Православието като начин на живот 4

• 42 537
  • 740
  •   1
Отговори
# 105
Четейки статията за гръцките кръщенета, 100 пъти благодарих, че сме българи.
Може при нас Православието да не е така разпространено, но поне, ние вярващите го оценяваме и уважаваме.
Аз също имах друго мнение за гърците. Статията ме разочарова доста.

# 106
  • София
 Не бива така прибързано да съдим. Кой знае и те какво мнение имат за нас. Това, което се вижда на повърхността не винаги е истината, пък и мнението в статията е на един човек. Това е нейната гледна точка. Ето и една друга гледна точка. По- точно предсмъртното послание на Архиепископа на Елада Христодул: Преди да склопя очи...

# 107
О, аз съвсем наскоро попаднах на едно четиво, в което се сравняваха бг, руско, сръбско, гръцко Православия. И имаше посочени разлики.
А ако погледнем политиката на Путин, ясно ще доловим използването на Православието като идеологическо средство за затвърждаване на неговата  диктатура.

# 108
# 109
Много полезно четиво.
Имах нужда тъкмо от това.
Благодаря  bouquet

# 110
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
и аз имах нужда днес от тази статия, преди да тръгна за изповед я прочетох
и да споделя - за пръв път след като се изповядах и излязох от изповедалнята /съпругът ми влезе след мен и аз седнах в храма да го изчакам/ и започнах да плача, а след сълзите остана едно спокойствие

# 111
  • София
И аз я прочетох вчера - много хубава статия. Започнах да следя профила на отец Владимир Дойчев във ФБ. Хареса ми Simple Smile

Решила съм утре за първи път в живота си да направя Петохлебие. Може ли някой да ми каже ако има някаква особеност. Знам, че питките са от брашно, мая и сол (без мазнина), пшеница, червено вино и олио, свещите и листа с имена. Има ли нещо друго, което пропускам? Нужно ли е да се меси като Просфора? Мога ли утре рано сутринта да ги опека?

# 112
Мисля, че за петохлебието хлябът се носи тази вечер на службата на Опело на Пресвета Богородица в църквата, а утре вече от него се раздава, но по принцип до колкото знам хлябът се носи от предната вечер, защото се благославя винаги на вечерна служба

# 113
Здравейте,за първи път пиша в темата,но ви чета редовно.Много полезни статии и коментари.Имам въпрос днес бях на изповед и отеца ми каза че утре трябва да се причестя.Но проблема ми е че съм на работа от 9 до 5.Моля да ме посъветвате какво да направя,мога ли да постя до Неделя и тогава да се причестя или утре да отида след работа.Съжалявам ако ви се стори глупав въпроса  Embarassed

# 114
може, разбира се, може да се пости до неделя, на неделната литургия да се причастите
много често се изповядваме примерно във вторник, въпреки че ще се причастяваме в неделя, заради графиците на изповедниците ни /е, аз все отивам в деня преди да се причастя, но мои познати го правят няколко дни по-рано/

# 115
Добре би било този въпрос да се обсъди със свещеника предварително.
Той е дал благословение да се причастиш, но реално утре постът приключва (нищо, че е петък,  празник е и се разрешава риба, а и трапезата е изобилна).

По принцип да се продължава поста самоволно не е редно, освен ако свещеник не благослови да го продължиш. Ако обаче нямаш възможност да говориш със свещеник (този, който те е изповядал или друг), не се смущавай излишно. Пости и в събота, причасти се в неделя, но на следващата изповед изясни този въпрос с твоя отец и обясни какво се е случило. Не че е станало кой знае какво, но го направи за да е спокойна съвестта ти, а и да получиш съвет друг път как да постъпваш при такива ситуации. Това е ценното.

Реално постът ти се удължава само с един ден (съботата), но трябва да знаеш, че според православните канони в съботен ден е забранено да се пости строго (т.е. без олио) - освен единствено на Велика събота (денят преди Великден).

# 116
  • София
Мисля, че за петохлебието хлябът се носи тази вечер на службата на Опело на Пресвета Богородица в църквата, а утре вече от него се раздава, но по принцип до колкото знам хлябът се носи от предната вечер, защото се благославя винаги на вечерна служба

Винаги съм правил петохлебието в утренната непосредствено преди литургията. Правя го с пет просфори.

# 117
може, може пък само при нас да е така, в нашия храм

# 118
  • София
Честит празник! Прекрасен ден е днес!  Grinning

Здравейте,за първи път пиша в темата,но ви чета редовно.Много полезни статии и коментари.Имам въпрос днес бях на изповед и отеца ми каза че утре трябва да се причестя.Но проблема ми е че съм на работа от 9 до 5.Моля да ме посъветвате какво да направя,мога ли да постя до Неделя и тогава да се причестя или утре да отида след работа.Съжалявам ако ви се стори глупав въпроса  Embarassed

Аз също съм на работа (дори в момента) и по този повод говорих със свещеника да се причастим в събота. В събота също има литургия. Но наистина, трябва да се уговорите със свещеника.

# 119
Честит празник!

Общи условия

Активация на акаунт