На море с гаджето

• 32 433
  • 600
  •   1
Отговори
# 465
  • Bristol
Има си писани правила (даже закони) относно разрешени/неразрешени неща за непълнолетни лица.
Е, това вече го дискутирахме, че законът не е нарушен в конкретната ситуация. Единствено консумацията на алкохол не уточнихме, може или не в разумни количества, ако си с пълнолетен и непълнолетният го закупува. Лично аз не намерих закон да го забранява...

# 466
  • София - Рим и обратно
Абе Трещи, ще се напие тайно колко пъти? А иначе, ако си сипва по биричка от 12-13 години редовно вкъщи, как ще му внушиш, че това не е идеалният вариант? До 30-40 ще има черен дроб на парцал и неясни идеи за здравето си и въобще за живота.
Да, напивала съм се с приятелки тайно, пушила съм, но ми е минал мерака и съм проумяла защо, аджеба, това не се е толерирало от нашите. Понастоящем нито пия, нито пуша и гледам да внуша тия идеи и на щерка си, а не да си сядаме на по цигарка и ракийка.

# 467
  • София
Когато пораснат децата рязко влизат в семейните ценности. Нека правят забранените неща тайно, това също е наместване на ценностите - знаеш, че не е редно, обаче много ти се иска и поемаш риска да те хванат, но продължаваш да знаеш, че не е редно. Ако е разрешено, то си се загнездва в главата, че е редно. Нещата са прости. В темата примери колкотощеш - мама е е имала негласно или гласно разрешение да прави разни неща,, и ги смята за нормални и тя да кара по същия начин катородителски модел. Като с правилата за пътното движение - знаеш правилата и ти избираш дали да ги нарушиш или не, но продължаваш да ги знаеш и имаш компа за правилно и грешно. Ако не знаеш, че има правила, то си караш както ти дойде.

Нищо не уточнихме, защото единствената потребителка, която се заяви като знаеща закона, избегна нещата с морето и така и не даде конкретен отговор. Така че нищо не сме изяснили относно пребиваването на 15-годишна в чужд град, съжителствайки в една стая с пълнолетен, който не й е никакъв. За алкохола стана ясно, че нямат право да пият ни в заведдение, ни извън заведение, ни с мама и тати, ни с бати. Някой извади и цитат от Заккона за народното здраве. А аз вече допълних, че отзад на бележниците и според статута на децата като ученици, е написано съвсем точно, че им е забранено да пият, пушат и пр. Какво неясно има?

# 468
За всеки ценностите са различни. За мен живот на семейни начала, с уважение, мир и разбирателство си е семейство с ценности, за друг е разпасана работа.

Ето - моите родители преди смятаха, че не е редно двойката да живее заедно преди брака и това го знаех категорично, но въпреки това не мога да го приема за ценност, нито съм го спазвала.

...Така че нищо не сме изяснили относно пребиваването на 15-годишна в чужд град, съжителствайки в една стая с пълнолетен, който не й е никакъв...

Къде пише, че трябва да й е някакъв? Освен това отиват в негово жилище. Къде е казано, че 16 годишна не може да ходи на гости на пълнолетни?

# 469
  • София
Не съм задълбавала толкова, но щом утре всеки родител на непълнолетна може да я обяви за издирване или може да подаде жалба в полицията срещу пълнолетния домакин, значи нещата не са толкова ок. Мисля, че има нещо и за Закрила на детето, че може да бъде сезирана за подобно поведение. А и щом по закон трябва майка ти и баща ти да ти разрешат да се жениш, значи не е е съвсем безобидна работа. Едва ли някоя тук иска даа пробва наистина дали някъде е разписано. Както се казва, не дърпай котката за опашката!

Човече, то не е само до възгледи дали е редно или не преди брака. Навремето си проверяваха от милицията кой къде е регистриран. И не само за съжителство. Случвало ми се е, затова го казвам - идва ли са от милицията и проверяваха адресната регистрация на хората, които живвеят във входа. Аз бях студентка тогава, още важаха старите закони, и една съквартирантка и гаджето й (той беше останал да спи при нея) трябваше да се обясняват в полицията кой какъв е и защо е там. Отнесоха и глоба.

