За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 494
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 124
Да се похваля - направихме 28 буркана кисели краставички със сладко-киселия фикс на др Йоткер. Определено е много по-бързо и удобно с него, няма варене и тн.
В неделя ще тестваме един буркан, ще споделя как е Wink
Искам пак да благодаря на пеп-4о за съветите   bouquet

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 12:25 от L0v3d

# 76
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Да се похваля - направихме 28 буркана кисели краставички със сладко-киселия фикс на др Йоткер. Определено е много по-бързо и удобно с него, няма варене и тн.
В неделя ще тестване един буркан, ще споделя как е Wink
Искам пак да благодаря на пеп-4о за съветите   bouquet

какво съдържа фикса?
прочетох това и виждам само: 97 грама захар (на 100 грама фикс) и 0,2 грама сол. другото какво е?

# 77
  • Мнения: 1 124
Ще снимам с телефона състава и ще го кача след малко.  Peace

Ето, съжалявам за лошото качество на снимката  Blush


http://prikachi.com/images/165/8296165t.jpg

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 12:10 от L0v3d

# 78
  • Мнения: 2 760
Миш-маш в буркани (без стерилизация)

В тава за лютеница на огън или в голяма тенджера с дебело дъно на котлон се запържват в олио нарязани сурови чушки като за миш-маш (може и печени обелени, ако държите да няма люспи). Като се запържат, се добавят доматите, нарязани на едро, и захар. Като се посгъсти, добавяте сол и червен пипер ( може и без червения пипер).
Когато решите, че е говото, сипвате бързо врящата смес в буркани (не забравяйте да приготвите чист сух парцал да забърсвате гърлата на бурканите), затваряте с капачки и обръщате надолу до изстиване. НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРА Peace

През зимата изсипвате в тигана, чуквате няколко яйца и сирене и миш-машът е готов!
Гледам теглото на чушките и доматите да е еднакво, другото на вкус.

# 79
  • Мнения: 18 807
Записвам се при вас, само краставички съм правила още, ще ми се и лютеницата на фурна да пробвам, но много топло още  Confused

# 80
  • Мнения: X
какво съдържа фикса?
прочетох това и виждам само: 97 грама захар (на 100 грама фикс) и 0,2 грама сол. другото какво е?


Не съдържа захар (не знам какви са тези захари, за които пишат). Намерих преписано съдържанието и начина на приложение:
Един фикс е достатъчен за около 6-7 буркана,като разбира се,тези буркани трябва да са до ръба със зеленчука,който ще приготвяш.
Начи на приготвяне:
1.Пресните зеленчуци/краставици,зеле,кромид лук,чушки,гъби и т.н./ се подреждат в предворително измитите и подсушени буркани.
2.Съдържанието на пакетчето се разбърква с 1,7л вода,0,3л оцет и 150г захар.
3.Така получената смес се слага да заври за 3-5 минути,като се разбърква непрекъснато.
4.След като сместа заври,могат да се добавят още оцет или захар/според вкуса,който желаете да получите:по-кисел или по-сладък/.
5.Сместа се изсипва върху подредените в бурканите зеленчуци,след което бурканите се затварят.
Затворените буркани не се нуждаят от стерилизация.
Състав на пикант фикс:сол,бензоатна киселина, Е210,натриев бензоат,Е211,калиев бисулфит,Е224,зърна хрян,копър,кориандър,черен пипер,дафинов лист.


Ползвах ги няколко години, но ми омръзнаха. Намерих рецепта с аспирин за краставички и понеже ми е по-вкусно, продължавам с нея.

# 81
  • Мнения: 18 807
За нас беше много силно ароматизиран тоя фикс, само веднъж пробвах и не повторих  Naughty

# 82
  • Мнения: 1 124
Да, и мен яко ме удари в носа миризмата. Хем сложих и оцет кулинар - винен. ( Ама аз съм и бременееща, при мен е малко особено сега  Crazy )

alys, рецептата за краставички с аспирин без варене ли е? Ако е удобно да споделиш?  Hug

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 12:26 от L0v3d

# 83
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
какво съдържа фикса?
прочетох това и виждам само: 97 грама захар (на 100 грама фикс) и 0,2 грама сол. другото какво е?


