НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

• 50 541
  • 745
  •   1
Отговори
# 75
Дори при пълноценно хранене, и то от екологични източници, пак няма гаранция, че ще се набави всичко необходимо. Например магнезий - след като почвите са обеднели и ако съответните култури не са отглеждани с торове със съдържание на магнезий (а това май ще противоречи на стремежа за екологичност), тогава няма как да попадне достатъчно магнезий в храните. Просто в днешно време не живеем вече в оптимални условия. Всичко около нас е променено. Тези дни попаднах на някаква таблица в шведски сайт, според която за няколко десетилетия съдържанието на полезни вещества в плодовете и зеленчуците е намаляло неколкократно. Сигурно имат предвид неекологичните, но дори и екологичните няма да са по-богати на витамини и минерали, ако се отглеждат на все така обеднели почви. Просто екологичните ще са донякъде без неестествени химични вещества, но пак не се знае дали 100%. Затова има смисъл от хранителните добавки, макар че не е казано, че трябва да се приема от всичко възможно, а по-скоро според нуждите.

По отношение на йода също има учени, които застъпват това схващане, че дефицитът на йод е много разпространен и че на практика за всеки е полезно да приема йод (само йодираната сол не осигурява достатъчно). Разбира се, има различни мнения по всеки въпрос, включително за йода, магнезия, витамин Д и т.н.

# 76
  • SA
О, да, аз сьщо не смятам, че всеки трябва да започне да пие хранителни добавки за всички вещества, за които се пише, че често са дефицитни. Наистина, че човек понякога дори може да се изкуши от безумно огромното разнообразие на хранителни добавки, което се предлага напоследьк. Преди месец бях влязла да разгледам една огромна аптека, в която естествено 99% от продуктите са хранителни добавки и всевьзможни продукти, свьрзани сьс здравето, а не лекарства, които се продават с рецепта. Трьгнах си само с няколко опаковки рибено масло, което бе на промоция, но откровено казано, ми идваше да напьлня една чанта с всевьзможни продукти. Спря ме само здравият разум, че от повечето от тях няма да има кой знае каква осезаема полза.  Embarassed
Но виждането ми е, че специфични добавки трябва да се пият, при наличие на някакьв здравословен проблем, ако човек се храни пьлноценно. Ако се избягват определени важни храни, то тогава може би биха необходими някои добавки.

# 77
О, да, страшно много от добавките имат минимална ефективност, ако въобще имат някаква... Rolling Eyes Но суперлативите са големи. Например изчетох и пробвах много неща за регулиране на хормоните - dong quai, DIM, вечерна иглика, витекс - ползата е нулева при мен, категорично. На други може да им действат, ама... Дори инозитолът при мен явно нямаше никакво действие - нито положително, нито отрицателно. А отделно има мака, black cohosh, saw palmetto, white peony, gymnema, licorice root, а сигурно и други, но тях не смятам да ги пробвам. Все съм била на мнение, че едва ли нечий организъм има дефицит, съответно потребност от мака, витекс, иглика или някое определено растение. Не, смисъл има да се приемат точно витамини и минерали, защото те така или иначе трябва да се набавят и е по-вероятно да има липси от тях - Д, К2, магнезий, цинк, йод. (Тук отварям скоба за йода, за да кажа, че според д-р Дейвис, авторът на книгата за пшеницата, чието мнение много уважавам, всеки трябва да приема по 500 - 1000 мкг йод за добро здраве. Само хората с Хашимото или с горещи възли на щитовидната жлеза не трябвало да приемат йод - това е неговото мнение.) И също има смисъл да се приема рибено масло. Другите добавки са малко или много бошлаф работа... Embarassed

Ще сложа в скрит текст една статия на Меркола, която се появи сега в група за вит. Д във ФБ:
Скрит текст:
Balance Your Magnesium with Calcium, Vitamin K2 and D

It’s important to maintain the proper balance between magnesium, calcium, vitamin K2, and vitamin D. Lack of balance between these nutrients is why calcium supplements have become associated with increased risk of heart attacks and stroke, and why some people experience vitamin D toxicity.

