Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 17-та тема

• 205 879
  • 530
  •   2
Отговори
# 105
  • Бургас
Не видях по-подходяща тема...Дайте рецепти/снимки за изпитани коледни погачи... Hug Мерсииии!
Коледна погача е едно, а питка за бъдни вечер друго. Питката е постна със сода, а погачата с яйца и, мляко и масло.
Погача, питка - за мен са синоними, но все тая...Не обичам соден хляб, та въпросът ми е за погача/питка/хляб или пр. постна с мая!?

# 106
  • София
Не видях по-подходяща тема...Дайте рецепти/снимки за изпитани коледни погачи... Hug Мерсииии!
Коледна погача е едно, а питка за бъдни вечер друго. Питката е постна със сода, а погачата с яйца и, мляко и масло.
Погача, питка - за мен са синоними, но все тая...Не обичам соден хляб, та въпросът ми е за погача/питка/хляб или пр. постна с мая!?

Ако  искаш, пробвай тази рецепта - правила съм я много пъти, става вкусна, но все пак си е хляб - няма откъде да дойде мекият привкус и текстура, които дават яйцата и млякото  Peace

500 г брашно
300 мл топла вода
7 г суха мая др. Йоткер (или друга мая)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин

Омесваш меко тесто, оформяш както си искаш, втасваш на 40С, печеш и да ви е сладко  Grinning

# 107
  • Бургас
Благодаря, Carmela Biscuit! Ще го пробвам! Hug

# 108
Благодаря, Carmela Biscuit! Ще го пробвам! Hug
Можеш да пробваш по горната рецепта, а ако искаш да украсиш допълнително от брашно с малко вода и 1 щ. сол правиш фигурки - например кръст, житни класове, огнище - което е символ на семейството с малки фигурки около него, които символизират всички членове на семейството ти. Грозд за берекет и плодородие, слънце, пиленца и каквото ти хрумне. Поставяш ги върху питата и като се изпече те стоят по-белички от другата кора. Това и моят варинат за пита с паричка вътре от миналата Коледа 2013 г.
http://prikachi.com/images.php?images/261/7800261G.jpg
Весесело посрещане на Коледните празници на всички!
Много здраве и благоденствие!

# 109
  • Варна
Аз миналата година се мъчих с една содена питка,но тази смятам да си я направя с мая.
Весело посрещане на празниците и от мен!

# 110
Здравейте Simple Smile
имате ли изпитана рецепта за хубава и мека содена питка?
Миналогодишната ми беше потресаваща. Ужасно твърда стана, нито бухна...беше на подметка, но си я ядохме, защото нявахме хляб. Помня само, че разтворих содата в оцет...така беше по рецепта.  newsm78
Благодаря Ви предварително

# 111
Много е красива!  Peace

Тази година и аз ще правя питата с мая.

# 112
  • варна
Много е красива!  Peace

Тази година и аз ще правя питата с мая.

Може ли обяснение за оформянето, че не успях да го разгадая? Embarassed

# 113
Тази година аз също ще подмина содената питка. Всеки път голяма излагация се получава, реших да омеся рецептата дадена по-нагоре със суха мая. Успех на всички и хубави празници.

# 114
Честита Коледа! Здраве и щастие!   bouquet
Офромлнието за питката е такова:
Има средна плетка и външна плетка, която се загуби, защото вътрешната я погълна. За външната, която обикаля вътрешната е тази:
Скрит текст:

Вътрешната е: 3 кръгли блата се слагат един върху друг, слага се чаша по средата и се разрязва на 8 триъгълника:
Скрит текст:
Разрязваме всеки триъгълник на 4 лентички, които сплитаме. Плетката на 4 лентички е като тази на 4 фитила. Крайните 2 се кръстосват и се слагат по средата, после се повтаря това до края.
Скрит текст:

# 115
Весела Коледа

# 116
  • Пловдив
Скрит текст:
Има средна плетка и външна плетка, която се загуби, защото вътрешната я погълна. За външната, която обикаля вътрешната е тази:
Скрит текст:

Вътрешната е: 3 кръгли блата се слагат един върху друг, слага се чаша по средата и се разрязва на 8 триъгълника:
Скрит текст:
Разрязваме всеки триъгълник на 4 лентички, които сплитаме. Плетката на 4 лентички е като тази на 4 фитила. Крайните 2 се кръстосват и се слагат по средата, после се повтаря това до края.
Скрит текст:

[/spoiler]
Честито Рождество Христово! Здраве, късмет и благоденствие на всички ви!  Close-mas:
Мариана,   bouquet много полезен урок за мен  Heart Eyes
Моята пита за бъдни вечер правих по рецепта като на Carmela Biscuit  Hug но в двойна доза. Много вкусна стана, но на вид въобще не успях да я докарам и съм на светлинни години от шедьоврите, които творите вие  Crazy Малко по-мекичко оставих тестото и трудно ми се подчиняваше.  Украсата е дело на по-малката ми дъщеря  Mr. Green. Домашните се възхитиха, но добре, че не им показвам вашите  hahaha
Скрит текст:

# 117
  • Пловдив
Честита Коледа ,момичета и момчета!
Бъдете благословени!
Да покажа и аз моите пити с пара С ЕДНО ВТАСВАНЕ ,за Бъдни вечер.

Постни пити за "Бъдни вечер" с едно втасване

mimi0585,Rusalka:), miriana86, страхотни пити ,браво!

# 118
Здравейте и от мен  Hug
Имам един въпрос, направо като богохулство ми се струва с оглед на това какво красоти творите, но все пак.... Дали мога да направя питка като ползвам готова смес за правене на хляб, като съответно добавя сиренце, оформя като питка и намажа с яйце? Имам предвид някоя от тези смеси, при които се добавя само вода, разбърква се и се оставя да втасва  Thinking
Скрит текст:

# 119
Скрит текст:
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:

Благодаря за обяснението, много е полезно   bouquet

А това е моя скромен опит в правенето на питка
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт