Немски език 4

• 140 544
  • 1 068
  •   2
Отговори
# 330
  • София
Здравейте, може ли един въпрос ?

Като задаваме въпрос с глагол с делима представка, пак си представката стои в края на изречението ( както при съобщителните изречения )?

zB Stellen Sie eine Rechnung aus?

Благодаря ви!

# 331
Като задаваме въпрос с глагол с делима представка, пак си представката стои в края на изречението ( както при съобщителните изречения )?

Пак там си остава, няма значение че е въпрос

Satzfrage: Macht(e) er das Fenster auf?
W-Frage: Warum macht(e) er das Fenster auf?
Imperativ: Mach das Fenster auf!
(източник: http://www.deutschegrammatik20.de/spezielle-verben/verben-mit-pr … -praefixe-verben/)

# 332
  • София
Благодаря много  Hug

# 333
  • Варна
Здравейте,

някой може ли да му бъде полезен в намирането на бланка за напускане на работа на немски?

Каква е думата на немски за напускане на работа?

Много благодаря  bouquet

# 334
  • Street of Dreams
Здравейте,

някой може ли да му бъде полезен в намирането на бланка за напускане на работа на немски?

Много благодаря  bouquet

kündigen e думата, важи за разваляне на всякакъв вид договорни отношения, но най-вече при напускане на работа.

Бланки не съм виждала, кандидатства се стандартно с автобиография и мотирационно писмо  (Lebenslauf und Anschreiben).

# 335
Здравейте,
Потърсих из нета с ключови думи "muster" и "kündigungsschreiben" и намерих страшно много примерни писма за напускане на работа. Ето две от тях:
https://www.staufenbiel.de/fileadmin/fm-dam/PDF/Sonstige/muster_ … g_staufenbiel.pdf
https://www.afa-anwalt.de/arbeitsrecht-ratgeber/kuendigung/muste … ung-arbeitnehmer/

За нещо такова ли става въпрос?

# 336
  • Варна
Да и аз вчера намерих подобни бланки след жокера, който получих.
Благодаря още веднъж  bouquet

# 337
http://www.kuendigungsschreiben-vorlage.de/kuendigungsschreiben- … en-selbstnutzung/     тук има различни видове кундугунги за жилище,работа и тн.

# 338
Здравейте Simple Smile В момента съм по средата на ниво А2. Искам да ви попитам - по какъв начин да се упражнявам , за да мога да "проговоря" както се казва. В момента връзвам обикновени изречения - как се казвам , от къде съм и т.н , но бъркам в граматиката докато говоря (иначе я знам)
Благодаря Simple Smile

# 339
Здравейте Simple Smile В момента съм по средата на ниво А2. Искам да ви попитам - по какъв начин да се упражнявам , за да мога да "проговоря" както се казва. В момента връзвам обикновени изречения - как се казвам , от къде съм и т.н , но бъркам в граматиката докато говоря (иначе я знам)
Благодаря Simple Smile
Не искам да те плаша и отчайвам, но и аз уж знам граматиката, но продължавам да правя грешки  ooooh! Laughing Но ти не се отчайвай! С упоритост и постоянство ще успееш.  yes
Как да се упражняваш - всичко зависи от това къде живееш. Ако живееш в немскоговоряща страна е лесно. Само трябва да започнеш да контактуваш с местните. Ако си в България, тогава си говори сама. Ако това е невъзможно, тогава се опитай да мислиш на немски. Аз така правя с английския - говоря си сама когато съм в къщи, а когато съм навън се опитвам да мисля на английски  Laughing При мен този метод работи.  Grinning

# 340
Записвам се и аз тук при вас . И граматиката ми куца и речникът ми е беден Simple Smile

Не мога да оправя тези ,,werden,, ,,worden,, ,,wuerde,, ...пълна мъгла са ми  ooooh!

# 341
Не мога да оправя тези ,,werden,, ,,worden,, ,,wuerde,, ...пълна мъгла са ми  ooooh!
Един от начините да се научат добре объркващи неща е да се учат поотделно. Взимаш werden и учиш само това, докато го научиш и не го бъркаш. След това правиш упражнения само в минало време докато ти се циментира в главата и след това само Konjunktiv.
За съжаление твърде много учебници правят грешката да дават близки форми заедно, уж за да ги различи човек, а така само те объркват.

# 342
Аз в такива случаи първо разглеждам формите отделно, както е казала grannypants, подробно, много внимателно спреженията. После обаче ги нареждам всички форми и значения в една таблица и  ги сравнявам една с друга. Така ги уча и гледам да да ги използва и в лично направени изречения освен само учене на примерите от учебника.

# 343
Тук съм за помощ с едно упражнение.
1. Verwandeln Sie den nominalen Ausdruck in einen Nebensatz:
Einhellig forderte die Tagungsrunde eine schärfere Festschreibung des Umgangsrechts im deutschen Gesetz.
Не стига, че не разбирам изречението, ами и не знам какво да му преобразувам.  Rolling Eyes

# 344
  • Street of Dreams
Уха, икономически немски.  Crazy

Значи цаката в икономическия е, че глаголът бива превръщан в причастие (така ли се казваше?) В случая в задачата искат да преобразуваш от причастие отново в глагол. Ключовата дума  за преобразуване според мен е FESTSCHREIBUNG.

Die Tagungsrunde forderte einhellig, dass das Umgangsrecht im deutschen Gesetz schaerfer festgeschrieben wird.

Изобщо не съм сигурна, но аз така бих го написала и определено става. Какво искат точно от вас...е друг въпрос Hug

Общи условия

Активация на акаунт