За консервирането, или как да си приготвим зимнина! 6-та Тема

• 107 557
  • 739
  •   1
Отговори
# 285
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3543588#msg3543588

Джема, или който я е правил. То хубаво ама чашата каква е?
Тук важното е да се спази съотношението,защото зависи от зеленчуците и подреждането им, колко течност ще трябва.
На мен понеже зеленчуците ми са от село и работа с кг нямам, та всичко е според вкуса и наличните.
Пълня в различни буркани, правя марината с една мярка чаша и после преценявам долу горе още колко ще трябва.

# 286
Чаена чаша -предишен бг стандарт си беше 200мл.
 Според американският стандарт и навлизащите сега огромни чаши 1 чаена чаша е 8 унции (fl. oz.) или
250 милилитра.
 Затова е добре да се посочи обема на чашата .

# 287
За такива туршии си има хитринка. Слагате зеленчуците в буркана, заливате с вода, изцеждате водата и я премервате. След това правите същото количество марината, като може да се пренебрегнат солта и захарта, а съобразявате само течните съставки. Иначе с която и чашка да премерите всички продукти, няма никакво значение Simple Smile.

# 288
  • Балчик
Я стига сте се задълбавали, 200 или 250 мл няма никакво значение.В бабините тефтери нямаше мл, а туршията е от соц времето, тогава американски чаши нямаше.  Mr. Green Ами ако моята чаша събира 213.25 мл какво правим? Simple Smile
От 50 мл + - няма да се промени кой знае колко саламурата, а зеленчуците няма да омекнат, защото се вакуумират и запазват отлично. През годините съм ползвала много чаши, нямам една единствена специално за туршии. Разлика във вкуса не съм усещала и провал не съм имала.

Аз процедирам като vasq_5

Последна редакция: сб, 03 окт 2015, 22:28 от Джемма

# 289
Може ли без олиото, ако не ще търся друга рецепта? Миналогодишната стана много вкусна/не по тази рецепта/, но нямаме студено помещение където да държим и бързо започна да се разваля. Ами нашите са от борсата, но пак няма как да измеря килограмите, защото за  по чували, ще правим и подправката.

# 290
Може ли без олиото, ако не ще търся друга рецепта? Миналогодишната стана много вкусна/не по тази рецепта/, но нямаме студено помещение където да държим и бързо започна да се разваля. Ами нашите са от борсата, но пак няма как да измеря килограмите, защото за  по чували, ще правим и подправката.
Аз винаги го пропускам т.е няма проблем да не го сложиш.
При сегашното "олио", което кой знае какво е,в никакъв случай не слагам.
Изключение само за лютеницата.

# 291
  • ВАРНА
Днес правих тази

Бърза,вкусна, туршия
   (нетрайна)

Цитат
5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио 0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки
.
Божествена е!(и аз ,като Селма)
Предполагам, че ако се сложи в буркани и се заварят 20 мин., ще стане за зимата?

Ябълки - домашен оцет, конфитюр, а ние тази година се пробваме с тях и с крушите за ракия.
Извинявам се предварително за въпроса, но кога я слагате в бурканите? Още като се залее или се изчакват 2-3 дни да е готова?

# 292
Спретнахме я по на hrisi74м рецептата, че си беше за без олио. Камбите бяха люти, че ги правихме отделно. По същата причина и зеленчуковия микс, ще е без чушки.  Laughing Иначе вече съм с лак, но деня беше изморителен. Благодаря ви за рецептите момичета.   chef Hug

# 293
Днес правих тази

Бърза,вкусна, туршия
   (нетрайна)

Цитат
5кг.зеленчуци,предимно зелени домати се нарязват за консумация.
МАРИНАТА:1каф.чаша мед,1каф.чаша захар,1каф.чаша сол,1каф.чаша олио 0.500гр.оцет,0.600гр.вода,бахар,даф.лист- след като заври сместа,се заливат зеленчуците и след 2-3 дни е готова за консумация. Прибавя се и 1 глава чесън –белени скилидки
.
Божествена е!(и аз ,като Селма)
Предполагам, че ако се сложи в буркани и се заварят 20 мин., ще стане за зимата?

Ябълки - домашен оцет, конфитюр, а ние тази година се пробваме с тях и с крушите за ракия.
Извинявам се предварително за въпроса, но кога я слагате в бурканите? Още като се залее или се изчакват 2-3 дни да е готова?
Точно тази не съм правила, но мисля, че можеш да опиташ и по двата начина - и веднага, и след 2 дни, макар че ми се струва излишно да се чака. Стерилизирай.

# 294
  • SHOOT ME 10 $
Да ви кажа не съм пробвал да я слагам в буркани, да я стерилизирам...тя свършва първа у нас.Днес спретнах още доза и половина...ми на който дам да я опита ,много я хареса и айде бурканче и за в къщи. Такива сме си ние с мойта жена. Ама ,що да не стане и стерилизирана...?Но, мисля ,че ще е по-добре да се изчакат 3 дни ,да си втаса,както се казва. А пък с олио-без олио...няма да си промени вкуса

# 295
Донесоха ми доста моркови. Помагайте със съвети какво да ги правя?
Как да ги оползотворя? Преди години правих мариновани и не знам защо, но не ни допаднаха.
Може би заради олиото. Иначе обичам моркови от туршиите.

# 296
Правила съм моркови както кисели краставички, друго приложение - става конфитюр от ябълки и моркови в съотношение 1:1, сушени, на сок, сварени и после стерилизирани в буркани. Simple Smile

# 297
Донесоха ми доста моркови. Помагайте със съвети какво да ги правя?
Как да ги оползотворя? Преди години правих мариновани и не знам защо, но не ни допаднаха.
Може би заради олиото. Иначе обичам моркови от туршиите.

Може да настържеш и замразиш за готвене зимата. Също ние правихме туршия без олио, опитахме я вече, много е  хубава. Но трябва да сложиш и целина, чесън...

# 298
Благодаря за идеите!
Целина,чесън имам, а другото по колко слагате в туршията без олио?

# 299
Благодаря за идеите!
Целина,чесън имам, а другото по колко слагате в туршията без олио?

Маринатата от първата тема по рецепта на hrisi74м правихме. Супер е.

Общи условия

Активация на акаунт