Part of the explanation for these adverse side effects is that vitamin K2 keeps calcium in its appropriate place. If you're K2 deficient, added calcium can cause more problems than it solves, by accumulating in the wrong places. Similarly, if you opt for oral vitamin D, you need to also consume it in your food or take supplemental vitamin K2. Taking mega doses of vitamin D supplements without sufficient amounts of K2 can lead to vitamin D toxicity symptoms, which includes inappropriate calcification.

While the ideal or optimal ratios between vitamin D and vitamin K2 have yet to be elucidated, Dr. Kate Rheaume-Bleue suggests that for every 1,000 IU's of vitamin D you take, you may benefit from about 100 micrograms of K2, and perhaps as much as 150-200 micrograms (mcg). The latest vitamin D dosing recommendations, which call for about 8,000 IU's of vitamin D3 per day if you're an adult, means you'd need in the neighborhood of 800 to 1,000 micrograms (0.8 to 1 milligram/mg) of vitamin K2.

Now, getting back to magnesium...

Magnesium may actually be more important than calcium if you are going to consider supplementing. However, maintaining an appropriate calcium-to-magnesium ratio is important regardless. Research on the paleolithic or caveman diet has shown that the ratio of calcium to magnesium in the diet that our bodies evolved to eat is 1-to-16. Americans in general tend to have a higher calcium-to-magnesium ratio in their diet, averaging about 3.5-to-1.

Magnesium will also help keep calcium in your cells so they can do their job better. In many ways it serves as nutritional version of the highly effective class of drugs called calcium channel blockers, used in the treatment of high blood pressure, angina, and abnormal heart rhythms. Magnesium and vitamin K2 also complement each other, as magnesium helps lower blood pressure, which is an important component of heart disease.

So, all in all, anytime you're taking any of the following: magnesium, calcium, vitamin D3 or vitamin K2, you need to take all the others into consideration as well, since these all work synergistically with each other.

Magnesium deficiency is one of the most overlooked health problems in the western world today. Lack of magnesium mimics a host of health problems such as fibromyalgia, back pain, tendonitis, osteoporosis and an array of other so-called ‘incurable’ health problems.

One of the little known reasons that magnesium deficiency causes such a variety of health issues is that this ‘Master Nutrient’ is utilized as an enzyme by a multitude of nutrients in a variety of cellular processes.

Magnesium is such an important nutrient that taking it by itself, in many cases, actually raises blood levels of calcium, potassium and vitamin D.
HOW DOES MAGNESIUM HELP CALCIUM TO WORK?

Unlike drugs, nutrients require a complex array of substances in order to work properly; one of the best examples of this phenomenon is calcium. Women in western countries have some of the highest rates of osteoporosis despite having the highest calcium intakes in the world; while their Peruvian and Japanese sisters, who get far less calcium but plenty of magnesium, have extremely low rates of osteoporosis.

While it’s fairly well known that magnesium is required for calcium to be absorbed in the intestinal tract, it’s less well known that magnesium helps calcium dissolve into solution in the bloodstream.

Natural calcium is an insoluble mineral that, when crushed, will sink to the bottom of a glass of water. It will also stay in the same crystalline form in the bloodstream without sufficient magnesium.

However, adding magnesium will keep the calcium in solution, which explains many studies showing that higher magnesium intakes are an important measure in preventing not only osteoporosis, but also kidney stones and heart disease as well.

MAGNESIUM’S RELATIONSHIP TO POTASSIUM
While magnesium is vital for the utilization of calcium, it also plays unique roles in the uptake of potassium and the transformation of vitamin D.
In the case of potassium, there are several studies showing that magnesium alone can improve low potassium levels.

This is particularly dramatic in certain extremely ill hospitalized patients who continually have low potassium levels despite large amounts of intravenous potassium. Many hospitals have created protocols that require simply giving a dose or two of magnesium in order to solve this potentially life-threatening electrolyte imbalance.

MAGNESIUM’S RELATIONSHIP TO VITAMIN D
Vitamin D, too, requires magnesium for several reasons. First, it’s needed in order to convert vitamin D into its active form in the bloodstream. You can be taking enough vitamin D, but if you are magnesium deficient you may not be able to increase your blood levels.

An even more urgent reason to get sufficient magnesium with vitamin D, however, is that it ‘uses up’ magnesium, which can actually create overt deficiency symptoms quite rapidly. In fact, the majority of ‘side effects’ that people experience when taking vitamin D, are actually magnesium deficiency symptoms that can be completely resolved with the addition of magnesium.

