За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

  • 106 503
  • 739
  •   1
Отговори
# 90
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Тази година не съм се разписвала  в темата.
Направих сироп от бъз, компот от ягоди, сладко от ягоди, сладко от кайсии, сладко от праскови, зеленчуков микс за супи и ястия, рязани стерилизирани домати.
Имам много неща от миналата година (мариновани краставички, люти чушлета, кьопоолу, салата "десятка", компоти от праскови и кайсии, нектари, сироп от вишни, сироп от сливи), пооляла съм се с бурканите, затова ще направя още тези и приключвам за този сезон:
доматен сок
мариновани домати
сладко от сини сливи
имамбаялдъ
печен пипер
лютеница
риба консерва
кисело зеле

# 91
  • Мнения: 154
Искам да споделя с вас как консервирам патладжан - изпичам го във фурната цял, като леко го надупчвам(пека върху хартия че по-лесно се чисти  Simple Smile )обелвам ,посолявам и пълня в буркани.Стерилизирам 15 минути, зимата прибавям чесън и майонеза пасирам и става фантазия, за мезе за мазане ,кой както предпочита- лесно и вкусно  chef

# 92
  • Мнения: 536
Джемма, ти ме разби   bouquet
vesi, да вишните бяха богато родили тази година Simple Smile
Похвали се после с лютеницата, ако искаш. И аз вече не рискувам без стерилизация. Оххх, на мен ми се прави също и ще.
mamaGuc, това е страхотно!  Прилича ми на чисто кьопоолу, което правя често - само печен патладжан със сол, олио и чесън. Май-май ще се възползвам от твоята рецепта!
Благодаря за рецептите, мами!

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Искам да споделя с вас как консервирам патладжан - изпичам го във фурната цял, като леко го надупчвам(пека върху хартия че по-лесно се чисти  Simple Smile )обелвам ,посолявам и пълня в буркани.Стерилизирам 15 минути, зимата прибавям чесън и майонеза пасирам и става фантазия, за мезе за мазане ,кой както предпочита- лесно и вкусно  chef

само потъмненото и в плик във фризера  Peace
потвърждавам, че е фантазия, бързо лесно и вкусно

Последна редакция: пт, 14 авг 2015, 12:53 от st. Dobri

# 94
  • Мнения: 536
отивам за патладжани

# 95
  • Мнения: 9 992
Искам да споделя с вас как консервирам патладжан - изпичам го във фурната цял, като леко го надупчвам(пека върху хартия че по-лесно се чисти  Simple Smile )обелвам ,посолявам и пълня в буркани.Стерилизирам 15 минути, зимата прибавям чесън и майонеза пасирам и става фантазия, за мезе за мазане ,кой както предпочита- лесно и вкусно  chef

Добавям 2-3 чушки печени. Много е вкусно. Ние съхраняваме в пликчета във фризера.

# 96
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
чушките в плик, отделно  Blush
зимата мога да си ги комбинирам както си искам  Blush

за "модерния" чушкопек прочели ли сте?

Скрит текст:
от форума е, но не помня кой е автора  Blush
закачвате чушките на скарата/решетката на фурната, използвате дръжките за закачалки.
слагате скарата на по-висок ред, така, че чупките да не опират в дъното. оставяте тавичката отдолу - да капе в нея и печете на макс, на вентилатор.
люспата "сама пада"  Blush

# 97
  • Мнения: 154
Нямам фризер затова в буркани  Simple Smileчушка може да се сложи разбира се, при нас патладжана е 65ст. , купувам два пъти по десет килограма и зимата е осигурена, моите деца го обичат намазан на филия,да не забравите да го надупчите че понякога гърми ...и после фурната е....мале -мале Crazy

# 98
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
И аз така го правя патладжана (викам му кьопоолу, макар и да е само патладжан), стерилизирам в буркани. От фризер не ми е вкусен нито пипера, нито патладжана. Пробвах една година, не благодаря.

# 99
  • Мнения: 2 760
В пасирания печен патладжан освен чесън, сол, олио, печена чушка слагам малко суров домат - ако трябва да стане по-рядко, и пасирам една люта чушка. Нямам представа дали в кьополуто се слага люта чушка, но ако обичате пикантно, пробвайте  Peace
Пека патлаждана в чушкопека.

А вкъщи ме чакат 30 кг домати за буркани  Cry

# 100
  • Мнения: 5
Здравейте,

Тъй като съвсем скоро ми предстои раждане, реших да опитам да консервирам някой пресни храни, които да консумираме през зимата. За първи път ми е и това, което съм си наумила да опитам е пюре от пъпеш.

Не намирам инфо по темата в интернет и затова реших преди да експериментирам да опитам тук.
Ако някой може да ми даде рецепта или съвет как да приготвя пюре от пъпеш, ще съм благодарна.

# 101
  • Мнения: 536
И аз така го правя патладжана (викам му кьопоолу, макар и да е само патладжан), стерилизирам в буркани. От фризер не ми е вкусен нито пипера, нито патладжана. Пробвах една година, не благодаря.
Ами то спорът за кьопоолуто в различните части на България е дълъг като за лучника.
За мен кьопоолуто е само патладжан също. Другото пак е вкусно, не споря, но...

# 102
  • Мнения: 2 208
Кьопоолуто е повече печени чушки, по-малко патладжан и печени домати също по-малко Peace

# 103
  • Мнения: 536
Кьопоолуто е повече печени чушки, по-малко патладжан и печени домати също по-малко Peace
Eто - това имах предвид под спора за кьопоолу.
Е аз пък го знам само патладжан - другото отива към лютеница. Различни представи - различни кьополуута Simple Smile

# 104
  • Мнения: 9 992
На който както му е вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт