Да е здрава и щастлива Новата Година за мами и бебоци от Декемврийската дружина!

• 36 709
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Да споделя опит и аз и се надявам да бъда полезна:

за стимулирането на кърмата - ако сте привърженици на хомеопатията Ricinus communis 5 CH, вземат се 3пъти на ден по 5 гранулки, на мен литрите чай, сок и айрян не ми помогнаха, само това

за пишлетата на момченцата - от опита ми с баткото и препоръките на педиатърката ни, не забелвахме, но след навършен месец всяка вечер при баня отваряме до където може и измиваме добре, така при баткото без травми се отвори около 2-3 годинки, надявам се и сега така (лекар ми обясни, че ако се направи, докато са много малки има голям риск да се слепи бързо обратно а също и да не може да се върне кожичката в някои по-редки случаи)

# 661
  • на брега на морето
Той сам се оттласква. Докато при поставянето да седи/прав- някой друг го слага в тази поза. Аз ако не си сложа ръката, а примерно е до стената-сам ще се оттластне от нея. Или друг пример. Докато лежи до мен в леглото по гръб, редовно се отласва с крачета от сгънатия ми крак нагоре, да дойде по близо до лицето ми. Предполагам че се вижда разликата. Какво да правя- да си дърпам краката, че да не го прави ли? Той и нощем така се оттласва, че да се нагуши по-хубаво в мен. Всичко, което бебето го прави по собствена инициатива, може да си го прави и не е страшно. Peace Hug

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 07:18 от Мелина_3

# 662
Аз забелвам пишлето, откакто бяхме на последния преглед, който беше на 41-вия ден. Педиатърката ми показа и оттогава всеки път след баня, от една седмица имаме ваничка и го правя, когато е под водата. Става много лесно, първия път се шашнах, че сякаш не успях да върна кожичката му обратно, но се оправи,а   откакто го правя във ваната, е още по-лесно. Той не дава никакви признаци, че усеща нещо.

# 663
Иза също се оттласква с крачета ако има нещо, което да ги подпира Simple Smile Помня, че и голямата ми дъщеря го правеше от първите месеци, слава Богу, си е здрава и няма проблеми с краката Wink Подкрепям Мелина, че ако бебето го прави самО, значи то не му вреди Simple Smile
Активна гимнастика още нямаме, обаче кака Йойо така добре се занимава с Иза, че май няма и да купуваме Simple Smile Слагам бебата легнала на леглото, кака й ляга до нея и почва да й говори, да я закача, да й показва играчки, а тя така влюбено я гледа и й гука Heart Eyes Изумена съм от тази моментална привързаност на бебето към по-голямото дете, нещо уникално е Simple Smile Като не я вижда я търси с поглед, върти глава и криви вратлето само и само да я намери и фиксира Grinning Страшна работа Simple Smile
Пък колко са полезни и ценни тези минутки за мама - да може да сложи масата, избърше пода или простре прането Sunglasses В тоя ред на мисли, много съм щастлива, че изчакахме с второто дете Flutter Сега си имам мамина отмяна Heart Eyes Flutter Hug

Щях да казвам за кризата на растежа, понеже някой спомена 3-4 дни и нямало ли да свършва вече Wink Аз съм чела, че трае поне 3 седмици Peace Моята Иза влезе в този период преди 10-12 дни и все още си го кара. Като се започне от 17-18 часа, та чак до 23-полунощ е залепена за мен. Само на цицата иска да стои, ако заспи, дремне за 15-20 минутки и пак се събужда и търси. Неспокойна е, плаче и свива крачета, може и да я боли коремчето. Аз си знам, дойде ли това време нищо друго не мога да върша. Затова си пускам на двд-то "Приятели", облягам се и я слагам по коремче върху мен Wink Така си откарваме до към 21-22 часа, после слагам пижамата и си лягаме в моето легло, тя си суче, заспиваме и после по някое време се будя и я премествам в кошарата. Сутрин е друго дете Simple Smile

А за стимулиране на кърмата, една приятелка ми даде да пия чай от какаови люспи. Каза, че при нея е имал страхотен ефект. Гледам на кутията има специален знак, че се препоръчва за кърмачки Simple Smile Още не съм го опитала, после ще споделя как действа при мен Peace

# 664
Браво на Йойо, нека все така да се грижи за Иза!
Моят син, седемгодишен, днес ме попита как се казва на момичетата "това, 'дето имат вместо пишона". Виждал е сестра си, няма как да не забележи разликата.А и с приятели съм сигурна, че са обсъждали темата и на по-ранен етап...Нямам идея какво да му отговоря.Телефона звънна и някак успях да изляза от положение тази вечер, но за утре - не знам, ще трябва да се отговаря...Дайте ми съвет, моля, какво да кажа!

# 665
Мами, аз не кърмя от не знам, има месец. Преди малко се стиснах и видях, че си излиза кърма и от двете гърди, но само при стискане на ръка, някакви капчици... Мислите ли, че е възможно да си я възвърна и как...обнадеждих се много, наистина мислех, че нищо няма да излезе, те са си ми меки от много време.