В скрит текст я сложих, за да не заема много място и защото е на английски. Но отново той препоръчва вит. Д, магнезий, К2 и калций винаги да се приемат заедно, а не някое поотделно или примерно два от тях, но да не се помисли за другите два. Калцият се набавя лесно от храната, не е нужно да се суплементира, но ако не консумирате млечни, може да има нужда.

А магнезият участва в активацията на вит. Д, затова може да се стигне до ситуация, когато вит. Д изчерпва запасите от магнезий в организма и така се получават уж признаци на токсичност, които обаче се коригират с прием на магнезий. Разбира се, същото може да се получи при липса на К2 или на вит. А (той също действа синергично с Д).

Също магнезият регулирал калия (не калция) и можело понякога хипокалиемията да се регулира с прием не на калий, а на магнезий.

Последна редакция: сб, 08 ное 2014, 18:56 от Cioccolata

# 78
  • Варна
До сега все съм чела (не мога да цитирам източник сега) че Магнезия и Калция се конкурират в усвояването и трябва да се приемат отделно. Пак истината ще да е някъде по средата...

# 79
Да, и аз знам същото - че се конкурират при едновременен прием, както например в Калмацин. Но ако се приема достатъчно калций с храната, мисля, че не е проблем да се приема магнезий като добавка. Даже си мисля, че ако магнезият се приеме на гладно, той ще се усвои преди калция от евентуалното сирене или кисело мляко на това хранене, но това са само мои предположения де. По отношение на усвоимостта на магнезия, Каролин Дийн съветва да се приема с храна, ако предизвиква стомашни проблеми иначе, като съветът й е тази храна да съдържа малко, но не прекалено много фибри, защото те пречат за усвояването на минералите. Не съм чела книгата, това го прочетох в блога й, но там не беше споменато за млечните храни. Логично е, ако се приема магнезий по време на хранене с млечни, да се усвояват заедно с калция и съответно да си пречат.

А иначе калций и магнезий на добавка вероятно е по-добре да се приемат през няколко часа един от друг.

Като написах да се приемат Д, К2, калций и магнезий заедно, имах предвид не едновременно, а просто когато някой започва да приема Д, да не забравя за К2 и магнезия - те също трябва да бъдат осигурени под някаква форма. А вече за калция и вит. А е съвсем реалистично да се набавят от храната. Идеята ми е, че не е хубаво да се взима дълго време Д без магнезий и без К2. А ако не се ядат млечни, има други варианти за калций.

Ето статия на Крис Мастърджон за другите нутриенти, които действат синергично заедно с мастноразтворимите витамини: http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/nutr … soluble-vitamins/

Последна редакция: сб, 08 ное 2014, 20:22 от Cioccolata

# 80
  • SA
Аз сьм чела, че калций и магнезий се конкурират по отношение на функциите си в организма. Иначе ако се приемат като субституираща терапия, не знам дали има проблем, ако се приемат заедно.

# 81
благодаря ви момичета,чудесни отговори,вече си поръчах хранителна добавка магнезий,6те видя как е,напоследък нямам сила за нищо и не мога да ходя на бягащата пътека,преди си ходех всеки ден по 2 км на нея,но сега не мога.хубав ден на всички

# 82
Аз за първи път разбрах за конкуренцията между калция и магнезия, когато Тони (тя отдавна не пише тук, жалко Cry) написа, че калцият и магнезият се конкурират за усвояване в клетките. И също тогава написа, че не може да проумее как така се продават добавки, съдържащи едновременно и калций, и магнезий. Оттогава имам едно наум в това отношение. А по отношение на функциите, наистина навсякъде чета, че калцият и магнезият имат до голяма степен противоположни функции и така се допълват. Като пример винаги се посочва, че калцият най-общо има стягащо действие, а магнезият - отпускащо. Но например освен това магнезият спомага за усвояването и "работата" на калция - нали именно магнезий бил необходим, за да се разтвори калцият в кръвта и така да може да се усвои? Снощи попаднах на тази статия и ми харесва как е обобщена в 10 точки ролята на магнезия (или може би основните функции):

