Истории от комунистическа България

• 158 506
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 235
  • Пловдив
Е, аз съм ходила на станцията на МНЗ на спирка Журналист Simple Smile Ми.... хубава си беше Simple Smile

# 2 236
А на тебе кое ти е чудно?
И на мен ми е чудно колко беше готина почивната станция на писателчетата, пък ние в делихме бунгалото в Обзор  с един мравуняк, две жабчета и няколко дузини хлебарки,  а яденето се състоеше от консерви русенско варено...

Наистина е чудно.... Whistling

# 2 237
Абе. Сега се правят много по-сложни и връткави сладкиши и ястия - съдейки по мен и околните ми жени.
Майките и бабите правеха едни и същи двайсет рецепти отколе... то и продукти за повече нямаше.

Да се върна по темата с книгите - колко много се било чело и издавало.
Понеже днес по друг повод работих с тази информация, ще дам пример. Фантастиката беше сравнително на почит през соца, нали нация техническа сме, космическа и т.н. Е, да видим сега: Артър Кларк има двайсетина написани книги преди 1990 г., започвайки още от 1948 г.
От всички тях на български преди 1987-88 са издадени три - "Лунен прах" (1975), "Среща с Рама" през 1979 и "2001: Една одисея в Космоса" през 1982 г.
Е, какво му е било на Кларк? Некадърен ли е, реакционен ли е? Не, просто не е съветски фантаст Grinning

П.П. Най-много е превеждан и издаван между 1988 и 1998 г.

Не само, че не е съветски, ами и американец на това отгоре. Макар че и Станислав Лем не го издаваха, пък поляк...обаче със съветска фатнастика беше пълно, братя Стругацки особено.
Помня, че имаше един Иван Ефремов, но не съм чел нищо от него:) мъглявината Андромеда май беше книгата:)

Нямаше хубави книги, а когато случайно излезеше нещо от Агата Кристи например, се продаваше в пакет задължително с том съчинения на бай Тошо! На Агата Кристи книжлето струва примерно лев и нещо, а на бай Тошо тома - 3 лв, и го купуваш и него, инак няма Агата Кристи. А съвременни английски или американски автори - абсурд, въобще не излизаха.

# 2 238
Омръзна ми цял ден да слушам как били свалили бай Тошо... Голям праз, няма що. На умрял нож вадят, то не е подигравки, не е чудо #Cussing out. А човекът най-вероятно е смятал, че служи достойно на страната си, освен че беше напълно безобиден, за разлика от истинските диктатори.
напълно безобиден ?
национален предател , който е предложил страната ни да загуби независимостта си и да стане част от друга държава , чак и на тях им се е видяло абсурдна тази идея ,

селският тъпак и хитрец е той - част от комунистическата стратегия ...

# 2 239
Ние сме ходили всяка година на море, от 2 годишна са ме заводили, без прекъсване.
На много места, в различни станции.
На бунгала не сме, но доста такива съм виждала, много добре си бяха за времето. Peace

На мен това ми е чудно?  Thinking

чудно е, защото когато хората работят някъде, оттам вземат карта. Ние, например винаги сме ходили на станцията на Хидрострой. Не всяка година, да идат и други хора, редуват ги. На майка ми от работата не даваха карти, нямаха станции.  На много места  в различни станции newsm78...

Веднъж, обаче, ме пратиха с позната съученичка на станцията на Министерски съвет в Слънчев бряг... супер беше като условия, няма стол с ония метални чинии и табла,   а идват, сервират ти, нещо като ресторант.  Мда...

Последна редакция: пн, 10 ное 2014, 14:28 от Iris04

# 2 240

селският тъпак и хитрец е той - част от комунистическата стратегия ...

В едно предаване един професионален профайлър го определи като:
"Мазен похлупак, сложен да затиска врящия български курбан"

# 2 241
Сетих се за една култова "почивка" в Ахтопол от края на 70-те. Две седмици спахме в местното училище,,  трансформирано за целта. А трансформацията беше следната- две класни стаи направени на "мъжки" и "женски" стаи. Това чудо на чудесата се изразяваше в натрупани по 15-тина легла в стаите, като в едната спяха мъжете, а в другата- жените с нас децата. Банята се изразяваше в едни камени корита в подземието до физкултурния салон. До ден днешен отказвам да припаря до Ахтопол след тази "почивка", макар че съзнавам, че това е мое глупаво предубеждение.
И понеже това лято бяхме в Св. Влас, по цял ден ден рецитирах на фемилито една реплика на хазяин от това селце от времето на детството ми:"Ей, тия почиващи само за бойлер пискат! Като им се къпе толкова, ей им морето, бе!"

