Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 136

• 160 496
  • 777
  •   1
Отговори
# 315
...
Пропуснах да попитам някъде по напред прочетох че фурната не се отваря докато не е почти готова  newsm78 това е за спецялни блатове или за всички
...
Това важи най- вече за такива дунапренови, пандишпанови блатове, без набухвател. Ако фурната се отвори твърде рано, докато тестото се надига от разширяването на въздуха и изпичането на пенообразните белтъци, бързото охлаждане може да спре процеса/обяснявам идиотски, но не знам професионалната терминология/. Като спадне, после може и да не се изпече добре вътре, няма да се надигне. Отварянето аз правя не по- рано от момента, в който трябва да проверя за готовност с клечката или ако преди това трябва да покрия с фолио. А това е наистина почти съвсем накрая. Не е толкова фатално отварянето на фурната при тестата с набухвател и по- тежките, маслени теста. Когато блатът вече е готов и извадиш формата от печката, остави да изстине напълно преди да го извадиш от нея. Не се притеснявай, при изстиването той също спада малко, не е така висок, както докато се пече, но това е съвсем нормално! Хайде- успех! Аз слизам от клона, че почивката свърши....

Мишока, благодаря за отговора! Не мога да си го представя точно като процес, но ще се помъча да сполуча.
....
Кое не можеш пък ти да си представиш, бре девойко?! Боядисването с гъба ли?!...
'Начи т'ва е един супер ултра мега високотехнологичен процес! Сипваш боята в чиния, хващаш гъбата в дясната ръка/или в лявата, ако си левичар/, подготвяш се психически за голямо мазало, потопяваш гъбата в боята и започваш да извършваш потупващи движения върху покритата торта. Повтаряш колкото пъти е необходимо. Оглеждаш за останали бели петна, покриваш и тях. Оглеждаш със съжаление неузнаваемата си ръка и отиваш на чешмата да опиташ да я изчистиш, докато переш гъбата. Спокойно- обикновено не става от раз! Може да се наложи да изпереш и някой и друг чорап преди да се изчисти боята от теб!  Joy Heart Eyes Laughing

Последна редакция: ср, 13 май 2015, 18:36 от МаринаД

# 316
 Joy Марина, минала си курс за "общуване с бавносхващащи индивиди"  Embarassed П.П. Започнах да те шпионирам във фейсбук! Ти си Творец.

# 317
.... П.П. Започнах да те шпионирам във фейсбук! ....

Шпионирай, не се притеснявай! Тъкмо по- бързо ще разбереш колко точно съм луда! Mr. Green Joy

# 318
Oooo,старата гвардия се е появила  Joy
Ама много сте лИбезни бе дами.Явно почивката ви се е отразила добре и ползотворно.
Оххх,колко хубаво и приятно се почувствах,почти като едно време.

# 319
  • Vaudreuil Canada
Дитсън възползвай се ... не вярвам да трае дълго ... къде е Ванчето всъщност  Mr. Green

# 320
Всички нови девойки,

тъй като бих се нарекла доста опитен сладкар, минал през курсове, а и прочел много теория, направил куп грешки и проби, преди време си бях направила труда да синтезирам в две публикации в блога основите на правилното печене. Тук има и доста физика, технология, която като схавенете, ще ви е по-лесно да си откривате грешките. Аз продължавам да експериментирам и да се уча, но тук е събран, както моят опит, така и този на теоретиците в печенето:

http://vaklina.blogspot.com/search/label/%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F
http://vaklina.blogspot.com/2012/12/ii.html

Дано това ви е от полза, а ето и моята рецепта за пандишпан, от която много читатели на блога са безкрайно доволни: http://vaklina.blogspot.com/2011/05/blog-post_4493.html

Дитс, виж колко сме мили и добри

# 321
Аз благодаря за информацията!

# 322
МаринаД, страшно съм благодарна за съвета   bouquet Разгледах и страничката ти в Фейсбук и мога да ти кажа че според мен имаш златни ръце   bouquet 
Направих тортата по рецептата ти и стана чудесна (на вид) на вкус още не сме я опитали, оказа се че днес тук се празнува деня на бащата и стана точно за случая (без да искам  Simple Smile ). Малко се притесних като спадна, още не бях прочела последния коментар, но всичко останало е супер. Това е първата торта която не съм сиропирала, намазах я с крем Оле и направих маслен крем (по рецепта от библиотеката) за украсата, поради липсата на сметана

