Отговори
# 60
До колкото съм наясно с българския манталитет, често заплащането и условията на труд нямат толкова значение, колкото мързела на всеки втори работник. То не са претенции за работно време, за повече пари /нищо, че ти насреща не предлагаш никакви квалификации и умения/, за специални условия на труд, социални придобивки и пр.
Просто българинът не се различава много от циганина. Масово всеки гледа да се скатае, да не работи, да прецака работодателя, дори да го окраде. Иначе стой та гледай как се оплаква с часове, горкия онеправдан и нискоквалифициран мързеливец.

Е това въобще не е така.
Тук те експлоатират както могат за 400-500лв, я някои случаи и 300-350лв.
Тук работим по 10-12 часа с 1-2 дни почивка макс за 500лв само,осигурени на средната ,по-често на минималната раб.заплата. вършим работа за 3отдела, обедна почивка понякога може й да сънуваш!! Никакви бонуси,нищо. Чисти 400-500лв.
Българина не е мързелив. Не се скатава.
До преди 3месеца работих в компания с 10 000души персонал.
Никой от тях не се е скатал. Седи си кротко и експлоатирано,защото, друга работа трудно се намира!
Не сме мързеливи, просто парите са малко.
Но тва не ни пречи с наведени глави, да работим по 10-11 часа,само да можем да си.позволим някъв вид храна и да си платим сметките и дълговете.
И не е като да нямаме минимум едно висше, 5допълнителни курса, стажове,опит, квалификации...
Ето за такива няма работа,защото сме набили хиляди левове в обучения, а най накрая някой ни казва 400лв заплата????
Аз лично вече и на толкова съм съгласна, само да има какво да ям и какво да облека, и детето ми вкл.
Не сме мързеливи. Такава ни е цялата държава смотана.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2014, 01:34 от miliontravel

# 61
  • Пловдив
До колкото съм наясно с българския манталитет, често заплащането и условията на труд нямат толкова значение, колкото мързела на всеки втори работник. То не са претенции за работно време, за повече пари /нищо, че ти насреща не предлагаш никакви квалификации и умения/, за специални условия на труд, социални придобивки и пр.
....... Масово всеки гледа да се скатае, да не работи, да прецака работодателя, дори да го окраде. Иначе стой та гледай как се оплаква с часове, горкия онеправдан и нискоквалифициран мързеливец.

След 15 години работа, вече съм склонна да подкрепя горното мнение (почти) изцяло, с много редки изключения. Опитът ми е както от страната на наемен работник, така и от страната на работодател, че ако щете и от трета страна - на консултанта.
Имам близък с магазин за луксозни парцалки, при който текучеството на продавач-консултанти е много неприятно явление. Получават точно това, което им е обещано - откъм работно време, почивки, пари.... Парите са доста повече от учителска заплата примерно, за 20-годишни младоци без никакво образование и опит, с единствено изискване - точност, усмивка и добро обслужване на клиентите. 
Бонусни схеми с ясни правила - не работят. Потупване по рамото - не работи. Тим билдинги и обучения за мотивация - не работи.
Еми напускат. С обяснението, че работата е много готина, условията са супер, колективът е супер и шефът също. Обаче щели да "бачкат" в съседния магазин за половин заплата при същото работно време, но пък нищо нямало да вършат, щото няма работа, а тук - клиенти има. Магазинът е за дрехи, броят клиентите обикновено е равен или по-малък на броя на консултантите в магазина.

# 62
Не го вярвам това. Хайде, една-две да избягат, че не им се работи и има кой да ги издържа, ама масово да напускат и нито една да не се задържи... Има нещо гнило около познатия ти. Мога да предположа какво, но дали е така, само той си знае.
Обичайните проблеми са: натиск от собственика за сексуални услуги, нередовно изплащане на заплатите, непълно изплащане на заплатите по какви ли не поводи, глобяване на служителите заради кражби в магазина (понякога и от самия собственик или членове на семейството му), грубо отношение към служителите (крясъци, псувни, обиди,интриги...) и т.н., и т.н. Сигурно всеки от нас е чувал много такива случаи от свои познати.
Разберете го веднъж завинаги - от хубавото никой не бяга, напротив. Натискат си парцалите хората, работят си, а ако се освободи място, има куп желаещи. Пък някой ако не може да оцени късмета си да работи на хубаво място при свестен работодател, то си е за него.
Но да напускат масово... Явно има сериозна причина.

# 63
  • Бургас
Съгласна съм с Как` Сийка . Никой не бяга от хубавото. Моя приятелка започна като продавачка в магазин за дрехи. Каза, че има продавачки, които работят от 7-8г. там. Когато условията за труд са добри и удовлетворяващи, никой не бяга. И аз смятам, че този познат прави нещо на служителките си, които ги карат да бягат. Аз залагам на обиди, крясъци и глоби.

