Училищата в район Младост, София- IV част

• 108 384
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • София-Младост
131 е училище, достойно за Ботунец, не са за Младост. То е, и винаги е било, нетипично за района ни като цяло, но специфично за четвърта част на Младост.
Съдиш по какво? Нивото на преподаване или на част от контингента посещаващи го?

Ако питаш в името на разговора - все едно.
Но ако сериозно го обмисляш за училище за детето си, когато и да било, то...

Не, просто питам...синът ми учи в 39-то, а 131 ми е буквално до блока.

Касита,
А в 125-то и 81-во водещи са директорите, но е дълго защо и как те печелят разни проекти и евросубсидии.

# 391
Не зная какво се палиш, bubcheto15, и защо точно на мен ми обясняваш за кое училище си питала и за кое не, както и къде видя, че не ти давам правото да имаш лично мнение. Само да вметна, че такова обективно за себе си, разбира се, можеш да дадеш за танцувалното, в което учи детето ти. За останалите си на база ЕЖК, детето на приятелка, децата на съседите от пети вход на третия етаж от ляво и пр.
Аз съм работила и била на стаж в част от изброените училища, познавам живота на структурата им отвътре и отговорно смея да твърдя, че към днешна дата, що се отнася до разпределение на качествения материал в лицето на децата, то това е направено плавно и естествено. Ако до преди две-три години 10-то, да речем едва събираше една паралелка първи клас и там се записваха децата, на меко казано неамбициозните родители от района, днес има цели паралелки, който другаде не са им били подавани кандидатурите.

# 392
  • нейде там, където ....
Също така, не бих правила прибързани заключения за качеството на обучение в едносменните училища само на тази база. В начален, а и в среден курс най-важния фактор са учителите, а не ремонтирана ли е сградата на училището и в колко часа трябва да станем за училище.

Не, правим изводи на база търсеност / желаност, не на база сграда. Аз лично изобщо намирам за убийствено това безумно ставане в 6.Но факт е, че училища в Бг, които обучават деца в 12-13 класа (ако има и предучилищна) и са едносменни просто не са желани (е, или се намират в райони, в които просто няма деца - Сф. очевидно не е в тази категория, хеле пък Младост, дето се пука по шевовете).

Не, не е факт, твои разсъждения, такива училища са нежелани от теб, от твоя гледна точка. Ти подминаваш и не ги разглеждаш, а за други са доста привлекателна перспектива.  Peace

Не, не от мен. От родителите и учениците. Ако бяха търсени, щяха да имат запълненост. Проста формална логика.

Не, това е само твоята логика. Не са търсени от родители като теб. Но има и други, които търсят други неща.

Това, с неамбициозните родители и 10-то е от преди повече години. Преди три години имаше само 1 паралелка до седми клас, в която може да се каже, че преобладаваха деца на такива родители. За горните класове - може и все още да е така, нямам наблюдения.

# 393
  • София
Аз съм работила и била на стаж в част от изброените училища, познавам живота на структурата им отвътре и отговорно смея да твърдя, че към днешна дата, що се отнася до разпределение на качествения материал в лицето на децата, то това е направено плавно и естествено. Ако до преди две-три години 10-то, да речем едва събираше една паралелка първи клас и там се записваха децата, на меко казано неамбициозните родители от района, днес има цели паралелки, който другаде не са им били подавани кандидатурите.
Нито се паля, нито нищо. Обективно мнение мога да дам за повече от "танцувалното", ти си работила и си била на стаж, аз съм израснала в тези училища, живея в младост от 32 години, учила съм там, майка ми е била преподавател там и още е начален учител, братовчед ми, който сме отгледали е бил в 3 от тях и то никак неотдавна. 10то разграничих отдавна още в първия си пост в дискусията.
Виждам проблемите в 144то, знам му и преимещуствата, същата е ситуацията със 128мо, 125то, 39то. Точно както има деца, които кандидатсват само в 10то, така има такива кандидатсват само в някое от другите. Защо всеки знае за себе си. Аз коментирам единствено и само свободните места.

