Отговори
# 45
За канторите- склонна съм да смятам, колкото и странно да звучи, че в София е най-зле положението. Самата дума "стажант" вече носи негативна конотация... Има твърде много кантори, които плащам страшно високи наеми, имат куп разходи и не смятам, че положението е толкова розово, колкото им изглежда на студентите. Конкуренцията е много голяма и между канторите, и между кандидатите за стажанти. В градове като Бургас по мои наблюдения има доста повече реални възможности  за развитие. Не са много хората, които издържат на ситуацията и които реално работят за нещо.

За работата в кол-център: там е нормално парите да те мотивират, защото не мисля, че има какво друго.  Wink За студент е хубаво, но не знам как ще се ходи на лекции и как ще се учи...

# 46
  • София
Майка ми е готвач и дори самата тя изпитва огромни затруднения да си намери свестни колеги.
Много години работеше в големи заведения, от 10 беше в една верига, която буквално си отвори, направи им менютата и обучаваше всеки нов. Много трудно се задържаха хора. заплатите им бяха доста добри, но шефовете например не спазваха това за платената отпуска. Можеш да си излезеш в отпуск, но се замествате с колегите. На майка ми не и пречеше, защото парите я компенсираха. Но последната година имаше изключително големи нерви, много с еизморяваше, подчинените и в кухнята нищо не правеха и стигаше до нервни кризи. Превърна си се баш в главен готвач пълен цербер.
напусна и сега работи в квартално заведение, за доста по-малка заплата, но е спокойна. Въпросът е, че покрай малката заплата не може да завъди колеги  Rolling Eyes Тя интервюира, обучава...побъркват я, никой нищо не работи, скатават, крадат. Предишния и колега не правеше заготовки, не чистеше, хранеше си жената там по няколко пъти на ден. Майка ми започна с добро, накрая станаха големи скандали, докато той не напусна с смс, че не иска да работи с нея  ooooh! Сега си е викнала един стар колега, с който си се разбират за момента.
Но явно факта, че заведението е малко и квартално, че парите не са много привличат определен тип хора, на които не им се работи. Шефката е симпатична, но мекушава...накрая откриват, че майка ми реално ги контролира и няма как дълго да си клатят краката и напускат.
Разбираемо е, че нямат възможност за голяма заплата, но работата в кухнята е тежка. Работа непрекъснато на крак, миризми, екземи по ръцете, течение, нерви.... ясно е, че те са си я избрали, но поне може заплащането да е адекватно.

# 47
  • София
Едно е да се занимаваш с изготвяне на формални искови молби, пълномощни, декларации и пр., както и да качваш предварително изготвени документи, дружествени договори, декларации по ЗТР в ТР, друго е да носиш документи за входиране до съда, да плащаш административни такси, да придружаваш клиенти до близкия нотариус и пр., неща, които може да върши и най-простата секретарка в офиса. 400 лева за четиричасов работен ден, давани на второ-третокурсник са повече от връх.

За описаните дейности, които бих вършила като стажант в споменатата адвокатска кантора, нямаше да получавам и стотинка. Имам предвид и юридическата, и секретарската работа, плюс преводи от и на английски език. За съжаление, и работният ден не беше четиричасов, а шестчасов, което в повечето случаи не позволява и присъствие на упражнения. Ето на това казвам експлоататорство. И да, знам, че трябва да се почне от някъде, ама и аз трябва да се храня и да плащам квартира, нали!? А 300 лв., на които бих била доста доволна като начало, не са чак толкова много. Или просто твърде много искам... Whistling

