С какво ви дразнят свекървите- 37

• 49 500
  • 815
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Чета, чета и не мога да повярвам, че още съществуват хора с мисленето на Popule...
Това, което ме ужасява обаче е, че тази жена е отгледала и възпитала с тези си виждания мъж- горката му жена...

Повярвай. Wink

Я обясни, моля, какво по-точно те ужасява във възпитанието и вижданията на сина ми? newsm78

# 631
  • София
  Я кажи, Popule, защо те заряза бившият ти мъж? Коя от всички догми за щастлив семеен живот не спази? Wink

# 632
Какво да обяснявам Popule? То всичко е ясно...
Твърдиш, че синът ти не е "нисък, дебел и грозен", а проекто снахата не е "зла"... следователно (ако е попил от твоите възгледи) той може да си изневерява, но няма да остави снахата. И според теб това е ОК за едно семейство?!

# 633
Твърдиш, че синът ти не е "нисък, дебел и грозен", а проекто снахата не е "зла"... следователно (ако е попил от твоите възгледи) той може да си изневерява, но няма да остави снахата.
За повечето свекърви е важно снахата да не изневерява.  Синът, каквото и да направи, простено му е.  Mr. Green
Шегувам се.  Peace

# 634
  • София
 Я кажи, Popule, защо те заряза бившият ти мъж? Коя от всички догми за щастлив семеен живот не спази? Wink

Отиде да работи в чужбина. Е те така ме заряза. Grinning

Твърдиш, че синът ти не е "нисък, дебел и грозен", а проекто снахата не е "зла"... следователно (ако е попил от твоите възгледи) той може да си изневерява, но няма да остави снахата. И според теб това е ОК за едно семейство?!

Къде по-точно съм твърдяла тези работи, че са ОК за едно семейство? newsm78 Това, че не са ОК значи ли, че не се случват?
Синът ми е нисък, дебел и грозен и няма пари, а е и ЖЕНЕН. Grinning Така че, долу ръцете! #2gunfire

# 635
Много жалко , че има такива хора ,който си мислят ,че живеят в 18 век.  ooooh!
Добре ,че не спазвам  традиции и не ме интересува мнението на хората .
Тъжното е, че Популе е далеч от пенсионерската възраст. Моите баби имаха по-съвременни разбирания.
На мен дори прабаба ми имаше по-съвременни разбирания...

Не съм само аз значи. Тези традиции, дето Популе и други свекърви в темата (напр. Фло) ги цитират не знам откъде ги вадят. У наше село от 19 в. насам ги нЕма (за 18 не знам). То наше село е само на няколко километра от селото на бабата на Популе. Да кажеш, че само ние сме така, ама ето и семействата на свекърите у наше село са расли и то в по-централната му част, но и от тях не съм чула за тези традиции.
Например за избора на име. Както Ана2 писа до 20-те години на 20 в., кръстникът е избирал името, съобщавал го е на кръщането. Най-голямата чест е било да даде своето име (поверието е, че тези деца са късметлии). След това майките избират имената. Естествено, случва се да се избере името на свекър/свекърва. Но това става по желание, от уважение, да ги зарадват ако щете, но не и по задължение. И никога свекърите не са имали думата за избора на имената на внуците. В редките опити за съветване (вмешателство), синовете са ги отрязвали на секундата. Но ние така си ги възпитаваме - кавалери.  Peace  

Затова смятам, че всичко е до човека, а щита на традицията е само извинение за желанието да командват (кратко казано за нахалството).
Твърдиш, че синът ти не е "нисък, дебел и грозен", а проекто снахата не е "зла"... следователно (ако е попил от твоите възгледи) той може да си изневерява, но няма да остави снахата.
За повечето свекърви е важно снахата да не изневерява.  Синът, каквото и да направи, простено му е.  Mr. Green
Шегувам се.  Peace
ПП Кой изневерил е без значение. Традицията е ясна. Децата на законната снаха носят имената на свекърите. Извънбрачните деца на сина (ако ги има) нямат право на нищо - например на великото име, те са безродови според същите тези почтени свекърви. То излиза, че за свекървата са важни децата на снахата, а не на сина. Не задълбаваме в генетика и биология, защото и те не са традиционни. Яка логика.  Peace

Последна редакция: пт, 24 окт 2014, 19:18 от biborana

# 636
  • София
То наше село е само на няколко километра от селото на бабата на Популе.  Peace  

Баба ми не е родена в село. Сори, Биби.
Упс, да не се объркаш. Другата не е българка и пак не е родена в село.

# 637
Популе, разбрах те, ама ти не ме разбра. Баба ми е родена в същото голЕмо село, като твоята баба. Peace
Упс, накрая ще вземе да се окажем и рода, та ще стане весело. Което всъщност е добре. Представи си, че станем свати - и селото и форумът ще ни се сторят тесни.  Peace

# 638
  • София
Популе, разбрах те, ама ти не ме разбра. Баба ми е родена в същото голЕмо село, като твоята баба. Peace

Е и? Какво ми доказваш? Че няма традиции децата да се наричат на свекърите?  newsm78
Казах ти, напиши писмо на арменския поп, не отправяй тези си проблеми към мен.