http://www.hormonesoup.com/10-things-you-need-to-know-about-magnesium/

1. Регулира калция
2. Активира вит. Д
3. Регулира електролитите - излиза, че балансът между натрия и калия в клетките също зависи от магнезия.
4. Участва в производството на ензимите
5. Предотвратява внезапната смърт от сърдечносъдов проблем (не знам дали така е правилно да се формулира на български Embarassed)
6. Регулира ензима, който синтезира холестерол, а от холестерола после пък се синтезират и половите хормони.
7. От съществено значение е за производството на енергия в организма
8. Също е от съществено значение за добрата инсулинова чувствителност и за самата инсулинова секреция
9. Освен това спомагал за предотвратяване на депресия (това по принцип се отнася и за вит. Д)
10. При повечето американци има дефицит на магнезий, а това вероятно означава, че и при повечето българи в днешно време. Лошото е, че стандартният кръвен тест за магнезий не показва реалното положение, защото по-голямата част от магнезия е вътре в клетките, а не в кръвта. В кръвта винаги се поддържа достатъчно количество, но това е за сметка на вътреклетъчния. Ако дори нивото в кръвта е ниско, това значи вече много сериозен дефицит. Но и при нормално ниво в кръвта, вътре в клетките често има дефицит и не могат да се изпълняват добре всички функции.

А по отношение на инсулиновата чувствителност, също калцият играе положителна роля, има проучвания, които го показват. Така че в някои функции магнезият и калцият се допълват.

Тази сутрин си приключих едната книга, която четях, и от утре започвам книгата за магнезия на Каролин Дийн. Ще ви държа в течение. Sunglasses

# 83
Хмм,сега се загледах във витамините които пия и се замислих дали поемам нужната доза  newsm78
Сутрин след закуската пия Д-10 микрограма(пише 1 на ден)...магнезий(като гледам да не е с Д-то)-250 милиграма(пак си пише 1 на ден)....след като обядвам един разтворим мултивитамин(понеже сутрин имам доста интензивна тренировка),в който сега гледам ,че даже магнезий не пише да има  #2gunfire...имам периоди в които пия витамин Б -комплекс..ако се усетя че следобедите започвам да се прозявам
Храня се здравословно(но с малко повечко сладко-черен шоколад,мед, сушени плодове)
След тренировка пия един протеинов шейк,но без мляко,че ми разбълбуква корема...
Най- редовно имам силно изразен ПМС,и обилен цикъл,в следствие на което ми пада желязото явно...та се замислям и за желязо- добавка по време на цикъл
Идеята ми принципно е да се придържам към режима  Blush Blush

# 84
10 микрограма вит. Д = 400 единици - смешно ниско Wink Ако ги увеличиш 10 пъти, ще има смисъл, но при сегашната доза няма никаква полза от вит. Д.

# 85
Аз взимам 4-5 таблетки вит. Д всеки ден, като едната таблетка е 35 микрограма.
Взимам и две таблетки магнезии, който общо имат 600мг, но не чист магнезии, а магнезиево съединение.

# 86
Мда, явно е , че е смешно ...ще взимам по 5-6 таблетки тогава.Тук в Холандия абсолютно за всичко е така.. И лекарствата са по-слаби и тези , които се продават свободно в дрогерии и аптеки са бошлав работа.. Явно и витамини и минерали е същото-трябва здраво да се четат опаковките.Но ето, че и като си нямаш представа колко е нормалната дневна доза и се доверяваш на това което пише отгоре. Че и подчертават да не се превишава препоръчителната доза..демек 1 таблетка на ден 😂😂😂😄😄😄😄😄
Ясно що и магнезия не ми действа положително на ПМС, ще почна по 2 на ден 😁😁😁

# 87
  • In transit
Здравейте момичета    Hug

вече почвам да си мисля да си вадя разни цитати и откъси, които пишете, защото са доста ценни, а след време се забравят.

