СЕДМИ КЛАС - тема 57

• 61 227
  • 752
  •   1
Отговори
# 600
  • София
E вие ме изненадахте, макар че заподозрях нещо такова Simple Smile Та той в училище преразказва в сегашно и учителя му е ок с това, а на него му е по-лесно.

# 601
  • Пловдив
E вие ме изненадахте, макар че заподозрях нещо такова Simple Smile Та той в училище преразказва в сегашно и учителя му е ок с това, а на него му е по-лесно.

Ами учителят да вземе да им обясни какви са изискванията за трансформиращ преразказ. Това се учи още в 5 клас, ако не се лъжа. Или поне на нашите тогава им го набиха хубавичко в главите.
А по принцип на повечето им е трудно да разказват в сег. време, затова недолюбват преразказа от името на неутрален разказвач. Трябва си писане, за да свикнат да не смесват времената. 

# 602
  • София
Може и да са преразказвали само от неутрален разказвач. Всички преразкази са му в сегашно време. Той си го харесва и не бърка времената Simple Smile
Благодаря ви! Ама хич не съм в час. Хубаво, че навреме разбрах. Сега ще му изпратя линковете да чете.

# 603
Времето за преразказване е може би най-трудната част в преразказа. Още повече, че в почти всеки преразказ има ретроспекции където се ползват помощни времена. Учителите много внимателно да обясняват на децата!  Има си правила при използване на помощните времена, както и строги правила за времето в двата вида преразказ - Дунди го е обяснила точно. На моя син това му беше голям препъникамък - работи във вярно време, и като започне героя да разказва за   събитие преди насотящето действие той започваше да бърка времената.

# 604
  • Варна
Има ли официални отговори на ПИ БЕЛ от Милениум от този месец?

# 605
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Идея нямам кога ще седнем да гледаме пробните изпити, сигурно април и май месец, след изпита в АК, сега никакво време не остава. По математика почти всяка събота има състезание, а аз я пращам моята да се тренира на изпитна обстановка. А за да се яви, по цяла седмица решава задачи от предните състезания. Вече беше на три състезания, а се задават поне още толкова - вчера я записах за още 2 (IMAS и Салабашев) и се чудя и за Коледното, че брат й ще ходи.
Ще получи грамота по математика, от ЧХ и ще ходи на майсторски клас от 6 до 11 април: http://www.math.bas.bg/ch/
По тези лагери е голям купон, от сега ме пита кои седмокласници ще бъдат.
специално за седми клас ,тази оферта с майсторския клас не е най-добрата, т.к.през месец май са матурите и за разлика от Софи, която вече ще е минала изпита за АК, на нас ще ни предстои тепърва кандидатгимназиална кампания, така, че ще видим...

# 606
На ПИ по мат. в Междучасие сме изкарали 5,80.  newsm17 Тя се чувства удовлетворена за положените до този момент усилия. Все още не съм успяла да взема работата и по БЕЛ, но на днешните упражнения в школата се е справила добре.  Дано продължим така и в бъдеще.

# 607
специално за седми клас ,тази оферта с майсторския клас не е най-добрата, т.к.през месец май са матурите

А нали този лагер е в началото на април? Ще имате време до матурите. То и ние ще се явяваме на тях, все пак трябва да имаме резервен вариант.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 18 ное 2014, 20:57 от Анонимен

# 608
  • Варна
Според детето ПИ БЕЛ МИЛЕНИУМ бил по-труден от ПИ БЕЛ МЕЖДУЧАСИЕ.
Някой ако е правил изпит Милениум да сравним отговорите:
Скрит текст:
1-а; 2 в; 3-г; 4-в; 5-в; 6-а; 7-в; 8г; 9-б;10-б; 11-г; 12-а/г  ;13 б; 14-в; 15-г; 16-б; 17-а; 18-в; 19-контраст; 20-4' Б-2; В-3;Г-1;  21-А-3; Б-4; В-2; Г-1
22. Специалистът посъветва учениците да не оставят настолния си компютър включен, когато не го използват.
23. Сряда е последният от поредицата студени и мразовити дни. Мъглите ще са по-трайни по поречието на Дунав, като ще се задържат през целия ден. След полунощ ще се увеличи облачността, а вятърът ще е слаб от североизток.

