Дете вегетарианче и детска градина (ясла)

• 25 911
  • 628
  •   1
Отговори
# 510
Ей като почнете да давате примери с разни екзотични държави и диви племена. Estlar, била ли си в Индия да видиш с очите си за какво става въпрос? Мой роднина се върна наскоро от там с много много снимки и впечатления от първа ръка. Страшна мизерия, смрад и гадости, и всичко това поради една причина  - БЕДНОСТ. Те затова и повечето хора там не ядат месо, защото нямат възможност да си купят.

.... Та, и Далай Лама същата работа. Да го видим, ако трябваше да живее обикновен живот!

Точно! Ако беше зидар строител, или пък носач хамалин, да полага цял ден тежък физически труд, дали щеше да кара само на тревичка?

Колко му е да хапне 6 кг боб и ей ти на.   

# 511
  • Най-сетне у дома
Бях вегетарианец 18 години. Никога няма да мога да поправя щетите, които нанесох на организма си с това ексцентрично решение. Дори не ми се говори, колко и какви страдания можех да си спестя.

Когато детето ми се роди, бях войнстващ вегетарианец, но дори и в моята куха глава не се роди идеята да изключа от менюто на детето основна хранителна група. Не, яйцата и млечните продукти НЕ заместват месото. В тях няма Л-карнозин, който е решаващ за правилното функциониране на мозъка и недостигът му резултира в аутистични симптоми и епилепсия (като за начало). Малък пример за всичко, което детският организъм не може да си набави без месо. После обучителни затруднения, проблеми с концентрацията, ниски постижения в училище... и ако е само това, с мед да ги нахраниш. 

Разбира се, че всеки може да наврежда на детето си, както ню ейдж убежденията му диктуват. Обаче е наистина жалко да не дадеш избор на детето си да реши какво му харесва да яде. Естествено, не говоря за чипс, кола и макдоналдс.

# 512
здравейте.и моят син е вегетарианец,,,пълен!! на 3 години,и изцяло по собствено убеждение. до година и три месеца ядеше всичко, детска кухня, и изведнъж почна да плюе всичко дето е месо и манджа, и дотам.
как не го мъчих, и на рождени дни гладен съм го водила, и не и не!от глад ще умре, месо няма да близне,ни салам, кюфте,нищо! а в къщи вегетарианци няма, вижда ни как ядем, харесва му дори да ми помага в готвенето,но не иска и да чуе да опитва.
в чудо съм се видяла.
а стигнахме до болница заради ниския му хемоглобин.той расте,месо му е нужно,поне по малко.а колко му обяснявам, "мамо,пак ще влезеш в болницата, виж доктора ти каза да ядеш"....но грам не се впечатлява синковеца.
от декември сме на градина, моля се там дано да прояде,,,,нещичко,като гледа децата.
ако някой има  идея как да го накарам да прояде месо, да ми каже, ще съм мега благодарна

# 513
  • София
А защо вместо да го държиш  гладен и да му пада хемоглобина не опиташ да му даваш боб, леща, грах, царевица (вички бобови), ядки (много са богати и хранителни), нахут (съдържа много белтъчини, цинк, който може да липсва, като няма месо, витамин Е ъщо ), броколи, карфиол, картофи, брюкселко зеле и още куп полезни и определено не животозастраващи храни. Гаранция, че хемоглобинът ще се вдигне, моят през бременнотта дори беше по-висок Simple Smile Слагай повече плодове и зеленчуци, така ще го заредиш с повече витамини.
Разбира се, това си е твоето дете и ти решаваш!

# 514
  • Куциндрел
Наистина е хубаво да прочетеш кои храни ще вдигнат хемоглобина.
Другият вариант е, но ако детето не иска месо няма да се получи, е да правиш крем супи и в тях по мъничко месо и така докато се стигне някаква нормална доза и детето привикне с вкуса на месото.
Най-важното е да не се съсредоточваш точно в яденето на месо, за да не отвратиш детето още повече.
Децата си менят вкуса постоянно. Балансирай му вегетарианското меню и нещата ще си дойдат на мястото.

# 515
  • София
според мен, ако детето по някаква вътрешна причина не иска месо, то ще го усети навсякъде. По-добре да се стараят да компенсират откъм други храни. Оставете го - не го лъжете, не го молете, не му натяквайте!

# 516
Ниският хемоглобин в никой случай не може да е от липсата на месо (ако яде твърде еднообразни безмесни неща, това вече е друг въпрос). Ако от добавянето на безмесни храни, богати на желязо и протеини, не се подобри, задължително потърсете причината. Стискам палци да няма проблеми!

