НВ-ВМХ, част 84

• 48 037
  • 732
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря kameloth  Hug
Успешен ден на всички   bouquet

# 466
Благодаря ви,Шоки и Камелот!
Не бях планувала,че ще правя липиден профил и казах на лаборантката,че съм закусвала и тя ми отговори,че ако са минали повече от 3 часа няма проблем.
Април месец общ холестерол 7.32 ,а триглицериди 0.46 mmol/L (ДО 1.72).
В края на месеца пак ще пускам контролни изследвания и ще сравня.

Сега майка ми като видя ,че общия холестерол е висок и се започна колко много ми вреди това хранене,как трябва да ям от всичко по малко и задължително хляб  ooooh!

# 467
  • SA
ioioto0, щом си закусвала, това обяснява нещата. А и допускам, че закуската ти е сьдьржала доста триглицериди, които не могат да се усвоят за 3 часа.  Simple Smile

# 468
  • Варна
Здравейте. Изчетох книгата Хормонален баланс на Скот Айзък. С няколко думи ще обобщя впечатленията си. Хареса ми колко достъпно и опростено са обяснени какво представлява всеки от хормоните и механизмите им на действие. Разяснява понятия като инсулинова резистентност, гликемичен индекс, хормоналните промени по време на цикъл и андропатии при жените. Не ми харесаха изводите, които прави относно хормоните, участващи в процеса на отслабване и съветите за отслабване, които дава. Авторът твърди, че при затлъстяване, метаболитен синдром и т.н е задължително да се консумират 6 малки порции храна на ден, съставена от протеин, плодове, зеленчуци, и пълнозърнести въглехидрати. С това твърди, че се поддържа стабилно нивото на лептина и грелина, но деликатно е подминат въпроса какво се случва с кръвната захар. Отрича животинските мазнини, особено при жени с хормонални проблеми и категорично класифицира наситените, заедно с транс мазнините като вредни. (Като срещна такива констатации в книга или публикация и я дочитам с голямо нежелание след това). Едно нещо беше ново за мен: готвените въглехидрати след изстудяване и ново претопляне са по-трудно смилаеми и се усвояват по-бавно. Аз бях чела, че във сготвени и изстинали въглехидратни храни (картофи, бял ориз), нишестето се превръща в стабилно нишесте (resistant starch), но явно има нови (добри) промени след като то се загрее. Т.е снощната вечеря е по-полезна на другия ден и не предизвиква висок инсулинов пик. Като цяло книгата е полезна, за да се научат какво са и как работят хормоните, но до там.  Peace

# 469
Благодаря за обобщението за книгата, Радостbouquet Аз вчера прегледах някои неща и ми направи впечатление точно това отношение към животинските мазнини. Изчезна ми желанието да прочета цялата книга. Embarassed

# 470
  • SA
Благодаря ти и аз, Радост!
Не предвиждах скоро да я чета тази книга и сьвсем ще ми отпадне в плановете за по-нататьк.
И други книги сьм срещала, в които не с всичко сьм сьгласна, но пьк могат да се открият и интересни неща в тях.
Значи нишестето при повторното претопляне става още по-резистентно ли? Това и аз не сьм го срещала. Не че ще седна да ям нишесте, де. Не го и обичам.  Simple Smile

# 471
  • Варна
Значи нишестето при повторното претопляне става още по-резистентно ли? Това и аз не сьм го срещала. Не че ще седна да ям нишесте, де. Не го и обичам.  Simple Smile
Нещо такова май. Не беше много подробно разяснено, но аз в някакъв момент бих проучила въпроса, защото ми е интересна темата за готвенето като химични процеси. Но сега чета и съм приготвила да чета сума други неща.
Исках да ви питам дали някой от вас чете руска научна литература? Предполагам, че са голям контрапункт на американските изследвания и може би има неща, които американските автори пропускат. Мисля, че тяхната школа също има много какво да даде, но уви аз не знам и грам руски и само си разсъждавам...

# 472
Момичета,моля ,помагайте.Вече от 2 години се храня така,хормоналните ми проблеми си продължават.Стимулираха ми яйчниците 3 месеца с хормони (кломифен цитрат) имах цикъл,след това само на прогестерон-не. Само правя някакви изследвания нищо не се установява.Имам ПКЯ,но причината не се знае.
Майка ми е убедена,че е от храненето.Казва ми че от толкова време се храня така и имам проблем,значи то  не е правилно.Постоянно настоява да започна да ям хляб и всичко ще се оправило. Вече не знам какво да правя и как да разговарям с нея.Въпреки че не живеем заедно ,тя  знае как се храня и за всички хормонални проблеми били от това, че не ям всичко.
При положение че ям яйца,месо,зеленчуци не знам какъв е проблема  Cry