# 394
  • София
Също така, не бих правила прибързани заключения за качеството на обучение в едносменните училища само на тази база. В начален, а и в среден курс най-важния фактор са учителите, а не ремонтирана ли е сградата на училището и в колко часа трябва да станем за училище.

Не, правим изводи на база търсеност / желаност, не на база сграда. Аз лично изобщо намирам за убийствено това безумно ставане в 6.Но факт е, че училища в Бг, които обучават деца в 12-13 класа (ако има и предучилищна) и са едносменни просто не са желани (е, или се намират в райони, в които просто няма деца - Сф. очевидно не е в тази категория, хеле пък Младост, дето се пука по шевовете).

Не, не е факт, твои разсъждения, такива училища са нежелани от теб, от твоя гледна точка. Ти подминаваш и не ги разглеждаш, а за други са доста привлекателна перспектива.  Peace

Не, не от мен. От родителите и учениците. Ако бяха търсени, щяха да имат запълненост. Проста формална логика.

Не, това е само твоята логика. Не са търсени от родители като теб. Но има и други, които търсят други неща.

Това, с неамбициозните родители и 10-то е от преди повече години. Преди три години имаше само 1 паралелка до седми клас, в която може да се каже, че преобладаваха деца на такива родители. За горните класове - може и все още да е така, нямам наблюдения.

Не, това не е моето, или на този, или на онзи, мнение. Това е проста математика. Училищата - конструктивно - са с еднакъв капацитет. И имат общ, така да се каже, резервоар. В такъв случай ако концентрацията на деца в едно училище е драстично по-ниска от тази в друго, значи, има принудено движение / поток към това с по-високата концентрация. Тук изобщо не коментирам причини, само природни закони.

# 395
  • нейде там, където ....
Ако броя на учениците в едно училище ти се вижда ниска, за други си е точно колкото им трябва. По този показател на мен 10-то ми е вече в повече, според теб не е желано.
Относно движението между училища на двусменен и едносменен режим - в посока на вторите съм видяла много повече преместени деца.

# 396
Аз пък живея в Младост от 35 години и съм учила в две училища в района освен всичко останало.

# 397
  • София
Ако броя на учениците в едно училище ти се вижда ниска, за други си е точно колкото им трябва. По този показател на мен 10-то ми е вече в повече, според теб не е желано.
Относно движението между училища на двусменен и едносменен режим - в посока на вторите съм видяла много повече преместени деца.

Не, не ме разбра.

Представи си, че учениците са непрекъсната течност,. И имаш 2 или няколко съда, с еднакъв обем и други параметри, поставени в контакт с големия източник на течност, пардон, на ученици. Какво ще се случи? При равни други условия всички съдове, поставени в контакт с течността, ще се напълнят еднакво. Но ако някой от тях е особено празен, или напротив, някой е особено пълен, има причина за това - друга, извън чисто случайното равномерно разпределение. Очевидно има насочен поток ОТ / далеч от / празния или относително по-празния съд и поток КЪМ по-пълния. Не непременно с един и същи източник / не непременно с един и същи причинител (двата потока, де), но фактът е, че съществуват.

# 398
  • София
Аз пък живея в Младост от 35 години и съм учила в две училища в района освен всичко останало.
А аз в някакъв момент да съм казала, че мнението ти за училищата не е обективно или имаш право на обективно мнение само за това, в което работиш или в което имаш дете? Смятам, че дискусията наистина се изчерпа, това, което коментирах аз е липсата или не на места, не смятам, че съм написала нещо невярно.

# 399
  • София
Според мен когато човек решава кое училище в Младост да избере за 5-7 клас, няма никакво значение състоянието на училищата преди 3 или 35 години. Сега е много по различно. Затова престанете да пишете колко добро е било 125 СОУ преди и колко зле са били тогава 10 и 131.

Също така няма значение колко деца има дадено училище в 1-4 клас. Там е важен класния ръководител и нищо друго. А поне един добър класен ръководител има във всяко училище. Въпроса е да го улучиш.

