БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 087
  • 749
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 123
Момичета, последните два пъти когато замесих погача, нещо не успя да втаса или може би по-точно казано да се "надигне" като хората и след изпичане стана малко сбита, леко глетава и относително твърдичка. Всичко правих по рецептата, която винаги съм използвал и винаги се е получавало, без едно нещо - не пресях брашното, тъй като ситото ми замина. Дали именно там не е проблема?  newsm78

# 706
  • Мнения: 3 020
Марко Поло, съмнявам се  Rolling Eyes
Според мен не изчакваш необходимото време за втасване, зимата се нуждае от повече време, нищо че все пак у вас е топло... предполагам  Grinning
Изчакай повече време, не спазвай времето в рецептата, ако има такова, винаги си гледам тестото и по него се водя и никога не пресявам брашно за погача, пита, хляб.  Peace

# 707
  • Там, където ме обичат
  • Мнения: 3 682
yulmana, благодаря, днес ще пробвам с твоята рецепта, дано се получи.
Нямам мармалад вкъщи, само сладко, та да попитам -
1. защо не се слага сладко от плодове, заради консистенцията или вкуса
2. ако не сложа мармалад/сладко, трябва ли захарта да е повече?

И още - на колко градуса и колко време се пече кекса?

Последно - а брашно слагаш ли  Mr. Green  Hug

# 708
  • Мнения: 1 801
Благодаря за клипчето. Моите обаче са по- големички. Точно като за кексчета, но наистина ми се искаше нещо друго да направя с тях.

# 709
  • Мнения: 904
Ето тук http://www.menumag.bg/recepta/pylnena-tikva-s-lokum-i-susheni-plodove
 Просто импровизирай.
 Мисля ,че ако я увиеш с фолио ще се задуши по-добре . Вместо бяла с кафява захар ще е по-вкусно.
Някакви ядки ,а и защо не и парчета шоколад или канела.
    foxysilver ,заповядай
 Кекс с мармалад
 3 яйца , 1 ,5ч.ч. захар ,1 непълна каф.чаша олио, 1 непълна /1 пръст по-малко /ч.ч.  гореща вода .
 1 ч.ч. мармалад /да не е  кофитюр или сладко /  от сини сливи /това е оригинала инак с кайсиев става добре или какъвто имаш/ ,1 пълна лъжичка сода за хляб .,ванилия/може и друг аромат или ром или коняк ,ако харесваш ,по принцип мармалада е достатъчен ароматизатор /.и орехови ядки.
   Пека във форма за кекс ,но може и в обикновена тава или да се ползва мъфини.
 Кекса е много мек и пухкав. Бухва доста. Докато се пече се пуква отгоре ,това да не те притеснява.
  Моята етърва много го хареса преди години .Хич не й се получаваха сладкиши и кексове и този винаги се получава и беше много щастлива .
 Това е любимият кекс на децата ми /а преди години на нас с брат ми/.
  Ползвала съм го и като блат за торта.
 Дано съм била полезна .
 Чаената чаша е от 200мл ,пазя си една стара за мярка . Доста от старите рецепти са с тази мярка.

 


Вмъквам се с въпрос какво количество е брашното, не е упоменато и содата в него ли се слага. Благодаря!~  bouquet

# 710
  • Мнения: 211
Здравейте,

може ли рецепта за сладкиш с круши, заринати сме в къщи и само с ядене не става, а ще е грехота да се развалят и да ги изхвърлим  Rolling Eyes

Благодаря ви!

# 711
  • София
  • Мнения: 12 821
Здравейте,

може ли рецепта за сладкиш с круши, заринати сме в къщи и само с ядене не става, а ще е грехота да се развалят и да ги изхвърлим  Rolling Eyes

Благодаря ви!

Този ми е любим: Сладкиш с карамелизирани плодове

А този правих последно и стана много сполучлив: Кейк с круши

# 712
  • София
  • Мнения: 12 821
Благодаря за клипчето. Моите обаче са по- големички. Точно като за кексчета, но наистина ми се искаше нещо друго да направя с тях.


Аз си правя пастет и с него пълня подобни формички. Много ефектно се получава.  Peace

Домашен пастет от пилешки дробчета

# 713
  • Мнения: 22 867
Здравейте,може ли рецепта за сладкиш с круши, заринати сме в къщи .....

Френският сладкиш с круши на Наталина е чудесен! Heart Eyes Peace

# 714
  • София
  • Мнения: 5 766
yulmana , нещо не мога да отворя линка на тортата, която си ми дала  Embarassed Може ли още веднъж?
Пепчо, а твоята шоколадова торта ще я пробвам утре, ей така за проба Simple Smile

# 715
  • Мнения: 2 816
tinki....тази снимка е на съвсем друга форма, онова си беше точно силиконов молд.
И тази е хубава  Laughing, честито.
Освен стандартните кексчета.....желета разни, гъсти кремчета , панакота, торта тип парфе....
Предложението на Ваня също е интересно.

# 716
  • Мнения: 1 801
Ами а де, аз не мога да обясня и покажа Crazy Цветчета има, ще стават мъфини ама много плитичко е Whistling затова попитах.
благодаря за съветите  bouquet

# 717
  • Мнения: X
dalina_50 ,извинявай ,че ти отговарям късно , но с конфитюр - ако е домашен и по-едри парчета става глетяв  и не та бухнал. Мармалада е каша и се смесва с брашното и  т.н. Пробвала съм да пасирам конфитюра /говоря за домашен обаче /и не ми се получи кекса . Затова уточних мармалад , няма значение захарта и т.н. Този кекс го правя от дете .
 Специално заради него си правя мармалад от сини сливи /и кайсии/ с тези плодове ми най-харесва .  С круши също е хубав.

# 718
  • Мнения: 5
ЗДРАВЕЙТЕ КУЛИНАРИ ,
МОЛЯ ВИ ПОМОГНЕТЕ МИ-КОЛКО СОЛ ДА СЛОЖА НА КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ В БИДОНА.

# 719
  • София
  • Мнения: 10 825
Момичета, последните два пъти когато замесих погача, нещо не успя да втаса или може би по-точно казано да се "надигне" като хората и след изпичане стана малко сбита, леко глетава и относително твърдичка. Всичко правих по рецептата, която винаги съм използвал и винаги се е получавало, без едно нещо - не пресях брашното, тъй като ситото ми замина. Дали именно там не е проблема?  newsm78
Не мисля че пресяването е проблема. Аз, от чист мързел, пресявам изключително рядко, но питките и погачите ми се получават доста добре. По-скоро не си изчакал достатъчно за втасването или пък маята е била не много добра или недостатъчно за количеството брашно.

Общи условия

Активация на акаунт