Истории от комунистическа България

• 158 332
  • 3 891
  •   1
Отговори
# 2 460
На площад Журналист беше издигнат паметник на Георги Марков.
Време е вече да влезе и в учебниците по литература. Крайно време е.

На мечтателите за салама и евтините панелки ще пожелая само да прочетат поне нещичко от задочните му репортажи...

Точно такава книга ми се четеше .Мерси за препоръката. Peace

# 2 461
  • волно калдъръмче
Това обаче с какво има общо освен с пропагандата по учебниците?
Вероятно трябва да намесим вече и Руско-турската война.

# 2 462
За дядо Иван ми е разказвала една баба Весела, която почина на 100 години точно.
Руснаците вика мърляви, гадни, лоши, ке ти украднат сичко, и яйца, и орехи, влизат ти дома.
Виж за немците друго говореше. По пътеката че мине, да ти не сгази цвекето.
Но ние си ги знаем тия работи.
Само не знам дали ми се брои разказа на баба Весела, щото нали не съм закичила лично някой солдат и не съм му турила питка в уста.

# 2 463

И да не забравя, баба ми ненавиждаше руснаците и само разказваше страшни случки, които твърдеше, че немците не си позволявали.

При нас също. Има едни стари снимки отпреди войната - баба ми и сестрите й и разни други младежи с германски войници в уиформи в паркове и седнали на маси да ядат и пият. Били много възпитани момчета. После като дошли руснаците, родителите им не ги пускали от къщи да излизат, защото руснаците нападали, грабели и изнасилвали. Така са мислели някогашните българи, които са си имали директни срещи и  с едните и с другите.  /Е, поне от едно градче/

# 2 464
За дядо Иван ми е разказвала една баба Весела, която почина на 100 години точно.
Руснаците вика мърляви, гадни, лоши, ке ти украднат сичко, и яйца, и орехи, влизат ти дома.
Само не знам дали ми се брои разказа на баба Весела, щото нали не съм закичила лично някой солдат и не съм му турила питка в уста.

Брои се разказът на баба Весела, но пак да питам тези особености на манталитета на двете нации с какво имат общо? Те и викингите са датчани, но не са минавали като джентълмени през териториите. Което пък съвсем с нищо няма общо, но като сте почнали ...  Mr. Green

# 2 465
А, говорим, си. Но си беше част от пропагандата. Братушките бяха лустросани до безобразие.

# 2 466
  • Blondeville

Даа, точно в този стил бяха и разказите на прадядо ми  Grinning

Нино, от известно време те чета в темата и все се каня да ти пратя една виртуална  Hug

# 2 467
Моите баба и дядо също не понасяха руснаците. Всеки петък (ако помня правилно денят)вечер се възмущаваха, че трябва да слушат Новости и ' здравствуйте товарищи!' по БНТ.  Crazy
Гледам днес много сте писали пак за Чернобил. Бях писала моята класна какво ни заяви, когато в първите няколко дни не беше официално подтвърдено , а се носеха само слухове:
'это буржуазная пропаганда!', казваше тя и нямахме право гъг кажем. Бях го писала вече и в Руската тема.
Чехия, Полша и т.н са по- напред най-вече заради това, че те не са имали 500 г. османско владичество. Затова и ние сме били 'бедна, селска  страна', както някой беше писал. Следващата дикатура нас ни довърши.
Моята мечта е да дойде мъдър управник, който да може да изиграе картите си в полза на България. Да съумее гъвкаво да й защити/защитава  интересите и да я укрепи. Потенциал имаме, липсва ни ръководство.
Цитат
любовта към дядо Иван е малко пропагандна
, доста , при това. Дори Иван Вазов има стихотворение, в което критикува руската вероломност.
Коледа, Великден , християнски празници празнувахме в тесен семеен кръг.
Разбира се, че не бяха официални празници.
Да не говорим, че се работеше и учеше и в събота.

# 2 468
  • София
Е, общото е малко по-рано в темата, как Сийка май беше, спомена, че сме имали традиционна любов към дядо Иван, за разлика от там Унгария, Чехия и Полша, които не го обичали.
Не ми се рови за цитат.

# 2 469
Да си продължа линията:

"Не по-маловажни са обаче проблемите, които възникват вследствие на обезлюдяването до 50 на сто на обширни райони и произтичащите от това тежки последици за трудовия пазар в тях. Значителна част от завърналите се през последните месеци на 1989 година около 150 000 "екскурзианти" заедно с много свои сънародници-българи по-късно са принудени да напуснат родните си места по икономически причини, свързани и с краха на плановата икономика. До днес никой не е изчислил човешките загуби от неродените в България млади поколения на принудените да напуснат родината си наши сънародници."

