За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 512
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна
Трябва и много да се внимава с кайсиите какви са.
Има едни, които имат една бодлива жилка, когато се сварят. В компот се усеща, в сурово състояние, не.
В сладко, мармалад е ужас!
Не ти завиждам, но 20 кг мармалад не са ли множко?
Защо не си направиш нектар или сок, или пък сироп?

Ти пък сега ме стресира Simple Smile Аз си представям 30-на бурканчета да излязат Simple Smile

# 376
Аз от 1 кг плод плюс захар правя 5-6 бурканчета, не от най големите, ок. 200 гр.

# 377
Ти пък сега ме стресира Simple Smile Аз си представям 30-на бурканчета да излязат Simple Smile
Толкова ще излязат. Не от тези за бебешки пюрета, а от малко по-големите (около 300г). Максимум 40.

# 378
Е, сама да си отговоря! Wink
Заместих 1/3 от захарта със стевия   и стана супер!

tarlio от коя точно стевия използва, тази която е на прах или течна? И как е на вкус? newsm78

# 379
Скрит текст:
Трябва и много да се внимава с кайсиите какви са.
Има едни, които имат една бодлива жилка, когато се сварят. В компот се усеща, в сурово състояние, не.
В сладко, мармалад е ужас!
Не ти завиждам, но 20 кг мармалад не са ли множко?
Защо не си направиш нектар или сок, или пък сироп?

Щом обичате, няма защо да се стресираш. Давай смело!
В нас едно бебешко/190г/ го влачим с дни, та накрая и изхвърляме.

# 380
Здравейте, искам да направя  вишни със захар в бурканчета, но не съм сигурна как точно се прави. Знам че почистените вишни се насипват със захар, но не знам  в какво съотношение, и после трябва ли по някаъв начин да се запечата? Ако някой е наясно, моля да сподели.

# 381
Здравейте, искам да направя  вишни със захар в бурканчета, но не съм сигурна как точно се прави. Знам че почистените вишни се насипват със захар, но не знам  в какво съотношение, и после трябва ли по някаъв начин да се запечата? Ако някой е наясно, моля да сподели.

Изчистваш вишните от костилките (иначе после горчи), измиваш и леко изтръскваш с ръце - не ги чакаш да се отцедят добре. Редиш "два пръста" вишни после 1-2 супени лъжици захар и така до края. Най-отгоре завършваш със захар. Оставяш за 10-12 часа да си пуснат сока и допълваш като пак завършваш със захар.

* Затваряш и вариш без вода, то вече си има сок - около 10 минути.
** ако ще ги замразиш може и в кутии; тогава не чакаш тези 12 часа! - замразяваш след като си объркала захарта и вишните - за да  не става сока на бучки лед.

п.п. прати малко вишни  Rolling Eyes Hug ; тук още не съм виждала  newsm78

# 382
sem22,благодаря, аз бях останала с впечатлението, че не се варят. Вишни има вече, вчера варих сладко, но ми се иска и по този метод да затворя малко, и малко сироп ще направя и така...Да им се порадваме, докато ги има, че бързо изчезват.

# 383
  • SHOOT ME 10 $
Помагайте!
Взе 5кг. от тези чушлета ,отдавна им се каня.Реших да направя първо 1 буркан само да видя резултата и тогава ,ако се наложи да правя промени в рецептата.Направих го по прекрасната рецепта на пеп4о пукани , миналия септември накрая намерих едни по-дребни и червени вече,пак люти,но станаха...и който не ядеше люто - прояде.Голяма вкусотия! Тез обаче, Много лютят.Даже тук увеличих захарта почти двойно-не помага.
Скрит текст:
Мариновани пукани чушлета
За 1 буркан (0.8л.) са необходими:
1 равна с.л. сол
1 с.л. с връх захар
1 с.л. олио или зехтин
80 мл оцет
3-4 скилидки чесън, ако са големи - срязани на 2-3
5-6 зърна черен  пипер
целина, магданоз - едро нарязани
Всичко това се поставя в бурканите.
В съд се завира вода, която трябва да се поддържа много  гореща.
Приготвя се място, на което ще се обръщат бурканите - старо одеало, или дебели кърпи и още една дебела завивка,  с която да се покриват отгоре ,за да изстиват по-бавно.

* С горещите, опукани чушки се пълнят приготвените буркани, доливат се до ръбчето с  вода, затваря се веднага буркана и се обръща  върху капачката.  Завива  се с покривката и остава така на топло, докато изстинат – няколко часа.
Ако има време и възможност - между чушлетата се поставя по още стръкче подправка и скилидки чесън.   (пеп4о)

# 384
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
няма лек, Мидко  Peace просто намери приятели с калайдисани гърла и им ги подари  Hug

можеш да опиташ с повечко резенчета моркови, чесънчета, магданоз, накрая ще имаш много люти моркови и, може би, по-малко люти чушки.

# 385
  • SHOOT ME 10 $
няма лек, Мидко  Peace просто намери приятели с калайдисани гърла и им ги подари  Hug

можеш да опиташ с повечко резенчета моркови, чесънчета, магданоз, накрая ще имаш много люти моркови и, може би, по-малко люти чушки.
Благодаря. И аз така мисля... newsm78

# 386
ей така, както са пукани ги превърни в оряховската разяка http://pep-4o.blogspot.bg/2015/10/blog-post_9.html  за по-люто добави и чесън  Mr. Green  така поне се маже по месо, по филии, не е катода гризкаш лютата чушка. А тази лютивка също е много вкусна. Иначе - да, няма оправяне с лютото.

# 387
 Hug пеп-4о, като се зачета из блога ти една и съща мисъл се върти в главата ми: и не въвеждай ме в изкушение...  Whistling

Mr. Green мислих по проблема на мидко и си мисля, че ако на тия 5 кила напукани люти чушки, напука и 5-10 кила сладки може пък да стане по-ядливо ooooh!

# 388
 Mr. Green  повече няма
стига да намери сладки, защото по пазара масово продават "Леееко люти", които после излизат доста люти. Ако успее да намери - това е много добро решение. Аз се сетих, че и захарта убива лютото, но тя тук без друго е много, няма как да се увеличи.

# 389
той е удвоил захарта и пак не се е получило Peace

а сладки има, капия, сиврия... по-дребни като са няма и да се разбере, че ги е каращисвал Laughing

и няма да ти чета блога повече пък. тъй да си знаеш Crossing Arms
сега ще трябва за червени чушки да се оглеждам  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт