Домашни любимци - декоративни зайчета 6

• 39 745
  • 746
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте и честита пролет със закъснение   bouquet
Днес ставам и гледам моята зайка с две малки бебета зайчета ( февруари я водихме за една нощ при един мъжки), обаче не им дава да сучат и звънях на вет. Лекар за съвет. Той ми каза да ги нахраним със спринцовка и краве мляко и да са на топло, понеже тя и гнездо не си беше направила...И сега не знам дали ще оцелеят направихме всичко възможно  Cry Моля ви стискайте палци да са добре! Sad

# 676
  • София
Здравейте и честита пролет със закъснение   bouquet
Днес ставам и гледам моята зайка с две малки бебета зайчета ( февруари я водихме за една нощ при един мъжки), обаче не им дава да сучат и звънях на вет. Лекар за съвет. Той ми каза да ги нахраним със спринцовка и краве мляко и да са на топло, понеже тя и гнездо не си беше направила...И сега не знам дали ще оцелеят направихме всичко възможно  Cry Моля ви стискайте палци да са добре! Sad
Тия глупости с биберона и кравето мляко просто ги забрави. Ако искаш да умрат прави си експерименти. Взимаш едно кашонче, тъпчеш го с парцали и сено, а под парцалките има едни грейки (мамка му забравих им имената, дето се пълнят с топла вода) слагаш зайчетата там. Това е да не ги смачка. На всеки 2-3 часа някой грабва майката, обръща я и я държи да не мърда, а другия грабва малките и ги слага да цоцкат докато не спрат. После пак в кашончето до следващите 2-3 часа. На сестра ми зайката така правеше с нейните зайчета. Трябва да им разтривате тумбачетата и дупетата след всяко хранене с топло памуче, за да се изакат.  Така ще спасите зайчетата. Малко е мъчително за зайката ще трябва да я държите насила, но това е най- добрия начин за малките Simple Smile

# 677
Благодаря ще пробваме и това.

# 678
  • София
Казвам ти го , защото от опити с краве мляко, адаптивно мляко и биберони не успяхме да спасим всички зайчета. Само едно спасихме с млякото на мама. Тя даже накрая си го търсеше Wink Явно свикна с него Wink Но търкането на коремчетата е много важно Wink Това замества наблизването от мамата и спомага за акането Wink Пожелавам ти успех Wink А и трябва винаги да им поддържате топличко. Нашето го загъвахме даже Wink

# 679
  • Варна
Ей затова тука винаги съм давала съвет да не развъждате зайчетата си. Това се прави от професионалисти и хич не е лесна работа...

# 680
Здравейте на всички Simple Smile

По-назад в темата бях писала, че искам да се разделя с моя зайко, но всъщност стана така, че към момента още сме заедно. Проблемът беше, че сменях квартира и среднощните разходки на мъника вече нямаше как да се случват. Беше ми много мъчно за него, защото ми е ясно, че му се излиза, но просто няма как да го пускам. В секундата, в която се окаже навън, вече е нагризал нещо - я кабел, я тапет, обели малко и чисто новия диван. Ако си е моя къща, може и да го преживея, но на квартира е малко по-сложно.

Та исках много да му намеря дом, в който да се чувства добре, да си ръфа на воля и да не го тормозят. Писаха ми само несериозни хора обаче...Две поредни мадами го искаха страшно много и след като уговорихме всичко, се отказаха дни преди да го вземат...Един господин искаше да го вземе, за да, представете си, го яде!!! Друга майка с малко дете искаше да го гледа в общежитие в студентски град. Имаше и хора, които смятаха, че цената, която беше символична и включваше зайко, клетката, храната му, играчките и всичко друго им е много и просто не си обяснявах как ще го гледат и глезят по-натам…

Като резултат се отказах да си играя с късмета и си задържах зайко. Да, не излиза навън за момента, но скоро ще е пролет и ще мога да го пускам на терасата поне. За зимата ще го мисля. Беше ми супер мъчно, като си мислех, че ще се разделим с него, и единствено бях готова, за да е той по-добре, но явно сме си късмет един на друг и няма разделяне засега Joy

Четох доста коментари от темичката и се радвам, че нас сериозни проблеми досега са ни отминавали. Тъй като това ми е първият заек, бях изчела абсолютно всичко, което намерих по важните въпроси, и като дойде при мен, вече си знаех кое и как да правя. Хубавото беше, че го купих от жена, която ги гледаше в дома си с майка му и другите мъници с много любов и зайко е супер спокоен Praynig

Като минус за него - не обича да го нося или вдигам. Ако го направя, просто драпа супер изплашено, за да се спаси от мен, но не хапе. Иначе ако си е в клетката, умира да го милвам - идва сам, трака със зъбки, ближе ме цялата и ако спра да му обръщам внимание ме бута с муцунка, даже се навира под ръката ми, за да покаже точно какво иска Heart Eyes Да не говорим, че ме възприема за негова жена и постоянно ме ухажва и ми жужи…голяма е скица. Никога обаче не е пишкал да маркира - дори в периода, когато беше разгонен за първи път.

