Православието като начин на живот 4

• 42 827
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
  • по пътя
Относно, изцапаните пръсти, при паленето на кандилото, винаги си има книжна кърпичка в която се избърсвам, внимателно и тези кърпички си ги събирам отделно, след което си ги изгарям, както се прави със салфетката в която поставяме просфората.
Не рзабрах? Това с изгарянето за пръв път го чувам.  newsm78

# 571
  • В царството на игрите:)
Да, точно така се прави. Избърсват се пръстите със салфетка и тя се изгаря. Признавам си, че аз специално не го правя, но салфетките от нафората ги събирам и на опреден период ги нося в църквата, където ги изгарят с други неща, че в къщи ми е неудобно.
Моето кандилце е с вода, отгоре олио и поставката за фитила е от капачка на буркан, а фитилчетата си ги купувам от тези дето ги продават в храма. Гори ми много хубаво и не ми е миришело никога като изгори.

# 572
  • по пътя
Да, точно така се прави. Избърсват се пръстите със салфетка и тя се изгаря. Признавам си, че аз специално не го правя, но салфетките от нафората ги събирам и на опреден период ги нося в църквата, където ги изгарят с други неща, че в къщи ми е неудобно.
Моето кандилце е с вода, отгоре олио и поставката за фитила е от капачка на буркан, а фитилчетата си ги купувам от тези дето ги продават в храма. Гори ми много хубаво и не ми е миришело никога като изгори.
Да, аз не смея вкъщи да изгарям, за това се зачудих. Ще взема и аз да пробвам това с капачка от буркан, защото последния път нещо обърках и изгоря корка. Grinning

# 573
Lunno momi4e, ако решиш да си направиш поплавък от капачка на буркан - първо е много лесно, второ - много е удобно, защото когато решиш да сменяш фитилцата не е нужно да бъркаш в олиото, за да повдигнеш поплавъка, а хващаш отстрани и повдигаш. Освен това много лесно можеш да пробиеш дупчица в капачката, толкова голяма, колкото ти е нужна за фитилцата, които ползваш Peace.

# 574
Относно, изцапаните пръсти, при паленето на кандилото, винаги си има книжна кърпичка в която се избърсвам, внимателно и тези кърпички си ги събирам отделно, след което си ги изгарям, както се прави със салфетката в която поставяме просфората.
Не рзабрах? Това с изгарянето за пръв път го чувам.  newsm78
Да поясня още малко - в много от църквите има ями за изгаряне. Изгарят се осветени неща, бележки за литургии и пр. Тъй като кандилото освещава маслото, салфетките се изгарят, както и остатъка от фитилите. Събират се в плик, който, като се напълни, се носи за изгаряне. Ако човек има горяща печка или камина у дома, може и там да си изгори нещата. Горила съм и неща, които ме притесняват от към лошо влияние.
Като се изцапам с фитил обикновено се мажа - по челото, ръцете, някое болно място. Ползвам и салфетка и гледам известно време нищо да не пипам, доколкото е възможно. Салфетката отива при нещата за изгаряне. Когато съм разливала от елея съм го ползвала и за намазване на гърба на дървени икони - за осветяване и поддържане на дървото.

# 575
  • София
Много моля някой да ми посочи в кой точно канон са описани тия правила за боравене на кандилото.

# 576
Много моля някой да ми посочи в кой точно канон са описани тия правила за боравене на кандилото.
Не разбирам защо се намесват каноните, Православието е много повече от каноните, например, има предание.

# 577
  • София
Тъй като току що получих лично съобщение, че моето участие тук насаждало „отрицателни впечатления“ и много мои писания не били понятни за въпросната дама обявявам официално, че напускам групата и повече няма да изразявам мнение в нея.

Аз църковен талибан няма да ставам! Писна ми църковни бабички с циментиран мозък да ми дават акъл. Аз слушам само и единствено свещеник и това е - колкото и да е неприятно на някои дами.

По въпроса за виното, че съм го преливал в градинката пред блока - вино се прелива на земя. Когато се прави помен в църка, то се прелива в чаша и тя после се прелива или на гроб или на земя. Когато правите помен в друго населено място далеч от населеното място където е гроба, какво ще го направите това вино? Хайде преди да ми пишете, вместо да ми цитирате съветите на църковните бабички идете и попитайте най-близкия до вас свещеник. Душите на умрелите госпожо не обиват гробовете на телата.

По повод за свещите и кандилото. Зададох ви въпрос, в кои църковни канони прочетохте тези правила, които ми цитирате тук. Вместо отговори ме критикувате на лични.

Желая успех на темата !

# 578
По въпроса за виното, че съм го преливал в градинката пред блока - вино се прелива на земя. Когато се прави помен в църка, то се прелива в чаша и тя после се прелива или на гроб или на земя.
За преливането на вино, ето откъс от книгата на Йеромонах Висарион Зографски "Суеверията сред днешните християни", главата "Суеверия, свързани с покойниците", вече коментирано в тази тема:
Цитат
По време на панихидите най-напред се разстила на гроба една голяма софра. Всевъзможни ястия и питиета. Като се почне от бонбони, вафли и баници, и се стигне до кюфтета, кебапчета и твърд алкохол. От всичко това се събират пар­ченца храна в чиния и се оставя на гроба, „да има какво да яде мъртвецът”, както казват. После забучват до паметника вилици, лъжици, цигари и всичко, което може да се забучи, и „преливат” с вода, вино, ракия, бира, кока-кола и каквото още му дойде на ум на човек.