# 639
  • при късмета
МА КО, то разбира се, че може да се вземе името на дядото за фамилно-така е по-демократично. Когато аз съм се раждала е било задължително! Ето я разликата. Когато са го отменили е имало случаи като моя-брат и сестра с различни фамилии Simple Smile
Форума е място, където можеш да научиш много неща, да изкажеш мнение, без да засягаш и обиждаш другите участници, нали?
ШУШУЛЧЕ, ако не започваше поста си с " пъъъъъълни глупости", бих ти благодарила, защото научих нещо от теб. Сега оставаш без благодарности.
НЕЛКА, нали сама отчиташ, че хората са добри. Не ги дразни. Хабиш патрони на халост. Нищо не печелиш. Simple Smile

Я да ми обясниш с какво точно обиждам с този пост. Просто отбелязах, че казваш нещо невярно. Фамилията да е името на дядото не е отменено. А това, че вече не е задължително, не съм коментирала, ти го коментираш

Не е отменено за фамилия на детето да е собственото име на дядото. Може да  избираш, като се вади акта за раждане или още в болницата в документите с които после си вадиш акта.
Назад е обяснено

# 640

Е и? Какво ми доказваш? Че няма традиции децата да се наричат на свекърите?  newsm78
Казах ти, напиши писмо на арменския поп, не отправяй тези си проблеми към мен.

Точно това искам да кажа - няма традиция, която е вид задължение (налагане, вмешателство). Традицията е обич и кавалерство. Жените са съгласни бащиното и фамилно име да са от бащата, но избират собственото име на бебето. И о чудо, случва се снахите да изберат доброволно името на свекър/свекърва. И аз избрах за единственото си дете името на свекъра, защото - най-важното, видях щастието в очите на любимия при споменаването на тази възможност. При тях не е традиция и също бяха изненадани. А и свекър ми беше умен, готин, красив и харизматичен (не е хващан в изневяра). Обаче всички знаеха, че не харесвам традиционното галено име на женския вариант (не че е лошо, субективно не ми харесва), затова всички, включително и свекърите, казаха, че аз трябва да избера как ще я наричаме в 3-те семейства. Когато реших, на всички им хареса и досега я наричаме така. Просто е - при нас традицията е уважение и емпатия.

ПП За арменския поп - твоя воля, ако искаш пиши му. Ако не ти помогне - съди ме. Mr. Green

# 641
  • Русе
Ами никой не може да ме накара да кръстя детето си Динко/Динка (примерно, нека никой не се обижда, просто това ми хрумна), защото така трябвало и така се правело. Ако съпругът (!!!) ми предложи да е кръстено на баща му/майка му... бихме помислили, обсъдили варианти, но да ми каже някой, че трябва да се казва еди-как-си, само защото така трябва и така се правело... ами не става. Разбирам традицията, но света се движи по-бързо от традициите и някои от тях остават в миналото. Така е устроен света.
ПС Въпреки че все още не мислим за дете, сме обсъждали как биха се казвали бъдещите ни деца. Той иска да има поне едно на дядо му и аз съм абсолютно ОК с този факт, има си неговите причини и аз ги разбира, но няма да дам да го кръстят дословно. Тогава пак ли ще съм "зла и лоша" и ще ме напусне ли?

# 642
  • София
Ами никой не може да ме накара да кръстя детето си Динко/Динка (примерно, нека никой не се обижда, просто това ми хрумна), защото така трябвало и така се правело. Ако съпругът (!!!) ми предложи да е кръстено на баща му/майка му... бихме помислили, обсъдили варианти, но да ми каже някой, че трябва да се казва еди-как-си, само защото така трябва и така се правело... ами не става. Разбирам традицията, но света се движи по-бързо от традициите и някои от тях остават в миналото. Така е устроен света.
ПС Въпреки че все още не мислим за дете, сме обсъждали как биха се казвали бъдещите ни деца. Той иска да има поне едно на дядо му и аз съм абсолютно ОК с този факт, има си неговите причини и аз ги разбира, но няма да дам да го кръстят дословно. Тогава пак ли ще съм "зла и лоша" и ще ме напусне ли?

Питай него...едва ли някой тук може да ти даде отговор на този въпрос.

# 643
  • при късмета
Изумява ме първо - как се чете което е изгодно, а се прескача неизгодното. В моя случай, никой не прочете дребната подробност, че мъжът ми СЪЩО искаше детето да се казва на свекъра. Второ - как така нищо не сте били дължали на свекърите? Дължите им съпругът си. Трето - ако не ви харесват традициите, ами пишете писмо до арменския поп. Четвърто - още в началото на вашия семеен живот се хвърляте трупешката върху главата на собствения си мъж да се доказвате, че сте много велики. Но запомнете едно - времето работи за мъжете. Те с възрастта стават по-умни, по-секси и по-желани. И ако започнете на младини да им рипате по главите, като позастареете това ще ви изиграе лоша шега. Разбира се, никому не натрапвам съветите си. Кой разбрал - разбрал.
Единственото тук за разбиране е, че потвърждаваш робското си мислене относно мъжете. После се чудиш `що никой не те разбира  hahaha

# 644
  • София
Единственото тук за разбиране е, че потвърждаваш робското си мислене относно мъжете. После се чудиш `що никой не те разбира  hahaha

Не очаквам всички да ме разбират. Точно обратното. Wink

Общи условия

Активация на акаунт