# 48
  • Бургас
Касита, веднъж се наложи, за да не се изтърват едни срокове, да пусна жалби по две дела. Шефът нямаше време да ги гледа. Та отива той на делата и се връща в кантората, застава сериозен до бюрото ми и ми вика "Тези жалби ти ли ги писа?". Аз се стъписвам и си мисля, че съм окекала положението, а той ми вика "Браво, много добре си ги написала"  Laughing И аз още му се чудя как ми гласува доверие да пиша документи по дела и да отговорям сама за сделки и фирми на чужденци, като бях едва 4-ти курс, а в предишната кантора го играех само куриер, но явно съм оправдала доверието му. Аз си признавам, че не бих имала такова доверие на никой.......дори на колегата ми, който е вписан адвокат. Всичко проверявам, за да не стават грешки.
Дали ще пишеш документи по дела, за сделки и други такива и ще водиш клиенти до нотариус или ще сверяваш данни - всичко това е част от юридическата работа. И документи пиша, и данни сверявам и клиенти водя до нотариус /най-вече чужденците. Поне си упражнявам английския  Grinning/ и телефона вдигам и се разправям с клиенти. Няма юридическа, няма секретарска работа. Важното е клиента да е доволен.

П.П. Винаги съм работила на пълен работен ден.

# 49
  • Ямбол
Мис юли, по това, което съм чела от теб и начинът ти на писане и разсъждение, аз не бих ти се доверила. Особено за секретарска работа.

# 50
  • Бургас
Мис юли, по това, което съм чела от теб и начинът ти на писане и разсъждение, аз не бих ти се доверила. Особено за секретарска работа.

То и аз не бих си се доверила  Grinning Секретарската работа я вършеше секретарката. Аз само от време на време й помагах.

# 51
Явно трябва малко да доуточня - предлагам работа за 8-часов р.д., 5 дни в седмицата. Заплащане - 400 лв. първоначално, с уговорката, че при изпълнение на задълженията от страна на работника, заплатата ще бъде увеличена (защото ще ми се освободи време да върша повече от моята работа и това ще ми увеличи клиентите и съответно приходите). Не глобявам за нищо (това е забранено и от ТК). Полага се храна и около 1,5 ч. почивка през работния ден...
Мъгливо обещание за далечното бъдеще което ще бъде изпълнено кой знае кога (най-вероятно никога). Няма го в писмен вид, а бг работодателите имат навика да забравят, че са обещали вдигане на заплатата.
400 лв за цял ден на крак, постоянно висене на мивката, с постоянно мокри ръце - много ли са? То минималната заплата е 340 лв.

Бг работодател дава малко пари (и то я ти ги дал, я не), а за тях очаква да му целуваш краката.
Голямата му грешка е, че като е неквалифициран труд и си мисли, че има много балъци кандидати и все ще се намери някой глупак да се съгласи с условията му.

# 52
Ясно е защо държавата ни е на този хал. Търсещите работа искат...,искат...,искат.... и то искат предварително, а щом въпросът опре до това какво дават, "а, ма тоя бг работодател очаква и да работя?! Я, у лево!".
На размахващите пръст искам да кажа, че отношенията работник-работодател са двустранни. Както търсещите работа очакват да бъдат възнаградени за труда си, така даващите работа очакват срещу все по-трудно изкарваните пари да получат труд. Няма работодател, който да е съгласен да даде максимума, преди да е видял какво се предлага отсреща. Ами ако от "горкия онеправдан работник" не става и чеп за зеле? Това няма как да се знае предварително (защото масово CV-тата не отговарят на истината и по интервютата кандидатите лъжат най-безцеремонно). Докато стане ясно, че работникът не става за съответната работа, е минала поне седмица. Една седмица, в която работникът не е свършил работа и за 10 лв., направил е куп поразии и отгоре на всичко работодателят дължи за този период и заплата, и осигуровки, и някакъв процент отпуск, и се оказва на изходна позиция, но вече и със задължения и с несвършена работа.
В заключение - вече имам работничка, която още на втората седмица от назначението си, получи увеличение на заплатата. Работи вече за 500 лв. и получава за около 10 лв. на ден храна (тя си изчисли, че това е приход за нея около още 200-230 лв. на месец, защото не й се налага да пазарува за изхранване на семейството си). Та така.... който е готов да даде и дава, той и получава.  Hug

# 53
  • Бургас
babaadi , радвам се, че си успяла да намериш читав работник.

# 54
Та така.... който е готов да даде и дава, той и получава.  Hug

Е, да де, нали това обсъждахме на толкова много страници.  Laughing
Дай, за да ти се даде. Като това важи и за двете страни.

