МАШИНА ЗА ХЛЯБ-56-та

  • 41 269
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 6 598
Моля за съвет / помощ .
От 1.5г. си ползвам машинката , правя основно бял хлаб , козунаци теста и т.н.
Черен хляб съм правила страхотен , но с готова смес.
Сега в къщи се яде само ръжен - но аз имам от 3 опита - 2 неуспешни с хляба в машинката
Това ми е рецптата , използвам едни и същи брашна , къде е грешката ?  newsm78
300мл вода ;
330 гр. брашно - бяло ;
130 гр. ръжено ;
1.5 ч.л. суха мая ;
1.5 ч.л. захар и 2.5 ч.л.сол;

Първият път хлътна ужасно , вторият път стана идеален - за изложба , третият път хлътна повече от първия .
Тестото е лепкаво , но не се маже добавям още брашно - за всеки случай - да не е много влажно . Намалих и маята от първоначалната рецепта .
То бива да е влажно , ама такива разлики .
А искам да си го правя в машинката , а не да купувам !
Кажете , моля  Hug
 

Според мен брашното е малко. Аз правя пълнозърнесто хлебче, но смесвам 50 на 50 бяло с пълнозърнесто брашно (твоята пропорция за мен е малко), като на 320-340 мл. вода се падат около 550 гр. брашно, отделно слагам и смес семена. Другата разлика е в солта и захарта. При мен 1 ч.л. на 1 с.л. захар.

# 76
  • Мнения: 1 314
Бонго, аз си ползвам гугъл плюс, пикаса, блог. Не мога  да помогна. Peace

ВЪПРОС:  бъркалките не ми се вадят от осите. Залепнали са  от тесто, което се е мушнало между тях.   Embarassed Според вас може ли това да  доведе  до  проблем?

# 77
  • Мнения: 7 779
какъв проблем ?

пп. нали съм метнал снимки за ремонта преди да се сглоби казанчето ?

# 78
  • Мнения: 5 737
Накисни казанчето с топла вода и ще се извадят.

# 79
  • Мнения: 3 904
Моля за съвет / помощ .
От 1.5г. си ползвам машинката , правя основно бял хлаб , козунаци теста и т.н.
Черен хляб съм правила страхотен , но с готова смес.
Сега в къщи се яде само ръжен - но аз имам от 3 опита - 2 неуспешни с хляба в машинката
Това ми е рецптата , използвам едни и същи брашна , къде е грешката ?  newsm78
300мл вода ;
330 гр. брашно - бяло ;
130 гр. ръжено ;
1.5 ч.л. суха мая ;
1.5 ч.л. захар и 2.5 ч.л.сол;

Първият път хлътна ужасно , вторият път стана идеален - за изложба , третият път хлътна повече от първия .
Тестото е лепкаво , но не се маже добавям още брашно - за всеки случай - да не е много влажно . Намалих и маята от първоначалната рецепта .
То бива да е влажно , ама такива разлики .
А искам да си го правя в машинката , а не да купувам !
Кажете , моля  Hug
 
Водата ми се струва много малко, ето няколко примерни рецепти с ръж и смес с ръж, аз правя често ръж с типово и само ръж. Иначе най-често си правя от типово брашно

# 80
  • Мнения: 4 884
На мен пък хляба взе да ми залепва за осите на бъркалките и зор да го извадя. По осите остава прилично количество хляб. Бъркалките ги вадя предварително и добре, че го правя, че незнам как ще вадя хляба и с тях  ooooh! Всеки с дерта си  Joy  Аз все още си мисля, че брашното е виновно  Naughty

# 81
  • София
  • Мнения: 3 034
На мен пък хляба взе да ми залепва за осите на бъркалките и зор да го извадя. По осите остава прилично количество хляб. Бъркалките ги вадя предварително и добре, че го правя, че незнам как ще вадя хляба и с тях  ooooh! Всеки с дерта си  Joy  Аз все още си мисля, че брашното е виновно  Naughty

По осите залепва защото са без покритие. Преди да тръскаш казанчето, не развърташ ли перките по няколко оборота, за да се освободят осите от хляба? Естествено освободят е силно казано, но поне разкъсваш предварително хляба около тях и излизат с по-малко остатъци.