Не съдържа захар (не знам какви са тези захари, за които пишат). Намерих преписано съдържанието и начина на приложение:
Скрит текст:
Един фикс е достатъчен за около 6-7 буркана,като разбира се,тези буркани трябва да са до ръба със зеленчука,който ще приготвяш.
Начи на приготвяне:
1.Пресните зеленчуци/краставици,зеле,кромид лук,чушки,гъби и т.н./ се подреждат в предворително измитите и подсушени буркани.
2.Съдържанието на пакетчето се разбърква с 1,7л вода,0,3л оцет и 150г захар.
3.Така получената смес се слага да заври за 3-5 минути,като се разбърква непрекъснато.
4.След като сместа заври,могат да се добавят още оцет или захар/според вкуса,който желаете да получите:по-кисел или по-сладък/.
5.Сместа се изсипва върху подредените в бурканите зеленчуци,след което бурканите се затварят.
Затворените буркани не се нуждаят от стерилизация.
Състав на пикант фикс:сол,бензоатна киселина, Е210,натриев бензоат,Е211,калиев бисулфит,Е224,зърна хрян,копър,кориандър,черен пипер,дафинов лист.


Ползвах ги няколко години, но ми омръзнаха. Намерих рецепта с аспирин за краставички и понеже ми е по-вкусно, продължавам с нея.

Благодаря. ще го пропусна  Blush нещо не ми се нрави съдържанието  Blush

Л0В3д, може би няма да е добра идея да ядеш/пиеш нещо с аспирин докато си бременна, Blush а и след това. най-малкият повръща и го боля корема три дена от един сок с консерванти, който аз изпих, докато кърмих.

# 84
  • Мнения: X
Кисели краставички
Във всеки буркан слагам по 1/4 дафинов лист (може и повече), 1 зрънце бахар, 5 зрънца черен пипер, 2 скилидки чесън, резенче кромид лук, щипка синапено семе (продава се в аптеките и супермаркетите) и част от чадърче копър (цвят), дори дръжките начупвам и слагам по малко, накрая слагам 1 1/2 аспирин (купувам таблетки от 500 мг и казвам в аптеката, че ми трябва за туршия, защото другият, който е щадящ за стомаха, не става, доколкото знам). Слагам краставичките и заливам с кипнала марината, затварям, обръщам бурканите и като изстинат, прибирам в мазето. Ако не ми достигне малко марината, доливам с вряла вода. Аспиринът може да се пропусне и тогава бурканите трябва да се стерилизират 5 мин.

Марината за 1 буркан 0,7 л (тези, които са на винт)

от 230 до 250 мл вода
50 мл оцет
25 г захар
8 г сол

# 85
  • Мнения: 1 124
Благодаря за рецептата  Hug

st. Dobri  Hug

Скрит текст:
На финала съм вече на бременността.  Heart Eyes  Дано да кърмя, а тогава ще ям от тези, които се варят и са без фикс/аспирин.
Много благодаря за инфото, спести ми много главоболия  Hug

# 86
  • Мнения: 9 992
  chef  bouquet
Благодаря за темата момичета.

# 87
  • Мнения: 536
И аз благодаря! Ще се възползвам и споделям   chef  bouquet
Дотук имам опит със сладка, компоти и лютеници.
Безспорен успех - сладко от вишни. Сладко на фурна от сливи. Други сладка, компоти. Сироп от бъз.
Безспорна излагация - лютеница (домати, чушки) без стерилизация.

# 88
  • Мнения: 690
Моята майка правеше една туршия ,казваше ѝ мързелива.Но не една ,която е със сурови зеленчуци ,а се правеше от опукани всякакви чушлета,сладки и люти,абе каквито намери.Та ...на котлона слагаше буркан,в него-захар,оцет, чесън,чер пипер и  не знам си още какво...ама беше много вкусна.Въпросът ми е, някой знае ли как се прави,защото искам да си направя.Мама я правеше,но  newsm45сега аз трябва да се справям сама.

Много се извинявам,търсената от мен рецепта намерих в съседната тема
ПукаНи чушки в буркан

Последна редакция: чт, 13 авг 2015, 20:45 от Palmyra

# 89
  • sofia
  • Мнения: 9 234
Тази година се разбих от правене на зимнина.
Сок от бъз, после сладка и компоти от череши и вишни. Тази година много бяха родили.
Кисели краставички и тичквички. Мъжа ми харесва тиквичките, децата - краставичките.
Утре съм планирала лютеница. Отдавна не съм правила, но все някакви гадни лютеници уцелваме и днес напазарувахме и утре ще дерзая. Сега варя доматите на пюре.

Винаги и всичко стерилизирам. Не обичам да рискувам да се развали.
Фиксовете са ми гадни. А остатъчния вкус от бензоата ни е неприятен и винаги се усеща. Комбинацията от подправки също не винаги ни е по вкуса.

Общи условия

Активация на акаунт