Хората имали голямо желание да помогнат, но видиш ли, нямат ресурс. В началото ми бе обяснявано, че училището ни няма бюджет за да наеме логопед, след това разбрах, че всъщност логопеда бива заплатен от Ресурсен център. Говорих и с директор на друго заведение и според нея беше лесно. Дори и да не можело уч-то да си позволи такъв щат, могат да съкратят чистачка например и да назначат въпросния. След разговора ми с директорката на нашето уч-ще обаче разбирам, че тя имала голямото желание да направи това от много време, но просто няма такава възможност. Това потвръждава и друга учителка която разказва как преди 2 години са събирали подписи, колко много родители имат нуждата от това, как са обикаляли по институции и нищо не е произтекло от това. Кой крив, кой прав не мога да знам, защото постоянно някой разбива теорията на предишния. Когато ходих да записвам час за комисия, логопеда там ми обясни, че няма как да отпуснат такъв за нашето училище. След това по време на препитването говорейки с други такива ми обясняваха как е напълно възможно това да се осъществи. И лутайки се м/у "може" и "не може", реших че трябва да спра да викам Неволята. Явно няма кой да ми помогне. На всичко отгоре, с този ми документ за който толкова тичахме направи така, че детето ми да бъде отписано от занималня и сега той ходи да си пише домашните при една учителка на частно (което е добър вариант за детето, но на нас ни утежнява бюджета, т.к. това вече трябва да бъде ежедневно) + логопед който трябва да бъде поне 3 пъти седмично = Представи си само! Та, детето ми ходи на логопед само веднъж седмично за 40 минути което е крайно недостатъчно, но намерихме една ресурсна в Люлин която го пое между другото и не можем да имаме никакви претенции към нея. Ех, че дълго стана пак Simple Smile
Маминко, очаквам с нетърпение всяка идея
ДИП, в МОН не съм питала, но не вярвам да са ми от полза. Въпреки че нищо наистина не пречи да пробвам, но подразбрах, че тези въпросни подписи събрани от родителите са отишли точно там и не е имало никакво развитие.

# 429
  • София
карамелена, трябва да знаеш по закон точно какво ви се полага и да го изискваш. Заплатата на ресурсния учител не би трябвало да идва от бюджета на училището, още по-малко от парите на родителите. Дано се включат по-запознатите с адекватни съвети!

# 430
Здравейте  Grinning

И аз се включвам с няколко въпроса. Трябва да извадя паспорт на децата. Въпросите са:
1. Ползваме ли облекчения като многодетни семейства при ваденето им?
2. Обикновената поръчка за колко време става?
3. Каква е цената на обикновената, бързата и експресната поръчка?
4. Какво е необходимо за ваденето на паспорт на дете (децата са на 8, на 5 и почти на 2г.)?

Нуждая се бързо и спещно от тази информация. Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 431
  • София
1. Отстъпки няма.
2. Един месец, 23 лева на паспорт.
3. http://www.mfa.bg/pages/49/index.html
4. Актовете им за раждане, присъствието им в паспортното с двамата родители.

# 432
Първи паспорт - 10 лв.
Може да искат познат да декларира, че тези деца са на тези родители.

# 433
Скъпи момичета, нашата Шефка предложи 7.12. 2014г. като дата за Зимния ни празник......Място, предполагам София......

Желаещи за празнуване има ли??????

# 434
  • София
Първи паспорт - 10 лв.
Може да искат познат да декларира, че тези деца са на тези родители.
Това не ни се е случвало до сега, а на двамата "големи" Simple Smile вече сме вадили и втори паспорт. Как става на практика? Някой трябва да се яви заедно с нас или? Не мисля, че някъде е регламентирана такава практика.

Polito_87, относно таксите виж тук: http://dbds.mvr.bg/Taksi_smetki/lichna_karta_pasport.htm
Обикновената поръчка доста често са готови по-рано от 30ия ден, но не можеш да разчиташ на това и няма как да го знаеш предварително със сигурност.
Иначе тук се проверява: https://izdadeni.mvr.bg/nld2/nWeb2.nsf/fVerification

Общи условия

Активация на акаунт