# 517
благодаря на всички за коментарите.
но тези от вас,които знаят какво е да имат злоядо дете,ще ме разберат.не че не знам какво да му давам.
нито го насилвам, ползвам метода на моркова, не на пръчката-ходим на ресторанти с "ядящи" деца, обещала съм голям подарък ако изяде една хапка месо,,,три пъти на детски рожден ден ненахранен предварително, дано да хапне нещо покрай другите, но не.
детето ми проявява постоянство във всичко-дева е, и в храната също. яде само филии с нещо си, и общо взето въгледхидрати, каша на слънчо, млечни продукти охотно, чай и фреш.картофено пюре и пържени картофи.но НИЩО друго не могад а го накарам да пробва, ако успея и усети какво е, плюе.не яде сурови плодове и зеленчуци,нищо готвено, нищо с месо. направо кошмар.
а не че го тъпча с чипсове или пръчки и шоколади.шоколад яде рядко, вафли и чипс не яде, само е фен на кексчета и мъфини., , изредих ви всичко, което яде. вие ми говорите за броколи и нахут!аз едно кебапче не мога да го накарам да пробва....
не знам вече какво да мисля, а иначе на ръст си расте, дори е висок,и цял ден не се спира, не знам отде взема тази енергия!
на психолог ли да го водя...

# 518
  • София
е, как откъде, от картофите взема енергия! нали яде картофено пюре - там има и картофи, и масло, и мляко! (ужас, прозвуча като онази тъпа реклама на Барни)

# 519
Това с подаръка е голяма глупост.  Иначе всичко си е нормално при злоядите  - тъпчете ги с боклуци, белким хапне нещо.

# 520
Мисля, че детето просто обича неща, които не му се налага да дъвче. (филийки, картофено пюре, меки пържени картофки, кисело мляко, сирене), права ли съм? На мен това ми беше основният проблем с храните като малка. Костилките и семките - също. Пробвала ли си с крем-супи, поразварено месо, това яде ли? Пробвай да направиш пюрета от други зеленчуци - от нахут, от броколи, от моркови - все пюре. Колкото да му вкараш поне някакви витамини в диетата.
Друг вариант за детски отказ е "не ми изглежда добре". Сигурно е адски много играчка, но пробвай да "украсяваш" по детски храната. Очички на банана, на портокалчо...

# 521
  • София
Какво я нападате Светулчица!
Светилучице, на твоя страна съм. Много малко хора са наясно с ползите на вегетарианството. Месоядството е проникнало дълбоко в съзнанието на  човечеството като нещо естествено и хората нямат информация за вредата от него.
Много велики личности с голям принос в културната съкровищница на човечеството са писали в полза на вегетарианството, неубиването на живи същества (животни).

Само че, Сдветулчица не ни обяснява за ползите от вегетарианството / и добре, защото ни е писнало/, а тропа с крак - детето си е мое, ще си го правя каквото си искам.

Съжалявам, май сбърках. Просто съм се убедила, че е безполезно да говоря за ползите, защото няма кой да чуе. И това не е упрек. Просто вие сте на мнение, че няма никаква полза и каквото и да ви кажа, само ще ви засегна, защото вие мислите иначе. Мога да ви кажа, медицински факт е, че ако човек живее един месец на месо умира, а ако е на зеленчуци – не. Мога да ви кажа, че месото го пълнят с разни хормони умишлено, за да расте и да е по-голямо, защото всичко е огромна индустрия и машина за изкарване на пари. Мога да ви кажа, че зеленчуците, докоснати от Слънцето носят много повече хранителни вещества от кравата, която е била затворена в клетка 3/2м и угоявана. Мога да ви кажа, че храносмилателната система на вълка е много къса и и веднага след поглъщането му той го изхвърля навън, като е запазил само полезните вещества (не отричам, че ги има). Докато при човека минават няколко часа, храносмилателната система е по-дълга и токсините се трупат в организма. Мога да ви кажа, че хищниците имат ензими, които убиват точно тези токсини и миризмата на мърша, а човекът не. И най-същестеното (за мен, някои са вегетарианци по здравословни съображения, други по религиозни, трети за проба...) Това няма значение. Моята главна причина е, че не може да бъде положително нещо, което е било убито. С цел да бъде изконсумирано, при положение, че може без това. Когато се ударя, ме заболява и освобождавам отрицателна енергия. А представете си, какво се случва, когато заблъскаш една крава към гилотината? И тази енергия се поглъща. И пак – дори и това не е първо. Просто ми е жал. Не мога, когато знам, че може иначе. Около мен е пълно с хора, 2-3, дори 3-то поколение вегетарианци (баба и дядо, после дъщеря, сега дете, което е вече голямо и скоро може и да е татко ) Ако сме в някакво село и няма друг поминък, някак го разбирам (макар, че не мога да си представя да гледам крава, да виждам погледа ѝ и след това да я изям)“ Но пак казвам, ако няма друго (в Ленинград през блокадата, хората и умрели хора са яли). Веднъж разказваха, как жена с две деца – 3 годишното умира от глад. Майката го сварява и дава от него на 12 годишнното и оцеляват. 900 дни блокада! Не, крава, не знам, не мога и да си го помисля. Но при положение, че влизам в магазина и от рафтовете има куп други неща, с които мога да се изхраня да хераня индустрията с месото, в която ме гледат стелажи с части от тела на животни? Е...
Но всичко това, което ви казах няма значение. Защото това е моята гледна точка и  не искам да ви убеждавам в нея. А просто да приемете, че имам право на нея и да я предам на своето дете!