# 2 242
  • Варна
Не само, че не е съветски, ами и американец на това отгоре. Макар че и Станислав Лем не го издаваха, пък поляк...обаче със съветска фатнастика беше пълно, братя Стругацки особено.
Помня, че имаше един Иван Ефремов, но не съм чел нищо от него:) мъглявината Андромеда май беше книгата:)

Нямаше хубави книги, а когато случайно излезеше нещо от Агата Кристи например, се продаваше в пакет задължително с том съчинения на бай Тошо! На Агата Кристи книжлето струва примерно лев и нещо, а на бай Тошо тома - 3 лв, и го купуваш и него, инак няма Агата Кристи. А съвременни английски или американски автори - абсурд, въобще не излизаха.

О, "На суше и на море"! На два съветски, един американски или западен автор на фантастика.

# 2 243
Чудесно е, че има хора, с които човек да трепти в едни честоти и взаимно да си обменят информация. Та, споделям от мрежата.

https://www.facebook.com/karabashliev?pnref=story

Една идея по-различно четиво.

За тези, които няма да могат да отворят линка:
Скрит текст:
Берлинската стена падна пред 25 години. И докато светът отбелязва по един или друг начин това знаково събитие, аз не мога да спра да мисля за нещо друго. Да, доста време мина откак Стената рухна, с нея и тоталитарните режими в Европа, комунизма някак си отиде, голяма част от Източния блок се “отвори" към света, но официалния вход на Софийски университет е все още ЗАТВОРЕН! Така е и с повечето входове на тази сграда, която би трябвало да е дом на свободния интелект и идеи. И към днешна дата, в най-престижния ни университет се влиза по странични улички, през бариери, задни врати, второстепенни входове, КПП-та, полуосветени коридори и т.н…, само не и откъде трябва, не и през централния вход, не и по нормалния начин. Защо Софийски университет е ЗАТВОРЕН към улицата, към България и света? Същото е и с централните входове на повечето обществени сгради в страната ни - библиотеки, училища, общини, музеи, театри, университети… (Да не забравяме, че Народното събрание допреди няколко месеца бе оградено с железа като като животинска ферма.)
С човечеството за 25 години се случиха доста неща, а България не може(или не желае) да отвори централните си входове. Аз никъде по света не съм виждал толкова затворени врати.
Вярвам, че Гражданско общество се гради с конкретни действия, някои от които с голямо символно значение(събарянето на Берлинската стена беше едно от тях.) Та, предлагам, във връзка с падането на Стената, да направим една конкретна стъпка, със символен характер, а именно - да поискаме ОТВАРЯНЕ на всички официални входове на обществени сгради в страната.
Може би трябва да се състави някакъв текст, да се организира инициативен комитет(например “Отворени врати”?), да се събират подписи и да се адресират съответните отговорни институции, от които зависи вратите на България да се отворят веднъж завинаги.
Въпросът ми е - колко от вас вярват, че това е нужно? Имате ли идеи в тази посока? Какво може да се направи? Откъде да започнем?

# 2 244
Ами ние ходехме от на баща ми - мизерия на Ахелой с мазньочите, но на Дева и е чудно.

Искам да кажа, Янтре, че и влязох в риториката. Да види какво е. Иначе нищо не я питам. Каквото ми трябва го знам.

Успяхме пак да се върнем на "салама".  Знаех си.
Не знам в каква риторика си влязла,но приеми ,че е имало и такива като Дева.
Аз също всяка година съм водена на море -14 дена,и сме били винаги на хубави места-Созопол,Несебър ,Слънчев бряг,Варна.Станциите си бяха супер,с ресторанти ,барове и програми.
Във Варна дори имахме аниматори  /както сега е модерно да се казва/ .Рисувахме ,играехме .Нямам лоши спомени от тогавашните почивки.

# 2 245
Искате ли да си поговорим сега за Софийското жителство, за пътуването не до Европа, а до Петрич. Е такива работи.

# 2 246
Ами ние ходехме от на баща ми - мизерия на Ахелой с мазньочите, но на Дева и е чудно.

Искам да кажа, Янтре, че и влязох в риториката. Да види какво е. Иначе нищо не я питам. Каквото ми трябва го знам.

Успяхме пак да се върнем на "салама".  Знаех си.
Не знам в каква риторика си влязла,но приеми ,че е имало и такива като Дева.
Аз също всяка година съм водена на море -14 дена,и сме били винаги на хубави места-Созопол,Несебър ,Слънчев бряг,Варна.Станциите си бяха супер,с ресторанти ,барове и програми.
Във Варна дори имахме аниматори  /както сега е модерно да се казва/ .Рисувахме ,играехме .Нямам лоши спомени от тогавашните почивки.

И на кого са тези станции?

# 2 247

На "наши хора", примерно?

# 2 248

Такива думички ми бяха много неприятни по време на соца. Както и безумните абревиатури по СССР модел. ВОСР, ТНТМ, КНИПИТУГА,  НИПКИММИ и т.н.  Crazy

Обаче американците ги бият! Понякога слушам и не вярвам на ушите си!

# 2 249

На "наши хора", примерно?

В такъв случай наистина има за какво да им е мъчно, нали така...

Общи условия

Активация на акаунт