# 609
Здравейте! Днес нямах никакво време за форума, затова със закъснение отговарям на пенсионирана русалка:
Канина, принципно е така, както сте написали. Но все пак не съвсем отличното справяне на  първи пробен не е непременно индикатор за пропуски от 5 и 6 клас, които трябва да се запълват с още доста допълнителна работа. Не е повод и за страшна паника. Целта на пробните не е само да се види нивото на детето на фона на останалите и да се констатират слабостите му, а и то да свикне и с формата, и с предоставеното му време. Защото едно неправилно разпределение на времето и примерно погрешно задълбаване в само една  затруднила го задача, може да докара  докара детето до резултат, който  и да не е близък до максималния, въпреки наличните знания. Тогава би трябвало да се изработи във времето  тактика  и да се работи у дома не само в посока правилни решения, а и работа за време. Защото практиката показва наличието на деца , които знаят и могат да решат задачите, но или са бавни, или не са подходили разумно към пробния. В последното влизат излишното пречертаване на чертежи, разписването в черновата на задачи (най-често от първите), които могат да се решат буквално и наум, за да се спести време, зацикляне  на конкретна задача при трудност вместо да се мине на следваща, недостатъчно оставено време за попълване на бланката и в резултат на това пренесени грешни отговори на иначе правилно решени задачи.. Всичко това пречи и детето с времето само си създава стратегия как хем да си работи вярно и прецизно, хем да е бързо.

Русалке, напълно съм съгласна с Вас! Предложих на майките да тестват децата с този тест, който е по-лек и то в спокойни домашни условия, където няма да са притеснени, не е задължително да се стараят да пишат красиво или на белова, просто да проверят основните им знания. Моите наблюдения са, че повечето от децата във всеки клас срещат трудности с дробните числа, със степените, забравили са какво е координатна с-ма, как се казват осите, работата с хистограми, диаграми, геометричните фигури, лица, обеми и т.н. – говоря за наблюдения от моите класове. Тук във форума сте се събрали майки, които следят развитието на децата си, помагат им и целта им е кандидатстване в у-ща, за които се иска отличен бал, за да бъдат приети. По мои наблюдения повечето родители са от София, Пловдив и Варна, където има възможност за избор на школи, частни учители, провеждат се повече състезания, учат от 4-ти клас в МГ, има по-голяма конкуренция и съпоставимост, повече амбиции... И за такива деца този тест не трябва да е труден. Но предполагам, че ви четат и следят форума и много родители, дори и деца, от цялата страна, където подготовката на повечето, ако не са се занимавали допълнително в къщи или с учител, не е много добра, въпреки отличните оценки.  Затова, според мен, трябва да се започне с по-лек тест и да ги похвалим и обнадеждим, че могат да се справят, отколкото да ги отчайваме от начало с трудни тестове. Прочетох, че някои от майките вече са дали теста на Междучасие и децата са срещнали трудности с втори модул – напълно нормално и няма място за тревоги и отчайване. Нещата се надграждат  - много от задачите в теста на Междучасие, са доста трудни и не се застъпват в редовните часове, предполагам, че много малко деца ще се справят напълно с него. Поздравления, i-off – прекрасен резултат!  Поздравления към родителите и на всички останали деца! bouquet
 На  моите ще дам теста на Милениум в часовете по СИП – в основни линии съм запозната с техните познания и знам, че трябва да се работи много в насоките, които сте посочили – за психиката им, за стратегията, за разпределяне на времето, за чертежите. А по-късно когато натрупат повече опит и знания, ще им покажа как се решават задачи от този тип и ще ги тествам и с теста на Междучасие.
Сега трябва  да се решават задачи и то ежедневно, да се учат формулите, теоремите, основните задачи – виждам как на самите деца им е приятно, когато успеят да се справят и сами се убедят, че нещата не са толкова трудни и страшни, но трябва труд и постоянство...

# 610
  • София
Ако някой е получил резултата от пробния по математика в "Междучасие" през "Изпитай ме", нека напише средната оценка на явилите се.  Praynig

Средният резултат на ПИ по Мат в Междучасие е 4,12. А средният успех по БЕЛ е 4,98.
Синът ми има 31 т. на преразказа, най-високият му резултат до момента. А по МАТ е по-добре от 90% от явилите се.

За допълнителни ПИ не ни остава време.