# 470
Навремето много народ лежеше и в Белене без причина, не мисля, че това време е подходящо за даване на пример.

В случая не говорим за съжителство. На 15 и аз съм против съжителство, но за мен има разлика м/у гостуване за броени дни и съжителство.
И продължавам да не разбирам какво толкова го повтаряте този закон, след като явно не сте запознати с него - в нашата страна секс по взаимно съгласие може след 14 г. (блудства, насилие и т.н. са отделен въпрос).
Ето позицията на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД):
http://novinar.bg/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MTQ2NzszNg==

# 471
  • Bristol
Да уточним, че тези проверки са били навремето. Поредното потвърждение колко сме консервативни, че така както ние сме живели считаме, че е най-правилно и не отчитаме, че светът около нас се променя.
Уточнихме, че е с пълнолетен придружител, законът няма проблем с това. Тук вече трябва да има доверие между придружителя и родителите, така както имаме доверие на учители и други родители.
Цитираните закони за алкохола бяха за закупуването му, освен ако закупуване означава консумация?!
Тъй като съм от родителите даващи "редовно" на тийнейджъра да пие алкохол искам да уточня. За мен редовно означава на празник или в къщи когато си се отпуснал, подредил, почистил, сготвил нещо хубаво да запаля свещи и да сипя по чаша вино. За мен е неприемливо всяка вечер да се пие, знам че в някои къщи се прави, но това противоречи на моите разбирания. Ако вие сте от тези хора,който всяка вечер си сипват по чашка, логично е да не давате на детето да пие с вас  Peace Така че уточнете какво е редовно преди да спекулирате и съдите, без да имате каквато и да е информация. Аз съм скучен човек, много държа на конкретните факти, а не на общи приказки.

# 472
  • София
ти не бъди толкова сигурна, че били навремето. Достатъчно е някой да реши да си свърши работата, и доста либерални родители ще пропищят. За Белене е тъпо да се споменава изобщо.
В статията не видях госпожата да казва "може", а започва с някакви дрън-дрън за обучение. И знаем много добре  защо така тънко го минават. Както писах вече, едва ли на някоя тук й се иска да провери на практика какво се случва.
Мери, моля те, свещи, вино...

# 473
Абе Трещи, ще се напие тайно колко пъти? А иначе, ако си сипва по биричка от 12-13 години редовно вкъщи, как ще му внушиш, че това не е идеалният вариант? До 30-40 ще има черен дроб на парцал и неясни идеи за здравето си и въобще за живота.
Да, напивала съм се с приятелки тайно, пушила съм, но ми е минал мерака и съм проумяла защо, аджеба, това не се е толерирало от нашите. Понастоящем нито пия, нито пуша и гледам да внуша тия идеи и на щерка си, а не да си сядаме на по цигарка и ракийка.

Виж сега, никой не казва, че си сядаме на цигарка и ракийка. Но съм наясно, че ще отиде на купон, ще се случи да се напие , няма да си заравям главата. В общи линии правят едно и също, ама на някои родителите знаят, други се правят на ощипани.

# 474
  • София
Ми, като му е акълът два грама, ще се напие! Какво сега, вкъщи да му сипвам, даго тренирам на пиене ли? Вместо да си опича акъла и да знае, че не трябва да пие, защото после става за резил? Не е голямо геройство да се напиеш и после да те разнася цялото училище. Защото, както се казваше в един филм, "казват ти браво като си оакал на метеното". Това също трябва да го научат пуберите. А не "да пият умерено".

# 475
  • София - Рим и обратно
И какво като не си заравям главата? Да го оставя да си пие, пуши и прави секс на воля у нас, щото така или иначе ще го прави навън ли? Къде е логиката като поне вкъщи може да има почивка от тия така "належащи"  дейности? Simple Smile

# 476
  • Bristol
Мери, моля те, свещи, вино...
Моят живот е различен от твоя. Моите виждания за възпитанието са различни от твоите. И да, свещи и вино, не салата и ракия Wink Миналата година на моя рожден ден, по стечение на обстоятелствата, бях сама със сина. След работа моят ме посрещна с готова вечеря, чашите вино на масата и запали свещ, винаги имам поне една на масата и още няколко различни аромата и около камината  Crazy Сега и срещу свещите ли имаш нещо против  Laughing

# 477
  • София
Дали салата и ракия, дали свещи и вино - все оправдание.

# 478
  • Bristol
Дали салата и ракия, дали свещи и вино - все оправдание.
Оправдания за какво?

# 479
  • София
Да се сипва на децата. Аз разбирам, наясно съм, ча алкохолът е част от битието ни, но не и в смисъла да се пие редовно ритуално като част от обичайната семейна вечеря. А за заведение да не говорим - там съвсем не трябва да пият децата.

Общи условия

Активация на акаунт