# 55
Признавам, че не прочетох първите страници, но много искам да чуя мнение за един казус, с който се сблъсках за пореден път вчера.
Нормално ли е според вас:
1. да пуснеш подробна обява
2. да обясниш подробно по телефона условията
3. да получиш потвърждение от кандидата за работа, че ще дойде на интервюто
4. въпросния да не се появи, да не се обади, да не пусне мейл с извинение, обяснение, каквото и да е, и 5. същият на следващия ден да ти пусне ново CV по новата обява с описани същите условия.
Случвало ни се е да викнем 10 човека за интервю в един ден, всички да потвърдят и никой да не се появи. Никой! Без предупреждение, без молба за нов ден и час, без информация, че се е случило еди какво си непредвидено ...

Да, има безработни, които не искат да работят. И има още по-лошия тип безработни, които не просто пробират прекалено взискателно и отказват позиции, ами поемат ангажименти за интервю или още по-лошо - за започване на работа, и после изчезват безследно, а ти ги чакаш като кретен и не се обаждаш на друг, на който може пък да му трябва тая работа и да не му е прекалено мъка да се вдигне в 11 часа за интервю.

Втриса ме като чуя, че някой от служителите ни ще напуска, само заради кошмара от търсенето на нов и, понеже сега имам удоволствието да търся 5 човека, просто исках да си споделя мъката!  newsm45

# 56
С какво се занимаваш? Има ли вероятност това да не е безработен, а просто конкуренцията да проучва какво предлагаш?
Или работещ за конкуренцията също може да проверява дали случайно няма да предложиш повече...
А ако наистина е безработен и не се явява на интервю, без да предупреди, че се е отказал, значи е толкова несериозен и невъзпитан, та можеш само да се радваш, че не си се излъгала да наемеш такъв.

# 57
С какво се занимаваш? Има ли вероятност това да не е безработен, а просто конкуренцията да проучва какво предлагаш?
Или работещ за конкуренцията също може да проверява дали случайно няма да предложиш повече...
А ако наистина е безработен и не се явява на интервю, без да предупреди, че се е отказал, значи е толкова несериозен и невъзпитан, та можеш само да се радваш, че не си се излъгала да наемеш такъв.

В случай че въпроса е към мен,
търсим продавач-консултант, условията са видими като отвориш обявата в jobs-a. Няма никаква секретност, която да налага такова проучване. Освен това, става въпрос не за първи път и не за един човек - този цирк е при всяка нова обява.
Толкова ли е трудно като не получиш по-високо от обявеното в обявата предложение да кажеш: "Съжалявам, търся заплата минимум толкова лева, тези условия не ме устройват".
Да, радвам се, че не съм се излъгала да го наема, но се дразня, че това се случва системно и че ми губят времето.
Отворена съм за критика и имам нужда да чуя къде бъркам. Предложените условия не е нужно да ги коментирам, просто защото са ясни на кандидатите още преди да си пуснат CV-то (ако не са разумни, могат да подминат обявата).

# 58
Ами никъде не бъркаш. Както има фалшиви обяви, така има и фалшиви безработни. Или просто невъзпитани.
Разбирам, че се дразниш, че ти губят времето, но това е взаимно. В случая кандидатите губят твоето, но има и случаи, когато хората кандидатстват за място, за което вече е нагласен човек и цялото интервю е подигравка.
Всякакви случаи има, недей да страдаш заради чуждата простотия.

# 59
  • Ямбол
Има начин да не ти губят времето. Обръщаш се към някоя трудова борса и те ти изпращат реални специално подбрани кандидати. Но затова се плаща. Който не плаща - губи си времето.

Общи условия

Активация на акаунт