Отвратително! Но нека благочестивият читател да не ни се сърди за това, че изнасяме тези факти. Такава е нашата тъжна действителност! И ние, православните християни, сме длъжни да знаем това и да се пазим от всички тези езически безобразия!

Ако попитаме: „Кой ви каза да правите всичко това? От кои църковни или свещени книги го научихте? Покойникът няма нужда от такава храна, а от молитви и милостиня!”– отговор няма. Съвременните хора трудно възприемат исти­ни­те на вярата, защото „богът на тоя век им е заслепил умовете” (2 Кор. 4:4). Не могат да дадат разумно обяснение на безсмислиците, а въпреки това продължават да ги вършат, по силата на навика.

А това, което вършат, без да знаят, е остатък от древно езическо поверие, че душите на мъртвите могат да причинят зло на живите, и за да си отиде душата на покойника обратно в нейния си свят, тя трябва да бъде добре нагостена, за да се „откупят” живите. В нашето объркано време, присъстващите християни са дошли уж да се молят за починалия, а в същото време по езически му „прогонват” душата…
http://www.orthclass.com/zapr/2ssdh/2pok.htm

# 579
Попаднах и на нещо за свещите
Цитат
Необходимо е да се напомни, че на Задушница, а и не само, се палят само свещи, закупени от православните храмове, а не от частни търговци и траурни агенции. Само тези свещи имат църковно благословение. Свещите, които не са закупени от Божия храм, не са църковни и не носят полза на приносителите им. Със закупуването на църковна свещ всеки вярващ християнин допринася за подръжката на храма и неговото благолепие.
http://www.ruseinfo.net/news_63561.html

# 580
  • София
Госпожо, понеже съм слабообразован, настоявам да не ми цитирате книжки, а канони.
И тъй като Вие сте по-образована от мен да Ви обясня ли какво е канон ?

В цитата за преливането на виното, потвърждавате това, което и аз съм писал.

Във втория цитат за свещите, моля да ми цитирате канон, а не книга или аз не знам чие писание.

Излиза, че за починалия не е важна молитвата, ами не знам каква си точно свещ да му се запали.

За термина „религиозна бабичка“, той е образен, а не описание на възраст. Обхваща всички жени, които ръсят наляво и надясно измислени правила. Не случайно руския патриарх преди време обяви, че „най-големия враг на православната жена е църковната жена“. Той човека даже кампания обяви за борба срещу църковните бабички, които се оказа, че повече вредят, отколкото да носят полза.

Аз още чакам отговор за правилата за кандилото от кой канон произлизат. И ще влизам тук само за да го прочета него. Ама повтарям не цитат от книга, а цитат на канон. Защото с такива измислени правила повече се отблъскват хората от истинската ни религия, отколкото да се привличат.

И понеже сте по-образована от мен, ще Ви напомня, че не случайно от трите аврамиистични религии, в християнството има отделно монашество, па отделно миряни (в исляма монашеството е категорично забранено, а в иудеизма има друга форма на развитие). Ако не ме разбирате по какъв повод Ви го пиша това, то тогава няма нужда да Ви обяснявам нищо. Бог не ни е създал за да живеем и ходим като калугери и сенки и да се вманиачваме до полудяване по разни правила измислени от ентата поредна жена, защото това не е християнство, а чиста форма на показност и фарисейщина.

Последна редакция: ср, 18 мар 2015, 11:52 от дядо хаджия

# 581
  • по пътя
Еееее, дядо хаджия, мен са ми много полезни нещата, които пишеш.Не обръщай внимание на подобни нападки,отново повод да повторя любимата си мантра, които някои много духовни и извисени лица забравят, " За да е твърда като скала вярата ти, сърцето трябва да е меко като перце"

# 582
Обични братя и сестри, извинявам се, ако неволно някой е бил засегнат. Във всеки случай, не това е била целта ми, нито мисля, че тонът ми.
Желая благодатен пост и много любов към Бога и ближния на пишещите в тази тема. Господ да посочи на всеки пишещ и четящ правилния път към Него и да го насочи към спасение.
Бог да ви благослови!

# 583
  • София
Еееее, дядо хаджия, мен са ми много полезни нещата, които пишеш.Не обръщай внимание на подобни нападки,отново повод да повторя любимата си мантра, които някои много духовни и извисени лица забравят, " За да е твърда като скала вярата ти, сърцето трябва да е меко като перце"

Според една дама тук, напротив много са вредни. Затова предпочитам да Ви оставя в нейните ръце да ви направи истински християни.

# 584
Честно казано, мисля че най-доброто би било модератор да изтрие тези спорове. Ако някой може да се обърне към такъв, би било добре. Големи са изкушенията и нападенията през пости, както обикновено.

Дядо хаджия, наново ти се извинявам за това, че съм те засегнала. Не това е било намерението ми. Струва ми се, че най-благоразумно би било да се въздържам да пиша по темата, поне през пости.

Общи условия

Активация на акаунт