# 666
  • София
Политам, мисля че е възможно. Чела съм преди, даже май имаше някаква тема, жена питаше след 2 месеца дали млже да я върне. Тя не спира рязко, а и реално стимуланта го има-бебето. Най-стимулиращо е сукането, но кърма се прави, а и може да потече и от докосването, от плача, като гледаш бебето. Предполагам е трудно, но може да се обърнеш към някой консултант по кърмене.

# 667
Поли, с баткото почти две години след като спрях да кърмя при стискане изтичаха капки. Може да си възстановиш лактацията, но ще трябва да си много упорита и мотивирана. Ако наистина имаш желание се обърни към момичетата от ЛЛЛ или НАПK.

# 668
Моят син, седемгодишен, днес ме попита как се казва на момичетата "това, 'дето имат вместо пишона". Виждал е сестра си, няма как да не забележи разликата.А и с приятели съм сигурна, че са обсъждали темата и на по-ранен етап...Нямам идея какво да му отговоря.Телефона звънна и някак успях да изляза от положение тази вечер, но за утре - не знам, ще трябва да се отговаря...Дайте ми съвет, моля, какво да кажа!

Обясни му, че пикочният канал при жените е по-къс, отколкото при мъжете и това е причина да изглежда по този начин. 

# 669
  • София
Защо трябвя да му говори за пикочни канали. Да каже истината-от там се раждат бебетата, така просто са устроени момичетата. Аз бих казала и как се нарича и, че хората я наричат и по други начини, както пишката.

# 670
Защо трябвя да му говори за пикочни канали. Да каже истината-от там се раждат бебетата, така просто са устроени момичетата. Аз бих казала и как се нарича и, че хората я наричат и по други начини, както пишката.

Щом се притеснява да му каже от къде се раждат бебетата, може да му каже другата страна на нещата. В крайна сметка и тя е истина.  Peace

# 671
  • на брега на морето
Аз доколкото разбирам нея я притеснява начина, по който да нарече женския полов орган. Каквото и да каже все звучи странно или обидно. И аз се чудя за същото. newsm78 Щото ако кажеш вагина- се разбира на повечето езици. Иначе как? Той казва сега, че мама имала само дупе. Simple Smile Ама един ден ще пита. Може би Ирайн е права, да му каже, няколко начина, по които я наричат. И че някои са обидни.
Мимченце, все така да ти помага каката. Hug И нашият батко се държи много мило с бебето. Тези моменти наистина са безценни. Например тази сутрин преди да станем от леглото Кирил беше както винаги в добро настроение. Започна да пее, пя някаква нова, много дълга норв.песен, която е научил в ДГ. През това време Борис се усмихваше, докато ние слушахме баткото със зяпнала уста. Heart Eyes

# 672
  • София
По принцип на външните полови органи им казват вулва. Аз тия думи някак не ги обичам, промити са ни мозъците и ги приемаме за вулгарни.Иначе може да си поизмисли и някакви по-приятни...да каже, че освен името и казват шушка, цветенце, пеперудка и всякакви такива  hahaha  Детето е на 7 вече и не е като да може да го залъгваш, със сигурност скоро ще чуе и онези обидните, ако не ги е чуло вече.

# 673
  • на брега на морето
Ирайн, златна си. Това "вулва"-та го бях забравила. Само от вулгарните се сещах, и разни дуда, и такива... Simple Smile

# 674
Ето нещо по темата за половите органи. Вчера гледах предаването и си мисля, че наистина когато детето попита е по-добре да му се обяснява на достъпен за него език от рано, въпреки притесненията ни, отколкото да се крие нещо и да се завоалира. Макар че ще видим аз какви ще ги свърша живот и здраве като порасне моя син и започне да се пипа, да пита, да открива разлики... Имам една приятелка, която се къпеше със сина си, когато беше много малък. По този повод си мисля, че в разумни граници наистина не бива да се крием майките от синовете си, бащите от дъщерите си. Но изгледайте предаването и нека всеки процедира спрямо своите вътрешни усещания все пак.

http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/profesija-rodite … za-telata-im.html

А иначе относно моите притеснения за теглото на Боби и това, че се бях замислила за кърмата си. Днес правя първи опити с цедене с помпа на "Авент", че аз имам една "допотопна", с която само се измъчвах и нищо не вършех. Та... Изцедих по 60 мл на ядене от всяка гърда (веднъж от едната, после на следващото - от другата), след това сложих Боби на гърдата, сука 10-15 мин. и после му додадох с шишето. Педиатърката одобри процедурата  Grinning Но в случая поне констатирах, че все пак не е като да нямам мляко и все пак детето ми се храни. И как няма да яде по 1 час горкото. Аз като видях как се мъча по половин час да изцедя тия ми ти 60 мл, а то колко да може да суче? Ще процедирам така още няколко дни да проследявам аз процеса, а и като нищо може да не са ми се отпушили всички канали, знам ли... Но мисля, че този грамаж не толкова малко на пръв поглед.   newsm78

Общи условия

Активация на акаунт