# 82
  • Русе
  • Мнения: 3 710
На мен пък хляба взе да ми залепва за осите на бъркалките и зор да го извадя. По осите остава прилично количество хляб. Бъркалките ги вадя предварително и добре, че го правя, че незнам как ще вадя хляба и с тях  ooooh! Всеки с дерта си  Joy  Аз все още си мисля, че брашното е виновно  Naughty


Аз пъкне вадя бъркалките и хлябя излиза мнооооголесно, бъркалките остават на мястотот си, а на хляба има две малки дупки. Самите те малко трудно ги вадя, но в краен случай накисвам за малко с вода.

# 83
  • Sofia
  • Мнения: 1 475
Оставяйте хляба поне 10 минути в хлебопекарната след изпичане по - кесно ще се вади и без да са полепнали бъркалките.

# 84
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 996
Благодаря Ви  за съветите   bouquet,
днес ще направя последен или предпоследен опит  Rolling Eyes с ръжен хляб , дано стане.

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 1 351
Записвам се в темата като горда собственичка на хлебопекарна от Лидъл и започвам да се образовам.

# 86
  • София
  • Мнения: 3 034
 
Записвам се в темата като горда собственичка на хлебопекарна от Лидъл и започвам да се образовам.

Добре дошла   bouquet Тук са материалите от първи до четвърти клас : http://forumbabgmama.blogspot.com/  Peace.

# 87
  • Мнения: 1 849
Да се похваля- снощи направих първия си хляб в Силвъркреста  Simple Smile
Резултата е много вкусен пълнозърнест хляб, не особено привлекателен на вид. Отгоре не хвана коричка, но затова вина имам и аз може би- не мерих продуктите, слагах на око, като след първото месене добавих още брашно; по прозорчето имаше влага и отварях няколко пъти да гледам какво се случва, че пусто любопитство...  Grinning ; не знаех колко ще бухне хляба при печене, затова прекъснах втасването като тестото стигна 3 пръста под ръба на казанчето, а тестото не увеличи обема си повече.
Тестването продължава като изкконсумираме тестовия продукт  Wink

# 88
  • София
  • Мнения: 3 034
Да се похваля- снощи направих първия си хляб в Силвъркреста  Simple Smile
Резултата е много вкусен пълнозърнест хляб, не особено привлекателен на вид. Отгоре не хвана коричка, но затова вина имам и аз може би- не мерих продуктите, слагах на око, като след първото месене добавих още брашно; по прозорчето имаше влага и отварях няколко пъти да гледам какво се случва, че пусто любопитство...  Grinning ; не знаех колко ще бухне хляба при печене, затова прекъснах втасването като тестото стигна 3 пръста под ръба на казанчето, а тестото не увеличи обема си повече.
Тестването продължава като изкконсумираме тестовия продукт  Wink

След второто месене любопитството е вредно за крайния резултат. Една пълнозърнеста рошава тухличка от днес. Май съм казвал, че когато работя по рецептурника на Мидеата нямам никакви притеснения и веднага след зареждането я оставям сама да се оправя :

# 89
  • Мнения: 1 314
Мунчо, как хубаво се е пукнал! Simple Smile Значи  така, прати жената да изкара диплома за основно и тогава да пише. Grinning

За моите залепнали бъркалки да разясня. Не ме анатемосвайте. Embarassed Те си стоят залепнали  отдавна и не  съм сигурна, че кисненето ще помогне на този етап.  Притеснява ме това, че  така не се въртят свободно  и товарят мотора на машината при месене. Пак  ще пробвам да кисна  и  с клечка за зъби чистя между бъркалката и  дъното.

etty, сега видях. За ръжения хляб днес четох  от дядо хаджия в темата за кваса:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=721326.msg26632421#msg26632421

Последна редакция: вт, 30 сеп 2014, 16:20 от mama Barba

Общи условия

Активация на акаунт