Мишока, разгледах бога ти и някои от рецептите страшно ми допаднаха, мисля да пробвам някоя, след като свърши тортата  Peace

# 323
  • София
Драго ми е да видя момичетата от старите теми Hug

# 324
  • Norge
 Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 май 2015, 22:46 от nelka.nelka

# 325
  • Варна
Някой да ме светне,защо ми се свиват пандишпановите блатове.. аз май и преди съм питала тук newsm78
Правя ги с 1 яйце/2с.л. захар/2с.л. брашно.Оставям във фурната малко да изстине и после извън нея,след това вадя от формата.Случвало ми се е да се свие почти един размер  Rolling Eyes

# 326
Някой да ме светне,защо ми се свиват пандишпановите блатове.. аз май и преди съм питала тук newsm78
Правя ги с 1 яйце/2с.л. захар/2с.л. брашно.Оставям във фурната малко да изстине и после извън нея,след това вадя от формата.Случвало ми се е да се свие почти един размер  Rolling Eyes

Слушай внимателно! Няма да повтарям!/цитат от филм Laughing /
Заслужаваш някой да те светне, ама така, че да грееш седмици наред!!! Когато влизаш тук, в темата, как действаш? Влизаш, НЕ поглеждаш нищо /дори от последните постове/ и си плесваш въпроса?! И после, като не те отразят- "ама защо така, правите се на велики..."
1. Точно пет поста преди твоя Ваклина /Мишока/ е публикувала два линка с пълни и точни обяснения за печенето на блатовете!!! Ако си беше направила труда да ги отвориш, щеше да видиш, че отговорът на въпроса ти го има в прав текст там./ Няма да  го цитирам, ще си го прочетеш сама, защото така ще научиш нещо допълнително и от останалите изречения./
 2. Точно десет поста преди твоя аз съм писала, че свиването на пандишпанов блат след изстиване е нещо нормално. Бухването му се дължи на разширяване на въздух. Логично- изстине ли, въздухът се свива и блатът спада. Това е физика за седми клас/ може вече и по- рано да се учи/.
Ами... ето защо на човек, не му се влиза тук... Бях решила отново да стана редовен потребител в темата, но май пак ще се включвам / ако знам отговорите/ само когато съм сигурна, че питащият си е направил труда да ги открие първо сам.
Поздрави и приятен ден на всички! Hug

# 327
Добро утро! Чета всички теми назад, стигнала съм до 89 тема, август месец 2009 година... МаринаД, ти да не си Ванчето, по начина на изказ много ми приличаш на нея...
Сега да питам, като бавносхващащ индивид, първият етаж на тази торта например https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0 … 253D1%3B250%3B460 ,рисуван ли е или е ползвано нещо от рода на трансферните фолиа?
И второ, ей това чудо за какво се използва http://hitrini.com/product/5992/rozi-i-lyubovni-pisma-3d-stranichka-a4.html ?
Благодаря предварително, ако ме светне някой, ако ли не, здраве да е  Grinning

# 328
Добро утро! Чета всички теми назад, стигнала съм до 89 тема, август месец 2009 година... МаринаД, ти да не си Ванчето, по начина на изказ много ми приличаш на нея...
Сега да питам, като бавносхващащ индивид, първият етаж на тази торта например https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0 … 253D1%3B250%3B460 ,рисуван ли е или е ползвано нещо от рода на трансферните фолиа?
И второ, ей това чудо за какво се използва http://hitrini.com/product/5992/rozi-i-lyubovni-pisma-3d-stranichka-a4.html ?
Благодаря предварително, ако ме светне някой, ако ли не, здраве да е  Grinning

Първото е рисувано - Бубето е велика Simple Smile

Второто си пише - хартия и салфетки за декупаж...

# 329
Добро утро! Чета всички теми назад, стигнала съм до 89 тема, август месец 2009 година... МаринаД, ти да не си Ванчето...

Ооооооо, неееее! Joy Радвайте се, че Ванчето още не е долетяла! Тогава ще видите кон боб яде ли!! Mr. Green Аз се материализирах във форума през 2011 г.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт