Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 387
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • нейде там, където ....
Повечето СОУ-та имат и непрофилирани паралелки, в които се записват такива деца. Дори не е нужно да се държи изпит. Тези, в които съм проверялала - имат, но може и да има СОУ-та без реални паралелки и затова пиша повечето, а не всички.

# 241
Какво пречи, възпитателя да стои до 19.00 както в ДГ? Излиза, че той даже и 4 часа не работи?! Да ще му платят пълна заплата, но така пък всички ще бъдем спокойни.

Училището не е помощна институция, в която се отглеждат децата.
Училището е образователна, възпитателна институция и като такава не държи да се включва в активното родителстване.
Едно дете прекарва средно по 8-9 часа в училище. Режимът в повечето е сходен, що се касае до начален курс, в това чисто и подготвителен клас. Да опънеш едно дете да прекарва по 13 часа в училище, само защото няма кой да го прибере по-рано е кощунство, с което аз не мога да се съглася, нито да приема, нито да разбера.

Възпитателите, т.е. учителите в занималнята, работят по 6 часа дневно с ученици и имат предвидените от закона два часа за самоподготовка. Идват в 11,30, основният учител им предава децата, домашните, възпитателят води децата на обяд, после им осигурява почивката- ако времето позволява на двора, ако не в стаята, и след това с тях подготвя домашните. Работи до 17,30. Колегите често чакат с деца до 18 часа.

# 242
Не искам да изглеждам като лоша, но повечето хора работят от 08 до 17ч или от 09 до 18ч. Ако училището е по местоживеене (защото по някаква причина не е влязло детето по месторабота) и ако живееш някъде, а работиш в центъра, то дори и с метрото е трудно взимането точно на малките (1-4 клас). Не може всички да работим в Бизнеспарка и директно да скачаме в метрото. В 90% от случаите до метрото се отива къде с кола, къде с градски транспорт и това отнема време. Вие учителите сте добре в това отношение, защото работите като време по-малко (психически се натоварвате разбира се повече от нас).

Аз съм работила и на държавна и на частна работа. На държавната всеки гледа да те топне и така да се докара на шефа. Понякой път ако шефа ти е човек и се разберете да идваш вместо в 09 в 08, докато колегите ти работят от 09 до 18 и съответно да си тръгваш в 17, а не в 18ч, то именно "скъпите колеги", които ти се усмихват по цял ден, пиеш си кафето с тях и т.н., отиват и топват прекия ти началник пред неговия началник. Като излизам точно в пет и ако няма задръстване съм стигала преди време от идеалния център на НДК до ДГ в нашия край на София почти в 18.30ч. Със задръстването и след18.30. Детето ми е било последно и ме гледат на кръв учителките, на които им се плаща по принцип за работа до 19.00ч (плащат много малко, но в крайна сметка това им е официалното работно време-никой друг освен тях не може да каже "това ми е последния клиент в 21.30ч (фантастико например работи до 22ч) и мога да си тръгна").

В частната фирма шефа те дебне лично и ако си тръгнеш по-рано на другия ден си 99% уволнен с думите "други чакат за твоето място". По някой път ще случиш на човек и ще те разбира  ище ти разреши да си излизаш когато ти се налага почти по всяко време, но... после се връщаш на работа и си доработваш като поп по някой път и до полунощ.

Поради тези причини ми се иска и в училище някой да ги занимава както в ДГ до 4клас максимум до 19 разбира се. Не защото съм лоша майка, а просто защото не успявам да стигна навреме и това ме кара да се чувствам зле-срам ме е пред себе си, пред детето и пред учителката, че закъснявам, макар и не по моя вина. Колкото до метрото- пуснаха годо Бизнеспарк, а задръстванията си стоят на същите места...пример бул. Ал. Малинов (без ремонтите по него е със задръстване, а с тях е още по-зле), бул. Г. М. Димитров (пътувах случайно с 280 и останах изумена от задръстването между Онкологията и  Площада на авиацията-върнах се в Студентските си години, когато пътувах от университета към центъра; всъщност липсваше ми пълната прегръдка с някой студент, защото в автобуса имаше малко хора вече наистина заради метрото)....

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 07:23 от maria_73

# 243
  • нейде там, където ....
Не искам да изглеждам като лоша, но повечето хора работят от 08 до 17ч или от 09 до 18ч.
Това не е основание децата им да "работят" два часа повече. И какво ще остане за родителите? Освен да ги будят сутрин за закуска преди училище и да им сложат вечеря в минутите между прибиране и лягане?

Ако училището е по местоживеене (защото по някаква причина не е влязло детето по месторабота) и ако живееш някъде, а работиш в центъра, то дори и с метрото е трудно взимането точно на малките (1-4 клас). Не може всички да работим в Бизнеспарка и директно да скачаме в метрото. В 90% от случаите до метрото се отива къде с кола, къде с градски транспорт и това отнема време. Вие учителите сте добре в това отношение, защото работите като време по-малко (психически се натоварвате разбира се повече от нас).