Днес мъчихме 2 урока по Биология до ... преди малко. Толкова много термини им преподават, че направо му се плаче - власинки, устици, кутикула, решетести тръбички, трахеи, трахеиди, меристемна тъкан,....., кому е нужно това?! Ако не ги каже или използва на място, все едно не разбрал или не е научил урока. Като го питам какво учат по биология, все едно ми говори на чужд език - Царство Протиста и Царство Монера  Shocked (дори автоматичният речник тук ми ги подчертава като неизвестни думи!!!)
То бива за обща култура, бива, ама това вече ... #2gunfire
Малко са ни синекдохите, анафорите и етимологичните фигури по БЕЛ, ами и по другите предмети ги тъпчат с термини, термини......

# 611

Днес мъчихме 2 урока по Биология до ... преди малко. Толкова много термини им преподават, че направо му се плаче - власинки, устици, кутикула, решетести тръбички, трахеи, трахеиди, меристемна тъкан,....., кому е нужно това?! Ако не ги каже или използва на място, все едно не разбрал или не е научил урока. Като го питам какво учат по биология, все едно ми говори на чужд език - Царство Протиста и Царство Монера  Shocked (дори автоматичният речник тук ми ги подчертава като неизвестни думи!!!)
То бива за обща култура, бива, ама това вече ... #2gunfire
Малко са ни синекдохите, анафорите и етимологичните фигури по БЕЛ, ами и по другите предмети ги тъпчат с термини, термини......
Отделно на това учебниците на различните издателства имат различно съдържание- което е казано в единия, не е казано в другия, а на места има явни противоречия. В единия пише, че сагови са високи дървета, в другия- че са храсти.
По физика- мъж ми занесе учебника в ТУ-софия. След като го прочели няколко човека преподаватели в електическия факултет казали, че това са най-сложно формулираните обяснения и изказ на раздела за тока, които са чували някога.
По въпроса с термините по БЕЛ няма да се повтарям. Миналата седмица на школата за пръв път е занесъл преразказ, за който се надявам да получи оценка на съдържанието. Досега връщаше с анотация "не се чете" и без оценка. миналата седмица седна и го написа на компютъра и го предаде така- печатен текст. Не ми се видя много зле, не съм го карала да допълва или коригира- наистина съм любопитна колко би получил. От име на герой било минало време, казва ученикът. Аз не знам. Едно време ни караха всички преразкази независимо от кое лице да са в минало свършено време. Сега е друго и объркващо.
Остарях с още една година. Утре ще оперират свекървата от Са на ендометриума. Все весели неща. Tired

Последна редакция: ср, 19 ное 2014, 00:21 от ra2

# 612
  • София
Взехме пробния по БЕЛ от Междучасие. На преразказа е изкарала 32/35 точки. Взели са и 1 точка от съдържанието и 2 точки за пунктуация.

На теста 52/65 т. - оплескала е  въпросите за сложните изречения, има един грешен въпрос от четенето с разбиране, грешен въпрос за това коя е дума не е подходяща в едно изречение, имаше нещо сгрешено за някакви епитети и на един въпрос вместо Хаджият беше писала Бръчков. На тезата са и дали пълния брой точки - специални благодарности на Ън за споделения алгоритъм   bouquet

На математика не се яви, но там определено има нужда от още тренировки за време, че е бавна. На курса са вече на уравнения като гледам до следващите пробни през януари ще са минали и текстовите задачи и може би даже и неравенствата. Тогава ще почнем да се явяваме и на пробни.

Да попитам врели и кипели майки относно Пиза задачите по математика - децата ви паралелно ли ги изучаваха - напр. като вземат материала с ъглите и решават съответно кръговите диаграми? В училище изобщо преподава ли се това чудо или само на курсовете и остава ли изобщо време за него?

# 613
  • София
В училище почти никой учител не решава задачи тип ПИЗА, първо, защото в учебника няма такива и второ, защото няма време. Лично аз с моите ученици паралелно всеки път решавам такива задачи.

# 614
  • нейде там, където ....
Не съм наясно кои задачи са тип Пиза и кои - не. Решаваме наред от учебника и учебната тетрадка. Когато видя проблем - обяснявам и давам за упражнение задачи по темата. Най-често използвам сборниците на "Коала прес" и състезания за седми клас, давани предни години.

Не съм получила резултатите от пробния по математика в "Междучасие"  newsm78 . Очаквам оценката да е доста под тази по БЕЛ, заради лошото разпределение на времето и подценяване на някои от задачите. Другата седмица ще отида до офиса на "Междучасие", за да видя работите на място.

Общи условия

Активация на акаунт