Да споделя моите наблюдения върху новото ми хранене. Съвсем без В не мога, чувствам се постоянно гладна, но съм ги ограничила максимално. Горе долу на ден имам една порция ориз + зеленчук в обедното хранене, за да имам сила и за кардио вечерта и примерно 1 малка филийка хляб сутрин с омлета + някакъв плод.
Прясното млякото го отказзах тотално и лицето ми се изчисти напълно от всякакви пъпки, които ми излизаха преди. Кисело гледам да ям по 200 г поне през ден, сирене и кашкавал по 30-40г някъде на ден, за да си набавям и калций все пак. С тях и лактозната нетолерантност нямам проблеми.
От зеленчуците и плодовете изключих доста като броколи, карфиол, круши, нар и други, които ми убягват в момента, защото ми образуват ужасни газове в стомаха и дискомфорт.  Боб, леща, зеле ям по 1 -2 пъти седмично. Основните ми храни са яйца, свинско, пилешко, риба, телешко, по малко ориз/ картофи, зеленчуков гювеч, малко млечни и салати. Слънчогледовото олио го изключих напълно, заместих го изцяло с зехтин, краве масло и кокосово масло. Сутрин от яйцата доста се позапичам... ще трябва да измисля нещо друго, въпреки, че ги правя с масло.
За около месец и половина, имам 1-2 см намаление на ханша, горната част на краката и корема. Не е много, но си влязох в старите дънки, които ми бяха тесни преди и съм много доволна.

Вчера ходихме да си правим изследвания с ММ и съм леко озадачена. Моя липиден профил изглежда добре. Всичко ми е в нормите май  newsm78
Скрит текст:
Total Cholesterol 5 mmol/L    
HDL 1,64    mmol/L
LDL 2,62   mmol/L
Triglycerides 0,62 mmol/L
Хемоглобин 130 g/l
Глюкоза 5,79 mmol/l
Gama-GT 14,33 U/l
Алат 14,11 U/l
Асат 14,50 U/l

Но на ММ му излезе много висок общия холестерол и това ме притесни.
Скрит текст:
Total Cholesterol 7,14 mmol/L    
HDL 1,94    mmol/L
LDL 3,79   mmol/L
Triglycerides 0,59 mmol/L
Хемоглобин 163 g/l
Глюкоза 5,29 mmol/l
Gama-GT 19,21 U/l
Алат 20,28 U/l
Асат 23,260 U/l
При условие, че спортува активно, не пуши, не пие алкохол, няма много стрес и се храни умерено балансирано от какво може да е толкова висок този холестерол? Храната ни е почти еднаква, при него има повече В от ориз и повече протеини за сметка на мазнини.
Деня преди изследванията умишлено не ходихме на фитнес и вечеряхме рано за да има интервал от 12 часа до изследванията.

И още нещо, понеже видях, че коментирате пак вит. Д и К2.... Според вас, този витамин К2 от кой вид е точно? Явно не е МК4, но не е и МК7? И по колко да пия от него?
Между другото онзи ден докато търсех причина за изневиделица появилите ми се пулсиращи болки в зъбите се зачетох в книгата за К2 и калциевия парадокс в раздела за зъбите и видях, че пробиотиците може да помагат за регулиране на чревната флора, но вредят на зъбите и причинявали кариеси, защото увеличават количеството слюнка. А аз от 2-3 месеца всяка сутрин си вземах по една таблетка пробиотик. Сега ги спрях и ще набюдавам дали има някаква разлика, но пък пулсиращата болка във венеца ми спря. Може и да е случайно съвпадение.

# 88
  • В центъра на мръсотията
Точно реших да се сдобия с протеин на прах, защото сметките ми показват, че не мога да си докарам достатъчно и прочетох мнението на Милко: "Протеините на прах нямат усвояемост и стават в тялото на захар." И сега съм изпаднала в един размисъл да купувам или да не купувам...  newsm78

# 89
Протеин на прах има смисъл да се консумира, ако сте примерно вегетарианци и не ядете месо/яйца/сирене. Има смисъл при хора, които не могат да си набавят достатъчно от храната или просто нуждите им са много високи (при наистина усилено трениращи или амбицирани да правят мускули). Иначе няма смисъл.

Мики, нищо страшно няма в изследванията на мъжа ти, съвсем са си ОК. В Швеция горната граница за общия холестерол е 7,8 - това е доста по-нормално от изкуствено занижената при нас (по пример от САЩ, разбира се).

За този К2 наистина не е посочено какъв е - менаквинон (МК), но кой вид - не е ясно. Вероятно е МК-7, което значи, че това количество е ОК, но просто няма как да се знае.

Общи условия

Активация на акаунт