Аз съм работила и на държавна и на частна работа. Аз също. Навсякъде е както си го направиш. И, ако ти пречи на семейството и личния живот - сменяш работата. Въпрос на приоритети. На държавната всеки гледа да те топне и така да се докара на шефа. Понякой път ако шефа ти е човек и се разберете да идваш вместо в 09 в 08, докато колегите ти работят от 09 до 18, то именно "скъпите колеги", които ти се усмихват по цял ден, пиеш си кафето с тях и т.н., отиват и топват прекия ти началник пред неговия началник. Като излизам точно в пет и ако няма задръстване съм стигала преди време от идеалния център на НДК до ДГ в нашия край на София почти в 18.30ч. Със задръстването и след18.30. Детето ми е било последно и ме гледат на кръв учителките, на които им се плаща по принцип за работа до 19.00ч (плащат много малко, но в крайна сметка това им е официалното работно време-никой друг освен тях не може да каже "това ми е последния клиент в 21.30ч (фантастико например работи до 22ч) и мога да си тръгна").

В частната фирма шефа те дебне лично и ако си тръгнеш по-рано на другия ден си 99% уволнен с думите "други чакат за твоето място".
А в повечето просто искат работата да се върши навреме. Не си случила, продължавай да търсиш.По някой път ще случиш на човек и ще те разбира  ище ти разреши да си излизаш когато ти се налага почти по всяко време, но... после се връщаш на работа и си доработваш като поп по някой път и до полунощ.

Поради тези причини ми се иска и в училище някой да ги занимава както в ДГ до 4клас максимум до 19 разбира се. Не защото съм лоша майка, а просто защото не успявам да стигна навреме и това ме кара да се чувствам зле-срам ме е пред себе си, пред детето и пред учителката, че закъснявам, макар и не по моя вина. Не казвам, че си лоша майка, а просто не отчиташ, че децата растат, те са личности. Имат нужда от нас, родителите, но имат вече и собствени интереси, за които в твоя график няма място.
 ...

Винаги има начин да не прекарва детето в училище повече време от родителите си на работното място. Предполагам, че просто още не си намерила твоя вариант.  Peace

# 244
Напротив. Аз непрестанно общувам с детето си и затова то е на такова ниво в развитието си. Къщата ми не е оправена. Свекървата ми ме гледа с лошо око за това, но мен не ме интересува. Да си играя с детето и да отговарям на постоянните му въпроси за мен е приоритет. Колкото до работата чиновническа не бъркай смяна на фирма със смяна на професия. Масово хората в София работят чиновници като мен на бюро. за да не се измъчваш какво работя- счетоводител.

# 245
  • нейде там, където ....
Напротив. Аз непрестанно общувам с детето си и затова то е на такова ниво в развитието си. Къщата ми не е оправена. Свекървата ми ме гледа с лошо око за това, но мен не ме интересува. Да си играя с детето и да отговарям на постоянните му въпроси за мен е приоритет. Колкото до работата чиновническа не бъркай смяна на фирма със смяна на професия. Масово хората в София работят чиновници като мен на бюро. за да не се измъчваш какво работя- счетоводител.

Сменяла съм и фирма, и професия. Няма нищо страшно в това, не боли, а аз и семейството ми само спечелихме от това. Може и да работиш до късно, но да намериш начин това да не се случва на детето ти още 6-7-8 годишна възраст. А с твоята професия може да намериш доста по-гъвкаво работно време. Оправдания да не направи нещо има всеки, но понякога трябва да се намери начин да се свърши. Помисли кой е твоя, за твоето дете. Вариант е и някой друг да прибира детето от училище, може да се редувате с други родители и т. н.  Но се отдалечихме твърде много от темата.

Ако имаш конкретни въпроси, относно училищата в Младост, на които мога да отговоря - ще се включа отново.

# 246
  • София
Мария, хората за това плащат на жена да прибира детето им по-рано от училище. В крайна сметка най-важно е детето, нали така? Представяш ли си я тая малка, 7-годишна запетайка, на чин 12 часа дневно?? Това е убийствено!
Никога не бих си оставила детето в училище по-късно от 4-5 следобяд.

# 247
Конкретен въпрос:

От новия сайт на 10 училище не става ясно колко паралелки ще приемат и какви ще бъдат те - общи или с направление рисуване в бъдеще например след 7 клас?

По повод на моите впечатления от училищата е ясно едно - повечето от тях не са неясно, че лошият им сайт както на 10 училище е лоша реклама за тях.

# 248
  • София
Не, Мария, фаворитно училище нямам. Но съдейки по себе си, какво ми се иска да спестя на детето си в начален курс, ти давам мнението си.
Първо, искам да спестя разходката до училище, т.е. да я съкратя до разумно пешеходно разстояние.
Второ, искам да му спестя 180-те други наборчета и още трите по 180 набора в начален курс, т.е. бягам от големите училища, в случая 125 и 81.
Трето, залагам на комуникативността на мястото, където е ситуаирано училището- в случая 10-то
Четвърто, залагам на целодневното обучение с учител следобед личен за всеки клас, т.е. няма смесване на паралелки в занималните- в случая 128-мо.

