СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 211
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
  • Пловдив
Ън, чуден алгоритъм. Довечера смятам да се позабавляваме малко със седмокласничката. Сега ще изровя давани тези за "На прощаване". Така или иначе утре вероятно ще имат тест, ако е подобен на този, даван миналата година в тяхното училище, накрая си има нещо като теза.
Погледнах какво са правили в часовете по литература. По разпечатаните листове с различни цветове химикали /поне моята така си ги е направила/ са означени отделните части, изразните средства, някакви коментари, в общи линии цялостен анализ в прегледен вид. Хареса ми.  Grinning

Приключили са с целите изрази по МАТ, намирисва ми на контролна днес. Нямат официално предупреждение, но дзверът казва, че по МАТ трябва винаги да са готови за контролна.  Mr. Green Математичката ме кефи отвсякъде. Ще нагазват в геометрията. Е там вече ще става весело.

# 61
Зарадва ме щерката, класирала се е добре на състезанието Хитър Петър. http://www.smb-gabrovo.com/wp-content/uploads/2014/10/HP_2014-Re … lts-7-klas-BG.htm
Чудя се дали да я запиша на ЧХ и СМТ, миналата година не се представи особено добре.

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 11:10 от Анонимен

# 62
  • Варна
Жасмин, поздравления! Записвай я, според мен, ако тя има желание.

Помакова, и Яни виждам в десятката! Браво на момчето!  Hug

# 63
Ън, благодаря   bouquet !

Жасмин, поздравления!

Снощи мина и нашата родителска. Много се оплакваха учителите - говорят в час, бягат от час, имат пушачи  Rolling Eyes , а момичетата са се разделили на 2 лагера и са във война  Rolling Eyes .
Моя хубостник или приказва или блее иначе много го хвалиха  Shocked - умен бил, браво! ... но е мързелив  Embarassed . Все пак на фона на другите бил добре, не че това ме грее, няма да се състезава със съучениците си.
Миналата година имахме проблеми с учителката им по математика, не бяхме доволни родителите, даже подписка правихме да я махаме, тази година тя е решила да няма проблеми с нас и дава на деца много лесни контролни и пише масово шестици  ooooh! ... какво да кажа - "къде го чукаш, къде се пука". Класната им ни предупреди да внимаваме и да не вярваме на оценките ѝ.

# 64
  • Високо в планината на изобилието
И от мен благодарности на Ън,ще покажа на сина ми,за съжаление аз не съм му от помощ,тъй като не съм изучавала български и литература,но покрай него ограмотявам се. Laughing

# 65
При нас математичката я смениха, сега им е по физика...на входното имаме 5, но другите масово двойки...ама разбираш ли, лоши били децата, а не че математичката ( с малко дете) миналата година през час отсъстваше и я заместваше...психоложката  Rolling Eyes, която естествено не им преподаваше математика, а просто си блееха
Много ми е неприятно, когато децата са виновни виновни са, но понякога не са само те виновни  Tired

# 66
Помакова, и Яни виждам в десятката! Браво на момчето! 

Поздравления и от мен!  Simple Smile

Скрит текст:
Ще видим за другите състезания, за да ходи на тях, не трябва да ходи на курса за АК, който е събота сутрин. А не е хубаво да отсъства, няма как да навакса.

# 67
  • София
Тъкмо изяснихме тезите и вчера младежът ме "зарадва" със съчинение разсъждение за домашно. Тезите пасти да ядат пред това чудо. Съчинението има отвлечено заглавие, и трябва да съдържа увод, много микротези (микротеза+доказателство+микро-заключение) и заключение. Защо ни мъчат така тези хора от МОН Sad
Заглавието е "Образът на бореца за свобода в стихотворението "На прощаване""
Някой срещал ли е нещо подобно? Мога ли да намеря някъде нещо по темата, поне да видя какво е трябвало да пишем и дали сме се издънили (множественото число е, защото заедно го писахме)

# 68
  • Варна
Добре де, нали е обяснено и преподадено в клас. Произведението е четено, че и научено наизуст. Защо не оставите тези деца да си пишат и съчиняват ... Елл - защо трябва ти да пишеш? Нали трябва да се научат сами, да си размърдат мозъците в края на краищата. Ходят на училище, сега масово ходят на допълнителни уроци и пак - милите, горките, да им се сдъвче всичко сакън да не се потрудят малко в повече. Като че ли са първите дето учат и пишат такива неща, дето ще имат изпити и ще кандидатстват в училища. Влизат с измислен отличен успех и излизат по неграмотни отколкото са влезли. Щото не е важно какво знаят и могат а от кое училище им е дипломата. ooooh!