Като бебе си го гледах с бебешките гранулки, сено, зелено. Всичко си е хапвал послушно, но естествено, има предпочитания към марките. Та като няма някой път от неговото сено, изпадаме в лека криза - сърдим се, мятаме каквото намерим из клетката и дъвчем изключително недоволно  Naughty Всеки ден има някакви зеленчуци, иначе не ме оставя на мира. Не обича плодове. Обожава копър, след това в списъка му са магданозът, доматите, морковите и целината. Преди време мина на храна за чичковци Crazy (сега е на почти 8 месеца). Нямал е проблеми с ноктите или зъбите, но бая гризе разни играчки и блокчета, които му взимам, както и рулото от тоалетната хартия (неароматизирани). Може пък и да не е предразположен, знам ли. Скоро ще ходи за ваксина, досега не е бил на ветеринар. Жената, от която го взехме есента, каза да го заведа пролетта. Ще видим как ще се сборим първия път.

За клетката – имаше си къща, харесваше си я, в един момент явно реши, че му заема място и я изкърти, демонстративно я мяташе из клетката и я махнах. Така и с тоалетната – научи се за един ден да си ходи там, дори почти само там акаше, но в един момент и тя взе да го дразни. Сега си ходи в единия ъгъл и от време на време разхвърля всичко из цялата клетка – обикновено в деня за чистене, явно не му харесва да му е мръсно. Спинка на талаш, в ъгъла за тоалетна е с дървени пелети - много са удобни и попиват добре.

Сори за дългия пост. Радвам се много, че има тук и други стопани за зайковци и че човек има с кого да сподели тази си страст. Ето и снимки на хубавеца от днес (тъкмо си беше накиснал рулото от т.х. във водата - да си го маринова, може би Party):

http://taranica.snimka.bg/animals/zayiko.858783.35089052
http://taranica.snimka.bg/animals/zayiko.858783.35089062
http://taranica.snimka.bg/animals/zayiko.858783.35089063

# 681
  • Варна
Браво, Алина. Радвам се, че са се наредили нещата. Не е голяма драма, че няма да излиза известно време. Обръщай му внимание, гали го и така...
Оф тия с предложенията да ги ядат пък са ми толкова досадни. Всеки втори това му е в устата. Знам, че се бъзикат, ама поне малко оригиналност да вкарат. То направо банално..  ooooh!

# 682
  • София
Ей затова тука винаги съм давала съвет да не развъждате зайчетата си. Това се прави от професионалисти и хич не е лесна работа...
Не е чак толкова трудна работа, но е голяма играчка и изисква много време Simple Smile

# 683
  • Варна
Не е чак толкова трудна работа, но е голяма играчка и изисква много време Simple Smile

Laughing Това не го ли прави автоматично трудна работа? Как през 2-3 часа, не един, а двама души, ще извършват тези процедури? Ако са на работа и искат да спят?
Имала съм мъжки и женски заек едновременно. Преди Аньо... Първият път женската се окучи докато ме нямаше и мъжкия ги изял. Втория път я "хванах" навреме, но тя се държеше по гореописания начин. Работех тогава на 10 часов работен ден и почивах само в неделя... Мисля, че няма нужда да пиша какво се случи с малките. После мъжкия го скопихме, макар да не съм привърженик на тази процедура...