https://www.youtube.com/watch?v=7A3GKlkmZAw
Едно анимационно филмче, показващо това, за което говорих по-горе, за вълка, за формата на очите, за големите зъби, с които да разкъсват, с изхождането. Няма гадни кадри, наистина, ако искате изгледайте го. И пак казвам, не ви агитирам. Просто ми се иска хората да бъдат по-разбиращи другите, които понякакъв критерии не са като тях.

# 522
Мисля, че детето просто обича неща, които не му се налага да дъвче. (филийки, картофено пюре, меки пържени картофки, кисело мляко, сирене), права ли съм? На мен това ми беше основният проблем с храните като малка. Костилките и семките - също. Пробвала ли си с крем-супи, поразварено месо, това яде ли? Пробвай да направиш пюрета от други зеленчуци - от нахут, от броколи, от моркови - все пюре. Колкото да му вкараш поне някакви витамини в диетата.
Друг вариант за детски отказ е "не ми изглежда добре". Сигурно е адски много играчка, но пробвай да "украсяваш" по детски храната. Очички на банана, на портокалчо...
здравейте.за жалост не е проблема дъвкането.синът ми обича сухари ,понякога и бейкролс и ги мачка като пич. по-скоро е чешит на тема вкусове.диагнозата му е :чешит и инат!
но тия дни дребния ми даде податка. ядях пред него луканка, а той каза, че му "мирише".из нас не сме по свинското ,но обичаме риба, и за рибата ми каза, че му миришела. преди два дни се изказа така на баща си, когато яде лютеница, а предния ден- за таратора.
бяхме на ресторант и му поръчах сирене плочка.донесоха го с една маслинка отгоре за украса.той отказа да го яде, заради маслината.поръчах ново без украса и си го изяде.
и взе да ми кристализира извода, че той явно отказва храни със силни, характерни или натрапчиви миризми, (и тук вкарва всички варианти на месото)това обаче съвсем не ме доближава до решението.ако на масата не му хареса нищо, ще яде само хляб.може с вода. или с чай.или с фреш. ей такъв си е.
за украса на храната,,,ох.дори не знаете колко съм си играла.но дори да направя кремвирша като спайдърмен, няма да го изяде.добре, че обича фрешове и мляко.
по мое мнение е хубаво децата да имат разнообразна храна докато растат, и тя да включва месо,макар и не мазно, и не повече от 2 -3 пъти седмично. а като той  порастне, ако такова е желанието и убеждението му, да  си вегетарианства,, но на този етап аз ще се постарая да преборя това , защото не смятам, че е полезно за здравето му. още повече е момче.
та новият ми (ама колко тъпо звучи)въпрос е: някой да има идеи как да преборя това ,че "храната му мирише"?Simple Smile))

# 523
Наскоро ядох картофени кюфтета с кайма вътре.Пакетче кайма омесено със картофената смес.

Питай него какво не му мирише.Но маслините не миришат.Поне за мен.
А топено сирене?

Когато въвеждах нови храни за да го накарам да опита винаги му казвах,че
ако не му хареса да го изплюе.Така беше спокоен,че не е принуден да яде на
сила и ако не му хареса.Опитва всичко без проблем.
Та нека опитва и плюе.

# 524
Наскоро ядох картофени кюфтета с кайма вътре.Пакетче кайма омесено със картофената смес.

Питай него какво не му мирише.Но маслините не миришат.Поне за мен.
А топено сирене?

Когато въвеждах нови храни за да го накарам да опита винаги му казвах,че
ако не му хареса да го изплюе.Така беше спокоен,че не е принуден да яде на
сила и ако не му хареса.Опитва всичко без проблем.
Та нека опитва и плюе.
благодаря за съвета.
кюфтета не яде никакви, че да вкарам нелегално кайма вътре.
и на мен не ми миришат маслините,нито салама, ама ,,,
като го попитах, дребния каза,че му миришат: всички видове месо,лютеницата,маслините,краставиците, доматит е и оцета.
иначе благодаря за съвета.предложих му да опита и ако не хареса да изплюе.нави се да лапне парченце кремвирш(не че не са боклуци,но само на такова се нави,) но го изплю.
но се надявам поне да почне да опитва.
наистина ти благодаря.
поздрави

Общи условия

Активация на акаунт