125 СОУ в 5-7 клас има по 7-8 паралелки. Най-добрите две паралелки са математическите. Останалите 5-6 какви са?

Ако хипотетично сменим сега учителите в 125 СОУ с други много слаби, то веднага ще стане най-слабото в Младост. Ще спре ли потока деца за това училище? Ако всички избират според броя деца, то потокът няма да спре. Ще си кажат "щом тук има най-много деца, значи е най-доброто у-ще". Процесът на намаляване броя деца ще отнеме повече години докато родителите разберат че учителите тук не стават. И тези, които класират училищата според броя ученици в тях просто не правят правилния избор.

В реалността трябва да призная за логично твърдението, че 125 е добро щом има най-много ученици. Но това е и проблем. Не може учениците да стават все повече и повече. Трета смяна ли ще открият? Не разбира се. Ако искат да са по-добро училище да минат на една смяна и изпит за прием в 5-7 клас. Вероятно парите, които министерството дава за всеки ученик има къде да отидат още.
Но не може да твърдим че 125СОУ е най-доброто в Младост и в същото време да се радваме на многото ученици и паралелки там.

# 400
  • София
Решили сте да сменяте училището, ако търсите училище на една смяна, с малко деца - то вашето е 131во или 128мо примерно. Изяснете си кое ви пречи и сменето него, сам казвате, че в училището учителите са добри, което явно не ви стига. От всичките постове досега, които написахте, основния проблем, който изтъквате са многото ученици в 125то. Този поне е лесен за решаване.

# 401
Много погрешно явно ми се изтълкува изказването. Не пренебрегвам мнението на никой - не съм крила, че съм супер недоволна точно от учителката ни 1-4кл на малката ми дъщеря. Говоря само от лично впечатления. Затова и питах какво точно се цели с това преместване - обикновено само се шушне под сурдинка и никой нищо конкретно.
Освен това пак казвам - хич не фаворитизирайте мат.паралелка - не бяха 3те най-приятни години, много трудности си има и там.
Ако сега скачате срещу многото деца, паралелки и смените, само почакайте да попаднете в някоя от елитните гимназии (пожелавам ви го от все сърце). 5-7 паракелки, 30-35 деца в клас (много парашутисти), две смени (понякога неясно как определени), пътуване през цяла София, за да стигнеш навреме (и пак сутрин се започва в 7.30), някъде доста стара база. Тогава какво правим? И хич не ми обяснявайте, че са големи - същите деца са си, особено в 8 кл.
И разни обобщения какво е най-добре са прекрасни, обаче живеем тук и сега. Който не го устройва - не иска съвети, които не приема, а намира начин.

# 402
  • София
Че то за 125-то след 4 клас си имаше изпит, поне преди 4години водих сина си. Обаче нещо в училището не ни хареса докато бяхме там, не можах да го определя, но не ми хареса. Отидохме в 119то (също с изпит) и мисля, че направихме правилен избор.

# 403
  • нейде там, където ....
Кати, бъркаш пренаселеност и желаност. При равни други условия (учители, локация и материална база), повечето родители биха пожелали училище на една смяна, с 2-3 паралелки на випуск и 20-тина деца във всяка пред двусменно обучение и 5-7 паралелки по 30+ деца. Такава иделна картинка в Младост няма (идентични училища, разделени само от ограда и чакащи родителя да избере в кое от тях да си запише чедото) и затова родителите включват различни критерии, което води до . Не защото чак толкова много го желае, а защото най-често е по-малкото зло (от негова гледна точка).  Peace

chervenokoska, благодаря за пожеланието, но се надявам при мен да не се сбъдне. Още не съм намерила причина, която да направи някое смятано за елитно училище в желано такова за моите деца. Simple Smile

# 404
Тогава какво правим? И хич не ми обяснявайте, че са големи - същите деца са си, особено в 8 кл.

баш на същата възраст, на която ние правехме същото, но нямаше маршрутки и метро - изобщо не се сещам защо да ги жаля децата

Общи условия

Активация на акаунт