# 69
  • Пловдив
Flash*, не е нужно да се нахвърляш така върху Елл.  Peace
В българските училища последното нещо, върху което се работи, е писане на каквито и да е било съчинения, с разсъждения или без. В програмата няма отпуснати такива часове. За да се научи едно дете да пише съчинение, трябва да се работи по отделните му части, да се упражняване писане на увод, на тезите, на заключението. Поне по един час за всеки елемент. Трябва да има часове за разработване на такова съчинение в час. Едно обикновено даване на схемата и изискванията не е преподаване. Това, че едни деца могат да се справят относително добре още първия път, не означава, че това е общовалидно.
И да, аз пък подкрепям Елл затова, че е помогнала на детето си. Ами ако до този момент в училище не са писали нищо подобно, да го остави да се мъчи или още по-лесно - да отиде на училище без домашна.
А и на изпита през май никой няма да им иска да пишат съчинение-разсъждение, а преразказ /всъщност си съвсем наясно с това/ Peace

Елл, у нас се подвизава това:
http://www.book.store.bg/p759/sedmoklasnicite-pishat-sychinenie- … ili-nikolova.html

Надявам се в учителката на сина ти да отдели поне един час, за да четат, да коментират, да поправят неточности във формата, в изказа, в подредбата и т.н.

# 70
Ще взема пак отношение, извинявам се за непрекъснатото писане в темата.
 Най-напред препоръчвам следната книжка: Съчинение разсъждение за 7 кл на изд. Веди с автори: Елена Митева и колектив(тук са някои известни ви преподаватели по БЕЛ в школите в София). Моята е издадена 2000 година. Безценна, бих казала, книга, защото освен подробни обяснения как се пише това чудо, съдържа и примерни варианти в края. Ценна я прави фактът ,че е написана на достъпен за ученици език, тъй като това са само преподаватели по БЕЛ.

Ето, намерих и как изглежда, в 2 части е http://www.ciela.com/ciela_books/s-chinenie-razs-zhdenie-7-klas-1-chast.html

По въпроса за писането на тези съчинения. Сигурно си спомняте, че преди години изпитът за гимназиите по БЕЛ беше съчинение разсъждение,  някои може даже да са кандидатствали навремето с него. Сега се промени същността на изпита, защото съчинението беше невъзможен изпит. Децата масово преразказваха, вместо да анализират, зазубряха се наизуст готови съчинения и беше един малък ад. Изпитът е променен вече, но самата програма в училище-не. Там пак се преподава този тип съчинение, а не би трябвало. Просто е рано за това съчинение, мястото му е в гимназията като времеви избор, а и самото НВО е различен изпит по структура и същност. Би трябвало да вървят успоредно нещата, ама.... ooooh! Иначе в гимназията се учи ЛИС, което по същество е същото като това съчинение. А на матурата има избор между ЛИС и есе по една и съща зададена тема.

Последна редакция: чт, 16 окт 2014, 13:29 от Ън

# 71
  • Пловдив
Ън, благодаря за книжките

един сайт за ... по-мързеливите

http://www.myschoolbel.info/7_Klas.html

Скрит текст:
добре, че са разхождам по другите теми, това го "копнах" от деветокласниците  Laughing

# 72
  • София
Благодаря ви за предложенията и разясненията    Simple Smile Дано това съчинение-разсъждение е нещо инцидентно.
Ън, аз съм кандидатствала с подобни теми. Беше ужасно. Майка ми ги пишеше (защото пари за уроци нямахме), а аз ги учих наизуст. Всъщност всички така правеха - кандидатстването беше да научиш един набор готови теми наизуст.

Добре де, нали е обяснено и преподадено в клас. Произведението е четено, че и научено наизуст. Защо не оставите тези деца да си пишат и съчиняват ... Елл - защо трябва ти да пишеш? ...
Защото това, което той беше написал не приличаше на нищо, а в седми клас, знаеш добре, оценката по БЕЛ е важна, защото влиза в бал-а в повечето случаи. А една двойка или тройка се поправя много трудно. Още по-трудно от човек, на който ама хич не му идва отвътре да пише.

# 73
  • София
Ън, благодаря и аз    bouquet
Дунди,къде ги намираш тези екстри Wink супер си Hug

Роско  едва днес днес отиде на училище.Дали са му да прави контролното,което беше изпуснал и заради сбъркан минус има 5,50. А вчера му се карах,че претупва нещата и не им отдава нужното значение и внимание Close Близо 30мин.лекция, на тема съвест и лична отговорност за бъдещето си, му дръпнах Mr. Green
Пробва докато беше болен сам да си взима материала напред, еми не се получават нещата.В тези учебници почти нищо не пише #Cussing out По математика дадена задача,пише да се продължи решението,но как не е обяснено,а не става с взетия до момента материал,та  днес е питал госпожата за разяснения.Затова много ме е страх да отсъства от училище, но в случая просто беше неизбежно Rolling Eyes

# 74
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Жасмин, поздравления! Записвай я, според мен, ако тя има желание.

Помакова, и Яни виждам в десятката! Браво на момчето!  Hug
:
Мерси, доста добро постижение, както и на София, трябва да ви кажа , че задачите бяха трудни, особено последната... В други сайтове коментираха, че на "мастити" математици им е отнело повече от половин час второто подусловие, детето на кодбг също е с много високо постижение-също е десети

Общи условия

Активация на акаунт