Много полезно мнение, Кас, благодаря!

Много ме впечатли болднатото за 128-мо, определено ще го проверя догодина с приоритет.

# 249
Мария, хората за това плащат на жена да прибира детето им по-рано от училище. В крайна сметка най-важно е детето, нали така? Представяш ли си я тая малка, 7-годишна запетайка, на чин 12 часа дневно?? Това е убийствено!
Никога не бих си оставила детето в училище по-късно от 4-5 следобяд.

Кой казва, че трябва да седи на чина след 17.00? Но може и да не искам да го записвам на футбол, зумба, шах, скуош и дявол знае още какво. Просто може да си играят под нечие наблюдение - това ми е идеята. Нямам кой да ми прибира детето. Трябва да плащам на някого за това. По-високата заплата за да й плащам върви в частния сектор с повече отговорности и работа до късно (в моя случай и след работно време; за тези, които не знаят много често главния счетоводител стои след работа за да обобщава информацията или да оправя бакиите, защото носи наказателна отговорност за невярна информация). В държавния по-високата заплата е в зависимост от това дали имаш "вуйчо от правилната партия" Sad  Аз може да искам да ходи на балет след 17, но ако той не иска? Ако иска просто да си играе?! Толкова учители получават ниски пенсии мисля, че ако иска и без заповед отгоре, едно училище би могло да си направи една сборна група. Даже заплатата, която ще плати училището няма според мен да им натовари бюджета и особено ако мине по фонда "настоятелство" т.е. И самите родители подпомогнат парично процеса (както знаем всичко опира до парите Sad)

Реално ако се замислите заниманията по футбол, балет, театър и т.н., които са платени след 17 се провеждат в повечето случаи в училището им и са точно грижа на възрастен за тях, но училището НЕ носи отговорност за тях и това е разликата с моята идея.

Последна редакция: пт, 29 май 2015, 09:36 от maria_73

# 250
  • София
Нямам представа защо намеси допълнителни занимания по футбол и не знам си какво. Това дете няма ли да почива? От организация в организация ли ще го местим само?

Спирам дотук де, явно пътуваме в различни коловози и няма да намерим пресечна точка.

# 251
За 128

В крайна сметка какви паралелки завършват в 12 клас накрая отново не става ясно от сайта - една не профилирана  и останалите към днешна дата какви са?!

# 252
Нямам представа защо намеси допълнителни занимания по футбол и не знам си какво. Това дете няма ли да почива? От организация в организация ли ще го местим само?

Спирам дотук де, явно пътуваме в различни коловози и няма да намерим пресечна точка.

Ами след като е седял на чина цял ден има нужда на неговата възраст да се движи - било проста гоненица, скачане на въже, игра с топка (за тези, които са си взели децата в 17 тези игри са безплатни и са пред блока), било театър, балет, танци и др (за тези, които остават в училището след 17 като мен и са платени).

# 253
  • София
maria_73, вашето дете в 1-ви клас ли ще го записвате или в гимназията? Защо задавате въпроси за след 7-ми клас, че и за 12-ти като какво завършват? Дайте едно по едно! Peace Да не размиваме темата - от конкретна за училищата се премина към много общи дискусии...
По първия въпрос се включвам - не е никак лошо 39-то за 1-ви клас, както и 128-мо. Не е вярно, че подготовката по БЕЛ и мат била на много ниско ниво. Нормални квартални училища са.

# 254
  • София
Мария, в повечето училища има допълнителни занятия, които се провеждат в рамките на училището (физкултурен салон, хореографска зала...) и са организирани след 17,00ч. За всяко училище е различно, разбира се-както фирмите-изпълнители, така и графикът за провеждането на занятията.
Мога да ти дам пример с 10-то СОУ: в училището има футбол, баскетбол, карате, шах, латино-танци, народни танци... Има възможност детето всяка вечер да посещава такова занятие, след като приключи заниманията си в 5, а родителят да го вземе в 5,45-6ч. ... Не мисля, че е натоварване за детето, даже ми се струва разтоварващо. Освен това детето посещава школа, при удобството родителят да не го води някъде другаде.
Но в крайна сметка всяко дете си е различно и всеки родител преценява. В класа на дъщеря ми има момче, което освен че всяка вечер беше на занимание в училище (а в един ден от седмицата на 2 едно след друго, защото се застъпваха), веднага след това бързаха за друго, защото следваше график със занимание всяка вечер от 18,00ч.-тенис, пиано, плуване. На мен ми се струваше изморително и изнервящо само като ги гледам как всяка вечер бързат за поредния урок, но това си е по желание и съобразно интересите на детето, така са свикнали, така им харесва...

Общи условия

Активация на акаунт