# 473
  • Пловдив
ioioto0 , за съжаление не мога да се изкажа компетентно по твоя въпрос.  Sad Обаче да споделя малко личен опит, макар и не точно по въпроса ти....
Скрит текст:
През месеците, в които държах В през 90% от времето на около 50-60 грама, освен че започнах да не мога да спя добре, ми се появи силна болка в яйчниците в дните около овулацията - болка, която преди никога не съм имала. Казах си, че това е защото не съм на 100% стриктна и изчистих храненето още повече, без пак да съм 100% стриктна. Ами не помогна, даже болката сякаш се усили през следващите месеци. Откакто увеличих В или поне гледам да редувам дни с около 50-60 грама и такива, в които да не падам под 100 гр, този проблем изчезна - вече нямам болезнена овулация. Както съм споделяла и сънят ми се върна (не че е по темата, ама като стана дума...) и умората, която дълго време ме мъчеше, отмина. Понеже никакви други промени не съм правила в начина си на живот, предполагам с положителност, че храненето определено има връзка с тази болка около овулацията. И се убеждавам, че аз се чувствам най-добре с около 100 грама въглехидрати или поне ако не държа В дълго време много ниски...Не знам доколко това ще е полезно, ама реших да споделя! Peace
Обаче да кажа, че хляб и тестяно категорично не ям.  Naughty Въглехидрати си набавям повече от плодове, някой картоф, ориз и черен шоколад.  Mr. Green
Радост, благодаря и аз за обобщението!   bouquet

# 474
Юли, послушах те и вкарах и аз картоф, но и банан, и сега спя по-добре. Доста време имах сериозни проблеми със съня. Не знам дали не е добре да отворим и палео тема, за да не разводняваме тук този режим. Иначе бих следила и двете теми.
Аз пък пак слушах някакъв summit и един лекар твърдеше, че храненето от тип Аткинс повишавало нивото на кортизола.

# 475
  • SA
ioioto0 , спомням си, че и преди си споделяла за тези си здравословни проблеми. Доколкото помня, нарушенията с цикьла при теб бяха започнали преди да се насочиш кьм режима и беше с доста ниско тегло ( може и да бьркам  Embarassed).
Как си сега с теглото? Тренираш ли? Колко вьглехидрати средно и приблизително колко калории ядеш на ден?
Ако се стремиш кьм много стриктно вьглехидратно ограничение, Юлето е права, че тези крайни рестрикции не се понасят добре от всички.
hjkl, защо да разводнявате темата? Мисля, че писаното от Юлето си е сьвсем по темата и няма нужда от скрит текст.

# 476
Бананът го ям с канела и лимон. Картофите с канела или ябълков оцет. Тези неща свалят гликемичния индекс на въглехидратите. Същото важи за зеления чай след ядене. Японците слагат оцет и в ориза. Гърците готвят солени ястия с канела. Мисля да започна да слагам канела на повечето плодове. Ще върви с круша, например.

# 477
  • SA
hjkl;, а вкусни ли са ти с оцет и канела, изброените неща?
Не сьм пробвала, но кисел банан... се чудя дали би ми допаднал.  Embarassed
А и всички плодове с канела, трудно ще се усеща естествения им аромат и вкус.
Някак си ми се струва, че едва ли гликемичния индекс се понижава чак толкова много с оцет и канела, за да си струва да се разваля вкуса на плода. Все пак повечето хора на нашия режим ги ядат за удоволствие предимно.

# 478
Правилно си спомняш,Кам! От 4 години нямам цикъл,но тогава доста отслабнах.Сега си върнах кг(от около 1г и 6месеца) и съм 53кг,170см,но не изглеждам много слаба,имам си корем.Преди 3-4 месеца бях качила до 56кг от стрес и въпреки това косата ми не спря да пада,лятото ги свалих.
Април като правих изследвания освен висок холестерол и кортизола ми беше висок. Този месец като прая ще видя какво ще е положението.
 Дневно около 1500ккал приемам.
з:2 яйца,100гр извара,30гр масло
о:170-80гр месо,дробчета,риба + зеленчуци (чушки,гъби,карфиол,броколи,зеле)
в: 1 яйце,малко извара,понякога няколко лъжички фъстъчено масло,какао,тахан и авокадо
Тренирам 3 пъти с тежести,вкъщи.С тренировките обаче,нямам напредък,въпреки че тренирам от 1г по този начин и почти след всяка тренировка имам мускулна треска,а натоварването е едно и също.Може би е признак на нещо?
Някакви съвети ?

bouquet  bouquet  bouquet

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 07:37 от ioioto0

# 479
ioioto0, не знам какво да те посъветвам, освен отново да си повторя за вит. Д - ако не си го започнала още, е крайно време да го започнеш - спокойно може по 5000 единици отначало до евентуално подобрение. Дано да имаш полза от него!

А иначе по отношение на храненето, на мен ми се струва, че можеш и да увеличиш малко въглехидратите, и да не ги увеличаваш... Искам да кажа, че нито единият, нито другият вариант ми се струват неправилни. Не знам. Опитай и варианта на yulinga с някой плод и/или картоф/ориз, и по-нисковъглехидратен вариант, но карай с всеки поне по няколко седмици (минимум 4-5 седмици с всеки вариант), за да можеш да прецениш кой как ти влияе.

Имам спомен, че ти бяха предписали инозитол (май инофолик) - от него имаш ли някаква полза? Предполагам, че не, но все пак? Моето предположение е, че инозитолът действа при жени, които не се хранят нисковъглехидратно. При нисковъглехидратно хранещите се мисля, че е излишен, но все пак сигурно е индивидуално.

И също така ми се струва, че теглото ти е доста ниско (на практика си на долната граница по индекс на телесната маса), калорийният ти прием също е нисък, а в същото време тренираш с тежести 3 пъти седмично. Дори и да приемем, че тренировките ти не са чак толкова ефективни, мисля, че е възможно да ограничаваш прекалено много енергията, която осигуряваш на тялото си от храната, и това да довежда до липса на цикъл. Така че аз бих те посъветвала да спреш да тренираш и да увеличиш храната.

Общи условия

Активация на акаунт