Но простете, страхувам се, че нещо се случва. Още не е дошъл никой да каже, че Възродителния процес и Голямата екскурзия не са съществували или поне едно "какво от това, голяма работа".

blondie_anna
, оп, хванах си прегръдката  Grinning

# 2 470
Моите баба и дядо също не понасяха руснаците. Всеки петък (ако помня правилно денят)вечер се възмущаваха, че трябва да слушат Новости и ' здравствуйте товарищи!' по БНТ.  Crazy

Да, отврат беше това с руската телевизия. Аз пък учех в училище, в чиято сграда се намираше и Руското училище и директорката ни преподаваше по руски. Еййй, шест дни в седмицата, по два-три часа руски. Езика го научихме, граматиката също, че и литература учехме. То лошо няма да се учи, но на пъпа ми беше изникнал този руски. Сега все се хваля, че го знам, а то никой не се интересува.   Crossing Arms Не вярвах, че ще доживея, но имам колега руснак, който ми говори на английски, след като знае, че разбирам руски. Дори в разговори, които не са по работа. И съседи, и майки на съученици на дъщеря ми правят същото. На английски си говорят хората, явно само в България се правят, че са зле с езиците или още ни имат за тяхна губерния.

# 2 471
take a smile никакъж мъдър упражник не може да се намери, който да извзрши това, което писа ...
Просто има световна политика и тя е политиката на силните, а ние не можем и да сънужаме да сме сред тях.
Ако си имаме собствени вериги супер маркети и техно маркети и си произвеждаме както преди вси4ко, то какво ще пе4елят била и кауфланд и ако вси4ки си произвеждат , то къде Ще си продават "Либхер" и Баукнехт и други подобни ...
Просто много е удобно индустрията да е централизирана и индустриалните държави да са богати ... и както се казваше в един филм да го духат бедните   .

# 2 472
  • Blondeville

Но простете, страхувам се, че нещо се случва. Още не е дошъл никой да каже, че Възродителния процес и Голямата екскурзия не са съществували или поне едно "какво от това, голяма работа".

blondie_anna
, оп, хванах си прегръдката  Grinning

И аз се чудя, защо настава мълчание, когато вече не говорим за салама, а за ей такива издевателства по време на соца. Но ако трябва да съм честна, аз не вярвах и че някой ще отрече информационното затъмнение след Чернобил, но останах неприятно изненадана, че и това беше окачествено като измислица и преувеличнеие  Sad

И се питам как подобни престъплнеия срещу човечеството могат да се забравят удобно и дори отричат, за сметка на умилителните спомени със саламите...Честно...

# 2 473
Всеки петък (ако помня правилно денят)вечер се възмущаваха, че трябва да слушат Новости и ' здравствуйте товарищи!' по БНТ.  Crazy

Това ми припомни как майка ми редовно се изцепваше в петък вечер, когато започваше руската програма по ТВ:" Колонията слуша метрополията." Всъщност, така си беше.

# 2 474
Е, общото е малко по-рано в темата, как Сийка май беше, спомена, че сме имали традиционна любов към дядо Иван, за разлика от там Унгария, Чехия и Полша, които не го обичали.
Не ми се рови за цитат.

Разбира се. Вгледайте се и в историята преди 1944 година, не само в разказите на бабите и дядовците ви, които са коментирали поведението на руските войници у нас след навлизането на Червената армия.
Щото онази, другата армия, от освободители, май са я посрещали с хляб и сол през 1878 г.? Пък знам ли, може и това да е комунистическа пропаганда, както и обяснението защо няма пратени български войски срещу руснаците по времето, когато сме били съюзници на Германия.  newsm78

Като стана въпрос за езици, всички българи се надпреварваха да плямпат по руски, че и с руски другарчета си пишехме в училище, напук на спомените на баби и дядовци, докато в обсъжданите страни хората разбираха руски, но не желаеха да говорят. Ако им заговориш на руски, вдигат рамене и мълчат, но ако споменеш, че не си руснак, а българин, веднага почваха да разбират, даже и някакъв разговор се завързваше на развален руски. За това отношение към Русия и нейния наследник СССР говорех, не за частните случаи по време на войната, каквито и аз съм слушала от първо лице.

Последна редакция: вт, 11 ное 2014, 17:37 от Как` Сийка

Общи условия

Активация на акаунт