# 684
Благодаря много, Kali_tod, и аз се радвам, че зайко си е добре и е при мен  Heart Eyes

А иначе тези хорица с яденето на зайци...не знам колко са сериозни, но въпросният господин ми обясняваше доста обстойно за разликата между месото на домашните зайци, които бил изял, и месото заешкото, което си купувал от магазина...Гнус голяма. Особено аз както едва-едва ям месо Sick

# 685
Хора , днес си пуснах зайчето да го видя извън клетката какви ще ги върши и го дебнех ако се изпиша да го прибера веднага и така за да разбере след някой друг път защо го прибирам .
Е .. не се изпиша за 2 часа нито веднъж ... обаче е много МНОГО игриво , бяга с 300 и скача на 360 градуса и обратно в друга посока много е игрив и отива да яде каквото му падне , крака на столове , ръбове на маси .. ЪГЪЛА НА ХЛАДИЛНИКА ... ходя и му казвам нееее нееее и го бутам по дупето и то се хлъзга бавно и леко на плочките спира и пак почва спира и пак почва и аз така като маймуна след него , накрая без бутане  само като чуе "неее" и спира ... обаче аз не мога да се нахраня дори Sad Това с обезопасяването не става ... не мога на всеки божи РЪБ да слагам тиксо на всеки крак на всеки стол на всичко , на врати на каси на хладилници на шкафове ... даже кухнята нападна да гризе хахахах Simple Smile...
В клетката му всичко има , висулки , играчки , топка дървена със звънче , плодове дървени разпилени и висящи ..  не ги поглежда .. а като излезе иска само да гризе Sad Какво да правя ... искам да си го пускам да бяга да скача да души .. ДА АКА ако ще .. само да не пикае ( а то не го направи до момента ) и да не гризе мебели ...
Какво да направя Sad ?
И сега като влезе да яде само , затворих ... и то се качи на терасата и гледа жално и залепна на решетката и стои сега и ме гледа като пиша все едно ми казва " браво ве браво на тебе издебна и ме заключи Sad " ....
Кво да правя с него , моля за съвет само без следните :
1:Сложи тиксо ... НЯМА КАК НА ВСИЧКО трябва да напусна работа и цял месец да облепям ...
2: Махай заека ако не искаш нагризани мебели
3: Не го пускай Sad
Всичко друго ще се опитам да приложа , много моля за съвети . newsm78

# 686
  • Sofia
вземи му една преграда/кошара и само на определено място да тича

# 687
вземи му една преграда/кошара и само на определено място да тича
Благодаря искрено за предложението , само теа кошарки 1,15 х 1,15 дето са едвам едвам по големи от  клетката .., моя кви спринтове дърпа ... за 3 секунди прави пълен кръг на 70кв. хол .... дори повече човека и до кухнята отскача за части от секундата все едно цял живот тук е живял а е на месец и нещо ... то все едно да не го вадя Sad  , май май ще го пускам само по час на ден ... искам за поне 2-3 часа -4  дори да е пуснат и да си влиза и излиза когато иска .. ама аз нито филм нито да се нахраня само след него и  " некам " .... ако не спре примерно след 2 седмици  "некане" по час на ден .. май няма да излезе повече колкото и да ми е гадно Sad 
Тоест няма да излиза за повече от час щом ще трябва да съм бавачка и няма и един филм да си пусна  .. Sad
Е , на авера зайчето .. бяга скача , радва се много , днес бях в тях ...  влиза и излиза пуснато е .. нито веднъж за 2 часа не понече да гризе нещо , само бягаше и скачаше отгоре му направо Sad  клепоух е неговия ,  явно лъвските глави са наистина преизпълнени с енергия както казват и ще е доста луд моя хахах Simple Smile
Ами като е луд , само по час ще му се полага тогава .
Мерси все пак

# 688
Ехааа почнаха номерата и в клетката Sad за 3 дена , нито веднъж не се е изпишал на тази тераска нито сядал някога в купата с храната , сега от както го затворих преди 30 мин да се изкъпя .. опикал терасата  , изходил се в купата 7-8 барабонки , тръгвам да ги  махам и мокро , ИЗПИКАЛ СЕ В ХРАНАТА СИ И НА "леглото си "  щото на тая тераса до сега само спеше и шпионираше а сега ме наказва ли какво незнам ама се изпикал и там и в купата с храна , не е правил нито едното до момента ... прекрасно знам къде и как пикае макар и не научен все още , само по пода , никога на тераса нито в храната ... Sad Е направо незнам .. хахах гаменче ! Simple Smile
ПС. Незнам дали ще му мирише на пиш там сега ама единственото което измислих за дървената "тераска" е с мокри кърпи БЕБЕШКИ  пише без алкохол и без парабени и без незнам кво си , натърках хубаво и после повторих с друга и сега е леко влажна но мирише на кърпичките , дано и той не долавя пишото там . Незнам как да чистя това дървеното ако го препикава Sad

Последна редакция: нд, 22 мар 2015, 21:29 от Bawsx

# 689
  • Sofia
 Joy

май изцяло ще ти промени начина на живот Wink

Общи условия

Активация на акаунт