# 64
И все пак причината е, че масово искат да получават заплати без да работят.
И като че ли най-голямо текучество има точно на работни места, където се изисква някаква физическа активност. Защото колкото и малко физически усилия да са необходими, те винаги са повече от това, което кандидатът за работа иска да положи. Друго си е, все пак да седиш на бюро и да цъкаш във фейса по цял ден, макар и за 400 лв. по 10-12 часа на ден. Е, на това масово му викат "добри условия". Всичко останало е "издевателство", "непосилен труд", "лоши условия" и т.н.
Работила съм на бюро. Работила съм и като продавач. Работила съм и като куриер. След 8 часа работа като куриер си два пъти по-уморен, отколкото и след 12 на бюро. Заплата 400 за бюро и 600 за куриер. Обаче кандидати за бюро имаше десетки, а за куриер - 1-2 ма...

# 65
  • Ямбол
Е, и аз съм работила и в офис, и в училище, и в магазин. Най-уморена съм се чувствала в училище, после в офиса и накрая в магазина. В магазина не се стои само зад щанда - там идва стока, която трябва да се нарежда.

# 66
 Според мен са малко тези пари за такъв вид работа. Това , че в България масово заплатите не отговарят на видът на труда, който се извършва е факт.Доста от "мързеливците" , като отидат в чужбина се сцепват от работа, защото знаят че със заплатата, която вземат могат да си изкарат спокойно месеца без да го карат на хляб и маргарин и зимата на студено.Аз работя и уча в момента и се издържам сама без помощ от родтели , гаджета и така нататък.Не е нормално в София, къдто една що годе прилична квартира за двама тръгва от порядъка на 400-  лв. да дават на готвачи, продавачки и т.н. заплата от по 450 лв. за 8 часов работен ден , обикновено 5-6 дни в седмицата и да те осигуряват на 4 ч. на минимална заплата.За мен това си е чисто експлатиране.В момента работя кофти работа, но парите са добри. Всеки сам избира едното за сметка на другото  сам си прави преценката. Аз лично не бих работила кофти работа за пари, които едвам ще ми стгнат да си платя наема сметките и учебнците за университета. Защото 400лв. в София зимата общо взето за това ще ми стигнат. Къде излиза сметката newsm78.
 П.П. Тъй като обсъждахте за адвокатските кантори. Баща ми даваше на момче , което нае в 4 курс  500 лв. първоначална заплата в областен град, като след това се дигна до 650-700 преди да си е взел дипломата.Даваше му доста работа и то не само от рода на куриерски и секретарски услуги.За тези неща си имаше секретарка , която също получаваше заплата от рода на 600 лв. (говоря за период преди 3-4 години).И двамата му служители си вършеха работата , както трябва и не са и помисляли да напуснат.

# 67
  • Пловдив
Как` Сийка, ми не си права в случая. Бягат, защото ги мързи. Хайде, някои са млади и неопитни и просто установяват, че тази работа не е за тях.
Никъде не съм писала, че напускат масово, а че има текучество. Има си едно основно ядро от 8-10 човека, които работят почти от откриването на магазина (6-7 години), някои и съдружници станаха, че и управители. Те обаче не са достатъчни за работата и има постоянно текучество на 1-2-3-ма човека, които идват и си отиват с обяснението, което написах.
Имаш значи приятна работа, с ясни условия, с възможности за израстване. Никой не се е претрепал от работа със сигурност, работата не го изисква, нито работодателят. Без изискване за образование също така. Какви са точно условията съм пределно наясно, защото работя съвместно с тези хора повече от 10 години.
Това като как ти се вижда?

# 68
  • Бургас
Всякакви хора има. Свекърва ми едно време работеше като сервитьорка в едно заведение за 250-300лв, колкото да си плати цигарите и билетчетата за градския транспорт, обаче така яко работеше, че дори и в извънработно време /без това да се доплаща/. Дори помагаше в кухнята - режеше продуктите, миеше прибори и съдове и пр. и не се оплакваше. А не е като да не са имали пари, защото свекъра пътуваше и вадеше добри пари.

