Изгубена рецепта

• 101 625
  • 249
  •   1
Отговори
# 150
"Ракета" като дете съм яла в едно родопско село, може и другаде да е имало, не помня.
Представляваше вафлена тръбичка, пълна с някакъв крем (може би белтъчен?), а крайчетата бяха "запечатани" с шоколадова глазура. Вкусни бяха и много ги обичах, но то тогава и нямаше голямо разнообразие от лакомства, да си кажем правото. Помня как ми даваха стотинки и отивах в магазина да си купя, но не и вкуса. Laughing

ПП А такива се продаваха по панаирите, може и на тях да са казвали "Ракети":

Но те не бяха чак толкова вкусни като онези от ранното ми детство.  Simple Smile

# 151
Как сме оцеляли едно време с тоз белтъчен крем, направо не знам  Rolling Eyes
И пред цирковете и панаирите ако помните продаваха фунийки с такъв.
А сега като дявол от тамян бягаме от тях Confused

# 152
[
И в този ред на мисли,се сетих за саварините. Някой има ли рецепта за саварини,такива,каквито бяха "едно време" в сладкарниците?

Аз имам саварини:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/06/blog-post.html
Супер! Благодаря! Ноооо,нямам фирмички и аз,хм..дали няма начин без формички?
Аз ракетите не ги помня,освен като име.Мъжът ми твърди,че не са тънки като плезира,а доста по-дебели и потопени в шоколад от 2-та края. Снимка ми се щеше да намеря,че да се сетя,ама не намерих.
Иначе тези по панаирите-да. И нямаше проблем с белтъчния крем.

# 153
  • На брега на реката
И на когото са омръзнали   Savoiardi-те  и иска да си върне старият вкус на бишкотите  Simple Smile :

Негърче

За бишкотите  :

375  гр. захар
10 бр. яйца
400 гр. брашно
1 бр. ванилия
50 гр. пудра захар
масло и брашно за подмазване на тавата

Жълтъците се разбиват с половината от захарта, докато сместа се сгъсти  и получи бледожълт цвят.

Белтъците се разбиват с останалата захар, която се прибавя постепенно, докато се разтопи. Разбитите белтъци се добавят към разбитите жълтъци, прибавя се ванилията и сместа се разбърква внимателно, като постепенно се прибавя брашното.

Получава се гъсто пухкаво тесто, което с помощта на дуй се формува върху намазана с масло и поръсена с брашно тава.

Бишкотите трябва да бъдат с дължина около 6 см.и широчина 2 см., по-широки в двата края и по-тесни в средата.

Оформените бишкоти се поръсват с пудра захар със сито и се пекат при температура 180–200 градуса.

Готовите бишкоти се разделят на две. Половината от тях се топват откъм изпъкналата страна в    разтопен шоколад. Другата половина се покриват откъм плоската страна с шоколадов крем Гараш и върху  всяка    се поставя по една от тункваните бишкоти.

# 154
  • Пловдив
И аз се включвам в търсене на една рецепта.
Навремето баба ми правеше сладки (курабии) охлювчета. Замесва се тесто, което делеше на 3 части. Разточват се с точилка. Ръси се по желание с канела, смлени орехи, захар, мармалад...., навива се на руло, реже се на охлювчета и се пекат. Като изстинат се наръсва с пудра захар. Твърди са като курабийки (маслени, ама не съвсем).
Не е сиропирано. Не е от бутер тесто. А само такива намирам в нета.
Някой да е попадал на такава рецепта?

# 155
Навремето баба ми правеше сладки (курабии) охлювчета. Замесва се тесто, което делеше на 3 части. Разточват се с точилка. Ръси се по желание с канела, смлени орехи, захар, мармалад....,

Не знам дали са същите, но се сетих за Старомодни-те бисквити - охлювчета на Бети. Heart Eyes

# 156
  • Пловдив
labrex, ще пробвам, благодаря   bouquet

# 157
  • I want it all and I want it now.

Не знам дали са същите, но се сетих за Старомодни-те бисквити - охлювчета на Бети. Heart Eyes

Много благодаря за рецептата   bouquet
Ще пробвам да ги направя   chef

# 158
  • На брега на реката
Тези да не са:

http://tatianaskitchen.blogspot.com/2013/12/christmas-magic_18.html

http://cookingtiki.com/2013/12/маслени-сладки-с-орехова-плънка/

http://kulinarenelixir.blogspot.com/2015/01/blog-post_49.html

Ето и едни саламчета, ако ги помните  :    Simple Smile

Бисквити Саламчета

брашно 600г
краве масло 300г
пудра захар 170г
яйчен белтък 2бр
какао
ванилия

Брашното, кравето масло, яйченият белтък, пудрата захар и ванилията се замесват до получаване на ронливо маслено тесто. 1/4 от тестото се оцветява с какао. Останалото тесто се разточва на дълга дебела лента, а оцветеното тесто се разточва на фитил, който се поставя по средата на лентата и се обвива с нея. Оформя се във вид на цилиндър с дебелина около 3,5см  и се оставя да се охлади за 30мин в хладилник. Нарязва се на малки кръгчета и бисквитите се пекат на 180 - 200 градуса.

# 159
Здравейте, мили дами..
отдавна чета и търся в интернет по повод една рецепта за Розички, които бяха правени в полуфабрикатите през 90 година. Спомням си, че ги продаваха по килограм .. по Коледа ме обзема тази мания за тези вкусни розички..  #Crazy Предполагам, че са правени в сладкарски цехове и се надявам някоя от вас да е имала позната, която да е правила или да знае точната рецепта .. аз съм любител сладкар и събирам доста стари рецепти  Whistling Благодаря ви предварително и ще бъда много щастлива, ако имам успех тук! Поздрави на всички, весели празници и една страхотна Нова 2016 година..
и да внимаваме с калориите, че всичко ни се лепи на дупето  Rolling Eyes Shocked

# 160
Тези розички нещо не ги помня - от какво тесто бяха - маслено ли или ......?

# 161
тестото беше маслено розичките бяха слепени по две и най -важното бяха много вкусни!

# 162
Слепени с мармалад ли - помня едни сладки на кг от кулинарният магазин маслени и слепени с мармалад и напръскани леко с шоколад . Бяха уникални на вкус .

# 163
Момичета, спомням си живо вкуса на новогодишния сладкиш, който мама правеше от натрошени бисквити, масло и какао. Правеше го в тавичка и да престои в хладилника. Режеше се и се ядеше. Бисквитите на по-едричко натрошени.

Благодаря за всяка идея за рецепта!  bouquet

# 164
Момичета, спомням си живо вкуса на новогодишния сладкиш, който мама правеше от натрошени бисквити, масло и какао. Правеше го в тавичка и да престои в хладилника. Режеше се и се ядеше. Бисквитите на по-едричко натрошени.

Благодаря за всяка идея за рецепта!  bouquet
Това е сладък салам просто.
Натрошени бисквити + захар + какао + натрошени орехи + разтопено краве масло . http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%BB%D0%B0%D0%BC може и без яйцата .
Има и рецепти с шоколад и сметана и сушени плодове.

Общи условия

Активация на акаунт