# 69
Никъде не съм писала, че напускат масово, а че има текучество.

Ами да има, теб това какво те бърка, още повече, че не е масово, а изключения някакви? Времената на крепостничеството отдавна отминаха, както и соцманталитета - където си почнал работа след училище, там да се пенсионираш.
Хората съпрузи, деца зарязват, ти за едната работа си се затръшкала, че и за чужд бизнес. Не им харесва нещо, напускат. Другаде пък собственици си пъдят персонала, защото не ги харесват как работят. Къде е драмата, та чак и генерализирани изводи да си правим?
То затова се нарича пазар на труда, защото лежи на пазарни отношения. Ако и двете страни са доволни, има сделка. Ако не са - няма. Безработни на улицата има много, кандидатите за роби нещо са кът май, ама като гледам новините - и такива се намират. Вярно, няма да ги намериш на жълтите павета, но се намират. Но то пък не може всичко наведнъж - хем младо, хем хубаво, хем образовано, хем и да бъхти като миньор на Ковачки съвсем за без пари.  Laughing

# 70

.... още повече, че не е масово, а изключения някакви? Времената на крепостничеството отдавна отминаха, както и соцманталитета - където си почнал работа след училище, там да се пенсионираш.

За съжаление не са изключения.
И за съжаление явно няма как да погледнеш от другата гледна точка. Никой не иска да закрепостява никого. И никой не иска да принуждава никого да се пенсионира при него... Но пък, защо не? Комуникацията е между живи хора, все пак.
Не казвам, че няма некоректни работодатели. Има, при това не са малко, но те не са обект на обсъждането. Има доста теми за оплюване и оплакване от такива. Да, но тук говорим за налични работни места, с нелоши условия и за огромно количество безработни, които реват, че са безработни, но не желаят да положат труд, за да спрат да са такива. Много е лесно да искаш 1000 лв. заплата, без да те интересува как ще дойдат тези пари.

# 71
Не съм била шеф, но съм работила достатъчно. Мотивацията ми в момента е в този ред:
1. Получавана заплата.
2. Работни условия - време, почивки, отпуски, съдържание на ТД, спазване на КТ.
3. Отношения с по-високите етажи на йерархията.
4. Отношенията с колегите.
5. Допълнителните бонуси.
6. Други - най-вече възможност да науча нещо ново (какво толкова много ново мога да науча след периода на обучение така и не ми стана ясно).

Според мен 400 лв НЕ СА заплата за физически труд на пълен работен ден, а за елементарна секретарска работа - подреждане на документи, изготвяне на заявки за поръчки на канцеларски материали и проверяване при доставка дали това в кашоните съответства на поръчката.

При всички положения за заплата от 2000 лв една работна седмица 10/6, само 5 дни платен отпуск, колеги-простаци и един скандал от шефа дневно няма изобщо да ми пречат.

Относно т.6 - реално погледнато аз работя, за да изкарам пари, за да се обуча в нещо, което не е свързано с работата. Значи пак работя за пари, понеже надали шефът ще ми плати курс по бюти грим за 1000+ лв Simple Smile

# 72
Значи до тук разбирам, че работата на бюро не е работа, а някъв вид почивка, релакс след тежкия ден прекаран в къщи ххахахххаа.
Това явно го мислят хората ,които не са седяли 10часа на стол,завързани с най различни проблеми, документи, объркани фактури,начислени хиляди левове на фирми. И явно не са се опитвали от стола на бюрото да обясняват на разярен човек, защо вместо 2000лв сметка има 10000бона?
Психическото натоварване от работа на бюро е много по жвстоко, от това цял ден да подреждам стока и да работя в кухнята или друг физическа работа
А пък т.нар.работоатели тук, са толкова заблудени,че са шефове от световно ниво горките.
Тук всеки гледа как да те преметне.
Само ако работиш в компания с чуждестранно влияние,може да се каже, че е добре.
За 8години стаж, го осъзнах.
Нищо лично към никой.

# 73
Мноооого ограничено мислене (извинявай). Да сравняваш работа зад бюро с работа зад щанд е все едно да сравняваш адвокат с международен шофьор.
Примерът, който дадох беше лично мой, а не по принцип, така че не виждам защо го приемаш лично. Познавам твърде много хора, които в буквалния смисъл отиват на бюрцето в офиса, за да си починат от работата вкъщи. Но причината да дам този пример е далеч от това, което коментираш.
И, интересно - с колко бг работодатели си се сблъсквала като отношение работник-работодател, та си позволяваш да правиш такива грандиозни и всеобхватни изводи за техните качества? И колко пъти си била работодател (защото за да правиш изводи, трябва да познаваш всички гледни точки)?
Ако ти си от работещите, браво! Но, я се поогледай и поослушай....

# 74
  • Ямбол
Адвокатът има сто пъти повече работа и са му необходими сто пъти повече умения и знания от един прост тираджия.
Не че и това сравнение беше удачно, но щом казва бабаади, че е личен пример, не означава, че и другите в офис си клатят краката като нея.

Общи условия

Активация на акаунт